Jessica Jones Sezon 1 - Çizgi Roman Göndermeleri


Daredevil'ın 2. sezonundaki bütün çizgi roman göndermelerini sizin için diziyle eş zamanlı olarak çıkarmıştık. Buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiyse sırada, Marvel'ın Netflix serilerinden bir diğeri, Jessica Jones var!

Hiç vakit kaybetmeden başlayalım!

Ama her şeyden önce, dizinin yukarıdaki posterine bir bakın ve sonra da Alias 13. sayıdan şu sayfaya bir bakın:


S01E01 - AKA Ladies Night

Alias Investigations: Jessica Jones'un ilk gözüktüğü çizgi roman 2000li yıllarda yayınlanan Alias serisinin 1. sayısıdır. Seri ilk başta Spider-Woman Jessica Drew'in süper kahramanlığı bırakarak özel dedektiflik işini anlatacakken editörler karar değiştirip yeni bir karakter kullanmaya karar vermişler. Dizinin direk uyarlandığı sayıları merak ediyorsanız Alias'ın 4. cildi olan The Secret Origins of Jessica Jones'u okumanızı öneririm. Her ne kadar dizideki gibi detaylı olmasa da Jessica'nın Kilgrave ile olan geçmişinin kökeni bu seride. Tabii ki bu dedektiflik bürosunun adı da seriden gelmekte. Hatta ilk bölümde ve 1. sayıda şöyle enfes bir gönderme bulunmakta:




Patricia Walker: Çizgi romanlarda Hellcat ismiyle endam etmiş olsa da Patsy Walker'ın çizgi roman geçmişi tıpkı Archie tarzında bir seride yer alıyor. Tek farkı, çizgi romanlarda kankası Jessica Jones değil, canımız, bir tanemiz Captain Marvel Carol Danvers'tı.

Kilgrave: Çizgi romanlarda Purple Man olarak bilinen Zebediah Kilgrave, dizide 10. Doctor'umuz David Tennant'ta hayat buluyor ve dizi ekibi Kilgrave'in sahnelerini mor temaya bulayarak leziz göndermeler yapıyor.

Luke Cage'in tişörtü: Cage'i ilk bölümde gördüğümüz tişörtü doğrudan çizgi romanlardaki o altın sarısı tişört.



S01E02 - AKA Crush Syndrome

Oscar Clemons: Jessica'yı sorgulayan dedektif çizgi romanlarda birkaç kez karşımıza çıkmış birisi. Ama kendisini tamamen Punisher serilerinde gördük.


Luke-Jessica Yakınlaşması: Eh, yakınlaşmadan fazlası oldu tabii. Alias 1. sayısında da Luke ve Jessica tıpkı bölümdeki gibi barda biraz muhabbet edip, dağıtıp, kafayı bulduktan sonra birlikte özel vakit geçirmeye gidiyorlar.

Reva Connors: Reva çizgi romanlarda Luke'un karısı değil, nişanlısıydı. Bir çete savaşının sonucunda ölmüştü ve bunun ardından Luke hapse girmişti.



Baxter: Hastane ekipmanları üreten bu firmanın adı, Fantastic Four'un karargahı, laboratuvarı, her şeyi olan Baxter binasına bir gönderme.

S01E03 - AKA It's Called Whiskey

Luke'un gücünün kaynağı: Luke, gücünün kaynağının, bir deney olduğunu söylüyordu. Çizgi romanlarda Luke, Captain America'ya verilen süper asker serumunun bir kopyasına maruz kalıyordu.

Sweet Christmas: Seks sonrası Luke'un söylediği şey, doğrudan çizgi romanlarda imzası haline gelen söz.



Patsy Walker çizgi romanı: Trish'e imzalaması için bir hayranı, Patsy Walker çizgi romanı getiriyor ve getirdiği çizgi roman gerçekten de 70lerde yayınlanmış bir sayı! (Tabii bazı ufak değişikler var.)



S01E04 - AKA 99 Friends

Jessica'nın kurşun geçirmezlik tehdidi: Jessica bir karı kocayı evinde bastığında ikili, hanım kızımıza silah doğrultuyordu. Ve Jessica da "Beni vurursan, mahvettiğin ceketimden kurşunu çıkararır...



Diyordu. İngilizcesi tam olarak şu şekilde:

"You shoot at me, I'll pull the bullet out of my ruined jacket and shove it up your ass with my pinky finger, and who do you think that's gonna hurt more?"

Neden tam olarak verdim? Çünkü Alias 5. sayısında bu cümlelerin bire bir aynısını kuruyordu!


t=23894
S01E05 - AKA The Sandwich Saved Me

Trish'in kızıllığı: Trish'in eskiden kızıl saçlı olduğunu öğrendik. Çizgi romanlarda da Patsy aka Hellcat kızıl saçlıdır!

"Belki sen de bir pelerin takmalısın.": Bunu Jessica, Trish'e söylüyordu. Az önce dediğimiz gibi, Trish çizgi romanlarda bir kahraman.

Jewel: Flashback sahnelerinde Trish'in, Jessica'ya kostüm gösterdiğini ve hatta süper kahraman isminin de Jewel olması gerektiğini söylemişti. Jessica gerçekten de Trish'in gösterdiği o kostümün tamamen aynısıyla ve Jewel ismiyle süper kahramanlık yapmıştı! Ama çizgi romanlarda da bu işi Kilgrave'den önce yapıyordu. Dizi gerçekten de en başından beri çizgi romanlara aşırı derecede sadık gidiyor!


Costa Verde: Simpson'un Kilgrave'i gözlemek için oturduğu parkta okuduğu gazetede "Costa Verde kuşatma altında" başlığı var. Costa Verde, Marvel evrenindeki kurgu ülkelerden birisi.


"Gerçek adın ne?": Flashback sahnelerinde Kilgrave Jessica ile ilk karşılaştığında önce adın ne diyor, sonra da gerçek adını söyle, süper kahraman olanı değil diyor. Sözler Alias 25. sayısından alınma. Aşağıdaki sahne de zaten tanıdık gelecektir.


S01E06 - AKA You're a Winner!

Angela Del Toro: Jessica, Luke'a başka bir dedektif öneriyor. Kendisi çizgi romanlarda güçlerini Iron Fist'in mistik krallığı K'un-Lun'dan gelen bir kolyeden alan White Tiger'dır. Aslında bir Daredevil yan karakteridir. Gördüğünüz gibi kendisi bütün Marvel Netflix dizilerine oturan bir karakter. Gerçi, Ultimate Spider-Man dizisini izleyenler hatırlayacaktır kendisini.


Luke Cage'in mahallesine yardım etmesi: Bölümün konusu, Luke'un mahallesindeki birisinin kardeşini bulmaya yardım etmekti. Luke Cage çizgi romanlarındaki en genel konu hep budur. Luke, mahallesindeki sıkıntıların icabına bakar.

Carl Icahn: Jessica, bu adamın ismini kötü bir iş adamı örneğinde kullanıyor. Icahn, 70lerde Marvel şirketini dışarıdan zorla satın almaya çalışan ve dönemin Marvel yöneticilerine kara günler geçirten bir adam.

S01E07 - AKA Top Shelf Perverts

Kilgrave'in öldürtüp Jessica'nın yatağına ölüyü bırakması: Eh, uzun bir gönderme oldu gibi ama şöyle bir gönderme olabilir. Alias serisinde Kilgrave, o sırada sevgilisi olan Scott Lang'i, Jessica'nın yatağında böcekler tarafından yenmiş şekilde gösteriyordu. Evet, Ant-Man ve Jessica sevgiliydi ve aralarını yapan da canımız, bir tanemiz, her şeyimiz Carol Danvers'tı <3


Ondan bebeğin olacak: Jessica Luke'un barına geldiğinde ihtiyar barmen, Jessica'nın, Luke'u beklediğini öğrenince dalga geçmek için "ondan bebeğin olacak, o yüzden mi görüşmek istiyorsun" diye soruyordu. Eh, Luke ve Jessica'nın nur topu gibi bir bebekleri olmuştu.


S01E08 - AKA WWJD?

Jessica'nın ailesi: Jessica'nın babasının adı Brian, karakterin yaratıcısı Brian Michael Bendis'e gönderme, annesinin adı da Alisa, B. M. Bendis'in eşinin adına gönderme. Ailesini trafik kazasında kaybetmesi ve gözlerini hastanede açması ise doğrudan Alias 22. sayıdaki köken hikayesine gönderme.



Kilgrave'in Jessica'ya işkencesi: Çizgi romanlarda Kilgrave, Jessica'ya fiziksel işkenceden sonra psikolojik işkence yapıyordu. Yine Alias'ın 25. sayısında öğrendiğimiz kadarıyla Daredevil'den, Spider-Man'den dayak yediği zaman gelip Jessica'ya işkence ediyormuş. 25. sayıdan aşağıdaki görselde Jessica, Luke'a bunu anlatıyor:


S01E09 - AKA Sin Bin

Kilgravein adı: Kilgrave'in adının Kevin Thompson olduğunu öğrendik. Ama çizgi romanlarda kendisinin adı Zebediah Kilgrave'dir. Hatta Daredevil ve Night Nurse arasında bunun geyiği geçmişti:


Nuke: Will Simpson, bu bölümde öğrendiğimiz gibi çizgi romanlardaki Frank Simpson'mış aslında. Kırmızı, mavi, beyaz haplarla kendisini güçlü kılan bu karakter çizgi romanlarda Nuke adıyla geçiyor ve kendisini Daredevil'ın Born Again macerasından tanıyoruz. Hatta dizide de bire bir şu karedeki cümleleri kurmuştu:



S01E10 - AKA 1,000 Cuts

Simpson'un çakmağı: Her ne kadar çakmağı tam göremesek de üzerinde amerikan bayrağı deseni vardı. Büyük ölçüde çizgi romanlarda Nuke'un yüz makyajı dizaynında.


Jessica'nın çatıda atlamayı düşünmesi: Flashback sahnelerinde görmüştük. Her ne kadar bunu yaptıran Kilgrave olmasa da Daredevil çizgi romanlarında benzer bir sahnede, Jessica yerine Karen Page'i görüyoruz.



S01E11 - AKA I've Got the Blues

Jessica'nın kökeni: Bu bölümde Jessica'yı, Trish'in ailesinin evlat edindiğini öğreniyoruz. Çizgi romanlarda kazadan sonra Jessica'yı orta yaşlarda alakasız bir çift evlat ediniyordu.

S01E12 - AKA Take a Bloody Number

Nope. Finale 1 kala elimizde bir gönderme yok.

S01E13 - AKA Smile

Luke'un sakatlanıp yatağa düşmesi: Claire'ın tedavi etmeye geldiği Luke, çizgi romanlarda, Jessica'nın Alias sonrası serisi The Pulse'ta da yatağa düşüyordu.


Mor: Kilgrave ilaç almaya başladığı anda damarlarının morardığını görüyoruz. Eh, Zebediah Kilgrave çizgi romanlarda mosmor gezen bir arkadaş.

Goldfish: Kilgrave'in kaçacağı yatın adı bu. Jessica Jones'un yaratıcı Brian Michael Bendis, Marvel Comics'te yazarlık yapmadan önce böyle bir çizgi roman yazmıştı.

****

Böylelikle göndermelerimizi tamamlamış olduk. Bitirmeden önce, Jessica Jones'u lütfen bir süper kahraman dizisi gibi düşünmeyin. Çünkü Jessica, onca gücüne rağmen zaten hiçbir zaman süper kahramanlık yapmadı. Dizinin ilk sezonu Alias çizgi romanının enfes şekilde uyarlanmasıydı. Bunu göz önünde bulundurun, dizinin keyfini çıkarın, 2. sezon gelmeden önce 28 sayılık Alias'ı şöyle bir okuyun, pişman olmazsınız. Ve son olarak bir göndermemiz daha var.

Bonus: Kilgrave'in Jessica'ya "Come back over here" diye bağırdığı sahne de Kısmetse Olur isimli programa bir gönderme olabilir mi?



(Ciddiye almadınız di mi?)

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget