Legends of Tomorrow Sezon 1 - Çizgi Roman Göndermeleri 1-8

S01E01 - Pilot, Part 1


2166: Dizinin asıl tarihi 22. yüzyıl. Neden bu tarih önemli? Çünkü Flash dizisini izleyenlerin çok yakından tanıdığı Reverse-Flash bu yüzyıldan gelmekte. Üstelik alakasız bir tarihten değil, Rip Hunter'ın olduğu bir zamandan gelmişti. Nereden biliyoruz? Flash'ın 1. sezon finalinde Reverse-Flash'ı kendi zamanına göndermek için getirilen zaman makinesini Harrison Wells gördüğünde "Rip Hunter buna bayılırdı. Bunların ilkini o icat etti. İnanılmaz bir adam." demişti. Evet, o minik yuvarlark küre şeklindeki zaman makineleri Rip Hunter'la özdeşleşmiş makinelerdendi. Dolayısıyla Eobard Thawne'ın Rip Hunter'ı tanıyor olması oldukça olası.

Rip Hunter: Efendim bu adam ile ilgili bilmemiz gereken en önemli şeylerden bir tanesi, bu arkadaş Booster Gold'un oğludur. Zamanda bolca zaman geçirip (ehe kelime esprisi) olası korkunç olayları kimseye çaktırmadan engellemeye çalışır. Aynı zamanda Booster Gold'un da ünlü bir kahraman olmasını engellemeye çalışır. Zira eğer Booster ya da Rip ünlü olurlarsa düşmanları geçmişi değiştirip bebekken bu karakterleri öldürerek zamanın içine edebilirler. Dolayısıyla Rip Hunter efsane olmak yerine gazoz olmayı...yani önemsiz birisi olmayı çoktan kabullenmiş birisidir. Dizinin ilk bölümünde o arka planda karakterlere etki eden motivasyon biraz daha nereye dayanıyor buradan fikir alabiliriz. Ve merak edenler için cevaplayayım, hayır Rip Hunter'ın çizgi romanlarda öyle bir silahı yok, evet bence de muhteşem bir silah.

Waverider: Rip'in gemisinin adı bu, değil mi? Ama durum bambaşka. Waverider DC evreninde bir zamn yolcusudur. Kendisinin yaşadığı gelecekte Monarch isimli bir tiran bütün kahramanları ortadan kaldırmış ve hayvani bir güçle dünyayı yönetmektedir. Vandal Savage'lı geleceğe pek benziyor sanki, değil mi? Daha da ilginç olan, Monarch, Vandal Savage'ın aksine birilerinin geçmişe gidip kendisini durdurabileceğini düşündüğü için zaman makinesini herkesten önce icat etmeye çalışır. Waverider da bu deneylerde denek olur ve son patlama sonucunda zaman çizgisini emerek zamanı bükebilen bir yolcuya dönüşür. Tabii, bu kadar gökkuşağı, tam bir 90lar karakterini dizide görmemizin pek imkanı yok. Fakat onun yerine yazarlar Rip Hunter'ın gemisini Waverider diyerek onurlandırmışlar.

Gideon: Umarım kimse Flash'ın ilk sezonunda Harrison Wells'in gizli odasına girdikten sonra ismiyle seslendiği yapay zeka Gideon hanımefendiyi unutmamıştır? İşte Wells'e yardımcı olan o yapay zeka, Waverider'ın ana yapay zekası. Aynısı hem de. Nasıl olur peki? Flash'ın son bölümünü -s02e10- izlememiş olanlar direk resmin altına insin.

Vandal Savage: Kendisini zaten tanıyoruz ama çizgi romanlardaki köken hikayesi ilgi çekici noktalar taşıyor. Savage tarihin ilk çağlarında gökten yağan bir meteor fırtınasında radyasyona maruz kalarak ölümsüzlüğünü kazanıyor. Mavili kısmı resmen gördüğümüzü unutmayalım. Başka bir kabilede yaşayan birisi de aynı meteor yağmuruna maruz kalarak her ölümünden sonra yeniden dirilme yeteneği kazanır. Her ne kadar bu arkadaşın adı da Immortal Man olsa da bence dizideki yansımayı anladınız siz.

Hawkman & Hawkgirl: Aslında dizide gördüğümüz kökenleri çizgi romanlardaki bir kökenlerine oldukça benzer bu ikilinin. Tek farkı, o gün bu ikiliyi öldüren kişi Vandal Saavage yerine Hath-Set isminde başka birisi. Dizide Vandal Savage'ın ilk kişiliğinin adı Hath-Set olmuş farklı olarak.

Saint Roch: Karakterlerimizin gittikleri üniversite ve şehir Hawkman ve Hawkgirl'in yaşadıkları ve DCTV evreninde ilk kez gördüğümüz bir şehir. 

White Canary: Pek orijinal bir isme sahip olmayan bu karakterimiz aslında iyi birisi değil. Kendisi Secret Six serimizin yazarı Gail Simone'un yarattığı, Black Canary'nin düşmanlarından birisidir sadece. Küçük ekranda iki kardeşi bir siyah bir de beyaz olarak göstermek yazarların hoşuna gitmiş olsa gerek. 

Captain Cold: Aslında Leonard Snart hakkında ekstra söylenecek bir söz yok. Hepimiz bu harika kötü adama artık aşinayız. Ancak bilmeyenler için Leonard Snart gerçekten de geçtiğimiz sene DC evreninin önemli olaylarından birisi olan Forever Evil macerasının ardından Justice League ekibine katıldı kısa bir süre de olsa. Eh, daha çok Lex Luthor'un koruması oldu ama bir kere JL'li, her zaman JL'li denmez mi zaten süper kahramanların küçük siyah racon kitabında?

Per Degaton: Rip Hunter zaman efendilerine konuşurken Hitler'den bahsettikten sonra bir de Per Degaton isminden bahsediyor. Geleceğin tiranları için rastgele uydurulmuş bir isim değil bu. Gerçekten de Vandal Savage kadar pislik bir adam. Kendisi zamanın dışında durur, zaman yolculuğuna takıntılıdır, kısıtlı da olsa geleceği görebilir, ölümsüzdür. Ve tabi ki de mikrop herifin tekidir. Eğer dizi ikinci sezon onayını alırsa kötü karakterimiz de bu adam olur. Şimdiden yerlerinizi ayırtın, ikinci sezonda duyurulduğu zaman eşe dosta "e herhalde abi, Per Degaton'dan başka kim olacaktı?" diyerek hava basın, evet evet yapın bunu.

Chronos: İzlerken Captain Cold'un bahsetmesiyle bana kahkaha attıran bu "çakma Boba Fett" çizgi romanlarda Rip Hunter'ın da üyesi olduğu Linear Man isimli zamanı koruyan bir grubun teknolojisini çalarak zamanda oraya buraya gidebilen bir karakter. Bazen kötü bazen iyi biri olarak görüyoruz bu arkadaşı. Görünen o ki dizide zaman efendilerinin adamı olarak ekibimizi sıkıştıracak. Zaman efendileri de aslında bu zamanı kollayan Linear Man isimli grubun kendisi olabilir mi? Muhtemelen evet. Ama göreceğiz.

Sara'nın Han Kavgası: Bölümün başında Rip Hunter Sara'yı almaya geldiğinde Sara hancının kızına sulanan bir adamı "Kızı bırak ulen" diyerek dövüyordu. Gerçekten burada aklına Yeşilçam gelmeyen bizden değildir.

S01E02 - Pilot, Part 2



Damien Darhk: Şimdi, diziyi izleyen birçok kişi diziyi Arrow ve Flash'tan görerek geldi, kabul ama diziye sıfırdan başlayan ya da benim gibi bedbahtların aksine Arrow'u takip etmeyi çoktan bırakanlar olabilir. Dolayısıyla kısa bir özet verelim Darhk hakkında. Kendisi Arrow 4. sezonun baş kötüsüdür ve doğaüstü olaylara odaklanan 4. sezonun en doğaüstü abisidir. Havada kurşunları durdurabilir, insanları uçurabilir ve kimseye yalvarmadan masanın öte ucundaki tuzluğu kendi başına alabilir. Ama asıl süper gücü, Arrow'u ve şürekasını elli kere tokatlamasına rağmen ekibin kendisine hala aynı kafayla saldırmasını sağlamaktır. Nasıl yapıyor bilmiyoruz ama Arrow yazar ekibinin bu saçmalığa açıklaması muhtemelen budur diye tahmin ediyorum. (Eh, en azından 3. ve 4. sezonda neden incelemelerin gelmediğine dair sebep olarak bu boşvermişliği söyleyebilirim.)

Marty-Kaybolan yüzük: Şimdi teknik olarak bu bir çizgi roman göndermesi değil ama Profesör Martin Stein'ın hikayesi mükemmel bir şekilde Back to the Future'a göndermesini yapmadı mı? Hem genç halinin kendisine "Marty" dediğini biliyoruz ve geçmişte yaptıkları yüzünden geleceğindeki ailesi hayatından siliniyor. Daha da güzeli, Martin Stein'ın ailesi de tıpkı ailemizin Marty McFly'ınınki gibi bir baloda tanışmayla kuruluyor.

Meşhur bıçak: Efendim şimdi bu bıçağı önceki bölümde de gördük, Arrow/Flash ortak bölümlerinde de gördük ve muhtemelen ilerleyen bölümlerde de göreceğiz. İlk başta bu bıçak için üretilen teorilerden bir tanesi Hawk ikilisinin zırhlarını oluşturan Nth Metalinden yapılmış olmasıydı ve bu yüzden o bıçakla öldükleriydi ama asıl ilginç noktalardan bir tanesi Booster Gold'un 2007 yılında başlayan efsane serisinde buna benzer bir hikaye okuyoruz. Gotham'daki zaman yolculuğu yapabilen bir kötü adam antik mısırdan bir bıçak çalıp bu bıçakla zaman gezginlerinin "Vanishing Point" dediği dinlenme tesislerindeki zaman kasasını  açmaya çalışıyordu. Booster, arkadaşı durdurup zamanı yeniden olması gerektiği hale sokuyordu.

Cüce Yıldızı: Atom, küçülme teknolojisinden bahsederken, kostümünün bir cüce yıldızın hareketlerini taklit eden alaşımdan yapıldığını söylüyordu. Çizgi romanlarda küçülüp büyümesini sağlayan şeyse bir beyaz cüce yıldızın parçasıdır.

Ivy Üniversitesi: Genç Marty'i ziyaret ettiğimiz üniversiteden geçen hafta bahsetmiştik ama yeniden söyleyelim, Ray Palmer'ın güçlerini kazandığı yerdir burası. 


Carlin Ödülü: Genç Marty'i bizim ekip bu ödülle kandırmaya çalışıyordu. Tabii, böyle bir ödül gerçekte de çizgi roman dünyasında da yok. 2004 civarı Rip Hunter, Linear Man, Waverider'ın bol ziyaretçi olduğu Superman dergilerinin editörü Mike Carlin'e gönderme.

Elon Musk: Eh, Elon Musk'ı tanımıyorsanız sorun değil ancak öğrenmeye çalışmıyorsanız "shame!" arkadaşlar. 


S01E03 - Blood Ties



"Man of Steel die, and Dark Knights fall": Rip Hunter, gelecekte çelik adamın öldüğünü, kara şövalyelerin düştüğünü gördüğünü söylüyor. Bu, bir nevi Superman ve Batman'in televizyon evreninde yer aldığının göstergesi. The Flash dizisinde Harrison Wells'in gelecekten getirdiği gazetesinde alt başlıklardan birisi: "Queen Consolidate ve Wayne Enterprises birleşti" şeklindeydi. Bruce Wayne'in yer alacağını biliyoruz, ama bu sözle belki de Batman'in geleceğini de resmileştirmiş olduk. Tabii, gelen kişi Bruce Wayne'in ölümünden sonra yerini almış olan Dick Grayson ya da başk biri de olabilir.

Jonah Hex Posteri: Rip Hunter'ın çalışma odasındaki eşyaların arasında Jonah Hex'in resmi olan bir "Aranıyor" ilanı var. Poster için bir görsel ararken DC Comics Instagram hesabında Rip'in odasındaki eşyaların paylaşıldığını gördüm. O nesnelerin ne olduklarına bakalım.

Ma Hunkel'in Tencere Miğferi: Paylaşılan görsellerden bir diğeri DC'nin altın çağ kahramanlarından Ma Hunkel'e ait. "Bu ne ya" dediğinizi duyar gibiyim, korkmayın DC o zaman da bunu ciddiye almıyordu zira Ma Hunkel ilk parodi kahramanlardan ve ilginç bir şekilde ilk kadın kahramanlardan birisi. Gençliğinde oldukça güçlü olmasının yanı sıra pek de güzel yemek yapan birisiydi. Ama lafı kısa keseyim, kendisinin süper kahraman adı neydi biliyor musunuz? Red Tornado. Red Tornado'nun kim olduğunu söylemeyeyim, onu edebiyat tarihçisi bulsun.

Hourman'in Kum Saati: Bir diğer görsel de bu. Hourman, Miroclo isimli bir ilaçla bir saatlik süper güçler kazanan bir kahramandı. Mirakuru isminin nereden geldiğini konuşurken Arrow'un 2. sezon incelemelerinde bundan bahsetmiştik. 

Sandman'in Gaz Maskesi: Hayır, meşhur Endless ailesinin Rüya'sı Morpheus değil, Wesley Dodds bu Sandman. Ancak benzer şeyler paylaşıyorlar. Dodds da insanları uykuya sokabiliyor. Kendisini daha detaylı görmek için Earth-2 serisini okuyabilirsiniz.

Çavuş Rock'ın Miğferi: Sergeant Rock, bildiğiniz Captain America'nın DC Comics versiyonu. 2. Dünya savaşında almanlara karşı savaşmış bir karakter. Rütbesi Captain America'nınki gibi sembolik değil, hakiki.

Dr. Mid-Nite'ın Bombası: Rip Hunter'ın koleksiyonunun son parçası ise bu bomba.  Doktor Mid-Nite karakteri sadece geceleri mükemmel görebilen, güneş ışığında gözleri görmeyen bir karakterdir. Gündüzleri savaşacaksa eğer taktik avantajı sağlamak için bu bombalardan atar, ortalık kararır ve önünü gören tek kişi Mid-Nite olur.

Atom'un cerrahi müdahalesi: Kendra'nın damarlarındaki bıçak parçalarını çıkarmak için küçülen Atom'un yaptığı ilk operasyon bu değil. World's Finest #236'da "Germ Men" adındaki küçük virüslerin enfeksiyonuna uğrayan bir kızcağızın damar yollarını da tıpkı dizideki gibi açmıştı.

Titanic: Parçaların en azından bir aysberg büyüklüğünde olduğunu söyleyen Profesör Stein'a cevap olarak Ray "Muhtemelen Titanic de böyle göremediği için battı." diyor. Stein'ı oynayan Victor Garber, Titanic'te de oynuyordu. He he.

Karındeşen Jack: Savage, böyle güzel pastalar yapmayı...pardon böyle ustaca boğaz kesmeyi Karındeşen Jack'ten öğrendiğini söylüyor. Flashpoint öncesi evrende Vandal Savage'ın büyük ihtimalle Karındeşen Jack'in bizzat kendisi olduğuna, hiç olmadı çok yakın bir arkadaşı olduğuna inanılıyordu.


Anna Loring: Ray'in ölen nişanlısının adının Anna olduğunu biliyorduk ama soyadını daha önce hiç duymamıştık. Çizgi romanlarda Atom'un karısının adı Jean Loring'dir. Jean Loring karakterini Arrow'da Moira Queen'in yakın bir arkadaşı ve avukatı olarak görmüştük. Anna da onun kızıydı muhtemelen.

Religion of Crime: Vandal Savage'ın çizgi romanlarda dizideki gibi bir tarikatı yok ancak çok yakın ilişkilerinin bulunduğu bir tarikat var. Bu tarikat, Suç İncili diye bir kitabı takip eden manyaklarla dolu Suç Dini'dir. 


S01E04 - White Knights


Bölümün geçtiği yıl, 1986: DC Comics için bomba bir yıldı. Crisis on Infinite Earth serisi sona ermişti, The Dark Knight Returns ve Watchmen yayınlanmıştı, Alan Moore'un Superman hikayesi herkesi etkilemişti, Man of Steel serisi ile Superman'e reboot atılmıştı...

Valentina Vostok: Doom Patrol üyesidir ve 1977 yılında yaratılmıştır. Çizgi romanlarda Negative Woman adıyla bilinir. Blackest Night serisinde ortalıktan kaybolmuştur.

Sovyet Firestorm: Bu fikir ilk olarak 1987'deki Firestorm #64 sayısında ortaya atıldı ve karakterin adı Mikhail Arkadin idi. Fakat bölümde bu adı kullanmadılar.

S01E06 - Star City 2046


Ravager: DC Comics çizgi romanlarında bu unvanı Slade Wilson'ın oğlu Grant Wilson, Slade Wilson'ın kızı Rose Wilson ve bir diğer oğlu Jericho Wilson.

Oliver Queen: Dark Knight Returns serisinde Oliver Queen yaşlı ve tek kolu yoktu.

S01E07 - Marooned


Captain Jon Valor: Çizgi romanlarda uzay korsanız değil, bildiğimiz normal bir korsandır. Action Comics'in 40'lı yıllardaki sayılarında yer almıştır.

Ricc Star: Showcase serisinin 50'li yıllarda yer alan birkaç sayısında yer almıştır.

S01E08 - Night of the Hawk


Dr. Curtis Know: Vandal Savage'ın kullandığı sahte isim, Curtis Know Smallville dizisinde ''çılgın bilim adamı'' tiplemesinde bir karakterdi.

Hall H: San Diego Comic-Con'da DC, Marvel, FOX gibi büyük panellerin düzenlendiği salon.

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget