İnceleme: All-Star Batman #1



[update title="Künye" icon="info-circle"]Yayınlandığı Tarih: 10.08.2016
İçerdiği Sayı: All-Star Batman #1
Hikaye: My Own Worst Enemy - Part #1
Yazar: Scott Snyder
Çizer: John Romita Jr.
Yayıncı: DC Comics[/update]
New52 döneminde istisnasız bir şekilde her ay en çok satan dergi, Scott Snyder ve Greg Capullo ikilisinin yarattıkları Batman dergisiydi. Önce Court of Owls hikayesiyle başladılar, sonra Death of the Family ile yarasa ailesini bölen bir Joker hikayesine giriştiler. Daha sonra Batman'in köken hikayesini Zero Year ile yeni baştan yazıp Riddler'ı baş karakter olarak kullandılar. Devamında Joker'in son kozunu oynadığı Endgame'i yazdılar ve Bruce'u ortadan kaldırdılar. Kostümü ise en beklenmeyecek kişilerden birisine, Komiser Jim Gordon'a verdiler. Bloom adındaki bir ekoteröristi devreye soktular. Sonunda 51. sayıya geldiklerinde kostümü Bruce'a yeniden emanet ederek dönemlerini kapattılar. Snyder, son olarak Batman Rebirth dergisinde Tom King'le Rebirth özel sayısını yazdı ve ailesini Endgame'de Joker'in gazına mahkum bir halde bırakan Duke Thomas'ı Batman'in yanına almıştı. Scott Snyder geçtiğimiz 5 sene içinde kendisine çok geniş bir okur kitlesi topladı. Hangi seriyi yazsa okunacağını artık herkes biliyor. Ben kişisel olarak Snyder'ın Batman'ini hiç sevemedim. Kendisiyle bir problemim yok, Wake olsun, Wytches olsun, American Vampire olsun, korku/gerilim temalı hikayelerini çok seviyorum. Ama Batman'ini okumama rağmen hiç beğenemedim. Kendimce sebeplerim var tabii ancak burada laf kalabalığı yapmaya gerek yok. Snyder, Batman'le ilgili yazmak istediği çoğu şeyi yazdığını söylemiş ancak bir de Two-Face hikayesi yazmak istediğini belirmişti. Bu seride de ona eğilecek ve serinin adı gibi, bütün seri boyunca All-Star çizerlerle birlikte çalışacak.


[error title="Spoiler Bölgesi" icon="exclamation-circle"] Sayıyı tersten okumaya başlıyoruz. Önce bir restorandayız. Restoranın camları kırılıyor ve içeri siyah bir varlık fırlıyor. Hemen arkasından Killer Moth ve Firefly mekana dalıp siyahlıyı yakalıyorlar ve "nerede o? nereye sakladın?" diyorlar. Siyahlı kişi yüzünü çeviriyor ve bunun şu anda eyaletin en çok aranan kişisi olan Batman olduğunu görüyoruz. Batman ikisini de haklıyor. Biraz daha geriye gidiyoruz. Bir uçakta Batman'in yanında yüzü maskeli, kırmızı gözlü birisi var. Sonra 2 saat öncesine gidiyoruz. Jim Gordon, Batman ve Duke Thomas GCPD'nin çatısında konuşuyorlar. Bir asit yağmuru olduğunu öğreniyoruz. İnsanlar eriyorlar. Gordon, "mafya babaları Two-Face'in ortalıkta dolanmasından rahatsız, Arkham'a tıkılırsa buradaki gücünü kaybedeceğini düşünüp bize yardım ediyorlar. Sen yapacağın şeyden emin misin?" diyor. 2 hafta öncesine gidiyoruz. Harvey, Batman'e gelip, "eğer Two-Face beni tamamen ele geçirirse her şey biter, beni o eve götür." diyor. Batman'in görevinin de bu olduğunu öğrenip, tekrar uçağa, 20 dakika öncesine geliyoruz. Yanındaki kişi Two-Face'miş. Ve Alfred aracılığıyla, Two-Face'in bütün eyalete bir teklif yaptığını öğreniyoruz. Eğer Batman, uçakla beraber gideceği yere varırsa, Harvey, şehirdeki bütün önemli insanların en derin bilgilerini açıklayacakmış. Ancak Eğer uçağı indirip Harvey'i kurtaran olursa, o kişi de şehirdeki bütün baronların servetlerine kayıtsız şartsız sahip olacakmış. Harvey, bunu kaosa bağlıyor. İnsanların içlerinde tuttukları kötülüğü açığa çıkarmalarına dayanıyor. Bu sırada normalde kimsenin görmemesi gereken Bat-Plane vuruluyor ve ikili düşüyorlar. Böylece sayının başındaki yere geliyoruz. Batman'i etkisiz hale getirmeye çalışan Black Spider örgütünün üyelerinin mekanik kollarını testereyle kesen Batman, bu sefer restoran sahipleri tarafından kuşatılıyor. Paraya ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar. Ve birisi Batman'i vuruyor. Ancak Batman bir anda Two-Face'i de alarak toz oluyor, bir tıra binerek Harvey'i bağlıyor. İçlerinde bir sızıntı olduğunu söyleyerek Alfred'le iletişimini kesiyor. Bu sırada uçağı vuran o sızıntının da Alfred olduğunu öğreniyoruz. Sonunda Batman tırı çalıştıyor ve "o eve" doğru gitmeye başlıyorlar. Tırın arkasında ise Gentlemen Ghost, elinde silahla tıra yapışmıştır! Sayının arkasında ise The Cursed Wheel isminde 8 sayfalık bir mini hikaye var. Duke Thomas'ın eğitimine başlıyor Bruce. Zsasz'ın işlediğini düşündükleri bir cinayetin peşinde, Batman Duke'a seçeceği yolu düşünmesini söylüyor. [/error]

Görüş


Öncelikle şunu bir kabul edelim. Sayı ciddi anlamda dolu. Bunun en büyük örneği belki de şimdiye kadar yaptığımız tüm incelemelerdeki Spoiler Bölgesi kısmından daha uzun tutan bir kısma sahip olması. Batman, şu anda bütün kötülerin radarında. Two-Face bütün herkesi tetikliyor, Alfred'in sebepsiz bir şekilde Batman'e ihaneti var. Gotham'da asit yağmuru söz konusu. Harvey Dent, Bruce'tan yardım istiyor. Killer Moth ve Firefly ile dövüşün üstüne Black Spider'a testereyle girişen Batman var. Ve sayının sonunda resmen Mad Max: Fury Road'a bağlıyoruz. Önümüzdeki sayılarda da artık Valhalla diye bağırıp Batman'in tırı altında ezilen Gentlemen Ghost'u izleriz. Sayının aksiyonu çok fazla ve güzel. Dur durak bilmeden okuyorsunuz. John Romita Jr.'ın çizgilerinden genelde rahatsız olan birisi olsam da gözüme hiç batmadı, özellikle Two-Face'i mor takım elbisesi içinde çok güzel resmetmiş. Sevdim. Ancak benim sayıyla ilgili bir iki ufak sorunum var. Sayının başında Batman, Killer Moth'la kavga ederken "biliyor musun, güveler yaşlanınca konuşamazmış da, susup geberirlermiş" tarzı bir trivia bilgi veriyor. Ben Scott Snyder'ın sürekli böyle trivia bilgiler vermesinden nefret ediyorum. Zamanında Court of Owls'da resmen bunun cılkını çıkarmıştı mesela. Her sayıda, "Baykuşlar, yarasaları öper", "Baykuşlar, genelde şöyle kanatlara sahiptir, bu yüzden en gizemli yaratıktır", "Baykuşlar biyolojik olarak şöyledir" tarzında sürekli bir trivia bilgi okuyup duruyorduk ve burada da aynısını yapıyor. Eğer, Snyder'ın hedefi, okurlarından birisini Slumdog Milionaire'deki gibi bir bilgi yarışmasına hazırlamak değilse, gerçekten bıktırıcı olabiliyor bu trivialar. Hikaye de ise şöyle bir sıkıntı var, Two-Face'in para vereceği duyulduğu anda herkes Batman'i öldürmek için birbirlerini öldürüyor. İyi güzel de Batman'i öldürebileceğinizi nereden düşünüyorsunuz? Açayım biraz. Bu adamlar, Two-Face ödül sunmadan önce de Batman'in düşmanlarıydı. Ve Batman'i öldürmenin ödülü, her zaman istisnasız bir şekilde Two-Face'in sunabileceği her şeyden fazla. Bana inanmıyor musunuz? Batman The Animated Series'in "The Man Who Killed Batman" bölümünü izleyin, hak vereceksiniz. Yani, kötülerin Batman'e karşı harekete geçmeleri zayıf geldi bana. Scott Snyder'ın Alfred'e çektirmediği cefa kalmadı. Zamanında Joker'e zehirletti, elini kesti, yetmedi şimdi de içimizdeki hain yaptı çıktı. Neredeyse 550. kez Alfred'li twist gördük Snyder'dan, yeter. Ayrıca Firefly/Killer Moth dövüşünde de Batman'in bu kadar çenesinin düşmesi biraz tuhaf geldi. Arkadaki hikayede ise Batman'in büyük ihtimalle Robin kavramını gömmeye başlamasını izlemeye başladık. Duke'u de bu yolda eğitecek. Duke'un kostümünün ilk gözüktüğü andan beri her yerde "bu Robin değil, yeni bir şey deniyorum" deyip duruyor Bats. Bakalım neye çevirecek. Her ne kadar sürekli kötü noktaları işaret etmiş olsam da güzel bir sayıydı. En azından bu kadar dolulukla verdiğiniz parayı hak ediyor.
8.0
GÜZEL

Sizin sayıya verdiğiniz puan kaç?

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget