The Amazing Spider-Man serisi neden iptal edildi?

The Amazing Spider-Man harika bir Spider-Man serisi değildi, ama kötü de değildi. En azından seriyi iptal edecek kadar kötü değildi, altında çok derin anlamlar aramadığımız izlerken zevk aldığımız bir seriydi işte. Hatta Sony, zamanında seriyi iptal etmeyi bırakın devam filmlerini ve evreni genişletmeyi düşünüyordu. Bu düşüncenin ilk adımlarını The Amazing Spider-Man 3'ü Mayıs 2016'ya, dördüncü filmi de 2018'e planlayarak yaptılar. Bunlara ek olarak Sinister Six ile Venom filmleri ve Gwen Stacy'nin kahraman olarak yer alacağı Spider-Woman filmi düşünülüyordu, Spider-Gwen çizgi romanları ile bu fikre daha sıcak bakıldı. Yani Spider-Man filmleri dışında üç farklı karakterin daha filmi gelecekti.

Sony bunu aslında yapabilirdi. Spider-Man çizgi romanların en sağlam kötü karakter havuzlarından birine sahip, filmlerin aynı karakterler üzerinden dönme durumu olmazdı. İptal haberi gelmeden önce ikinci filmin sonunda Rhino'yu canlandıran Paul Gimatti yeni film için döneceğini de onaylamıştı. Yönetmenlik görevi için ilk iki filmde de yer alan Marc Webb düşünülüyordu, Webb Sony'nin The Amazing Spider-Man evrenini bizzat kendi kurdu. Üçüncü film için dönmeyi sadece bir şartla kabul etti, dördüncü filmde yönetmen olarak değil danışman olarak yer alırsa. Ama bu Sony'e uymadı ve oralar biraz karıştı.

Bir de hasılat meselesi var ama bu ''The Amazing Spider-Man serisi neden iptal edildi?'' sorusunun net cevabı değil. The Amazing Spider-Man'in hasılatı iki filmde de yeterli seviyede olmadı. Orijinal Spider-Man serisi sırasıyla 821, 783 ve 890 milyon dolar hasılat yaptı. The Amazing Spider-Man ise hiçbir zaman 800 milyon doları göremedi. Seriyi iptal ettirmeyecek sonuçlar olsa da o aralar hasılat rekorları kıran The Avengers ve The Dark Knight Rises'ın yanında sönük kalıyordu tabii ki. İlk serisinin hasılatına erişemese de bu rakamlar seriyi devam ettirmeye yeterdi.


''The Amazing Spider-Man serisi neden iptal edildi?'' sorusunun asıl cevabı bir aşağıdaki paragrafta başlıyor. Hasılat değil, izleyicilerden alınan tepki veya başka bir şey değil. Sorunun cevabı Andrew Garfield.

Andrew Garfield, The Amazing Spider-Man serisinin yıldızı ve yüzüydü. Seriyi pazarlamak için de doğal olarak Garfield öne çıkartılıyordu. Evet, rolünü çok seviyordu ama bunun için bizzat Sony CEO'sunun istediğini yapacak fedakarlıkta bulunmadı ne yazık ki.

Belki duymuşsunuzdur Wikileaks olayları sırasında Sony Pictures'ın bazı mailleri internete sızdırıldı. Bu ifşa sayesinde Andrew Garfield ve CEO arasında baya ciddi bir olayın perde arkası aralanıp asıl yaşananları öğrendik. Olay şöyle; Sony CEO'su Kaz Hirai, Garfield'ı 2014 Dünya Kupasından sonra Rio'daki bir galaya davet etmiş. Planı da gala sırasında konuşma yaparken Andrew Garfield'ı sahneye çağırıp The Amazing Spider-Man 3'de yer alacağını duyurmakmış. Garfield teklifi kabul edip Rio'ya gitmiş fakat galaya bir saat kala yemeğe ve galaya katılmaktan vazgeçmiş. Her şey hazırken Garfield, CEO'yu neredeyse 1000 kişinin önünde yapacağı konuşmadan ve duyurudan sadece bir saat önce mahçup etmiş.

Kaz Hirai'nin planladığı konuşma şu şekildeydi:

Andrew Garfield, The Social Network gibi Sony Pictures Entertainment'tan çıkan önemli filmlerde beyaz perdeyi süsleyen bir aktör. The Social Network benim için 21. yüzyılın Citizen Kane'idir. Bugünden yüzyıllarca sonraki tarihçiler bu filmi parmaklarıyla gösterecekler. Andrew'ın yer aldığı diğer çok önemli filmler ise hâlen dünya çapındaki izleyicilerin aklını ve kalbini büyüleyen The Amazing Spider-Man ve The Amazing Spider-Man 2'ydi. Bu iki film gişede toplam 1 milyar 400 milyon dolardan fazla hasılat yaptı. Andrew Garfield'ın Mayıs 2016'da çıkacak yeni filmde yer alacağını açıklamaktan gurur duyuyorum.

Tabii ki son dakika iptalinden sonra bu konuşma yapılmadı ve Garfield Sony CEO'suna ters giderek kendi sonunu hazırladı. Marc Webb meselesinin de karışık olması serinin iptaline iyice zemin hazırladı.


Bu olaylardan sonra fırsat bu fırsat diyen Marvel Sinematik Evreninin 1 numaralı adamı Kevin Feige, Sony Başkanı Amy Pascal ile yakın arkadaşlığını da kullanarak Spider-Man'in MCU'ya katılması için Sony ile anlaşmayı yaptı. Sony'nin de işine geldi tabii ki bu. Marvel'ın hem hali hazırda çok büyük bir evreni var, hem de yaptıkları işi iyi biliyorlar. Peter Parker rolü seçimi de dahil bütün kararların kontrolü Sony'de, Marvel'ın alacağı herhangi bir kararı isterlerse veto edebilirler fakat işi şu anda Marvel'a bıraktılar. Bunun ne kadar iyi bir karar olduğunu Captain America: Civil War'da gördük zaten.

Madem Marvel ve Sony anlaşması dedik biraz da bu anlaşmanın detaylarına değineyim. Öncelikle Marvel, Spider-Man'i MCU'ya katmak için Sony'e hiçbir ücret ödemedi. İki stüdyo da karakteri kendi yararlarına kullanmak için anlaştılar. Marvel, Spider-Man'in yer aldığı Civil War ya da gelecekteki bir Avengers filmi için Sony'e hasılattan bir pay ödemeyecek. Aynı şekilde Sony de solo Spider-Man filmi için Marvel'a ödeme yapmayacak. Finansal sebeplerin bu kadar geri planda kaldığı bir anlaşmayı her zaman göremeyiz, yukarıda da söylediğim gibi bu anlaşmada Kevin Feige'nin Amy Pascal ile arkadaşlığı çok önemliydi. Solo filmde Marvel, ''kreatif yapımcı'' rolünde. Yani kararları Marvel alıyor. Tom Holland seçimi Sony ile ortak yapıldı fakat bu karar da Marvel'a aitti. Spider-Man: Homecoming'in senaryosu da Marvel tarafından yazıldı. Kısaca Sony baya baya her şeyi Marvel'a emanet etti çünkü 5 filmden sonra ''Marvel ne yaptığını biliyor biz aradan çekilelim portakal sularımızı içelim.'' dediler. Marvel da bunun karşılığını Homecoming'e Tony Stark'ı getirerek verdi. Marvel kontrolünde bir Spider-Man filmi gişede zaten çok bariz artış yapacakken üzerine bir de Robert Downey Jr. isminin eklenmesi Sony'i hiç görmediği bir hasılata sürükler. Anlaşma özet olarak bu şekilde.

Andrew Garfield severler hasret gidermek için Kasım ayında vizyona girecek Hacksaw Ridge'i beklesin. Andrew için bir Oscar adaylığı veya en kötü Altın Küre çıkabilir. Fragmanı biz en iyisi aşağıya bırakalım Andrew'a selam olsun!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget