İnceleme: Batman #5



[update title="Künye" icon="info-circle"]Yayınlandığı Tarih: 17.08.2016
İçerdiği Sayı: Batman #5
Hikaye: I am Gotham Part Five
Yazar: Tom King
Çizer: David Finch
Yayıncı: DC Comics[/update]
Rebirth Batman'ini önceki sayılarda bolca ve uzun bir şekilde övmüştüm. Hatta ileri gidip, Rebirth sayılarından tek bir seri seçecekseniz, bu Batman olsun demiş bile olabilirim. O yüzden bu kısmı kısa geçelim ve önceki sayılarda olanlara kısaca bakalım. Gotham'da süper güçlere sahip iki kişi çıkmıştı. Kendilerine Gotham ve Gotham Girl diyen bu ikili, başta Batman'e yardımcı olsalar da Bruce tarafından gözetim altında tutulmuşlardı. Öte yandan Amanda Waller, kendilerine yardımcı olması için tuttukları Dr. Hugo Strange'in kontrolden çıktığını ve Psycho Pirate'ı kullanarak diğer insanların zihinlerini etkilediğini söylemişti. Strange, Gotham'ı sonunda çıldırtmış, 28 tane askeri öldürtmüş ve Gotham Girl'ü de bir kenara atmasını sağlamıştı. Batman, Gotham Girl'ü Alfred'e teslim ettikten sonra da Gotham ile yüzleşmeye gitmişti.


[error title="Spoiler Bölgesi" icon="exclamation-circle"] Sayı, Gotham'ın, şehre terör estirmesiyle başlıyor. Bu sırada Alfred, bir Batmobile'in içinde hızlanarak Gotham'a doğru ilerliyor. Bu sırada da kendisi bir Batman kostümü giyiyor. Gotham'a son süratle çarptıktan sonra arabadan çıkıp Batman kostümü içinde, Gotham'ı uyarıyor. Gotham'ın kafası karışıkken Alfred kaçırıyor ve Batman başka bir Batmobile'i daha Gotham'a gömüyor. Daha sonra biraz daha vurup bu sefer de Gotham'ın üzerine bir Bat-Plane çakıyor. Gotham'sa git gide sinirleniyor ve sonunda Batman'i öldürmek için harekete geçiyor. Ancak attığı ışın, yeşil bir kalkan tarafından durduruluyor. Batman, Gotham'ı durdurmak için Justice League'i çağırmış. Superman teslim olmasını istiyor ancak Gotham bütün birliği haşat ediyor. Batman'se Bat-Cave'de bulunan Duke Thomas'dan, Gotham Girl'ü sorgulayıp Gotham'ı nasıl durduracağını öğrenmesini istiyor. Gotham Girl, güçlerini satın aldıklarını, ama para karşılığı değil hayatları karşılığında olduğunu söylüyor. 2 sene boyunca süper güçlerle yaşayıp öleceklermiş, güçlerini kullandıkça ömürleri kısalıyormuş. Gotham'ın gücü de git gide arttığından yakında ölmesi gerekiyormuş. Batman, sonunda Gotham'la yüzleşip "öldür beni o zaman, ben Gotham'ım" diyor ve Gotham da karşılığını vermek üzereyken, Gotham Girl mağaradan çıkıp gelerek kardeşini yumruklayarak öldürüyor. Bu sırada da iç monoloğuyla sayıyı bitiriyoruz. "Duke'la evlendikten sonra her sene, kardeşimin öldüğü bu yere geliriz. Her şey burada başlamıştı. Gotham Girl'ün kökeni...Batman'in ölümü." [/error]

Görüş


Sayı muhteşem. Klasik bir Tom King sayısı olarak başladı, arabalarla, uçaklarla adam döven Batman gösterdi ve sonunda da şaşırtıcı bir şekilde bitirdi. Sayının başındaki Alfred'in Batman kostümü giyip aksiyona girdiği sahne kesinlikle ve kesinlikle mükemmeldi. Scott Snyder'ın, Alfred'i sadece kötü adam ters köşesi olarak kullanmasından bıkan birisi olarak, Alfred'in kelimenin tam anlamıyla kıç tekmelemesini izlemek MÜ-KEM-MEL! Ayrıca Batman'in, Gotham'a karşı Justice League'i çağırması da bence çok çok iyi bir detaydı. "Abi bunlar olurken JL nerede?" sorusunu sordurmadı bile King. Gotham gibi korkunç güçlere sahip bir arkadaşı, Batman kendi başına durduramayacağını anlamış. Sadece birkaç karede birliği gördük ama ziyadesiyle yetti de arttı. Sayının sonunda ise Gotham Girl ile Duke Thomas'ın gelecekte evleneceklerini gördük ama sondaki iki monolog kutusu bizi düşüncelere itti. "Gotham Girl'ün kökeni...Batman'in ölümü." Şimdi burada iki durum var. Ya Batman yine ölecek ama bu sefer Gotham Girl'ün elinden olacak. Çünkü Gotham Girl'ün kökeninin Batman'in ölümüyle başladığı iması çok açık. Tom King de "foreshadowing" konusunda bir usta olduğu için, bunun öylesine söylenmiş bir cümle olmadığından eminim. Diğer durumsa, Batman'in ölmüş olduğu. Batman bildiğiniz üzere hiçkimseyi öldürmeye niyetli olmayan birisi. Ancak Gotham'ın durdurulmasının kesinlikle ve kesinlikle imkansız olduğunu öğrenince, Gotham Girl'e, kardeşini öldürmesini söylüyor. Belki de Batman'in ölümü, metaforik bir seviyededir. David Finch ise bu kitaba çok yakışıyor. Çok keskin çizgiler kullanmamasına bayıldığımı söylemiştim daha önce. Tom King'in de enfes anlatımıyla, Batman okurken, bağımsız bir çizgi roman okuyormuşum hissine çok sık kapılıyorum. Bu ikiliyi çok sevdim! I am Gotham hikayesini bitirdik, önümüzdeki sayıda Gotham Girl Year One başlayacak. O zamana kadar okumamışsanız, ilk 5 sayıyı elinize alıp mutlaka okuyun!
9.0
HARİKA

Sizin sayıya verdiğiniz puan kaç?

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget