Thor Okuma Rehberi


Marvel Comics, DC'nin aksine karakterlerini, evrende olup bitenlerle iç içe yaşatıyor ve özellikle 2000li yıllarla birlikte çoğu kahraman, evrende "event" denilen büyük olayların etkilerini kendi dergilerinde de yaşıyorlar. Bunun yanı sıra, DC Comics'in aksine Marvel dergilerinde karakterin geçmiş hikayeleri kolay kolay devamlılıktan çıkarılmıyor. Bu sebeple, bugün okuduğunuz bir kahraman hikayesinin kökeni, 80lerde yazılmış bir hikayeye bile dayanabilir. Karakterler bu yüzden uzun süreli hikayelerin olgunluğunu gösterir.

Sonuç olarak, yeni başlayanlar da karakteri detaylı görmek isteyenler de bu şekilde, tek bir listeyi takip edebilir. Eğer karakterin kendi dergisi dışında olan büyük olaylar, karaktere etki ediyorsa o hikayeyi de dahil ediyoruz. Bunun dışında mümkün olduğunca "event" tarzı hikayeleri dışarıda bırakacağız.

Not: Bu rehberler karakterlerin bütün çizgi romanlarını değil, sadece önemli hikayelerini sıraya sokmaktadır.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

THOR OKUMA REHBERİ


1. The Mighty Thor vol.1 
Yazar: Stan Lee
Çizer: Jack Kirby
Bulunduğu Sayılar: Journey into Mystery #83-100, #126-128 ve #154-157
Bu üçlü serinin ilk kısmında Thor'un kökenlerini, Stan Lee ve Jack Kirby'nin gözünden görüyoruz. İkinci kısımda Odin, Thor'u kimliğini Jane Foster'a açıkladığı için cezalandırıyor ve güçlerinin çoğunu kaybediyor. 3. ve en iyi kısımda ise Mangog isimli, varlıkların nefretinden beslenen bir varlık Asgard'a gelerek, tanrıların alacakaranlığının, Ragnarok'un küçük bir gösterimini sunuyor!


2. First Thunder 
Yazar: Bryan J. L. Glass
Çizer: Tan Eng Huat
Bulunduğu Sayılar: Thor: First Thunder #1-5 
Thor'un güncellenmiş ve aşağı yukarı kabul gören köken hikayesi de burada. Doctor Donald Blake kim? Thor neden güçlerini kaybedip dünyaya sürüldü? Tony Stark, Reed Richards ve düzenbaz kardeşi Loki ile karşılaştığında nasıl tepki verecek? Thor'un ilk yılını anlatan bu seri, aşağı yukarı 2011 yılında yayınlanan Thor filminin konusuna kaynak olan eserlerden bir tanesi.


3. The Trials of Loki 
Yazar: Roberto Aguirre-Sacasa
Çizer: Sebastian Fiumera
Bulunduğu Sayılar: Loki #1-4
Bana düşmanını anlat, sana kahramanının ne kadar iyi olduğunu söyleyeyim! Şüphesiz ki neredeyse Thor'un kendisinden bile çok sevilen Loki'nin yargılanmasını izlediğimiz bu seri, bir yandan Loki'nin kökenine ışık tutuyor, öte yandan da İskandinav mitolojisindeki birçok efsaneyi, Marvel evrenine uyarlıyor. Ayrıca Robert Rodi'nin yazdığı 4 sayılık Loki serisini de okuyabilirsiniz.


4. Son of Asgard 
Yazar: Akira Yoshida
Çizer: Greg Tocchini
Bulunduğu Sayılar: Thor: Son of Asgard #1-12
Thor'un dünyadaki ilk yılını izledik ama Yıldırım Tanrısı daha gençken nasıl birisiydi? Nasıl büyüdü? Bu seride ana karakterlerimiz genç Thor, Sif ve Balder. Üçlü ilk önce Odin'in kendilerini gönderdiği bir serüvene çıkarlar. Odin'in yapacağı bir silah için dört parça toplayacaklardır. Sonrasında eğitim aldıkları yılları görürüz. Kısacası bu 12 sayı tamamen bir yeni yetme Thor öyküsüdür.


5. Blood Oath
Yazar: Michael Avon Oeming
Çizer: Scott Kolins
Bulunduğu Sayılar: Thor: Blood Oath #1-6
Thor'un gençlik günlerini, Warriors Three olmadan bitirmek ayıp olmaz mıydı? Thor, Asgard'a geldiğinde üç savaşçının kazara bir devin oğlunu öldürdüklerini öğrenir. Ceza olarak, birçok farklı tapınaktan değerli şeyler alıp öldürdükleri devin babasına götürmek zorundadırlar. Yolculukları oldukça tehlikeli geçeceği için Thor da onlara katılmak ister. Kabul edilir ama tek bir şartla: Mjolnir'i yanında götürmesi yasaktır!


6. Klasik Thor 
Yazar: Walter Simonson
Çizer: Birçok farklı çizer
Bulunduğu Sayılar: Journey into Mystery #337-382
Beta Ray Bill'in öyküsü, Hela'nın cehennemden Asgard'a yürüyen ordusu,  Midgard yılanı, Ateş devi Surtur'un efsanesi ve Thor'u baştan tanımlayan birçok efsanevi olay tam olarak bu 45 sayıda.  Bu seriden daha iyi bir seri olduğunu iddia eden varsa, bunun tek bir açıklaması vardır o da bu seriyi okumamıştır. Rehbere devam etmeden önce kesinlikle okumanız gereken bir seri varsa o da budur.


7. Thor Vol.2 
Yazar: Dan Jurgens
Çizer: John Romita Jr.
Bulunduğu Sayılar: Thor vol.2 #18-79
Thor'un 2. büyük serisine başlıyoruz. Her ne kadar içinde bazı güzel hikayeler barındırsa da genel çoğunluk tarafından ortalama olarak görülen bir seri yazdı Jurgens. Bu yüzden eğer Thor hayranı değilseniz bu seriyi atlayabilirsiniz. 21. ve 25. sayılar arasında Thor, hem Thanos ile hem de Mangog ile  karşılaşıyor. Bu aralığı okuyabilirsiniz. Tabii, bu kısmı sevip sevmemeniz tamamen Thanos hakkındaki düşüncelerinize bağlı.


8. Ragnarok
Yazar: Michael Avon Oeming ve Daniel Berman
Çizer: Andrea Divito
Bulunduğu Sayılar: Thor vol.2 #80-85
Avengers: Disassembled serisi, modern Marvel serilerinin başlangıç noktası sayılabilir. Bütün Avengers üyelerinin dağılıp paramparça olduğu bu dönemde Thor'un payına düşen kısım Ragnarok oldu. Yani İskandinav mitolojisinde Asgard'ın yıkılıp tanrıların öldüğü efsane. Thor'un bundan sonraki öyküleri için en önemli hikaye budur. Ayrıca yaklaşan Thor: Ragnarok filmi içinde leziz bir kaynaktır.


9. Civil War Dönemi 
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: Mike McKone
Bulunduğu Sayılar: Fantastic Four #536-537
Bir Thor rehberinde Fantastic Four serisi görmek şaşırtmış olmalı. Bu noktadan sonra Marvel evrenindeki büyük olaylar, karakterleri de büyük çaplı etkiliyor. Civil War çizgi romanını okuyanlar, seride Thor'un yer almadığını, onun yerine başka bir varlık gördüğümüzü hatırlayacaktır. İşte bu 2 FF sayısı, Civil War'ın Thor açısından nerede kaldığını görmemiz için uygun sayılar. Yine de geçilip devam edilebilir.


10. Thor Vol.3
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: Olivier Coipel
Bulunduğu Sayılar: Thor Vol.3 #1-12, #600-603 ve Giant-Size Thor #1
Ragnarok'ta yıkılan Asgard yeniden doğuyor! Hem de Dünya'da, yeryüzü toprakları üzerinde. Ragnarok hikayesinin tam olarak devamı olabilecek bu seri, Civil War'dan sonra Dünya'nın geldiği hali gören Thor'u, ölümlerinden dönen Asgard tanrılarını ve tanrıların yurdunun yeryüzündeki etkisini anlatıyor. Ancak bu sırada büyük bir felaket de yaklaşıyor!


11. Siege 
Yazar: Brian Michael Bendis ve Kieron Gillen
Çizer: Olivier Coipel ve Billy Tan
Bulunduğu Sayılar: Siege #1-4, Thor #607-614 ve Siege: Loki #1
Spoiler demeye gerek yok, zira o büyük felaket işte burada! Secret Invasion serisi sonrasında S.H.I.E.L.D.'ın başına geçen Norman Osborn, yalanlar prensi Loki ile işbirliği yaparak mantıkları zorlayacak bir harekete kalkışıyor: Asgard'ı kuşatıp fethetmeye! Bu seriyle eş zamanlı olarak Thor #607 ve 610 arasındaki sayıları da okumanızı tavsiye ederiz.



12. The Mighty Avenger
Yazar: Roger Langridge
Çizer: Chris Samnee
Bulunduğu Sayılar: Thor: The Mighty Avenger #1-8
Bu okuyacağınız seri, şu ana kadar takip ettiğimiz serilerin arasında net bir yere oturmuyor. Ancak gitgide karanlıklaşmaya başlayan temayı biraz aydınlatmak için en ideal nokta burası. Sinematik evrendeki Thor baz alınarak yazılan bu 8 sayılık seri bağımsız hikayelerden oluşsa da Thor ile Jane Foster arasındaki ilişkiyi mükemmel bir şekilde anlatabilen eşsiz bir eser.


13. The Mighty Thor
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Olivier Coipel
Bulunduğu Sayılar: The Mighty Thor #1-22
Dünyanın kalbini duydunuz mu? Söylenir ki Yggdrasil'in köklerinde var olan Worldheart, artık Odin'in elindedir. Bu esnada Silver Surfer, eğer efendisi Galactus, bu nesneyi yerse yok edici iştahı sonsuza dek kapanacaktır. Böylece Surfer, Odin'in kapısına gelir ve nesneyi ister. Odin'se savaşmadan geri adım atmaya niyetli değildir. Marvel Now öncesi son serimiz, büyük olaylar anlatmasa da keyifli öyküler sunuyor.


14. Journey into Mystery 
Yazar: Kieron Gillen
Çizer: Dougie Braithwaite ve Pasqual Ferry
Bulunduğu Sayılar:  Journey into Mystery #622-645
Açılın, en güzel Loki hikayelerinden bir tanesini daha okuyacaksınız. Ancak bu sefer aklınız karışmasın, karşınızda bütün azametiyle yalanlar prensi Loki değil, Siege sonrası, geçmişe dair hafızası oldukça zayıf olan bir çocuk Loki var! Bir yandan Thor'un rehberliğinde daha iyi birisi olmaya çalışırken, öte yandan yalancı doğasıyla savaşıyor. Ne yapın edin, bu listedeki en iyi serilerden birisini kaçırmayın.


15. God of Thunder 
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Esad Ribic
Bulunduğu Sayılar: Thor: God of Thunder #1-24
Marvel Now dönemine geldik. Yeni yazar kadromuz bize yepyeni bir düşman veriyor: The Godbutcher! Tanrı katili olan bu varlık, bütün diyarlarda gezip insanların en çok değer verdiği tanrıları tek tek katlediyor ve sıra tabii ki de Thor'a geliyor! Bu serinin en güzel yanlarından birisi de sadece Avenger Thor'u değil, bir kolunu kaybetmiş All-Father Thor'u ve genç, umarsız, Mjolnirsiz Thor'u da görüyoruz.


16. Original Sin 
Yazar: Ed Brubaker ve Mark Waid
Çizer: Javier Pulido ve Jim Cheung
Bulunduğu Sayılar: Original Sin #1-8 + Thor: God of Thunder #25 
Marvel evrenini izleyip her şeyini gören The Watcher suikaste uğrar ve kimin öldürdüğü bilinmemektedir. Her ne kadar serinin geneli bir Thor hikayesi olmasa da, 7. sayısında Nick Fury'nin, Thor'un kulağına söylediği bir şey, Mjolnir'i düşürmesine ve bir daha kaldıramamasına sebep olur. Yan serilerden Thor & Loki: The Tenth Realm hikayesini okuyarak da Marvel'ın yeni karakteri Angela'yı tanıyabilirsiniz.


17. The Goddess of Thunder 
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Russell Dauterman ve Jorge Molina
Bulunduğu Sayılar: Thor: The Goddess of Thunder #1-8
Savulun! Yeni bir Thor var artık. Mjolnir, Ay'ın yüzeyinde tek başına beklerken onu yeniden kaldırabilen kişi Thor değil, kimsenin bilmediği bir kadın oldu. Öyle ki Odin bile bilmiyor kimliğini. Ancak dünyayı Buz Devleri istila etmeye kalktığında herkesin göğe bakıp gördüğü kahraman bu kadın Thor olacaktır! God of Thunder serisinin yaratıcı ekibi, hızlarını kesmeden en iyi Thor dönemlerinden birisine devam ediyorlar!


18. The Mighty Thor vol.2
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Russell Dauterman ve Jorge Molina
Bulunduğu Sayılar:  The Mighty Thor vol.2 (#1-5 (Devam Ediyor))
Çok tartışıldı, kim olduğuna dair birçok teoriler üretildi ama sonunda bu yeni ve kadın Thor'un kim olduğunu öğrendik: /Spoiler/ Jane Foster /Spoiler/. Asgard birçok taraftan kuşatılmaya başladı, Surtur alevleriyle, Hela ölüleriyle, Loki hileleriyle ittifak kurdu her şeyin atası Odin'e karşı. Ancak bu felaketler olmaya devam ederken, Thor'un fani bedeni bir başka şeyle savaşıyor: Kanser!


****
Tebrikler, Thor hakkında okunacak neredeyse her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra istediğiniz Thor hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz ve All-New All-Different Marvel kapsamında çıkan The Mighty Thor serisine başlayabilirsiniz.

Eğer elinizde Thor çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget