Marvel Comics, DC'nin aksine karakterlerini, evrende olup bitenlerle iç içe yaşatıyor ve özellikle 2000li yıllarla birlikte çoğu kahraman, evrende "event" denilen büyük olayların etkilerini kendi dergilerinde de yaşıyorlar. Bunun yanı sıra, DC Comics'in aksine Marvel dergilerinde karakterin geçmiş hikayeleri kolay kolay devamlılıktan çıkarılmıyor. Bu sebeple, bugün okuduğunuz bir kahraman hikayesinin kökeni, 80lerde yazılmış bir hikayeye bile dayanabilir. Karakterler bu yüzden uzun süreli hikayelerin olgunluğunu gösterir.
Sonuç olarak, yeni başlayanlar da karakteri detaylı görmek isteyenler de bu şekilde, tek bir listeyi takip edebilir. Eğer karakterin kendi dergisi dışında olan büyük olaylar, karaktere etki ediyorsa o hikayeyi de dahil ediyoruz. Bunun dışında mümkün olduğunca "event" tarzı hikayeleri dışarıda bırakacağız.
Not: Captain America'ya özel olarak, bazı yerlerde listemiz ikiye ayrılacak, "Bucky ne yaptı" ve "Steve ne yaptı" şeklinde. Bu ayrım noktalarındaki iki farklı seriyi sıra gözetmeden okuyabilirsiniz.
Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:
Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?
CAPTAIN AMERICA OKUMA REHBERİ
1.The Hero That Was
Yazar: Stan Lee
Çizer: Jack Kirby
Bulunduğu Sayılar: Captain America #109
Ek Okuma: Truth: Red, White & Black
Başlangıç noktası burası. İki efsanenin, Stan Lee ve Jack Kirby'nin, Captain'ı yeni baştan yazmasını izliyoruz. Fazla bir şey söylemeye gerek yok, bildiğiniz köken hikayesini bir de bu ikilinin ağzından dinleyerek başlayabilirsiniz. Öte yandan ek okuma kısmındaki hikaye, süper asker serumunun geçmişini ve Steve'e gelene kadar başından geçenleri anlatıyor. Okumak zorunlu değil ama bir şans verilebilir.
2. White
Yazar: Jeph Loeb
Çizer: Tim Sale
Bulunduğu Sayılar: Captain America: White #1-5
Marvel'ın renkler serisini biliyor musunuz? Daredevil: Yellow, Spider-Man: Blue ve Hulk: Gray serisinin son eseri olan bu hikaye, diğer renk serilerinde olduğu gibi, karakterin geçmişine, ilk yıllarına gidiyor ve bize duygu yüklü güzel mi güzel bir hikaye anlatıyor. Bu hikaye, orijin öyküsünden sonra Steve Rogers ve Bucky Barnes'ın yaşadıklarını anlatıyor. Dolayısıyla günümüzdeki bir hikaye beklemek yerine 1. Dünya Savaşı esnasında geçen olaylara hazırlıklı olun.
Yazar: Steve Englehart
Çizer: Mike Friedrich
Bulunduğu Sayılar: Captain America #169-176 ve #180-184
Captain America'nın oldukça politik serilerinden birisidir. Steve Englehart'ın kalemini bilenler de hikayenin kesinlikle okunmaya değer olduğunu düşünecektir. Captain America, Amerikan hükumeti ve Başkan Nixon ile ters düşer ve temsil ettiği değerlerin bunar olmadığını düşünerek Captain America olmaktan istifa etmişti. Daha sonra da Steve'in hayatındaki ilginç dönemlerden birine giriyoruz: Nomad dönemi. Her ne kadar daha sonra bu isim başkaları tarafından kullanılsa da Nomad, ilk defa bu seride ortaya çıktı.
Yazar: Roger Stern
Çizer: John Byrne
Bulunduğu Sayılar: Captain America #247-255
Bu klasik seri 9 sayıdan oluşmasına rağmen, Captain America külliyatı içerisinde özel bir yere sahip. Her ne kadar çok büyük bir hikaye anlatmasa da Stern ve Byrne, Steve Rogers'ın eski ve kendi dönemlerinin gülünç kötülerini alıp onların gerçekten de tehditkar olduklarını herkese gösteriyorlar. Bu kötüler kimler peki? Mister Hyde, Cobra ve Batroc the Leaper! Ayrıca muhtemelen herkesin beklediği bir şeydir: Captain America, başkanlık seçimlerine girmeye niyetleniyor!
Yazar: Mark Gruenwald
Çizer: Tom Morgan
Bulunduğu Sayılar: Captain America #332-339
Hükümet, Captain America'nın gerçek kimliğini öğrenir ve kostümün, kalkanın ve ismin hükümet malı olduğunu söyleyerek Steve Rogers'a tek bir seçenek verir: Ya bir hükümet görevlisi olarak çalışırsın ya da kostümü ve kalkanı bırakıp gidersin. Steve Rogers'ın bu konuya nasıl baktığını tahmin edebilirsiniz. Yürüyüp giden Steve'in yerine hükümet, eski Super-Patriot John Walker'ı Captain America olarak seçer ama Steve'in rahatsız olduğu noktalar vardır. Böylece eski Cap ile yeni Cap arasında bir çatışma başlar!
Yazar: Mark Waid
Çizer: Ron Garney ve Pino Rinaldi
Bulunduğu Sayılar: Captain America #444-448 ve #450-454
Captain America No More'un devamı sayılabilecek bu hikaye, 90lara kadar yazılmış en iyi Captain America maceralarından bir tanesi olabilir. Dünya Steve Rogers'ın öldüğüne inanıyor ve Steve Rogers, uzun zaman önce öldüğünü ve sonsuza kadar kaybettiğini düşündüğü birisi tarafından Red Skull adına kurtarılmıştır. Daha da ilginci, Red Skull, elinde Kozmik Küp'ü tutan Adolf Hitler'i durdurmak istemektedir ve bunun için Captain America'nın yardımına ihtiyacı vardır!
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Steve Epting, Mike Perkins ve Michael Lark
Bulunduğu Sayılar: Captain America #1-21
Pekala yeni okurlar, önceki seriler sarmamışsa ya da okumak istemiyorsanız, tam olarak sizin Captain America okumaya başlayacağınız nokta burasıdır. Captain America'yı cidden efsane seviyesine çıkaran adam Ed Brubaker'ın bütün serisini okuyacağız. Bu başlangıç serisi tamı tamına Captain America: Winter Soldier filminin uyarlandığı bölüm. Hikaye anlatımının oldukça başarılı olmasının yanı sıra, Brubaker, geçmişle günümüz arasındaki bağı o kadar iyi kuruyor ki, Winter Soldier'la karşılaştığınızda sizin de içiniz parçalanıyor.
Yazar: Mark Millar
Çizer: Steve McNiven
Bulunduğu Sayılar: Civil War #1-7
Eh, 3. Captain America filminin uyarlandığı seri de işte burada. Captain America ve Iron Man, süper kahraman kayıt yasası konusunda iki farklı tarafa düşerler ve onlara katılan kahramanlar da yanlarına geçer, kelimenin tam anlamıyla kahramanlar savaşı olur. Serinin birçok önemli anı olmasının yanı sıra Captain America tarihi açısından da ciddi bir ehemmiyeti vardır. Ana serinin yanı sıra, serinin etkilerinin en çok görüldüğü: The Amazing Spider-Man: Civil War serisini de okumanızı tavsiye ederim. Captain America'nın, Peter Parker üzerindeki etkisini görmek için ideal bir okuma olabilir.
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Steve Epting ve Mike Perkins
Bulunduğu Sayılar: Captain America #22-50 ve #600-601
Captain'ın ölümü artık bir sır olmamalı değil mi? Civil War sonrası Steve'in çıkarıldığı mahkeme sonrasında ölümünün ardından yokluğunu dolduracak kişi Bucky Barnes'tır. Dünyanın hala bir Captain America'ya ihtiyacı vardır. Yaklaşık 30 sayılık bu hikaye, Civil War sonrasında Steve'in ölümünden başlayıp, cinayetin gizemini inceler ve Bucky'nin, kalkanı taşımasına zemin hazırlar. Civil War sonrası yasallaştırılan süper kahraman kayıt yasası etkindir. Yasanın etkilerini seri içinde bolca görebilirsiniz.
10. Reborn
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Bryan Hitch
Bulunduğu Sayılar: Captain America: Reborn #1-6 ve Who Will Wield the Shield?
Çizgi romanlarda Ben Amca dışında ölen hiç kimse ölü kalmaz, biliyorsunuz değil mi? Tabii ki bu durum Steve Rogers için de geçerli. Bu bağımsız seride Steve'in ölümden dönüşünü izledikten sonra Who Will Wield the Shield? (Kalkanı Kim Taşıyacak?) isimli tek sayının da kesinlikle okunması gerekiyor. Zira Steve'in dönüşünden sonra, ortalıkta iki tane Captain America'nın dolanmayacağını düşünüyor herkes.
10.1.1. Captain America: Bucky Barnes
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Jackson Guice ve Mike Benson
Bulunduğu Sayılar: Captain America #602-619
Reborn sonrası listemiz ikiye ayrılıyor. Birinci kısımda Bucky'nin Captain America olarak kariyerine devam ettiğini görüyoruz. Her ne kadar ilk sayılar Steve ile geçirdiği birkaç macerayı anlatsa da seri daha sonra tamamen Bucky'nin Captain America tecrübelerine odaklanıyor. Ama Bucky Barnes'ın Winter Soldier geçmişi peşini bırakmıyor ve The Trial of Captain America hikayesinde Bucky Barnes, Winter Soldier döneminde işlediği bütün suçlar için mahkeme huzuruna çıkarılıyor.
10.2.1. Steve Rogers: Super Soldier
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Dale Eaglesham
Bulunduğu Sayılar: Steve Rogers: Super Soldier #1-4
Reborn sonrası ayrılan iki koldan diğeri de Steve Rogers'ın döndükten sonra neler yaptığını anlatıyor. İlk hikayede öğreniyoruz ki ilk süper asker serumunun yaratıcısının torunu, serumu yeniden keşfediyor ve en yüksek fiyatı verene satmayı planlıyor. Tabii alıcıları arasında pek düzgün kişilikler yok. Dünyanın, kötücül birisinin emrindeki süper askerlerle dolmasından korkan Steve, ilacın ve üreticisinin peşine düşer. Ayrıca Steve'in giydiği kostüm, Captain America: Winter Soldier filminde kullanılan kostüm.
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Mike Deodato
Bulunduğu Sayılar: Secret Avengers #1-12
Steve Rogers, artık Captain America değil. O ismi şu an taşıyan kişi Bucky Barnes. Ancak Steve yaşıyor ve insanların arasında. Steve Rogers, Moon Knight, Black Widow, Ant-Man, Beast, War Machine, Nova ve Sharon Carter'ı da yanına alarak gizli bir ekip kurar. Kurdukları ekipten kimsenin haberi yoktur ve görevleri Mars gezegenine kadar bile uzanır. İlk maceralarında karşılaştıkları kişiyse hepsinin çok yakından tanıdığı, şaşırtıcı birisidir! (Spoiler vermemek için didinmek :/)
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Stuart Immonen
Bulunduğu Sayılar: Fear Itself #1-7
Asgard'ın gerçek All-Father'ı olduğunu iddia eden Serpent, kendi gücünü katlamak için dünya nüfusunu korkuya boğmaya başlar. Her ne kadar genel olarak bir Avengers ve hatta bir Thor hikayesi sayılabilecekse de Fear Itself, Captain America kronolojisinde, özellikle Bucky Barnes için çok önemli bir yere sahip. Bucky'nin öyküsüne kopukluk olmadan devam edebilmek için bu seriyi okumanız şart. Ve evet, Captain'ın kalkanı bu seride kırılmıştı.
11.1.1. Captain America: Steve Rogers
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Steve McNiven ve Patrick Zircher
Bulunduğu Sayılar: Captain America vol.6 #1-19
Ed Brubaker'ın, Captain America'daki efsane ötesi çalışmalarını artık ufaktan toparlamaya başlıyoruz. Bu son ciltle birlikte Steve Rogers yeniden Captain America ismini omuzluyor. Eski bir dostun cenazesiyle başlayan hikayemiz, bizi 2. Dünya Savaşı dönemine yeniden taşıyor. Fear itself olayının etkilerini hala görmeye devam ederken bir de hiçbir sorun yokmuş gibi HYDRA yeniden yükseliyor. Ve adım adım 8 yıllık Ed Brubaker efsanesine hüzünlü bir şekilde veda ediyoruz.
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Chris Samnee
Bulunduğu Sayılar: Captain America & Bucky Barnes #620-628
Bir önceki seri ile eş zamanlı basılan bu seride, günümüzde geçen maceralar izlemiyoruz. Aslına bakılırsa iki hikayeden oluşan 8 sayılık macera, Captain America külliyatının herhangi bir yerinde okunabilir. Yine de ufak tefek de olsa açıklık kalmaması için bu noktada okunması daha doğru olur. Bu seri genel olarak Steve Rogers ve Bucky Barnes'ın geçmişte yaşadıkları olayları, maceraları anlatıyor. İkilinin birbirleriyle olan ilişkisini nostaljik bir tatta izliyoruz.
11.2.1. Winter Soldier
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Butch Guice ve Michael Lark
Bulunduğu Sayılar: Winter Soldier #1-14
Öncesinde şart sayı: Fear Itself #7.1
Brubaker'ın, Steve Rogers ile işi bitmiş olabilir ama Bucky'nin daha kapatacak bazı hesapları var. Ancak bu seriden önce kesinlikle ama kesinlikle Fear Itself 7.1'i okumanız şart. Aksi taktirde hikayenin nereden ortaya çıktığını anlamakta zorlanabilirsiniz. Bucky, eski günlerine geri dönüyor ve gizemli bir casus olarak çalışmaya başlıyor. Her ne kadar çoğu görevine tek başına çıksa da Natasha Romanoff da bol bol konuk oyuncu olarak karşımıza çıkıyor.
Yazar: Rick Remender
Çizer: John Romita JR.
Bulunduğu Sayılar: Marvel Now - Captain America vol.7 #1-25
Artık yeni bir yazar/çizer ekibimiz var. Bu yeni serinin büyük bölümü Dimension Z denilen yerde tutsak kalmış Steve Rogers'ın geçirdiği zamanları anlatıyor. Bunun yanı sıra Steve'in çocukluğuna, geçmişine dair flashback sahneleri de serinin önemli noktalarından birisi. Fakat bu 25 sayının en önemli noktalarından birisi de Steve'in şu an için son dönemi olması. Süper asker serumunun etkilerini bir anda kaybedip hızla yaşlanan Steve Rogers, artık Captain America olamayacaktır!
Yazar: Dennis Hopeless
Çizer: Szymon Kudranski
Bulunduğu Sayılar: All-New Captain America: Fear Him #1-4
Steve Rogers, geçmişte olduğu gibi bir kez daha Captain America kostümünü bırakmak zorunda kaldı. Peki ya yeni Captain America kim olacak? Tabii ki de yılların eskitemediği siyahi dostu, eski dostu Sam Wilson! Wilson'un, yeni görevinin ilk zamanlarını izlediğimiz bu kısa seride şehrin korkularından beslenen Scarecrow'a karşı Sam'in yanında Nomad de savaşa katılır. Ancak ikili kendi aralarında bile doğru düzgün anlaşamaz ve serinin büyük çoğunluğunda Cap ve Nomad arasındaki sürtüşmeyi de izleriz.
Yazar: Rick Remender
Çizer: Stuart Immonen
Bulunduğu Sayılar: All-New Captain America #1-6
Resmileşti dikkat! Yeni Captain America bir siyahi ve adı Sam Wilson! Rick Remender'ın Captain America'daki son bölümüne girerken Sam Wilson ve Nomad de, Steve Rogers'ın eski düşmanlarını bir araya getirip üzerlerine salan HYDRA'nın kökünü kazımaya çalışmaktadır. HYDRA'nın amaçlarının ne olduğunu öğrenmek için yepyeni Captain America'nın, eski düşman Red Skull'ın kızı Sin ile savaşması gerekmektedir!
Yazar: Nick Spencer
Çizer: Daniel Acuna
Bulunduğu Sayılar: Captain America: Sam Wilson #1-7 (Devam Ediyor)
Yeniden bir yaratıcı ekip değişikliğine giden Captain America, geçmişinden daha farklı artık! Her zaman tarafsız kalmayı seçen Steve Rogers'ın aksine, Sam Wilson, politik görüşlerini Captain America kostümü içinde yapmaktan hiç çekinmiyor. Dolayısıyla tepki çekmeden de duramıyor. Öte yandan artık sahipsiz kalan Falcon kimliğiyse yeniden dolduruluyor. Captain America ve Falcon geri dönüyor! Steve Rogers ise kendi kalkanını almaya artık çok daha yakın.
Tebrikler, Captain America hakkında okunacak neredeyse her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra klasik Captain America hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz ve All-New All-Different Marvel kapsamında çıkan yeni Captain America serisine başlayabilir, yakında başlayacak Captain America: Steve Rogers serisini dört gözle bekleyebilirsiniz.
Eğer elinizde Captain America çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!
Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!
Çizgiyle kalın!
Yorum Gönder