Görsel Dosyalar 4 : Superman ve Herakles Etkisi



Görsel Dosyalar’ın bugünkü çıkış noktası Action Comics #1 kapağı. Genel olarak bu kapak ve bu kapaktan etkilenen diğer çizgi roman kapaklarını göstermekti amacım. Ancak araştırmalar devam ettikçe işin rengi de değişti elbette. Görsel Dosyalar’ın bir önceki yazısında bir göndermenin ne kadar eskilere dayanabileceğini gördük, ancak bu seferki daha eskilere, Yunan mitolojisine kadar gidiyor. Superman’in yaratıcıları Jerry Siegel ve Joe Shuster’in, yazım sürecinde Nietzsche’den etkilendiğini biliyoruz, peki bu etkilenme sadece bununla mı sınırlıdır? Hayır, görünen o ki Superman’in yaratıcıları bir mitoloji kahramanından da etkilenmişler, Herakles ya da bildiğimiz adıyla Herkül.
 
Joe Shuster imzalı Action Comics #1 kapağı ile Herakles ve Hydra’nın karşılaşmasını betimleyen Antonio del Pollaiolo imzalı 1475 yılına ait tablonun arasında bağlantılar olduğuna dair genel bir kanı mevcut. Birçok okur ve yazar da bu konuda hemfikir.
 
 
































 
 Tabii bu kadar meşhur bir sahnenin Superman filmlerinde görünmemesi pek mümkün değil. En bilindik bu sahneyi ilk önce çok açık şekilde Superman Returns filminde, sonra da araya saklanmış şekilde Batman v Superman: Dawn of Justice filminde gördük.
 
 
 
Son olarak, Syfy'ın televizyon filmi Sharknado 4 filminde de bu sahneye bir gönderme vardı.
 
 
 
 

Ama bizi Herakles'e (Herkül) götüren bir şey daha var. Zincire vurulmuş Prometheus hikayesinde, Prometheus’u zincirlerinden ve dolayısıyla işkencesinden kurtaran kişi Herakles’tir. Bu gönderme de tıpkı bir önceki gibi sıklıkla kullanılır. Hatta 1950'li yıllardan itibaren ''Hercules'' üst başlığı geçen filmlerinde de zincirlerinden kurtuluşu bir şekilde tasvir edilir, ki son iki uyarlamada da örnekleri mevcut. Tabii Tanrısal bir kuvvete sahip karakterimizin mitoloji ile bağlantısı sadece Herakles ile sınırlı değildir. Örneğin Atlas da hem çizgi romanlarda hem filmlerde karşımıza çıkar, tabii çizgi romanlarda daha sıktır. Örneğin en akılda kalanı All-Star Superman çizgi romanıdır. Her neyse, Herakles göndermeleri son zamanlara kadar hala karşımıza çıkan bir gönderme olageldi, çünkü Superman ile özdeşleşen bir kare olup çıktı. Sonu gelecek gibi de gözükmüyor, umuyoruz ki Superman hakkında filmlerde birçok gönderme görmüşken, yeni filmlerde zincirlerinden kurtulan Superman tasvirini daha açık bir biçimde görebiliriz.
 
 
 




 
 
 
 
Bir de bir başka esinlenmemiz de var.
 
 
Bitirirken, elbette burada görmüş olduklarınız tüm kapaklar ve çizimler değil. Daha fazlası da mevcut. Filmlerde ise en yakın zamanda Man of Steel'de bu kareyle karşılaşma imkanımız oldu, fakat fazla aksiyondan ötürü biraz araya kaynadı gibi. Tekrar izlediğinizde yapılan göndermeyi fark edeceksinizdir. Bir sonraki Görsel Dosyalar'da görüşmek üzere, hoşçakalın.
 
 
 

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget