İnceleme: Batwoman Rebirth #1


[update title="Künye" icon="info-circle"]Yayınlandığı Tarih: 15.02.2017
İçerdiği Sayı: Batwoman Rebirth #1
Hikaye: Batwoman Rebirth
Yazar: Marguerite Bennett ve James Tynion IV
Çizer: Steve Epting
Yayıncı: DC Comics[/update]
New52 döneminde yayınlanan Batwoman dergisi, ilk 26 sayısıyla bizi kendisine hayran bırakmış, dahasını istememize sebep olmuştu. Daha sonra yaratıcı ekip skandal bir şekilde dergiden ayrılınca da okumayı bırakmıştık doğrusu. Rebirth döneminde ise Kate Kane'i, Detective Comics dergisinde gördük bolca. Son olarak 2 sayılık, derginin diğer hikayelerinin yanında görece daha zayıf kalan Batwoman Begins hikayesini okuduk ve nihayet uzun zaman sonra bir Batwoman dergisine kavuştuk.


[error title="Spoiler Bölgesi" icon="exclamation-circle"] Sayı genel olarak Batwoman'ın geçmişini parça parça anlatıyor. Annesi ve kız kardeşinin ölümünü (en azından cesetlerini) görüyoruz. Yıl yıl giden anlatımda, Kate'in henüz Batwoman olmadığı, "Lost Year" diye tabir edilen bir döneminde bir kadınla birliktelik yaşadığını ve aynı yerde bir suikastçi tarafından takip edildiğini öğreniyoruz. Renee Montoya ile ilişkisini çok kısa görüyoruz, kendisini dağıttığı, ordudan atıldığı dönemi görüyoruz. Sayının sonunda ise Batwoman, Colony askerlerine benzeyen bazı askerlerle birlikte "Yakında" diye tabi edilen bir zamanda, Gotham üzerine ateş açılmasını emrediyor ve sayı bitiyor.[/error]


Görüş


Bir bakalım, Batwoman New52, Zero Year sayısı, 52 serisi, daha geçen ay okuduğumuz Batwoman Begins hikayesi, Secret Origins #3 ile birlikte bu sayı, Batwoman'ın kökenini okuduğumuz 6. seri oluyor. Bir noktada anlıyorum, Rebirth karakterleri yeni okura tanıtmanın da bir yolu ancak yepyeni bir Batwoman okuru bu sayıyı okuduktan sonra Kate'in kökenini kavrayamaz. Anlatım çok dağınık, geçmişteki serilerden haberdar değilseniz, yeni bir okursanız, nelerin olup bittiğini anlamanız imkansız. Dolayısıyla bu sayının yeni bir okur için olmadığında hemfikiriz. Biz eski Batwoman hayranları için bakacak olursak, gördüğümüz her şeyi zaten okumuştuk ve bize ekstra olarak bir şey de vermiyorsunuz. O zaman sormak isterim, bu sayıyı siz kimin için yazdınız? Yani, Rebirth tek sayıları hiçbir seride bizi yeni hikayeye sokmadı ama hiçbir dergide de bu kadar dağınık ve bilindik şeyleri okumadık, sonrası için bir şeylerin tohumu ekilmişti her seferinde. Burada sadece ağzımıza bir parmak bal çalındı.

Yeni gördüğümüz şeylerden yola çıkacak olursak, Kate'i kovalayan bir suikastçi olacak, Kate, Batman'in kendisini vazifelendirdiği bir göreve bakacak, tanıtımlarından gördüğümüz kadarıyla öz kardeşi Beth geri dönecek. Asıl tanıtım ise son sayfada, elinde devasa bir silah tutan ve Tron setinden çalınmış bir kostümle, tuhaf bir şekilde kahverengi saçlarıyla Gotham'a ateş açmaya niyetlenen Kate oldu. Bir ihtimal bu kişi Kate değil de Beth çıkabilir ancak Batwoman'ı kötü karakter yapmamaları için kime yalvaracağımı bilmiyorum. Görselde Kate daha yaşlı gözüküyor. "Soon" zaman tabiri, Kate'in yaşlanabileceği kadar bir zaman aralığını alacak mı bilmiyoruz.


Bu sayıda geriye dönüş sahnelerinin çokluğundan olsa gerek, tekrara düşen çok fazla cümle vardı. "Can't Breathe" ve "Where are you going?" cümleleri sayının neredeyse her yere yayılmıştı. Bir noktadan sonra okumayıp atlamanıza sebep oluyor böyle şeyler. Batman Rebirth serisinde de örneğin Batman'in ağzından sadece "I will break your damn back" cümlesini duyuyorduk ve sıkıp robotik bir hal almıştı. Dediğim gibi "flashback" sahnelerinden kaynaklı bir anlatımdı elbette ama Marguirette Bennett'in kalemine ben açıkçası çok güvenmiyorum. Kendisinin, Angela serisindeki "Unsolicited Opinions on Israel" şeklinde kullandığı bir diyalog kutusu, 2016 yılının en saçma çizgi roman olaylarından birisi olmuştu. Bunun yanı sıra kendisinin yazacağı Wonder Woman dergisi, hikayeleri hazır olmasına rağmen elinden alınınca o hikayeleri burada kullanmaya niyetlenecekmiş gibi başka bir korkum daha var. Yine de seri başladığı zaman bunu göreceğiz. Detective Comics serisinde James Tynion IV, Kate'in askeri geçmişini çok güzel bir şekilde kullanıp öne çıkarıyordu, bunun devam etmesini umuyorum. Tynion'un geçenlerde yaptığı bir podcastte, "Detective Comics dergisini X-Men dergisi gibi düşünün, Batwoman da Wolverine dergisi olacak aslında" gibi bir yorum yapmıştı seri için. Merakımı daha da arttırdı sonrası için.

Çizimlerde ise Steve Epting var. Epting'e, Ed Brubaker'la beraber yaptıkları Captain America serisinden beri hastayım. J.H. Williams III'ün, Elegy hikayesinden itibaren Batwoman'a sunduğu enfes panel kullanımı, sayfa dağıtımı, görsel anlatım zenginliğini bozmadan devam ettirebilecekmiş gibi hissetmekteyim. Gerçekten de bu şekilde görseller görmek istediğimiz bir dergi için çok güzel bir aday olduğunu düşünüyorum.

Toparlamak gerekirse, Batwoman Rebirth, belki de çok yüksek olan beklentimizin altında biraz ezildi, sayının çok küçük bir tanıtım kısmı dışında yeni bir şey sunmadığını, dağınık bir anlatımla daha yeni okuduğumuz Batwoman Begins'in yan sayısıymış gibi gittiğini gördük. Ana seride bunun düzeleceğini umuyorum.

6.5
İDARE EDER

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget