All-New All-Different Marvel Döneminden Okumanız Gereken En İyi 5 Çizgi Roman


Marvel evreni şu anda Marvel Now 2.0 adını verdiği bir dönem yaşıyor. Bunun hemen öncesinde Civil War II gelmiş kahramanları ikiye bölmüş, sonra da yeniden birleştirmişti. Civil War II öncesi ile Secret Wars serisi arasındaysa All-New All-Different Marvel adı verilen bir dönem yaşandı. Daha önce, onunda evvelindeki Marvel Now dönemi için okunması gerek 5 seriyi şu yazımızda listelemiştik:


Şimdi sırada All-New All-Different Marvel döneminden seçtiğimiz en iyi 5 seri var!

5. Astonishing Ant-Man
Yazar: Nick Spencer
Çizer: Ramon Rosanas


Listemizin 5. sırasında biraz ikilemde kaldım doğrusu. Buraya koymak istediğim bir diğer seri de All-New Wolverine serisiydi. Laura Kinney tüm seri boyunca döktürdü ancak burun farkıyla Scott Lang'in şapşal hikayesi The Astonishing Ant-Man sırayı aldı.

Aslında bu seri, daha önce çıkan "Second Chances Man" mini serisinin devamı ancak doğrudan bu seriyi okumaya başlarsanız, kaybedeceğiniz tek şey, o seride okuyabileceğiniz mizah olur. Bu seri, hikayeyi toparlıyor. Kendisi toplam 13 sayı süren bu seride Scott'ın, kendi kiralık süper kahraman işini kurmaya çalışmasını izlerken, bir yandan da süper kötüleri kiralayabileceğiniz bir mobil uygulamaya karşı savaşması gibi oldukça absürt bir öyküyü takip ediyoruz. Şunu söylemek gerek ki Ant-Man serisi baştan sonra kadar her sayısında sizi mutlaka güldürebilecek, yer yer kahkaha attırabilecek bir seri. Üstelik bunu, Spider-Man ya da Deadpool gibi karakterlerden alışık olduğunuz şekillerle değil, tamamen Ant-Man'e özgü bir mizah anlayışıyla okuyorsunuz. Özellikle Ant-Man filmini sevenler arasındaysanız ve benim gibi Civil War'da Ant-Man gözüktüğü anda çıldıran biriyseniz, bu seri tam sizin için.

Hem Ant-Man'in düşük profilli kahramanlığını, hem de kızı Cassie'ye yapmaya çalıştığı yarım yamalak babalığını, enfes bir mizahla anlattığı için bu seri ANAD döneminin en iyilerinden birisi.

4. Captain America Sam Wilson/Captain America Steve Rogers
Yazar: Nick Spencer
Çizer: Daniel Acuna, Javier Pina ve Jesus Saiz


4. sırada listemize iki seriyi birlikte alıyoruz. Her ne kadar ikisi de şu anda birbirlerinden oldukça uzak konular işleseler de ANAD döneminde birlikte hareket eden dergilerdi. Captain America Steve Rogers dergisi, Sam Wilson'un 7.-8. sayılarından sonra başlamıştı.

Sam Wilson'un dergisinde, Sam, Steve'den kalkanını aldıktan sonra, Steve'in aksine, politik olarak tarafsız kalmamış, siyasi görüşlerini açıklamıştı. Daha sonra insanlar bu duruma öfkelenip kalkanı teslim etmesini istediler, ancak görüşünü açıkladığı için yanında duranlar da oldu. Böylece Sam, günlerini Amerika'daki ırkçı görüşlere karşı savaşarak geçirmeye başladı. Şu an seri 19. sayısına geldi ve tüm hikaye boyunca oldukça politik bir gidişat sergileyerek, ana akımdaki bir çizgi romandan beklemediğimiz şeyler sundu. Örneğin, Sam şu anda polis şiddeti yaşayan bir siyahinin suçsuz yere hapse atılmasını engellemeye çalışıyor. Öte yandan Steve Rogers Kobik isimli bir kozmik küp tarafından gençleştirilmiş, yeni bir kalkanla görevinin başına geçmişti. Tek bir farkla: Steve artık bir Hydra ajanıydı! Başta çok fazla tepki çekti ancak Steve bir Hydra ajanı olarak o kadar mükemmel bir şekilde hareket edip muhteşem bir kötü adama dönüştü ki şu an bu dergiye kötü diyen tek kesimin, dergiyi okumamış kişiler olduğuna dair bahse girebilirim.

Daha önce sınırda gezilen politik konulara hiçbir çekincesi olmadan dalan Captain America Sam Wilson ile beyaz atlı bir şövalyeyken Marvel evreninin en acımasız kötülerinden birisine dönüşen Cap'in dergisi Captain America Steve Rogers ANAD döneminde başlayan en iyi dergilerdendi. İki derginin ve hatta Ant-Man'in de yazarı Nick Spencer'ın adını bir yere kaydettiniz değil mi artık?

3. Moon Knight
Yazar: Jeff Lemire
Çizer: Greg Smallwood


Jeff Lemire, DC Comics'teyken yazdığı Animal Man ve Green Arrow ile kendisine hayran bırakmıştı. Kendisinin Marvel'a geçtiğini görünce başta üzülmüştük ancak gelin görün ki, daha önce yaptıklarından çok daha iyi işlerle karşımıza çıktı kendisi.

Marc Spector bir akıl hastanesinde tutulmaktadır. Ona deli olduğu, kendisini Moon Knight sandığı, ancak böyle bir şey olmadığı, ilaçlarını içip zıbarıp yatması söylendi. Marc bir sorun olduğunu gördü hep sonunda kaçmak için çabaladı. Bu sırada Ay tanrısı Khonshu ile konuştuğunu sanıyordu. Tüm dünya Marc'ın etrafında dönmeye başladı. Sadece Marc değil, 70lerdeki bir taksi şoförü Jake Lockley, Moon Knight filminin başrolü, Marvel'la kontratı bulunan Steven Grant ve gelecekte Ay'ı üs edinmiş bir savaşçının etrafında döndü tüm dünya. Kafanız mı karıştı? Moon Knight serisinin tamamı aklınızı başınızdan alıp kafanızı daha da karıştıracak bir seri. Hala devam etmekte.

Moon Knight'ı yeni baştan ele alıp, yeni okurun da başlayabileceği bir nokta yaratan bu seri, kesinlikle All New All Different Marvel döneminde başlayan en iyi serilerden birisiydi. Hala listenize almamışsanız, okumaya hemen başlamalısınız!

2. Old Man Logan
Yazar: Jeff Lemire
Çizer: Andrea Sorrentino


Jeff Lemire'in bu listedeki ikinci serisindeyiz. Secret Wars serisinin yan sayılarından biriyken kendisine ait bir dergiye kavuşan bu serinin başrolünde, efsane çizgi romanlardan Old Man Logan'ın ihtiyar Wolverine'i var.

Wolverine ölmüştür ve herkes bunun yasını tutmaktadır. Ancak ortaya çok daha yaşlı bir Wolverine çıkar ve öfkelidir. Logan, gelecekten gelmiş ve şimdi geçmişte yaptığı hataları yapmamaya, kötü sonuçlara sebep olan olayları durdurmaya karar verir. Sonrasında ise kendi işine bakmak ister ancak peşindeki insanlar asla yakasından düşmez. Mark Millar'ın yazdığı Old Man Logan'ı seviyor musunuz? Öyleyse şunu diyelim, Lemire'in Old Man Logan'ı kat be kat daha güzel. Gelecekte her şeyin nasıl kötüye gittiğini, daha sonra neler olduğunu, Wolverine'in o gelecekteki hayatını nasıl kurduğunu ve zamanında ailesiyle olan bağının nasıl kurulduğunu o kadar güzel anlatıyor ki, ilk seride bunları görmeden o seriyi nasıl bu kadar sevdik dedirtiyor.

Geçmişten gelen bir seriyi, içini önceki versiyonundan daha sağlam bir şekilde dolduran ve Andrea Sorrentino'nun mükemmel ötesi çizimleriyle sahnelenen Old Man Logan, artık son sayılarına yaklaşsa da ANAD döneminin en iyilerindendi.

1. The Vision
Yazar: Tom King
Çizer: Gabriel Hernandez Walta


Ve listemizin zirvesinde, şu anda Batman dergisini yazan Tom King'in yazdığı, Avengers'ın duygusal androidi Vision'ın serisi var. 12 sayı sürüp hikayesini tamamlayan dergilerden.

Vision, kendisine android bir aile yaratır. Burada bir soluklanın. Her zaman denk geldiğiniz bir şey değil bu. Yarattığı ailesiyle beraber yaşantısına devam etmeye çalışan Vision'ın bir karısı ve iki çocuğu vardır. Çocukları her gün okula giderler, anne evde kalır, Vision Avengers işine gider. Akşam herkes geldiğinde akşam yemeği saati gelir ve boş bir masanın etrafına oturup günlerini konuşurlar. Vision için mükemmel bir ütopya olarak başlayan bu hayat, git gide bir cehenneme dönmeye başlayacaktır. İstemedikleri şeyler olacak ve hatta androidler dahi duygularına teslim olacaktır. Serinin kendisinin anlatımı oldukça güzel ve ilmek ilmek işlenmiş ancak diyaloglar, tüm seriyi çok daha ileriye taşıyor. Her söylenen cümlenin güzel ve derin manalar içerdiğini anlayarak devam ediyorsunuz okumaya.

Bir androidin aile özlemini ve robot bir ailenin, kendilerini soktukları karanlığı muhteşem diyaloglarla ve enfes panellerle anlatan Vision, hem çıktığı yılın hem de All New All Different Marvel döneminin tartışmasız bir şekilde en iyi çizgi romanlarından birisiydi.

***

Böylelikle listemizin sonuna geldik. Sizce All New All Different Marvel döneminin en iyi serileri nelerdi? Bu listede olması gerektiğine inandığınız bir hikaye var mı? Yorumlara yazmayı unutmayın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget