İnceleme: All-Star Batman #5


[update title="Künye" icon="info-circle"]Yayınlandığı Tarih: 28.12.2016
İçerdiği Sayı: All-Star Batman #5
Hikaye: My Own Worst Enemy Finale
Yazar: Scott Snyder
Çizer: John Romita Jr.
Yayıncı: DC Comics[/update]
Scott Snyder'ın yazdığı Batman serisinin ilk hikayesinde final sayısına geldik. Önceki sayılarda Batman, Two-Face'i yakalamış ve onu bir eve götürmekteydi. Two-Face, eğer Batman görevinde başarılı olursa Gotham'ın bütün para babalarının servetini ortaya dökeceğini, Batman'i durduran kişiye ise bu serveti vereceğini söylemişti. Gotham'ın para babaları da KGBeast'i tutmuş ve Batman'in üzerine salmışlardı. Batman, KGBeast'in elinden kaçmıştı ancak Duke ve Two-Face ile hapsedildikleri yerden çıktıklarında elleri silahlı bir kalabalık kendilerini karşılamıştı.


[error title="Spoiler Bölgesi" icon="exclamation-circle"] Batman, elinde tuttuğu Two-Face'i ve yanındaki Duke'u içeri çekiyor. KGBeast ise dışarıda bekleyen insanlara ateş açıyor. Daha sonra bir kapağı kırıp üzerine binen Batman ve diğer ikili hızla kaçarken KGBeast Batman'i vuruyor ve onu işaretlediğini söylüyor. Batman, Beast ve diğerlerinin olduğu gemiyi karaya oturturken, kendileri bir şelaleden düşüyorlar. Birlikte çıktıklarında, Bats, kendilerini aramaya gelen Tweedledee ve Tweedledum'u bayıltıp arabalarına biniyor, Two-Face'i o meşhur eve getiriyor. Öte tarafta Jim Gordon, Alfred'i uyarsa da saatin içinden geçip bodruma doğru inmeye başlıyor. Alfred, Batman'i arayarak ona ihanet etmesinin sebebinin, Two-Face'in kendisini tehdit etmesi olduğunu söylüyor. Batman, Two-Face'i eve sokuyor ve onu iyileştirecek ilacı döşemenin altında buluyor. Ancak bunun bir ilaç olmadığını, Harvey'i tamamen Two-Face'e dönüştürebilecek bir şey olduğunu öğreniyoruz.


Harvey, bu ilacı uygulamasını istiyor Batman'den, aksi taktirde Gotham'a asit yağdıracağını söylüyor. Batman savaşıyor, Two-Face'i yere yıkıyor ve uzun uğraşlar sonucu kendisiyle savaşarak ilacı uyguluyor ve Harvey'den asit bulutlarını dağıtmasını istiyor. Harvey bulutları dağıtınca verdiğinin Harvey'i daha da düzeltecek bir ilaç olduğunu söylüyor ve Harvey bayılıyor. Batman sırtından bir mızrak yiyor. Arkasını döndüğünde Beast, işlerinin bitmediğini söylüyor ve onu götürmeye çalışıyor. Duke, Beast'e saldırıyor, rıhtımdaki öfkeli kalabalık Beast'i durduruyor. Batman ve Duke eve doğru yola koyuluyorlar. Evde ise Jim Gordon ve adamları bodruma indiklerinde Bat-Cave'le değil, sıradan bir odayla karşılaşıp "adam sadece gizlilik istiyormuş" diyorlar ve gidiyorlar. 2 ay sonra ise Batman, Penguin, Black Mask ve Great White'ın evine gidip KGBeast maskesiyle onları trollüyor ve sayı bitiyor. [/error]

Görüş


Evet sayın seyirciler, Batman'in upuzun yol hikayesinin sonuna geldik. Aksiyon dolu bir hikayeydi, her ne kadar bazı noktalarda burun kıvırsanız da kendisini sonuna kadar okutan bir eser olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sanırım bu biraz da Snyder'ın kurgularından kaynaklı. Hikaye temellerini, bazı anlatımlarını, korkunç derecede abartılı metaforlarını sevmesem de Snyder, bir hikayeyi nasıl kurgulayacağını biliyor. Yazdığı New52 Batman serisini, hikayeleri dolayısıyla çok sevmemiştim ancak 52 sayısını da çıktıkları gibi okudum. Yazdıklarınıın sevilmesini de bu yüzden normal karşılıyorum çünkü hikayesini okutmayı başarıyor. All Star Batman'de de bu okutma gücü vardı baştan sonra kadar.

Özellikle Joker yerine Two-Face karakterini kullanmasından zaten memnundum. Ancak hikayede biraz fazla klasiğe kaçmış diye düşünmekteyim. "Harvey Dent'i iyileştirmeye çalışan Batman". Bu kısa cümle o kadar fazla hikayeleştirildi ki Two-Face dendiğinde aklıma başka bir hikaye gelmemeye başladı artık. Bu konuyu en güzel işleyen hikayenin, hala Matt Wagner'ın, 2 sayılık Faces hikayesi olduğunu düşünüyorum. Okumamışsanız, hazır Two-Face öyküsü okumuşken ondan devam edin derim.

Alfred'in yaptığı ihanet ilginçti aslında. Fark etmemiş olabilirsiniz, şöyle bir olay olmuş: Alfred, Batman süper kahramanlığa başladığı ilk zamanlarda Joker'den çekinmiş ve Two-Face'e onu öldürmesi için para vermiş ancak Two-Face buradan hareketle Bruce'un finansal kayıtlarına ulaşmış ve kimliğini öğrenmiş. Bu şekilde tehdit etmiş Alfred'i de. Duke'un seride bir etkisi oldu mu olmadı mı emin bile değilim. Bu çocuk neden Bat-Family içinde? Öte yandan serinin başladığı noktadan hiçbir farkı yok. Two-Face, Two-Face olarak kaldı, Bruce'un sırrını kimse öğrenmedi, Alfred affedildi, herhangi bir fikir değişikliği görmedik. Çok orijinal bir hikaye de okumadığımızı söyleyebilirim, artık eskimiş dualite kartını gördük bol bol. Snyder'ın artık Batman dergilerinden biraz uzaklaşıp farklı bir şeyler denemesini istemekteyim ancak gördüğümüz kadarıyla Batman odaklı bir event yazacak kendisi. Haberini şurada yapmıştık.


Bu serinin güzel yanlarından birisi JrJr'ın çizimleri oldu. Çizimleri biraz baştan savma gelmişti uzun zamandır. Hatta bir 4-5 yıldır kendisini saldığını düşünmekteydim. Geçen sene çizdiği bir Superman kapağı da beni dağıtmıştı. Bu seride çizimlerinin gerçekten çok güzel olduğunu söylemeliyim. Daha önceki sayılarda da dediğim gibi, çizimlerin üzerine düşülmüş olduğunu okurken hissedebiliyorsunuz. Kapağının ekstra bir özelliği olmasa da bu yazıda kullandığım Jock varyant kapağı benim çok hoşuma gitti. Sayının çinilemesi ise birden çok kişi tarafından yapılmış, kötü olan şey, çinilerin bazı yerlerde çizimi örtmesi, karakterlerin yüzlerini bile ayırt edemeyecek hale getirmesi oldu. Önceki sayılarda çininin bu kadar dikkat çekici olduğunu hatırlamıyorum ancak John Romita Jr, ne kadar detaylı çizime odaklanmışsa, sayının çinileri onu aşağı çekmiş.

Özetle, All-Star Batman sadece yoklukta okunabilecek, sıradan bir Two-Face hikayesi olarak aklımda kaldı benim. Seri okunmaz mı? Okunur tabii ki, hatta akıcılığından dolayı sevilebilir de. Ancak her sayı 10 düşmanın fırlatıldığı ve sonunda hiçbir şeyin olmadığı bu ilk 5 sayı için çok da güzel diyemeyeceğim. Önümüzdeki sayı Mr. Freeze, sonra Poison Ivy ve ardından Mat Hatter ile kötüleri dolaşmaya devam edeceğiz. Ancak diğer Batman dergileriyle aynı zamanda ilk öyküsünü bitiren All-Star Batman'e, Detective Comics ve Batman dergilerine de vereceğim gibi bir ara veriyorum. Bu arada farklı dergileri incelemeye alacağım. 1-2 hikaye sonrasında, yine bir All-Star Batman incelemesinde görüşmek dileğiyle!
6.0
ORTA

Sizin sayıya verdiğiniz puan kaç?

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget