Çizgi Kafe olarak mümkün olduğunca fazla konuda rehber çıkarmaya çalışıyoruz. Animasyon filmleri rehberlerinden, film rehberlerine ve çizgi roman karakterlerinin okuma rehberlerine varana dek farklı şeylere dokunuyoruz. Ancak çizgi roman okumaya başlayacak kişiler için daha farklı bir rehber serisi hazırlamak istiyoruz.
Birçok mecrada, yorumlarda, "filmleri/dizileri izliyoruz, iyi güzel ama çizgi roman okumaya nasıl başlayacağız, bize bir iki bir şey söyleyin, biz de okuyalım" şeklinde serzenişleri biz de görüyoruz, siz de denk gelmişsinizdir ve hatta bu isteği yapan siz bile olabilirsiniz. Birkaç maddede ilk defa çizgi roman okumaya başlayacak arkadaşlara tavsiyeler verip yönlendirmeler yapalım istedik. Ancak başlamadan önce kesinlikle belirtelim, bu yazıdaki başlama rehberi sadece ama sadece Amerikan tarzı çizgi romanlar "comics" için geçerlidir.
1. Çizgi roman bulma/temin etme
Tabii ki çizgi roman okumak için önce elinizde bir çizgi roman olması gerekiyor, bunun için de bazı yerlere başvurmanız gerek. Çizgi romanları nasıl temin edeceğinizi de bilmiyor olabilirsiniz.Şimdi, burada odadaki filden bahsetmemiz gerek önce. Hepinizin bildiği gibi torrent olur indirme siteleri olur, birçok illegal yayın yapan ve link dağıtan site var. Size burada kalkıp "yasadışı çizgi roman indirmeyin!" demeyeceğim, demem de. Şunu kabul edelim, çizgi romanlar bizim ülkemizde gerçekten sürdürmesi masraflı bir hobi. Her hafta yaklaşık 50'nin üzerinde yepyeni çizgi roman çıkıyor, insanların, eleştirmenlerin şiddetle tavsiye ettiği serilerle kendinizi sınırlasanız bile aşağı yukarı haftalık 4-5 sayı çıkıyor. Dolayısıyla para birimimizin dolar karşısındaki düşük değerinden dolayı 3 dolarlık çizgi romanı neredeyse 9 liraya alıyoruz ve bu da güncel çizgi roman takip eden birisi için aylık aşağı yukarı 150-200 arası bir rakama denk geliyor. Çizgi roman takip eden kitlenin, özellikle yeni başlayan arkadaşların büyük çoğunluğunun da öğrenci olduğunu düşünürsek, dolu dolu çizgi roman keyfi yaşamak için aylık en aşağı 150-200 lira ödemek gerçekten zor. Bu yüzden gerekirse bu tarz yayın yapan siteleri de kullanın, bir kenara para ayırdıkça da sevdiğiniz ciltleri/fasikülleri alırsınız. Ben en azından öğrenci olduğum süre boyunca böyle yapmaya çalıştım. Bu tarz siteleri zaten ufak bir aramayla bulabilirsiniz.
Satın almak isteyenler için de mümkün olan en cep dostu satın alma rehberini daha önce hazırlamıştık. Bakacağınız yerler bunlar olsun:
Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?
2. Başlama Noktası
Çizgi roman okuyabileceğiniz yerleri bulduk. Şimdi sırada okumaya nereden başlayacağınızda. Burada biz biraz daha şirket özelinde gidelim.2.1. DC Comics
DC çizgi romanları okumak istiyorsanız daha şanslısınız diyebiliriz. 2011 yılında New52 adıyla, DC Comics bütün çizgi romanlarını sıfırdan başlattı. Bunu yapmasının sebebi de yeni okurlara kolaylık sağlamaktı. Daha sonra, bu yaz, Rebirth adını verdiği bir hareket başlattı. Bu hareket de dizi/film izleyicisinin, çizgi romanlara girişini kolaylaştıracak bir hareketti. Doğrudan Rebirth dönemine ait bir seri seçip okuma yapmaya başlayabilirsiniz. Hangi karakterlerin yer aldığını ve aşağı yukarı nasıl dergilere sahip olacaklarını zamanında şu haberimizde sıraladık:
DC Rebirth'e dair her şey belli oldu! (26 Mart 2016)
Daha sonra çıkan bütün Rebirth dergilerini, en azından ilk sayılarında inceledik ve bir fikir oluşturmaya çalıştık. Aşağıda, şu ana kadar çıkan Rebirth dergilerinin bir nevi tanıtım sayıları olan Rebirth #1 sayılarını listeledik. Bir bakın, hoşunuza giden dergiyi takibe alın:
- Action Comics #957
- All-Star Batman #1
- Aquaman Rebirth #1
- Batgirl and Birds of Prey Rebirth #1
- Batman Rebirth #1
- Deathstroke Rebirth #1
- Detective Comics #934
- Green Lanterns Rebirth #1
- Green Arrow Rebirth #1
- Hal Jordan and the Green Lantern Corps Rebirth #1
- Justice League Rebirth #1
- New Super-Man #1
- Nightwing Rebirth #1
- Red Hood and Outlaws Rebirth #1
- Suicide Squad Rebirth #1
- Supergirl Rebirth #1
- Superman Rebirth #1
- Superwoman Rebirth #1
- The Flash Rebirth #1
- The Hellblazer Rebirth #1
- Titans Rebirth #1
- Trinity #1
- Wonder Woman Rebirth #1
DC Comics Çizgi Roman İncelemeleri
2.2. Marvel
Marvel çizgi romanları ne yazık ki DC Comics'inkiler kadar keskin çizgilere sahip değil. Ancak Marvel çizgi romanları da önce Marvel Now isimli bir dönem geçirdi ve çoğu çizgi romanını yeni okura hitap edecek şekilde yeniden başlattı, daha sonra da All New All Different Marvel dönemini başlatarak benzer hamleyi bir kez daha yaptı. Önümüzdeki aylarda 2. bir Marvel Now dönemi gelecek, o zaman da bunun gibi okuması kolay seriler başlayacak.
Bu yüzden benim tavsiyem,
1. Sevdiğiniz karakterin dergisini bulun,
2. Karakterin varsa All-New All-Different Marvel etiketli dergisini, yoksa Marvel Now etiketli dergisini bulun,
3. Okumaya başlayın!
Gerçekten yazarlar, yeni okurların da anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalışıyorlar çoğu seriyi. Tüm bunların yanında event dediğimiz, evrenin dönemlik büyük olayını da bağımsız olarak takibe alabilirsiniz. Her şey ilk başta karmaşık gelebilir, ancak okumaya devam edin ve interneti özgürce kullanın! Kafanızın karıştığı her yeri, tanımadığınız kişileri hem bize hem de internette bu konuda yardımcı olmaya çalışan çoğu kişiye sorabilirsiniz. Haftalık çizgi roman incelemelerimizde de biraz daha sayıyı anlamayan yeni okura da hitap etmeye çalışıyoruz örneğin.
Her ne kadar DC Comics incelemelerimiz kadar çok olmasalar da haftalık Marvel çizgi romanlarının incelemelerine şuradan ulaşabilirsiniz:
Marvel Çizgi Roman İncelemeleri
2.3 Diğer Çizgi Roman Şirketleri
Marvel ve DC Comics'in dışında kendine has bir evrene sahip olan çok az şirket var. Valiant Entertainment dışında şirket çapında bir evreni olan yer yok. Valiant çizgi romanları için okuma sırası ve çizgi roman önerileri şeklinde iki yazı hazırlamaya çalışacağız. Bunun dışında Mike Mignola'nın yarattığı Hellboy, BRPD, Abe Sapien gibi karakterlerin Mignolaverse ismindeki evrenine de bir okuma rehberi hazırlayacağız.
Ancak bunların dışında Image Comics, Dark Horse Comics, Boom Studios, Avatar Press, IDW gibi şirketler, evren işine girmiyorlar ve daha çok çizgi roman yazarlarının kendilerine has hikayelerini anlatmalarına imkan sağlıyorlar. Her ne kadar zaman içinde bu şirketlerin hepsi için "Mutlaka Okunması Gereken Çizgi Romanlar" çıkaracak olsak da bu şirketlerin bastığı çizgi romanları sayı sırasına göre okuyup geçebilirsiniz.
[Yukarıda bahsi geçen rehberler yayınlandıkça bu yazı güncellenecektir.]
3. Okuma Rehberleri
Çizgi romanlara nasıl ulaşacağınızı buldunuz, daha sonra gözünüze birkaç tane güncel seri kestirdiniz, her ay yeni sayısı çıktıkça büyük bir keyifle okumaya başladınız. Ama bir durun, karakterin neredeyse 50-60 yıllık bir geçmişi var, bu 50-60 yılda hiç mi güzel çizgi roman yayınlanmadı? "Onları da okuyayım, neden okumuyorum?" diye düşünmeye başladığınız noktaya geldik.Öncelikle şunu söyleyelim arkadaşlar, 800-900 sayısı çıkmış bir dergiye 1. sayısından başlarsanız, muhtemelen bir 5-6 sayı sonrasında iflas edecek, belki de sevdiğiniz karakterden soğuyacaksınız. Karakterlerin geçmişleri bu kadar lineer bir anlatıma sahip değil ne yazık ki. Siz 1. sayıdan başlarsınız ancak, karakter dönemin şartlarına göre 400. sayıda kendisini bulabilir. Kaldı ki en azından 70-80 öncesi çizgi romanlar gerçekten yeni bir çizgi romanının okumaya başlayabileceği bir yer değil. Sıkılma ihtimaliniz yüksek. Kişisel olarak sürüyle bayıldığım dergi vardır eski tarihli ancak yeni bir okurun, en azından karaktere artık biraz daha aşina olması gerektiğini düşünmekteyim.
Peki, bir karakterin geçmişini, bütün eski dergilerini okumadan nasıl öğreneceksiniz?
Bunun için biz Çizgi Kafe'de, hiçbir yerde bulamayacağınız şekilde detaylı ve özenli okuma rehberleri çıkarmaya çalışıyoruz. Bu okuma rehberlerinde, rehberin ait olduğu karakterin hayatındaki önemli olayları, mutlaka okunması gereken hikayelerini, en azından o karaktere dair bilmeniz gereken öyküleri, karakterin hayat hikayesine göre sıraladık. Yani, 2016 yılında basılan bir macera, karakterin eski günlerini anlatıyorsa, listenin başında yer alabilir. Örneğin, 2012 yılında basılan Fantastic Four Season One dergisi, Fantastic Four ekibinin doğuşunu anlatır, bu yüzden, bir Fantastic Four rehberinde, Season One hikayesi, 1966 yılında yayınlanan ve ekibin Galactus ve Silver Surfer'la tanışmasını anlatan Galactus Trilogy hikayesinden daha önce yer alacaktır. Kısacası, basım tarihini değil, karakterin tarihini çıkarıyoruz bu rehberlerde.
Dolayısıyla sevdiğiniz bir karakterin, geçmişini, yaşadığı önemli olayları öğrenmek istiyorsanız, hem kısa kısa bilgi veren bu rehberleri okuyabilir, hem de rehberdeki serileri sırayla okumaya başlayabilirsiniz. Aşağıdaki iki link, sizi istediğiniz karakteri seçebileceğiniz genel rehber sayfalarına götürür. Şu an için 17 rehberimiz olsa da zamanla bu rakam gittikçe yükselecek!
4. "E şimdi ne okuyayım?"
Güncel çizgi romanlara pek girişemediniz, okuma rehberleri de sizi biraz fazla sınırlandırıyormuş gibi hissettiniz, canınızı sıkmadan nasıl çizgi roman okuyabileceğinizi düşünüyorsunuz. Aslında yazının her tarafında da söylememiz gereken bir şey var:Arkadaşlar, canınız hangi çizgi romanı okumak istiyorsa onu okuyun, konusu ilginizi çeken her şeye bakın, övülen bir çizgi roman varsa açıp bakın, onu okumak için birçok şey okumaya kendinizi tamamen şartlandırmayın.
Karakteri tarihine göre okumak isteyen de olabilir, sadece önemli çizgi romanları okumak isteyenler de olabilir ancak kendinizi hiçbir rehbere, hiçbir listeye bağımlı kılmayın. Çizgi roman okumak sizi yormasın ve zorlamasın. Bunun için bizim önerimiz şu şekilde olur:
1. Yukarıda linkleri verilen okuma rehberlerine girin, herhangi bir karakterin rehberini açın, rehberde bulunan hikayelerin, yine rehbere yazdığımız konularına şöyle bir göz gezdirin, hikaye ilginizi çekmişse açın direk okuyun.
2. Sevdiğiniz karakterin hikayelerine bakıp, rastgele seçip okuyun. Anlamadığınız bir şey olursa daha sonra bir çizgi roman daha okursunuz, çekinmeyin.
3. "En iyi çizgi romanlar" tarzında listelere bakabilirsiniz, en azından öneri alabilirsiniz.
4. Yeni başlayan Kafe Küratörü köşemizi, her hafta önereceği çizgi romanlar için takibe alabilirsiniz.
5. Alternatif Okumalar
Peki, okunacak bir dünya çizgi roman çıktı, ama aynı zamanda öğrenilmesi gereken de çok bilgi var. Bunları öğrenmenin iki yolu var: daha çok çizgi roman okumak ve araştırmak. Wikipedia, Wikia sayfaları, Comic Vine gibi yerlerden aradığınız sorulara cevap bulmanız kesinlikle mümkün. Ancak yerli kaynak olarak bu kadar geniş bir yelpazemiz yok.Şu an hala bakımda gözükse de Altevren.net bu şekilde bilgilenebileceğiniz sitelerden birisi.
Filmler/Dizilerle gündeme gelen karakterleri tanıttığımız Kimlerdendir? köşemizi takip edebilirsiniz.
Çizgi romanlardaki kötü adamları boylu boyunca incelemeye niyetlendiğimiz GCPD Dosyaları köşemizi takibe alabilirsiniz.
Kendi tarzlarında yazdıkları yazılarıyla oldukça dolu, birçok mecrada yer almış köşe yazarlarımızın yazılarını takibe alabilirsiniz:
Ankauçuşu - Serkan Sürer
Çapak - Ümit Kireççi
Dalek Caan - Kaan Bayırakoşan
Eskiz Defteri - Hatice Hayal
Pizagor'un Karalamaları - Özgür Çelikbaş
Karakterlerin hayatlarını genel olarak, kilometre taşlarıyla, kronolojik olarak sıraladığımız ve henüz başında olduğumuz Kahramanın Yolculuğu köşemizi takibe alabilirsiniz.
6. Eee, daha daha?
Çizgi Kafe olarak daha çok rehberler, çok listeler ve çok yazılar hazırlamaya devam edeceğiz. Bizi de takibe almayı unutmayın!Bize soracağınız tüm soruları, danışmak istediğiniz her şeyi şu hesaplardan yapabilirsiniz:
"Mail uçurayım derseniz": info@cizgikafe.com
"Size DM'den yürüyeyim" diyorsanız: Twitter Hesabımız
"Face var mı Face" derseniz de: Facebook Sayfamız
Yorum Gönder