Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?



Merhabalar,

Genelde yazdığımız yazılardan farklı bir yazı yazacağız. Çizgi roman incelemelerimizde olsun, farklı makalelerimizde olsun, Twitter/Facebook hesaplarımızda olsun, takipçilerimizden genelde "iyi güzel ama biz de çizgi roman okumak istiyoruz ama ulaşamıyoruz, biz ne yapalım" tarzı sorular alıyoruz. Bu yüzden, ülkenin neresinde olursanız olun, çizgi romanlara nasıl ulaşılabileceğine dair bir yazı derleyelim dedik.

Bu liste, internet üzerinden çizgi roman edinme yerlerini anlatacak. Çizgi roman dükkanlarına burada yer vermeyeceğiz. Bunun yanı sıra ne yazık ki listemiz, İngilizce çizgi romanların nerelerden alınabileceğini anlatacak. Ne yazık ki Türkçe basılan çizgi romanlardan, sadece spesifik hikayeleri takip edebilirsiniz. Ancak herkese de dediğimiz gibi, çizgi roman okumak kesinlikle İngilizce öğrenmenin en eğlenceli yolu. Elinize sözlüğünüzü alın, hem kelime öğrenin, hem çizgi roman okuyun, hatta bazen aynı sayıyı tekrar tekrar okuyun. Hiç niyetlenmeseniz bile en azından şans verin!

DİJİTAL ÇİZGİ ROMANLAR

1. Comixology

Efendim, burayı bilmeyen yok muhtemelen. Kendisi Dünya'nın en büyük dijital çizgi roman satıcılarından. Dijital çizgi romanlara karşı bakış açınız nedir bilmiyorum, çok büyük imkanlar ve fırsatlar sunduğunu söyleyebilirim. Dijital çizgi romanın avantajları ve dezavantajları bambaşka bir yazının konusu.

Comixology'deki sistemi biraz tanıtacak olursak, çizgi romanları, sitenin üzerinden okumanız gerekiyor. Eğer mobil/tablet için Comixology uygulamasını indirirseniz, internete bağlı olmadığınızda da okuyabilirsiniz. Sitedeki çizgi roman okuyucusu oldukça kaliteli olduğu için hiçbir sıkıntı çekmeden kaymak gibi okuyabiliyorsunuz.

Sıradan bir çizgi romanınız okumaya başladığınızda bu şekilde gözüküyor:


Tabii, okumaya başlayınca alttaki menü kayboluyor. Yön tuşları ile kolayca okuyabilirsiniz. Ancak, benim en çok sevdiğim ve Comixology'i tercih etmeme sebep olan özelliği, menünün ortasındaki "Guided View" tuşu. Bu tuşa bastığınız anda size çizgi romanları kare kare, hiçbir şeyi kaçırmayacağınız şekilde okutuyor.

Örneğin, sayfamız şu şekilde:


Guided View'de ise şu şekilde görüyorsunuz:


Sayfadaki hiçbir detayı kaçırmıyorsunuz. En mükemmel yanı da bu.

Dijital çizgi romanlar daha ucuz oluyor ve bazı dergilerin ilk sayılarına da ücretsiz ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra bir de "Bundles" seçeneği altında bazı çizgi roman serilerini toplu bir şekilde daha ucuza satın alabiliyorsunuz. Örneğin şu anda içinde 15 tane çizgi roman olan Elseworlds bundle'ını 25 dolara alıp %42 indirim yakalamış oluyorsunuz. Tabii, belli günlerde bazı çizgi romanların da indirime girmesi cabası.

Comixology'e gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 2. Humble Bundle

Humble Bundle aslında bağımsız bilgisayar oyunlarını, paket haline getirip ucuz fiyatlardan satan bir site. Ancak bunun yanı sıra bir de içinde Book Bundles seçeneği var. Burada normal kitapların yanı sıra, çizgi roman paketlerine de ulaşabiliyorsunuz.

Bu çizgi romanları indirdikten sonra istediğiniz uygulamada okuyabiliyorsunuz. Yine avantajlı kampanyalar çok sık bir şekilde olmakta. Örneğin şu anda Dark Horse Comics'in 30. yılına özel bir paket bulunmakta. Mesela 7 cildi ve 7 fasikülü 1 dolara alabiliyorsunuz, daha fazla öderseniz, daha fazla çizgi roman alıyorsunuz.

Dark Horse kampanyası ve Humble Bundle için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Marvel Unlimited

Marvel'ın resmi bu uygulamasına, aylık 10 dolara abone oluyorsunuz, ya da yıllık 70 dolar veriyorsunuz. Bunun karşılığında Marvel'ın bugüne kadar çıkardığı çizgi romanlardan, 17,000'in üzerinde çizgi romana kadar erişim sağlıyorsunuz. Hiçbirine ekstra para ödemeden, istediğiniz kadar çizgi roman okuyabiliyorsunuz. 12 tane çizgi romanı da indirip offline okuma hakkınız oluyor.

Bütün Marvel çizgi romanlarına tek bir yerden erişim sağlamak isteyen herkes için mükemmel bir uygulama. Ayrıca Comixology'de olduğu gibi burada da Guided View opsiyonu bulunmakta.

Sadece 2 dezavantajı var. 1.si, en iyi okuma deneyimini tablette ve telefonlarda yaşıyorsunuz, masaüstü için hala beta okuyucusu geliştirilmeye devam ediyor. 2.si ve sanırım en büyük sıkıntı, güncel çizgi roman okumak istiyorsanız, Marvel Unlimited buna imkan sağlamıyor.

Marvel Unlimited'da neredeyse tüm Marvel çizgi romanları varken, son 6 aydaki çizgi romanlara ulaşımınız yok. Eğer güncel bir seriyi merak ediyorsanız, sayıdan sonra 6 ay civarı beklemeniz gerekiyor. Tabii, yine de bu o kadar da büyük bir engel oluşturmuyor. Örneğin şu an Marvel'ın son büyük eventi Secret Wars'ı Marvel Unlimited üzerinden okuyabilirsiniz.

Önümüzdeki aylarda haftalık Marvel Unlimited önerileri köşesi açarak küçük çaplı da olsa sizlere küratörlük yapmak isteriz. DC Comics'in ne yazık ki böyle bir hizmeti yok.

Marvel Unlimited hakkında daha detaylı bilgi isterseniz, ya da indirmek isterseniz buraya alalım.

4. Diğer Dijital Çizgi Roman Dükkanları

Tabii ki bir de geriye çizgi roman şirketlerinin kendi satış siteleri kalıyor. Bu siteleri hiç kullanmadım genelde çok hesaplı fırsatlar olmuyor diye ancak içlerinde güzel satışlar yakalama ihtimaliniz var.

Örneğin, Marvel'in dijital dükkanında, 50 sayılık Frank Miller/Klaus Janson'ın Daredevil setini %50 indirimle 50 dolara alıyorsunuz. Güncel çizgi romanlarsa hemen hemen basılı versiyonlarıyla aynı fiyatta oluyor. Şirketlerin dijital dükkanlarına şu bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Marvel
DC Comics
Dark Horse Comics
Image Comics


BASILI ÇİZGİ ROMANLAR

1. 13 Gezegen

Dijital yerli bir sitemiz olmadığı için basılı çizgi romanlara geçiyoruz. İlk sırada yerli bir site olan 13Gezegen bulunmakta. Stokları ciddi anlamda dolu sitede, eğer tükenmiş olduğunu gördüğünüz bir çizgi romanı özel sipariş olarak verirseniz sonraki gönderi teslimatlarında özel olarak istediğiniz çizgi roman da geliyor. Fiyatlar dolar kuru üzerinden olduğu için orijinalle aynı fiyata alıyorsunuz.

Fasiküllere abone olup, her çıkan yeni sayıyı elinizin altında tutabilirsiniz ya da elinizdeki arşivinizde eksik fasikül varsa getirtebilirsiniz. Ciltlerden elinizde olmayanları alabiliyorsunuz, daha sonra almak için istek listenize atabiliyorsunuz.

Oldukça güvenli bir site ve müthiş ilgili çalışanlara sahip. Örnek vermem gerekirse, daha önce satın aldığım 5 sayılık bir serinin ilk iki fasikülünü kaybetmiştim, daha sonra sitenin stoklarında kalmadığını görünce özel istekle ilk iki sayıyı da sepetime eklemiştim. Birkaç gün sonra siteden aradılar, benim bu çizgi romanları daha önce satın aldığımı, şimdi yeniden sepete eklediğimi, bir sıkıntı olup olmadığını sormuşlardı. Ben de oldukça şaşırmıştım. Kısacası, tek tek ilgileniyorlar siparişlerinizle. Siparişinizi verdikten sonra paketlemelerini oldukça sağlam yapıyorlar, paketlerinizin içine tatlı sürprizler bırakıyorlar, Free Comic Book Day sayıları, kitap ayraçları, kartpostallar ve birçok güzel şeyler bulabiliyorsunuz. Minik bir hazine kutusu gibi geliyor zaten.

Sitenin 2 dezavantajı var. Birincisi, kullanımı açıkçası zor. Çizgi romanların biraz daha kategorize halde sergilenmesi daha güzel olabilir. Comixology gibi bir sistem büyük yarar sağlar diye düşünmekteyim. İkinci dezavantaj ise, sitenin gönderi aralığı biraz uzun sürüyor, çizgi romanları çıktığı hafta okumak gibi bir imkanınız olmuyor. Dijital değilse, o imkan zaten olmuyor da, güncel sayılara geç ulaşmış oluyorsunuz. Tabii site ağzına kadar da çizgi roman dolu, fasikülleri koleksiyona katmak için beklerken, okumaya cilt bakabilirsiniz.

13gezegen'e gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.


2. Zahiri Çizgi Roman Dükkanı

Zahiri her ne kadar bir çizgi roman dükkanı olsa da (bir Eskişehirli olarak hala gidip göremediğime üzülüyorum) genel olarak satışlarını tüm Türkiye'ye online olarak yapan bir dükkan. Tüm satışlar Facebook grubu üzerinden gerçekleşiyor. Dükkanın sahipleri Emre ve Emrah Çıldır kardeşler, satış için listeleri açıyor, okurlar da altına gelerek "Aldım" tarzı yorumlar bırakarak sayıları topluyor.

Buna ek olarak, muhtemelen Türkiye'de Bundle mantığını uygulayan tek yer de kendileri. Zahiri kutuları hazırlayan ekip, bu kutuları farklı çizgi romanlarla, bazen oyuncak figürlerle doldurup Marvel/DC kutuları olarak satışa çıkarıyorlar. Hangi çizgi romanın çıkacağını bilmiyorsunuz, bu da kutuyu daha da heyecanlı hale sokuyor. En azından şu ana kadar kutu satın alan kimsenin hayal kırıklığına uğradığını görmedim. Özellikle son zamanlarda ortaya çıkan kutu satış furyasını düşünürsek.

Üstelik kredi kartı kullanmayan arkadaşlar için ideal bir yer. Havale ya da ininal kartla ödeme yapıyorsunuz. Zaten grubun sağ tarafında sistemlerini detaylı bir şekilde anlatmışlar.

Fasikül değil, cilt toplayan birisi olduğum için ne yazık ki şimdiye kadar kendilerinden alışveriş yapma imkanım olmadı. Yakın zamanda sitelerini de açacaklar, özellikle lego figürlerini çuvalla almak için sabırsızlanıyorum.

Ayrıca grupta güzel tartışmalara ve muhabbetlere denk gelme artınız da var. Bir şey almasanız bile olan biteni izlemesi de keyifli.

Zahiri Çizgi Roman Grubu'na buradan ulaşabilirsiniz.


3. Book Depository

3. ve sonuncu ismimiz, benim favorim, Amazon'un sitesi bookdepository.com.

Her şeyden önce, eğer "abi yurt dışından gelen çizgi romanın kargosu cüzdan yakar" diyorsanız, sizi sevindirelim. Book Depository, Dünya'nın hemen hemen bütün ülkelerine ücretsiz kargo gönderiyor. Türkiye de ücretsiz kargo listesinde. Ürününüzü aldıktan sonra 15-20 gün içinde kargonuz, düzgün şekilde paketlenmiş halde elinizde oluyor.

Tabii bununla bitmiyor. Çizgi romanlarda her zaman indirim yakalıyorsunuz. Mesela Batman Earth One Vol.1 %21 indirimde. 3.25 dolar kara geçiyorsunuz en azından.

Tek dezavantajı ise fasikül satmaması. Bunun dışında cilt ihtiyaçlarınızı karşılamak için ideal bir yer. En azından benim kişisel favorim, tavsiye ederim. (Tabii, gümrükte takılma yaşamamak için 75 Euro'nun altında sipariş vermeniz lazım, abanmayın).

***

Listemiz şu an için böyle. Umarız bu liste git gide genişler. Sizin de önerileriniz varsa yoruma bırakabilirsiniz.

Artık çizgi romanların nereden alınacağını biliyorsunuz, peki hangi çizgi romanları almak istediğinizi biliyor musunuz? Sizi okuma rehberlerimize davet edelim, sırayı doğrudan takip etmek yerine, yanlarına yazdığımız kısa açıklamalardan fikir edinip sepetinize atabilirsiniz.

Marvel Okuma Rehberleri

DC Comics Okuma Rehberleri

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget