Kimlerdendir?: Black Manta

27 Temmuz 2018'de vizyona girecek Aquaman solo filminde villain olarak Black Manta'yı izleyeceğimiz dün açıklandı. Oyuncu seçimi konusunda daha net bir şey yok tabii ki, yakında onun da listesini yaparız. Beyaz perdede yer alacak fazla bilinmeyen karakterleri tanıtacağımız ''Kimlerdendir?'' serisine Black Manta ile başlıyoruz.

Black Manta ilk kez Aquaman #35 (1967)'de karşımıza çıktı. Teen Titans'ın yaratıcılardan ve Aquaman'i Aquaman yapan Bob Haney ile Nick Cardy tarafından yaratıldı. Aquaman'in en büyük üç düşmanını sırala deseler Black Manta bu listeye rahatlıkla girer. Karakter ilk yaratıldığında aynı Joker gibi bir orijin hikayeye sahip değildi, ta ki 1993 yılına kadar. Aquaman sayısında Black Manta ilk kez maskesiz olarak yansıtıldı ve ilk kez yüzünü görebildik.


Orijin hikayesi ise şöyle; Black Manta, Baltimore Maryland'de yaşıyordur. Bir gün deniz kıyısında oynarken kaçırılır ve günlerce esir tutulup cinsel tacize uğrar. Günler böyle geçerken denizde Aquaman'i yunus balıklarıyla yüzdüğünü görür. Aquaman'e yardım için seslenir fakat sesini duyuramaz. Daha sonra bir şekilde eline bir bıçak geçip bağlandığı iplerden kurtulur, tacizcilerden intikamını alır ve kendini hemen karaya atar. Bu olaydan sonra Black Manta denizden nefret eden biri hâline gelir. Orada yardım etmek bulunan Aquaman'in görevini yerine getirmediğini ve denizlerin güvenli olmadığını düşünür.

1993 yılında anlatılan bu hikayede Manta'nın orijini bu şekildedir fakat 2003 yılındaki farklı bir Aquaman serisinde Manta'nın orijinini yeniden ele alırlar.

Manta otistik bir çocuktur ve Arkham'a yollanır. Evet, seri katil ve psikopatların tutulduğu Arkham'a otistik bir çocuk yollanır. Oradan kurtulmak istediği için yatağa bağlamak zorunda kalırlar. Hiç şaşırmayacağımız bir şekilde doktorlar Manta üzerinde deneyler yapmaya başlar. Deneyler sonucu konsantre olması sağlanır fakat içerisindeki şiddet isteği artar. Bu şiddet arzusuyla Manta ayın 1993 yılındaki hikayesinde yaptığı gibi bütün doktorları öldürüp Arkham'dan kaçmayı başarır. Aquaman ile olan düşmanlığı ise ''Aquaman günü kurtardı!'' tarzı haberlerle başlar.


Bu anlattığım iki hikayede de Aquaman ile olan düşmanlığı pek mantıklı değil veya ortada kişisel bir sebep yok. Dediğim gibi, aynı Joker gibi Black Manta'nın da gerçek ismi bilinmiyor. Maskesiz olduğu zamanlarda birkaç kez David adıyla anılmıştır. 2011'de DC evrenine reboot maksadıyla yapılan New 52 serisinde Black Manta'nın Aquaman ile olan düşmanlığını daha iyi sebeplerle anlatan bir orijin hikayesi anlatılmıştır.

Black Manta babasının yanında çalışan bir hazine avcısı ve paralı askerdir. Arthur Curry'nin Atlantisli olduğunu kanıtlamak için Black Manta'yı Arthur'un kanından örnek alması için kiralar. Arthur Curry'nin babası Thomas Curry oğlunu korumak için uğraşsa da saldırı sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeder. Arthur Curry onu takip edip gece yarısında gemisine girerek Black Manta olduğunu sanarak babasını öldürür. İkisi de birbirinin babasını öldürmüş olur. Black Manta paralı asker ve hazine avcısı olmaktan vazgeçip Aquaman'den intikam almaya yemin eder.


Black Manta'nın kostümü insan üstü güç ve dayanıklılık sağlar. Kostüm ayrıca kurşun geçirmez olup okyanus koşullarında da Manta'nın etkilenmemesini sağlar. Okyanus derinliklerindeki basınçtan veya soğuktan etkilenmez. Nefes alma gibi bir problemi de yoktur tabii ki. Donanım olarak su içinde ve dışında çalışan bir jet pack, telepati önleyici, zıpkının da dahil olduğu çeşitli saldırı silahı bulundurur. Sağ elindeki eldivenden enerji dalgaları gönderebilir ve mini torpidoları da vardır. Kostümünün enerjisinin ne zaman biteceği veya nasıl enerji topladığı bilinmemektedir. Black Manta denizde yolculuk etmek için denizaltı kullanır.

Bugüne kadar The Superman/Aquaman Hour of Adventure, Justice League, Justice League Unlimited ve Young Justice animasyon serilerinde ve bir bölüm de Smallville dizisinde yer almıştır. Ayrıca DC'nin animasyon filmleri arasında Justice League: The New Frontier, Superman/Batman: Public Enemies, Justice League: The Flashpoint Paradox ve Justice League: Throne of Atlantis'de de kendisini izleme şansı bulduk.

Zaman zaman Injustice League, O.R.G.E., The Society ve Suicide Squad'da yer almıştır.

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget