Marvel Now Döneminden Okumanız Gereken En İyi 5 Çizgi Roman


Marvel, yeni bir "Marvel Now" dönemine, ya da kendilerinin deyimiyle Marvel Now 2.0 dönemine girdi ve birçok seri, çoğu sayısını yayınladı bile. Daha öncesinde All New All Different Marvel evrenini kısa bir dönem için görmüş, onun öncesinde de Secret Wars hikayesine kadar süren Marvel Now dönemini izlemiştik.

Bu ilk Marvel Now döneminde birçok seriyi takibe aldınız ve memnun olmadıklarınız kadar sevdiğiniz seriler de oldu. Peki, Marvel Now döneminin bizce en okunası bazı serileri nelerdi?

5. Superior Spider-Man
Yazar: Dan Slott
Çizer: Humberto Ramos, Ryan Stegman ve Giuseppe Camuncoli


The Amazing Spider-Man serisinin 700. sayısında Peter Parker, Doctor Octopus ile beden değiştirince hepimiz kızmıştık. İnsanlar çıldırmış, hatta 700. sayıyı klozetlerine atıp fotoğraflarını bile çekmişti. Birçok kişi de bundan sonra Spider-Man okumayacağını söylemişti. Ancak Dan Slott, sonraki evrede Superior Spider-Man serisini o kadar sağlam bir şekilde devam ettirdi ki, okurlar yavaş yavaş Doc Ock'un Spider-Man günlerine ilgi duymaya başladı.

Öyle ki, Spider-Man artık daha agresif ve daha iş bitirmeye yönelik hareket ediyordu. Üstelik DOc Ock, bunu kötü bir adam olarak değil, bizzat Spider-Man'in imajını kullanarak, bir kahramana bürünerek sağlıyordu. Dolayısıyla Superior Spider-Man karakteri bize biraz daha ilginç gelmeye başladı. Peter'ın yıllardır yapamadığı şeyleri yapmaya başlayan Ock, özellikle de zekasını kullanarak ürettiği çözümlerle ilgiyi üzerine toplamaya devam etti. Bütün şehirde minik örümcek robotlardan bir gözetleme ağı kurarak asayişi tek başına enfes bir şekilde sağlamış, daha sonra da hiçbir kahramanın henüz yapmadığı bir işi yaparak, kötülüğün yeni kalesi haline bürünmeye başlayan Shadowland'e saldırarak dosta güven, düşmana korku salmıştı.

Bu ilginç karakter ters köşesinden sonra seri oldukça okunabilir olmuş ve belki de One More Day hikayesinden sonra çok ilginç bir Spider-Man serisi sunmuştu bize. Bu yüzden, dönemin en iyi çizgi romanlarından birisi oldu.

4. All-New X-Men/Uncanny X-Men
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Marquez, David Lafuente, Mahmud Asrar, Branden Peterson, Brent Anderson ve Stuart Immonen


Avengers vs. X-Men serisinin sonunda Cyclops, yaptıklarından dolayı hapse atıldı. Daha sonra Magneto tarafından kaçırıldı. Scott'ı durdurabilecek tek kişinin yine kendisi olduğunu düşünen Beast, zamanda yolculuk yapıp orijinal X-Men'i, geçmişten günümüze getirdi. Bu sırada Magneto ve Emma Frost'la birlikte olan Cyke, bir mutant devrimi yapacağını söyledi. Böylece, geçmişten gelenlerin hikayesinin anlatıldığı All-New X-Men ile mutant devriminin hazırlıklarının olduğu Uncanny X-Men serileri başladı.

Bu dergilerden önce mutantlar çok fazla şey yaşadılar. Soyları tükendi, yeni kan arayışına girdiler, asker topladılar, kendi içlerinde bölündüler, Avengers ile savaştılar. Bu iki seri, bütün yaşananların hepsini toparlayan bir seriydi. Bunun yanı sıra, bu serilerin yaptığı güzel şeylerden birisi de Marvel evrenine yeni mutantlar kazandırmaları. 90larda Kitty Pryde karakteri çizgi romanlara ilk defa sokulmuş, bundan sonra da mutantlar hep çok nadir ortaya çıkan karakterler olmuştu. House of M serisinde de mutantların kökü kuruyunca, çok uzun bir süre, aynı mutantların, farklı hikayelerini okuduk. Bu iki seri, bize yeniden torba torba mutant tanıma imkanı sundu. Bu yeni karakterleri ve güçlerinin getirdiği olasılıklarla, artık nefretin üst noktalara çıktığı bir topluluğun içinde sendelemelerini görmek güzel oldu.

Her iki dergi de kendi hikayelerini oldukça güzel şekilde anlattılar. Bize ana evrende var olan yeni bir Jean Grey sundular, aslında eşcinsel olan Ice Man'in açılmasını sağladılar ve Cyclops'un mutant liderliğini oldukça güzel bir şekilde sunmayı başardılar. Bu yüzden iki dergi de birlikte dönemin güzel serilerinden oldular.

3. Daredevil
Yazar: Mark Waid
Çizer: Chris Samnee ve Paolo Rivera


Aslına bakarsanız, Mark Waid'in Daredevil serisi, Marvel Now döneminden daha öncesinde başlayan bir seriydi ancak hem serinin büyük bir kısmı Marvel Now döneminde yayınlandığı için hem de serinin ikinci kısmı tamamen Marvel Now etiketini kullandığı için bu seri de listemizde.

Daredevil, Shadowland döneminde ve Hand'e liderlik ettiği dönemde çok canlar yakmış ama sonunda kendisini yeniden bulmuş bir şekilde geri dönmüştü. İnsanlar onun Daredevil olduğunu biliyordu ve Matt de bir noktadan sonra bunu inkar etmenin faydasızlığını görünce oyuna uymaya karar verdi. Tabii bu süreçte Captain America'dan ufak bir azar ve dayak yese de kendi ayakları üzerinde yeniden durmayı başardı.

Bu serinin en güzel yanı, yıllardır oldukça karanlık bir şekilde okuduğumuz Daredevil'ın, aslında aydınlık bir temayla da enfes bir şekilde anlatılabileceği gerçeğiydi. Daredevil artık kendisiyle daha barışık, işlerini daha düzgün bir şekilde yoluna koymaya çalışan bir karakterdi. Tabii, Mark Waid'in espri yazma konusunda da artık usta bir yazar olduğunu düşünürsek, bir Daredevil serisi okurken çokça kere gülümsediğinizi fark etmek şaşırtıcı olmuştu. Örneğin, Daredevil'ı gören birisinin "Red Batman" dediğini görmüşseniz, o kare işte bu seriden alınma. Bunların yanı sıra seriye Punisher ve Spider-Man'i de davet eden Daredevil, bir noktada Hydra, AIM, Black Spectre, Secret Empire ve Hidden Team'e karşı tek başına bir savaşa girmişti.

Daredevil'ı bize oldukça farklı bir şekilde, sulandırmadan, aksiyonunun dozajını çok iyi bir şekilde sunan bu seri, aynı zamanda dünyayı Daredevil'ın gözünden görmemizi sağlayan panelleriyle de dönemin en iyi serilerinden birisiydi.

2. Thor: God of Thunder
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Esad Ribic


Galaksiler boyunca, bütün varlıkların taptıkları tanrılar birer birer ölmeye başlamıştı. Tanrılara edilen dualara karşılık veren tek kişi, Thor olmuş ve bu gerçeği öğrenince şaşırmıştı. Daha sonraki arayışları, onu tanrı katili Godbutcher'la tanıştırmış ve hayatını baştan sona değiştirmişti.

Serideki en güzel şeylerden birisi, biz Thor'u bu seride 3 farklı zaman içinde görüyoruz. Gençliğinde, vikinglerle beraber seferlere katılıp Jarnbjorn'ünü sallayıp içkiye doymayan halini gördük. Günümüzde, tanrı katilinin nerede olduğunu arayan, Mjölnir'ini sallayıp dualara cevap arayan halini gördük. Ve gelecekte, Odin'in tahtına oturmuş, bir kolunu ve sol gözünü kaybetmiş, bilgeleşmiş All Father Thor'u gördük. Üç Thor da farklı zamanlarda tanrı katiline karşı savaşmıştı. Jason Aaron, Thor'un dilini pek güzel bir şekilde kadimleştirmiş, okurken diyaloglardan farklı bir lezzet tattırmıştı.

Esad Ribic'in çizimleri, seriyi okumayı çok daha keyifli bir hale sokarken, dine karşı savaş veren bir adamın, Thor'la ve Thor'un temsil ettiği her şeyle sonuna kadar savaşması, Thor'un kendi dişine göre bir düşman bulması, bu seriyi, döneminin en iyi serilerinden birisi yapıyordu.

1. Avengers/New Avengers
Yazar: Jonathan Hickman
Çizer: Jerome Opena ve Steve Epting


Ve listemizin zirvesine geldik. Jonathan Hickman'ı, belki çok fazla diyalog odaklı yazdığı için sevmiyor olabilirsiniz. (Bu sebeple sevmeyenler çok kendisini). Ancak ne olursa olsun, Hickman'ın çok usta bir kurgucu olduğunu kabul etmelisiniz. Marvel Now döneminin amiral gemisi bu iki dergi, bize bunu kesinlikle gösteren örneklerden birisi.

Incursion denen bir olay, evrenlerin sırasıyla ölmesine sebep oluyordu. Bu durumu fark eden ve kendilerine Illuminati diyen kahramanlar grubu, bütün herkesten gizli olarak bunu durdurmanın yolunu aramaya başladı. Steve Rogers, onların yönteminden memnun kalmayınca etkisiz hale getirildi. Öte yandan Captain America, Avengers'ın büyümesi gerektiğini düşünerek birçok yeni kahramanı saflarına dahil etti. Avengers Mars'a gitti, uzayda gezdi, kozmik müdahalelerde bulundu. Thanos bu dönemde dünyaya saldırdı ve Black Order denen yardımcılarını, dünyanın dört bir yanına Sonsuzluk Taşları'nı bulmaları için gönderdi.Wakanda ve Atlantis birbirlerine karşı iflah olmaz bir şekilde diş bilemeye başladı. Reed Richards, Tony Stark, Doctor Strange ve diğer Illuminati üyeleri milyonları öldürme kararı üzerinde düşünmeye başladı. Yani bu seri o kadar doluydu ki, kafanızda işlemeniz için ara vermenize sebep oluyordu. Başından sonuna kadar enfes bir şekilde kurgulanmış bu iki dergi, nihayetinde Secret Wars hikayesinin yolunu yaparak Marvel Now evrenini bitiren yolu yaptı. Tüm kurgunun güzelliği bir yana, çok sevdiğimiz kahramanların, gerektiği zaman ne kadar pisleşebileceğini gösteren New Avengers, çok daha ciddiyken, Avengers dergisi, yıllardır sabit giden kadrosunu bir anda genişletmiş, yepyeni bir sürü karakteri keşfetmemizi sağlamıştı.

İki dergide de üst seviyede olan çizimler, serileri takip etmeyi daha da özel kılarken, genel hikaye kurgusu, damakta tat bırakan bu iki dergi, kesinlikle Marvel Now döneminin en iyi dergilerindendi.

***

Böylelikle listemizin sonuna geliyoruz. Sizin Marvel Now döneminde en çok sevdiğiniz seriler nelerdi? Bu listedeki serilerden hangisi ilginizi çekti? Yorumunuzu bırakmayı unutmayın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget