İnceleme: Gotham S03E02 - Mad City: Burn the Witch



Aşırı SPOILER içerir!





Neler oldu?

Bölüme Bruce Wayne'in Court of Owls ile tanışmasıyla başlıyoruz. Kathryn ile Wayne Girişimciliğin içindeki yozlaşmayı ve ailesinin ölümünü araştırmasını bırakması karşılığında bir anlaşma yapıyor ve evine geri gönderiliyor. Bruce'u burada bırakıyoruz ve Jim'e geçiyoruz. Sezonun ilk Barbara & Jim sahnesi kısa da olsa bu bölümde yaşanıyor. Barbara kafayı hâlen Jim'e takmış durumda, istediği şeyi yerine getirmese bile Jim'e istediği bilgiyi veriyor. Bu bilgi Selina Kyle'ın nerede olduğu. Selina da Fish Mooney'nin yanında takıldığı için bilgi baya önemli. Yine de bu bölümde Selina'yı göremiyoruz.

Kyle'ı göremiyoruz ama en yakın arkadaşı Ivy fiziksel olarak büyümüş hâliyle bölümde yer alıyor. Kendisine yardım eden ama evindeki bitkiyi çöpe atan birini öldürerek diziye girişini yapıyor.

Valerie Vale GCPD'ye haberi salıyor ve Bullock önderliğinde adrese baskın yapılıyor. 3 sezondur Gotham izleyen biri artık anlamıştır ki GCPD baskınının olduğu yerde hayatını kaybedecek polis memurları da olacaktır. Geleneği bozmuyoruz ve Mooney'nin adamları tarafından ortalık yine kan gölüne dönüyor. Fish Mooney, Hugo Strange'i bulmak için eylemlerini sürdürürken Penguen de Gotham halkını ayaklanmaya sürekleme görevini üstlenmiş. Tek amacı kendisine çok büyük bir tehdit olan Mooney'i öldürmek. Mooney'nin de şimdilik en büyük amacı tedavi için Hugo Strange'i ele geçirmek. Bunun yolu da Strange'in nerede tutulduğunu bilen Bullock'dan geçiyor. Bullock'ı kaçırıp güçlerini kullanarak bilgiyi alıyor ve ekibiyle beraber mekana gidiyorlar. Bu sırada Gordon da Barnes'ı Bullock'ın kaçırıldığına ikna edip GCPD güçleriyle beraber olay yerine yol alıyor.

Bazen Gotham'da her şey o kadar hızlı oluyor ki hayret ediyorum. GCPD'nin varışından sonra Penguen olayları evindeki televizyondan izlerken halkı toplamaya karar verip kötürüm ayağıyla gruba liderlik ederek Strange'in tutulduğu yere varıyor. Jim Gordon da her zaman ki gibi kimsenin aklına gelmeden bir arka kapıdan girip Mooney'i oradan çıkaracağına ikna ederek bir oyun oynuyor. Aslında planı Mooney'i Penguen'e teslim etmek ve işi orada bitirmek. Penguen ve Mooney arasındaki duygusal bir anan sonra ikilinin birbirine dokunmadan ayrıldığını görüyoruz. Bölümün sonunda hayatına giren her kadınla bir yakınlaşma yaşayan Jim Gordon, Valerie Vale ile de serisini devam ettiriyor. Başta Court of Owls ile toplantısından sonra Bruce Wayne evinde Alfred ile boş zamanlarında ne yapacağını tartışırken sezon finalinde ve geçen bölümde gördüğümüz Bruce Wayne'in ikizi evine giriyor -artık şaşırmıyoruz- ve olayları bir sonraki bölüme bırakıyoruz. En beklenmedik olayı son sahnede yaşıyoruz; Lee, Gotham'a geri dönüyor!


Değerlendirme

Bölümde izleyiciye aktarılan ve hazmedilecek çok şey var. Seline Kyle ve Nygma da olsaymış All-Star bölüm olurmuş. Olaylar o kadar çok farklı aksiyonla gelişiyor ki hikaye akışında kopukluklar oluyor. Yine de bölüm kendini izlettirdi. İlk bölüm incelemesinde ilk olarak bahsettiğim yeni mekanları bu bölüm de sıkça gördük. Jim'in evi, Fish Mooney'in mekanları, ara sokaklar, Strange'in tutulduğu yer falan gözümüz gönlümüz Gotham gördü ve bu gidişle sezon sonuna kadar daha da görecekmişiz gibi duruyor.

Yeni mekan demişken Gotham'da erişilebilirlikler hakkında ciddi sıkıntılarım var. Bir kişinin/kişilerin bir mekana girmesi bu kadar kolay olmamalı. Örneğin Hugo Strange'in tutulduğu yer. Bullock'ın dediğine göre ''Devlet tarafından dışarıya harabe görüntüsü verilmiş ama içerisi yüksek teknoloji bir araştırma laboratuvarı'' ama gelin görün ki Fish Mooney baskın yaptığında güvenlik olarak sadece 3 (yazıyla bildiğiniz üç) kişi var. 3 kişi mi koruyor bu tesisi? Hadi bunu geçtim. Bruce'un ikizinin Wayne Malikanesine elini kolunu sallayarak girmesi? Yahu her bölümde biri giriyor bu eve. Arttırın şu güvenlik sistemlerini!

Court of Owls'da eksik şeyler yok muydu sizce de? Köklü bir tarikattan çok iki kişilik bir çete havası vardı. O gerilimi ve aksiyonu yaşayamadık. Court of Owls benim için hayal kırıklığıydı. Bruce ile ikizinin karşılaşmasını önümüzdeki bölümlerde beklerken bu bölümün sonlarında yaşadık. Eğer Bruce araştırmalarına devam etmeme sözünü tuttuğu takdirde Court of Owls şimdilik rafa kalkmış olabilir ama bu mesele bu kadar kolay da çözülemez. Owls'ın yokluğunu Bruce'un ikizi dolduracak gibi bir durum var, ikizi birkaç bölüm daha izleyebiliriz.

Jim Gordon ve Valerie Vale'i izlemesi çok keyifli. 2 bölümdür diyalogları ve sahneleri çok hoş, kasıntı Lee ve karışık Barbara ilişkilerinden sonra bu ikiliyi izlemek sezonun en güzel olaylarından biri. Geçen bölümde Lee meselesi ne güzel uzatılmadan kapandı derken bölüm sonunda Gotham'a geri dönmesi şahsımda baya bir şok etkisi yarattı. Bu durum Gotham'a özel değil, aşk üçgenleri her dizinin illa ki bir yerinde ortaya çıkar. Gotham'da üzerinden aşk üçgeni yapılacak tek kişi Jim Gordon tabii ki, hatta Barbara'yı da katarsak dörtgen falan da olur bu. Jim ödül avcılığına devam etse de Mooney'e konulan bir milyon dolarlık ödülden vazgeçmesiyle sanki yavaş yavaş polisliğe dönme mesajını verdi.

Bu sezonun en büyük sürprizlerinden biri Ivy'nin dönüşümüydü. Sezonun başlarında oldu, güzel oldu. Çizgi romanlarda Ivy başkalarının bitkilere davranışları karşısında hassastır, o adamı öldürmesi çok da şaşırtıcı değil. Yine de bu kadar olayın içinde Ivy'i bir bölüm daha bekletip dönüşümünden sonraki yapacakları daha geniş bir şekilde aktarılabilirdi. Zoraki olmuş ve gereksiz yere araya sıkıştırılmış.

Gelelim bölümün en kilit noktasına. Penguin ve Fish karşılaşması. Penguin'in eylemleri ve nefretini izledikten ve üç sezondur Fish'in üzerinden dönen yanıltmacalardan sonra bekliyorsunuz ki o karşılaşmanın sonu Fish'in ölümü olsun. Olmalıydı da. Fish Mooney meselesi uzadıkça uzadı. Penguin çok beklenmedik şekilde yumuşadı ve zayıf tarafını gösterdi. Fish'in konuşması bana pek inandırıcı gelmese de çok güçlü bir sahneydi.

Görüş


İzleyiciye aktarılan çok şey var fakat bölüm güzel. Yine de Ivy'nin dönüşümü bir sonraki bölüme saklanabilirdi. Penguin'in Fish'i bırakması, Bruce'un ikizi ile karşılaşması ve Lee'nin dönmesi hiç beklenmedik olaylardı. Gotham bu bölümde hem kendisini izletmeyi hem de şaşırtmayı başardı.
7.0
ETKİLİ

Yeni bölüme sezonun yeni kötülerinden Mad Hatter de katılıyor! Fragman aşağıda!


Çizgi Roman Göndermeleri

- Poison Ivy ilk olarak Batman #181 (1966)'da yer almıştır. Robert Kanigher ve Sheldon Moldoff tarafından yaratılmıştır.

- Hugo Strange'in çizgi romanlarda ilk yaptığı şeylerden biri ''Monster Men'i'' yaratmaktır. Gotham da şu an bu istikamette gidiyor, ayrıca Batman Rebirth ve Nightwing Rebirth serilerinde şu anda Hugo Strange ve Monster Men konu alınmaktadır.

- Çizgi romanlarda da Bruce Wayne, Court of Owls'dan çocukluğunda şüphelenip araştırmaya başlamıştı. Olay Gotham'da da böyle gelişiyor.

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget