Wonder Woman Okuma Rehberi


Wonder Woman karakteri için hazırlayacağımız okuma rehberi, bizim elimizde olmayan bir sebepten ötürü diğer rehberlerdeki gibi "İlk adım" ve "geleneksel liste" şeklinde 2 liste içermeyecek. Neden bizim elimizde olmayan bir sebep? Efendim, yıllar boyunca Batman-Superman-Flash-Green Lantern gibi karakterler bir dünya farklı seriye yayılıp, üst düzey birçok yazarı kendilerine kaparken, Wonder Woman bütün yayın hayatının neredeyse tamamında tek bir dergiyle devam etmiştir.

Bunun yanı sıra, yeni okuyucu çekmek için bir dünya farklı hikaye noktası başlatan diğer karakterlerin aksine Wonder Woman hep kendi yağında kavrulup giden bir karakter oldu. Diğerleri gibi ikonik olaylar yaşamadı. Yani, Bane, Diana'nın belini kırmadı, Doomsday, Diana'yı öldürmedi, delirip bütün ırkını katleden kişi Diana değildi. Bu sebeple hem birden fazla dergisi olmadığı için hem de tarihi boyunca hemen hemen hiç denilecek kadar ikonik ana sahip olduğu için diğer karakterler gibi 2 listesi olmayacak. DC Comics'i, böyle bir karaktere gereken ehemmiyeti vermediği için ayıplıyoruz.

Aşağıda vereceğimiz liste herkes için geçerli. İlk defa okumaya niyetlenip "ya sadece genel olarak bilgim olsun yeter, tüm külliyatının meraklısı değilim" diyenler için duracakları noktayı söyleyeceğiz.

Not: Bütün listeler, yeni çizgi romanlar çıktıkça güncellenecektir. Sizin de önerileriniz, tavsiyeleriniz ya da merak ettiğiniz şeyler varsa, ilgili okuma listesinin altına yorum olarak yazarak bizi bilgilendirebilirsiniz!

Not 2: Eğer elinizde belli çizgi romanlar varsa ama hangi sırayla okumanız gerektiğini çıkaramıyorsanız, serilerinizi yorum kısmına yazarsanız, sıralamanıza yardım ederiz.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:


Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?


Wonder Woman Okuma Rehberi




1. Wonder Woman New52
Yazar: Brian Azzarello
Çizer: Cliff Chiang
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman New52 #01-#35
Wonder Woman okumak isteyen herkesin ilk durağı burası olmalı. Bütün dergilerin yeniden başlamasıyla birlikte Wonder Woman'ın da yaratıcı kadrosu değişti ve bize efsane bir hikaye sundular. Hikayenin mitolojik bağlantılarının enfes olmasının yanı sıra efsanelerdeki karakterlere getirilen yeni bakış açıları, seriyi keyifle okunur kılan etmenlerin en başında geliyor.



2. Wonder Woman Hiketeia
Yazar: Greg Rucka
Çizer: J.G. Jones
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman: Hiketeia
Wonder Woman vs. Batman. Bu hikaye başka nasıl tanımlanabilir bilmiyorum. Batman'in kovaladığı bir suçlu, Wonder Woman'a sığınır ve ondan korunma talep eder. Ettiği yemin sonucunda, kendisine sığınan kadını korumak pahasına Gotham'ın Kara Şövalyesi'ni karşısına alan Wonder Woman'ın akla gelen en iyi hikaylerinden birisidir.



3. JLA: A League of One
Yazar: Christopher Moeller
Çizer: Christopher Moeller
Bulunduğu Sayılar:  JLA: A League of One
Mark Waid, zamanında JLA: Tower of Babel macerasında Batman'i bütün Adalet Birliği'nin karşısına koymuştu. Şimdi, benzer bir senaryoyu Wonder Woman için de izleyeceğiz. Kendi kontrollerini kaybetmiş Adalet Birliği üyelerinin, yine kendi iyilikleri için etkisiz hale getirilmeleri gerekmektedir ve bu işi yapabilecek tek kişi vardır!



4. Spirit of Truth
Yazar: Paul Dini
Çizer: Alex Ross
Bulunduğu Sayılar: The World's Greatest Superheroes: Wonder Woman - Spirit of Truth
Bu hikaye oldukça kısa ve bir nevi Wonder Woman kökeni işlevi görmekte ancak eşzamanlı olarak Diana'nın kişisel çıkmazları, kendisine biçtiği görevler ve varlığının sebebini sorgulamalarını Alex Ross çizimleri eşliğinde okumanın keyfi paha biçilemez. Şiddetle tavsiye edebileceğim Wonder Woman kısa öykülerinden birisidir.


5. Circle
Yazar: Gail Simone
Çizer: Terry Dodson
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.3 #14-#17
Wonder Woman'ın en uzun süreli kadın yazarlarından Gail Simone'un ilk yazdığı ve muhtemelen en iyi hikayesidir. Bütün dünyada bir savaş başlamıştır ve Captain Nazi tarafından yönetilen gizli kötüler cemiyeti, Paradise Adası'nı işgale gelir. Ancak aynı zamanda da perde arkasından eyleme geçen oldukça saklı ve merak uyandırıcı Circle ismindeki topluluk harekete geçmiştir!



6. Down to Earth
Yazar: Greg Rucka
Çizer: Drew Johnson
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #195-#200
Şimdi de sıra Greg Rucka'nın yazmış olduğu en iyi hikayelerden birisinde. Bildiğiniz gibi Wonder Woman sadece bir kahraman değil aynı zamanda da Diana Prince kimliğiyle Themyscira büyükelçisidir. Bu seri, Wonder Woman'ın bu yönüne eğilirken bizlere Diana'nın, sıradan insanlar arasında geçirdiği zamanları, tökezlemeleri ve onlardan öğrendiği farklı kültürleri nasıl karşıladığını leziz bir dille anlatmakta.



7. Gimme Shelter
Yazar: Will Pfeifer
Çizer: Geraldo Borjes
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.3 #05
Bu hikaye tek bir sayıda olup bitiyor. Öncesini ya da sonrasını okumaya gerek yok ve hatta bağımsız bir şekilde bile okunabilir. Hikayenin konusu, Wonder Woman'ın bir kadın sığınma evindekilere nasıl ilham verdiği hakkında. Büyük bir öykü değil ancak Wonder Woman'ın, DC evreninde kadınlar tarafından nasıl görüldüğünü anlamak için okunası ideal bir hikaye.


8. Eyes of the Gorgon
Yazar: Greg Rucka
Çizer: Drew Johnson ve J.G. Johnson
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #206-#213
İlk defa Wonder Woman okuyacak okurlar, en son bu seriyi okuyarak Diana Prince defterini burada kapatabilir. Bundan sonraki hikayeler, hem artık geçerliliklerini yitirmiş durumda hem de karakterin daha eski dönemlerine yönelik seriler. Bu hikayede ise Wonder Woman'ın düşmanı Medusa. Evet, doğru bildiniz, kendisine bakıldığında kişiyi taşa çeviren canavar!


9. The Mission's End
Yazar: Greg Rucka
Çizer: Birçok Çizer
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #218-#226
Infinite Crisis serisinden önce okunması en elzem serilerden birisinde bulunmaktayız. Ancak bu serilerin arasında Superman: Sacrifice serisi de önemli bir yer kaplamakta. Zira Wonder Woman bu seride, kendisine güvenen bütün insanları korku içinde bırakıyor ve hatta en yakın dostları Batman ve Superman'in de güvenlerini kaybediyor.



10. Infinite Crisis
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Phil Jimenez
Bulunduğu Sayılar: Infinite Crisis #01-#07
DC evrenini kökünden değiştiren bir olayda sıra. Her ne kadar büyük çoğunlukla Superman odaklı bir hikaye olsa da Wonder Woman'ın yaşadıkları, kendi karakteri için önemli sonuçlar doğurmakta. Bütün Dünya, Wonder Woman'ın bir katil olduğunu düşünüyor ve sokaklarda Amazon Prensesi'ni görenler sadece dehşete kapılıyor!



11. Who is Wonder Woman?
Yazar: Allan Heinberg
Çizer: Gary Frank
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.3 #01-#04
Infinite Crisis serisinin sonuçlarını gördüğümüz bu seri, doğrudan krizin sonuçlarını anlatıyor aslında. Yaşanan olayların ardından kendisine dair şüpheleri olan Diana'nın, benliğini keşfetme yolculuğuna çıkıyoruz. Bu serinin en önemli yanı, Wonder Woman'ın kişiliğini birçok açıdan izlememize olanak sağlaması.



12. Odyssey
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: Don Kramer
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman #600-#614
Aslında bir alternatif evren hikayesi olacakken ana evrende kendisine yer bulan Odyssey macerasının diğer hikayeler kadar etkileyici olduğunu söyleyemeyeceğim. Bütün düny değişmiştir, Wonder Woman'ın zaman çizgisi herkesten farklıdır ve dahası, Paradise adası ortadan kaybolmuştur. Yeni kostümü ve yeni göreviyle Diana, kendi içinde Flashpoint hikayesini yaşamaktadır.


13. Gods and Mortals
Yazar: Len Wein ve George Perez
Çizer: George Perez
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #01-#06
İşte Wonder Woman'ı baştan sona yeniden tanımlayan seri budur. Her ne kadar yukarıda New52 serisini övsek de George Perez'in yarattığı Wonder Woman evreni her halükarda Diana'nın altın çağlarından birisidir. Bu seride savaş tanrısı Ares'e karşı mücadele eden Wonder Woman'ın Crisis on Infinite Earths serisi sonrasında yeniden yazılan kökenini de okuruz.



14. Challenge of the Gods
Yazar: Greg Potter, Len Wein ve George Perez
Çizer: George Perez
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #07-#14
George Perez'in yarattığı dünyayı keşfetmeye devam ediyoruz. Gods and Mortals'ın devamı olan bu seride Wonder Woman'ın mitolojik karakterler dışında en çok tanınan düşmanlarından birisi olan Cheetah'ya odaklanıyoruz ve tıpkı karakterin kendisinde olduğu gibi Cheetah'nın da yeni bir köken hikayesini öğreniyoruz.



15. Beauty and the Beasts
Yazar: Len Wein ve George Perez
Çizer: George Perez
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #15-#19
Perez'in üçüncü hikayesinde Diana'nın günlük hayatına, sıradan insanların yaşantılarına ve kültürlerine karşı bakış açısını daha net görüyoruz. Bu seride Circe ve daha da önemlisi Darkseid gibi iki büyük düşmanını Wonder Woman açısından görmemizin yanı sıra Superman de konuk oyuncu oluyor. Tabii, Diana'yı öpmek isteyen Clark'ın reddedilmesi ise paha biçilemez!


16. Destiny Calling
Yazar: George Perez
Çizer: George Perez
Bulunduğu Sayılar: Wonder Woman vol.2 #20-#24 ve Annual #1
Ve Wonder Woman'ın en önemli dönemlerinden birisine veda ediyoruz artık. Bu son Perez serisinde, ilk ciltteki öykümüzün tamamlandığını görüyoruz. Savaş tanrısı Ares, bütün güçlerini kullanarak Üçüncü Dünya Savaşı'nı çıkarmaya niyetlenir. Bu esnada da Wonder Woman, halkı tarafından Paradise adasından uzaklaştırılır. Bazı eksileri olsa da kesinlikle George Perez'in eğlenceli döneminin harika bir yansıması.


17. Who is Wonder Girl?
Yazar: Marv Wolfman
Çizer: George Perez
Bulunduğu Sayılar: The New Titans #50-#54
Wonder Girl, Wonder Woman'ın yardımcısı, Robin'i ve hatta Superboy'udur. Onun en önemli müttefiklerinden birisidir. Ancak diğer yardımcı karakterler gibi Wonder Girl de birden fazla kişi tarafından taşınmış bir isimdir. Bu seride, ilk Wonder Girl olan Donna Troy'un geçmişine eğilip, köken hikayesini öğreniyoruz.



18. Cassandra Sandsmark
Sayıları: Wonder Woman vol.2 #105-#111 ve #122
Donna Troy'un ardından Wonder Girl ismini alan ikinci kişi ise Cassie Sandsmark. Donna Troy'a nazaran oldukça uzun bir süre Wonder Girl ismini taşıyan Cassie ile ilk defa Lifelines hikayesinde tanışıyoruz ve 122. sayıda kendisine doğaüstü güçlerin verilmesiyle bir süper kahraman yolculuğuna daha çıkıyoruz. Sonrasında çok çalkantılı yıllar geçiren Cassie'yi, New52 serileri içinde Scott Lobdell'in yazdığı Teen Titans serisinden de takip edebilirsiniz.


19. Ekstra Okumalar:
Greg Rucka dönemi: Wonder Woman vol.2 #201-#205 ve #214-#217
Gail Simone dönemi: Wonder Woman vol.3 #18-#44
Her ne kadar bu iki yazarın en iyi hikayelerini sıralamış olsak da aralarda kalan küçük hikayelere göz atmanın kimseye zararı olmaz.


Böylelikle Wonder Woman okuma rehberimizi tamamlamış bulunmaktayız. Yine de serilerin az olmasına üzülmeyin, yukarıdaki seriler toplamda 157 sayı yapıyor. Bu sayıları tamamladıktan sonra istediğiniz bir Wonder Woman macerasını çekinmeden okuyabilirsiniz.

DC Rebirth hareketinden sonra Wonder Woman dergisi, yeni bir yazar-çizer ekibiyle yoluna devam edecek. Güncel seriye gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz.


Ve son olarak, okuduklarınızı incelemek, detaylarını kurcalamak ister misiniz? Listeden seçin, istediğiniz bir çizgi romanın incelemesini yapın, bize inceleme@cizgikafe.com üzerinden gönderin, bu listede sizin incelemenizi gösterelim!

Wonder Woman okuyun, okutturun!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget