Captain Marvel'ın adı neden Shazam'a değiştirildi?

Bugüne kadar üç farklı çizgi roman yayıncısı tarafından Captain Marvel ismi çizgi romanlarda kullanıldı. Siz Shazam'ın önceki adının Captain Marvel olduğunu ama telif haklarından dolayı isminin değiştiğini biliyor olsanız da olaylar DC Comics'den de öncesine dayanıyor. Hem de ne olaylar.

Captain Marvel ilk olarak 1939'da Bill Parker'ın elinden, Fawcett Comics'in matbaasından çıktı. Yer aldığı ilk çizgi roman da Şubat 1940'taki Whiz Comics #2'dir. Belki bilmeyen vardır kısaca bahsedeyim; Captain Marvel'ın gerçek adı Billy Batson ve ''Shazam!'' kelimesini kullanınca aynı Superman tarzı fiziksel bir hâl alıyor. Billy'nin sadece vücudu gelişiyor, kafa yine aynı kafa.

Sizlere ''En popüler çizgi roman karakterleri kimler?'' diye sorsak muhtemelen Batman, Spider-Man veya Superman'den illa ki birini söylersiniz. Yaratıldıklarından bu yana bu karakterler popülerliklerinden hiç taviz vermedi. Ama 1940'lı yıllarda Fawcett Comics'in yarattığı Captain Marvel çizgi roman satışlarıyla dönemin en popüler çizgi roman karakteriydi. Ayrıca kendisi filmi çıkan ilk süper kahramandır.

Hatta Fawcett Comics baktı Captain Marvel çok popüler oldu aldı başını gidiyor, kendisine ''Marvels'' ailesi yaratmaya bile karar verdiler. Evet, köpekleri de var.


DC Comics'in zamanında adı National Comics Publications idi ve Captain Marvel'ın Superman kopyası olduğunu düşünüp telif haklarından dolayı dava etmeye karar verdiler. Bu dava ''çizgi roman yayıncıları arasında en uzun süren savaş'' olarak tarihe geçti. Dava sonucunda mahkeme National Comics Publications'ı haklı bulup Captain Marvel'ın telif haklarını kendilerine verdi ve Fawcett Comics kapatılıp bütün çizgi roman serileri iptal edildi.

1970'de National Comics Publications değişikliğe gidip DC Comics ismini aldı. Aynı yıllarda Captain Marvel çizgi romanlara eklendi ve 1991'de karakterin bütün hakları alındı. DC Comics davayı açmadan önce karakterin haklarını da almayı düşünüyor muydu bilemem ama ekmeklerine yağ sürülmüş oldu. Captain Marvel davadan önce zaten çok popülerdi ve dava süresi de bir hayli ses getirmişti. Günün sonunda zafer geçici süreyle DC Comics'in oldu.


İlk dava Ağustos 1951'de sonuçlandı ve karar DC'nin lehine oldu ama karakter 1973 yılına kadar hiçbir çizgi romanda yer almadı. Captain Marvel, DC Comics'e girişini yapmadan önce Marvel Comics 1967 yılında yeni karakterleri Captain Marvel'ı piyasaya çıkardı. DC Comics 1991 yılında bütün hakları almadan önce Marvel Comics hızlı davranıp önce çıkardılar yani.

Buna rağmen Carmine Infantino ''The Original Captain Marvel'' adıyla bir çizgi roman çıkarmayı düşünse de Marvel eğer böyle bir şey yapılırsa kendilerini dava edeceklerine dair firmaya bir uyarı mektubu gönderdi. DC Comics de mecburen Billy Batson'ın ilk çizgi romanını Shazam! #1 başlığıyla çıkardı ve bu böyle devam etti. Hem DC Comics hem de Marvel Comics, Captain Marvel adına sahipler fakat sadece Marvel Comics bu adı kağıda dökebilir. 2011'de DC de pes edip New 52 hareketiyle birlikte karakterin adı tamamen Shazam!'e değiştirdi.


Billy Batson'ı 2020 yılındaki solo Shazam! filminde izleyeceğiz. Black Adam'ı Dwayne Johnson canlandıracak!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget