The Flash Okuma Rehberi vol.1 - İlk Adım Listesi



Bu rehber, 2 farklı okur tipine hitap etmektedir,

            1. İlk adım listesi, karakteri ilk defa okumaya başlayacak kişiler içindir. Bu listenin amacı, yeni okuru en hızlı şekilde karakterin güncel sayılarına yetiştirmektir. Karakter hakkında hiçbir şey bilmeyen, ilk defa okumaya niyetlenen ve modern seriye hızla adapte olmak isteyen kişilere önerilir.

            2. Geleneksel okur listesi, tam bir geçmişi arayan okur listesidir. Bu listede güncel seriler, minimum düzeyde tutulur. Amaç, karakterin geçmişindeki bütün önemli olayları, belli bir sırayı takip ederek okumaktır. Karakter hakkında bir miktar bilgisi olan, bazı çizgi romanlarını okuyan ya da güncel serilerini takip eden kişilere önerilir.

Not: Bütün listeler, yeni çizgi romanlar çıktıkça güncellenecektir. Sizin de önerileriniz, tavsiyeleriniz ya da merak ettiğiniz şeyler varsa, ilgili okuma listesinin altına yorum olarak yazarak bizi bilgilendirebilirsiniz!

Not 2: Eğer elinizde belli çizgi romanlar varsa ama hangi sırayla okumanız gerektiğini çıkaramıyorsanız, serilerinizi yorum kısmına yazarsanız, sıralamanıza yardım ederiz.


Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:


Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

The Flash İlk Adım Listesi

Diğer birçok karakterin aksine, New52 ile oldukça keskin değişimler geçiren Flash'ın okuma listesinde, yeni okurlara güncel serileri daha önce okumalarını tavsiye edeceğiz. Bu listede doğrudan güncele yetiştikten sonra Flash'ın eski hikayelerinden okunması şart serileri vereceğiz. 



1. Move Forward
Yazar: Francis Manapul ve Brian Buccellato
Çizer: Francis Manapul
Bulunduğu Sayılar: Flash New52 #01-#08
Flash'ın kökenini bu ilk sayıda hemen öğrenmiyoruz. Diğer okuma listelerimizin aksine, Flash'ta sindire sindire öğrenmeyi öğreneceğiz. Bu ilk cildimizde Mob Rule isimli düşmanımızla savaşırken, bir yandan da Flash'ın güçlerinin nasıl işlediğini, hızı sayesinde neler yapabileceğini görüyoruz. Ayrıca diziyi takip edenlerin de yakından tanıdığı Patty Spivot karakterinin en etkin olduğu çizgi roman dönemlerinden birisi başlıyor!



2. Rogues Revolution
Yazar: Francis Manapul ve Brian Buccellato
Çizer: Francis Manapul
Bulunduğu Sayılar: Flash New52 #09-#12 ve #0 ile Annual #1
Flash'ı sevmemizin en büyük sebeplerinden birisi de Flash'ın düşman ekibi: The Rogues. Hepsi birbirinden farklı yeteneklere sahip olan bu kötüler ekibinin başında tabii ki Captain Cold var! Ama bu hikayede kada karıştıran noktaysa, Rogues ekibi, eski liderleri Captain Cold'un peşinde. Bu serinin içinde ayrıca Flash'ın kökenlerini daha net görebildiğimiz 0. sayı da bulunmakta. Bağımsız fasiküllerden okuyanlar, 0. sayıyı tam bu maceradan sonra okuyabilir.


3. Gorilla Warfare 
Yazar: Francis Manapul ve Brian Buccellato
Çizer: Francis Manapul
Bulunduğu Sayılar: Flash New52 #13-#19
İçinde Grodd'un bulunmadığı bir Flash okuma listesi olabilir miydi? Grodd, Central City'i devasa goril ordusuyla birlikte işgal etmeye geldi. Herkes dört bir yana kaçışırken, Flash'ın yanıbaşında biten kişilerse en meşhur düşmanları: The Rogues ekibi! Bu hikayenin en önemli noktası, Grodd'u, New52 evrenine tanıtırken eş zamanlı olarak da Rogues ekibinin dinamiklerinin nasıl işlediğini yeni okurlara oldukça başarılı bir şekilde aktarabiliyor.

4. Reverse
Yazar: Francis Manapul ve Brian Buccellato
Çizer: Francis Manapul
Bulunduğu Sayılar: Flash New52 #20-#25 ve #23.5
Speed-Force'a dokunan herkesin peşinde bir hız katili var! Herkesten daha hızlı ve gücü olan herkesin peşinde! Bu seride Barry Allen, aynı zamanda kendisinden bağımsız olarak Kid Flash ismini alan Bart Allen ile de yeni evrende ilk kez tanışıp eğlenceli bir kovalamacayı başlatıyor. Ancak bu serinin en önemli kısmı ise, Reverse hikayesi, New52 döneminde, bizi Flash'ın en büyük düşmanı ile tanıştırıyor: Reverse Flash!


5. History Lessons
Yazar: Brian Buccellato
Çizer: Patrick Zircher
Bulunduğu Sayılar: Flash New52 #26-#29 ve Annual #2
İlk 5 cildimizin, görece en zayıf halkasındayız, zira bu seri artık Francis Manapul-Brian Buccellato birlikteliğinde New52 döneminin en iyi çizgi romanlarından birisi olmayı gözü kapalı başaran Flash dergisinin açıkta kalan noktalarını bağlayıp final yapıyor. Bundan sonrasında Flash dergisi tabii ki de devam ediyor ancak tavsiye edebileceğim bir doğrultuda gitmiyor ne yazık ki. Güncel Flash'a devam etmek için DC Rebirth dönemini beklemenizi tavsiye ederim.



6. Born to Run
Yazar: Mark Waid
Çizer: Greg Larocque
Bulunduğu Sayılar: Flash v2 #62-#65
Pekala, Barry Allen ile ilgili başlangıç olarak yeterince sayı okudunuz. Sırada Flash çizgi romanlarının en önemli dönemlerini borçlu olduğu ve benim de kişisel olarak en çok sevdiğim dönem olan Wally West dönemine geçiş yapıyoruz. Bu hikaye tamı tamına Wally West'in nasıl Flash olduğunu anlatan köken hikayesi. Flash'ın yeteneklerini görmemizin yanı sıra New52 öncesi Barry Allen'a dair en net hatıralarımızı bu seriye borçluyuz diyebiliriz. 

7. Rogues Profilleri
Bulunduğu Sayılar:
Flash v2 #182 - Captain Cold
Flash v2 #190 - Pied Piper
Flash v2 #212 - Mirror Master
Flash v2 #218 - Heat Wave
Flash v2 Annual #5 - Golden Glider
Flash v3 #07 - Captain Boomerang
Ekstra bir şey söylemeye gerek yok. Yukarıdaki sayıların her biri, o karakteri gayet detaylı ve güzel bir şekilde anlatmakta. Sıfır bir macera okumak yerine doğrudan bu sayıları okuyabilirsiniz.



8. Return of Barry Allen
Yazar: Mark Waid
Çizer: Greg Larocque
Bulunduğu Sayılar: Flash v2 #74-#79
Pekala, listeye Barry Allen ile başladığınız için kafanız karışmış olabilir. Evet, Barry Allen'ı, Crisis on Infinite Earths serisinde kaybetmiştik. Ve bu hikayede ise geri dönüşünü izliyoruz. Peki, gerçekten de dönen Barry Allen mı? Wally ve Barry arasındaki ilişkiyi muhteşem bir şekilde bize yansıtırken aynı zamanda Flash tarihindeki en önemli karakterlerden birisinin kökenini bize çarpıcı bir şekilde anlatmaktan geri durmuyor. Mutlaka okunası bir seri!

9. Terminal Velocity
Yazar: Mark Waid
Çizer: Salvador Larroca
Bulunduğu Sayılar: Flash v2 #95-#100
Hazırlık için Opsiyonel Sayılar: Flash  v2 #91-#94 ve #0
Wally West'in sınırlarının zorlandığı noktadayız artık. Flash tarihinin önemli karakterlerinden Johnny Quick, Max Mercury ve Jesse Quick'i yakinen tanımamızın yanı sıra Flash evrenine yeni katılan Bart Allen'ın da ilk büyük macerası. Bart'ın, seriye nasıl dahil olduğu kafanızı karıştırmasın istiyorsanız, yukarıdaki "opsiyonel sayıları" da tavsiye ederiz ancak şart değiller.




10. Blitz
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Scott Kolins
Bulunduğu Sayılar: Flash v2 #192-#200
Zoom geliyor! Biliyoruz artık diziden dolayı Zoom'a dair birçok şeyi biliyorsunuz ancak bu serideki derecede dehşete düşüremedi belki de hiç. Flash'a karşı bambaşka bir bakış açısı sunan bu karakter, iliklerinize kadar titretecek, bunun garantisini verebiliriz. Her ne kadar 197-200 sayıları arasında geçse de, macerayı tam anlamak için yukarıdaki sayıdan başlayın. Tamamını okumayayım derseniz de 192-194 ve 197-200 şeklinde okuyabilirsiniz.


11. Final Crisis
Yazar: Grant Morrison
Çizer: Doug Mahnke
Bulunduğu Sayılar: Final Crisis #01-#07
Her ne kadar karakter okuma listelerinde evreni etkileyen büyük olayları eklemekten kaçınsak da bazen mecburi bir şekilde eklememiz gerekebiliyor. Bu serinin eklenmesinin asıl sebebi, Barry Allen'ın, ana evrene yeniden döndüğü serinin Final Crisis olmasından kaynaklı. Ana serinin yanı sıra Rogues Revenge yan serisini de okuyabilirsiniz. Ancak, ana seriyi okurken de Flash'ın ötesinde, hikayeyi boş vermeden, keyfini alarak okumanızı isteriz.


12. Flash: Rebirth
Yazar: Geoff Johns 
Çizer: Ethan Van Sciver
Bulunduğu Sayılar: Flash: Rebirth #01-#05
Barry Allen geri döndü! Ancak modern dünyaya uyum sağlamaya çalışıyor, etrafında dönenlere alışmak istiyor. Barry'nin tökezlemelerini izlediğimiz bu serinin yaratıcı kadrosu, aynı zamanda Green Lantern: Rebirth serisinin de arkasındaki ekip. Benzer bir kalitedeki işi burada da çıkarıyorlar. Bu serideki önemli nokta, bundan sonra gelecek serilerin ana temasını yavaş yavaş gün yüzüne çıkarması. Ancak her halükarda okunası bir seri!


13. The Dastardly Death of Rogues
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Francis Manapul
Bulunduğu Sayılar: Flash v3 #01-#06
DC Comics'in önemli hikayelerinden Blackest Night sonrasında geçen bu döneme Brightest Day denilmekte. Artık Flash kostümünün altında Barry Allen var! Bu hikayedeki konumuz ise, Rogues ekibinin bir üyesinin gizemli koşullar altında ölmüştür ve ölümün arkasındaki suçlu olarak bulunan kişi ise Flash'tır! Bu seri, Flashpoint serisine doğru yol yapmaya başladığı için listemizde kesinlikle yer bulmakta ve okunurken atlanılmaması gerekmekte.


14. The Road to Flashpoint
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Francis Manapul
Bulunduğu Sayılar: Flash v3 #08-#12
Hot Pursuit geliyor! Artık Flashpoint serisinin yoluna resmi olarak girdik. Şehirde yeni bir koşucu daha var. Ancak bu 5 sayı içinde ilgimizi çekecek en önemli şey, Reverse Flash'ın, Profesör Zoom'un, Eobard Thawne'ın kökenini güncellenmiş bir şekilde yeniden okuyor olmamız. DC evrenini kökünden değiştirecek olan Flashpoint macerasına girmeden önce yerleştirilmesi gereken son taşlar da bu şekilde yerleşmiş oluyor.


15. Flashpoint
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Andy Kubert
Bulunduğu Sayılar: Flashpoint #01-#05 
Barry Allen bir gün uyandığında bütün dünyanın baştan aşağıya değiştiğini görür. Tamamen alternatif evren hikayelerinden oluşan bir evrene giriyoruz. Bu seri, geçmiş DC Comics günlerine kilit vurup DC New52 dönemini resmi olarak başlatan seridir. Serinin kendisinin iyi olması yanı sıra, yan serilerinin içinde Knight of Vengeance gibi muhteşem bir hikaye de bulunmakta. Her iki seri de şiddetli tavsiyemizdir.


Bonus: Nobody Dies
Yazar: William Messner-Loebs
Çizer: Greg Larocque
Bulunduğu Sayılar: Flash v2 #54
Yeterince seri okudunuz, hikaye takip ettiniz ve artık Flash'ı güncel olarak takip edebilecek duruma geldiniz. Ama muhtemelen bu güzeller güzeli hikayeyi kaçıracaksınız. Bütün hikaye, bir uçaktan atlayan Flash'ın, toprağa değene kadar yaşadıklarını, düşündüklerini anlatıyor. Herhangi bir seriyle ya da sayıyla bağlantısı yok. Size çok önemli bir bilgi vermiyor, kahraman ya da kötü kökeni anlatmıyor. Ancak tek başına okunabilecek çok keyifli bir hikayedir. Mutlaka okuyun!


Tebrikler, The Flash evrenine ilk adımlarını atan pek sevgili okur, güncele yetiştin! Bundan sonrası, uzmanlaşmaya başlama evresi!

Ve son olarak, okuduklarınızı incelemek, detaylarını kurcalamak ister misiniz? Listeden seçin, istediğiniz bir çizgi romanın incelemesini yapın, bize inceleme@cizgikafe.com üzerinden gönderin, bu listede sizin incelemenizi gösterelim!

Flash okuyun, okutturun!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget