Green Lantern Okuma Rehberi vol.1 - İlk Adım Listesi


Bu rehber, 2 farklı okur tipine hitap etmektedir,

            1. İlk adım listesi, karakteri ilk defa okumaya başlayacak kişiler içindir. Bu listenin amacı, yeni okuru en hızlı şekilde karakterin güncel sayılarına yetiştirmektir. Karakter hakkında hiçbir şey bilmeyen, ilk defa okumaya niyetlenen ve modern seriye hızla adapte olmak isteyen kişilere önerilir.

            2. Geleneksel okur listesi, tam bir geçmişi arayan okur listesidir. Bu listede güncel seriler, minimum düzeyde tutulur. Amaç, karakterin geçmişindeki bütün önemli olayları, belli bir sırayı takip ederek okumaktır. Karakter hakkında bir miktar bilgisi olan, bazı çizgi romanlarını okuyan ya da güncel serilerini takip eden kişilere önerilir.

Not: Bütün listeler, yeni çizgi romanlar çıktıkça güncellenecektir. Sizin de önerileriniz, tavsiyeleriniz ya da merak ettiğiniz şeyler varsa, ilgili okuma listesinin altına yorum olarak yazarak bizi bilgilendirebilirsiniz!

Not 2: Eğer elinizde belli çizgi romanlar varsa ama hangi sırayla okumanız gerektiğini çıkaramıyorsanız, serilerinizi yorum kısmına yazarsanız, sıralamanıza yardım ederiz.


Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:


Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

Green Lantern İlk Adım Listesi



1. Secret Origin
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Ivan Reis
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern vol.4 #29-35
Yeşil Fener okumaya başlamanız gereken ilk nokta burası. Her ne kadar Hal Jordan'ın kökeni beş yüz kere anlatılmış olsa da hem en doyurucu olanı hem de Geoff Johns'un yazdığı devasa Green Lantern sagasının kökenini oluşturduğu için en tavsiye edilesi seri kesinlikle budur. Ancak, Johns önceki Green Lantern dönemiyle ilgilenenler ve başka köken hikayesi yorumlamalarını da görmek isteyen okurlar, Emerald Dawn ve devamı Emerald Dawn II serilerini okuyabilirler.


2. Deadly Alliance
Yazar: Brett Breeding
Çizer: Dan Jurgens
Bulunduğu Sayılar: Superman #80
Herkes, Hal Jordan'ın delirdiği olaydan haberdardır. Delirmesinin sebebi ise şehri, Coast City'nin yıkımıdır. Peki, Coast City nasıl yerle bir oldu? Nasıl yok oldu? Elbette şehri yok edenlerin Cyborg Superman ve Mongul olduğunu duyanlar olmuştur, ancak nasıl oldu? Hepsi bu sayıda. Superman'in ölümünden sonra yerine geçenlerin hikayesini anlatan bu Reign of Superman serisine ait sayı, DC evreni tarihinin belki de en karanlık günlerinden birisini yaşatacak.


3. Emerald Twilight
Yazar: Ron Marz
Çizer: Darryl Banks
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern vol.3 #48-50
İşte o meşhur seridesiniz. Hepi topu 3 sayı süren bir hikaye nasıl olur da bütün DC evrenine etki eder değil mi? Hal Jordan'ın çıldırıp, kötücül varlık olan Parallax'a dönüşü işte bu hikayeyle olur. Birçok derginin aksine Green Lantern, New52 döneminde geçmişindeki olayları iptal etmeden devam eden çok az sayıdaki dergiden birisiydi. Yani Hal Jordan'ın delirmesi hala güncel ve süreklilik içinde sayılan olaylardan birisi. Ayrıca Kyle Rayner'ın ortaya çıktığı ilk seri de budur.


4. A New Dawn
Yazar: Ron Marz
Çizer: Darryl Banks
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern vol.3 #51-54
Meşhur ve en güçlü fenerlerden birisi olan Kyle Rayner'ın ilk çıktığı serideyiz. Hem Kyle'ın, hem de sevgilisi Alex'in, yeni bir Green Lantern olmasına karşı tepkilerini izlerken Kyle'ın, kimsesiz bir şekilde kendi kendine bir fener olmayı öğrenmesi gerekmektedir. Bu serinin, Kyle'ın kökeni olmasının yanı sıra, başına gelen en büyük ve en kötü trajediyi de bu seride yaşamakta. Serideki büyük kalibreli iki düşmanı ise Major Force ve Coast City'nin yıkımından sorumlu olan Mongul'dur.

5. Zero Hour: Crisis in Time
Yazar: Dan Jurgens
Çizer: Dan Jurgens
Bulunduğu Sayılar: Zero Hour #4-0
Öncelikle belirtelim, bu serinin fasikül sıralaması tersine doğru gider: 4-3-2-1-0 şeklinde. Yani 0. sayı başlangıç değil, sondur. Bu seri, Hal Jordan'ın Parallax ismiyle DC evrenini baştan aşağı yeniden yaratmak tutkusuna kapılarak çıldırdığı seridir. Her ne kadar baş kötümüz Extant olsa da hikaye, Hal Jordan'a odaklıdır. Bu seriden önce Crisis on Infinite Earths serisini de isterseniz okuyabilirsiniz. Zira bu seri, COIE serisinde ucu açık kalan bazı noktaları kapatmak amacıyla da yazılmıştır.


6. Final Night
Yazar: Karl Keser
Çizer: Stuart Immonen  
Bulunduğu Sayılar: Final Night #1-4
Ve Hal Jordan'ın, Parallax günlerinin sonuna geldik. Bu seride düşmanımız bir Sun-Eater, yani bir güneş yiyicisidir. Hedefi Dünya'nın güneşini tüketmektir. Her ne kadar çabalansa da durdurulamaz ve bütün dünya karanlığa boğulur, her yere gece hakim olur. Bu gecenin etkileri birçok farklı seride ayrı ayrı işlenmiştir ama yan serileri okumanıza gerek yok. Ana serinin sonunda Hal Jordan'ın, kefaret dilediğini ve Parallax olarak kendisini, dünyayı kurtarmak için feda ettiğini görürüz.


7. Day of Judgment
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Matthew Smith 
Bulunduğu Sayılar: Day of Judgment #1-5
Eh, kapağında doğrudan yazmakta bu seriyi okumanızın nedeni. Genel olarak çok da iyi bir seri sayılmaz ancak Hal Jordan'ın işi ölümden sonra bitmemiştir. Daha önce yakın bir zamanda Jim Corrigan'ın artık Spectre olmayı bırakmasıyla Tanrının Öfkesi lakaplı ruh, Spectre, kendisine yeni bir konak, yeni bir ortak aramaktadır. Bu iş için de yakın zamanda kendisini feda etmiş ancak hala kefaret arayan Hal Jordan'dan daha uygun birisini bulamaz. Hal Jordan'ın Spectre günlerine bakmak isterseniz de The Spectre vol.4' bakın.


8. Rebirth
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Ethan Van Sciver
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern: Rebirth #1-6
Ve Geoff Johns'un efsane serisine başlama noktamıza geldik. Şunu kesinlikle belirtelim, ilk defa Green Lantern okuyacak birisi, ne olursa olsun bu seriden başlamamalı. Zira bu hikaye ne Hal Jordan'ın kökenini anlatıyor, ne de yeni okurların olayları kavraması için geçmişi anlatıyor. Rebirth hikayesi, Geoff Johns öncesi Green Lantern evrenini toparlayıp adam akıllı bir akış sokmak için yazılmış bir seri. Dolayısıyla, bu seriyi okumadan önce, bundan önceki 7 seriyi okuduğunuzdan kesinlikle emin olun.


9. Recharge
Yazar: Geoff Johns ve Dave Gibson
Çizer: Patrick Gleason
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern Corps: Recharge #1-5
Geoff Johns'un dönemiyle birlikte eş zamanlı olarak yardımcı seri denebilecek Green Lantern Corps serisi de başlamakta. Her ne kadar Green Lantern dergisinin kendisi çok güzel olsa da Corps dergisi de en az onun kadar güzel. Bu dergide birliğin diğer elemanlarını, birliğin işleyişini ve dünya dışında geçen çok güzel uzay maceralarını okuyabilirsiniz. Bu seride Kyle, Guy, Kilowog gibi karakterler yeniden karşımıza çıkarken. Soranik Natu, Vath, Isamot gibi yeni ve güzel karakterlerle de tanışırız.

10. The Sinestro Corps War
Yazar: Geoff Johns, Ron Marz, Peter J. Tomasi ve Dave Gibson
Çizer: Ethan Van Sciver ve Ivan Reis 
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern #21-25 ve Green Lantern Corps #14-19
Gerçekten, bir Green Lantern listesi hazırlarız da Sinestro'yu eklememezlik yapar mıyız hiç! Yeşil Fener dünyasının en güçlü ve en akılda kalan kötü adamı bu seride kendi birliğini kuruyor ve iki farklı dergide de enfes bir savaş başlıyor. Her ne kadar sadece Green Lantern dergisinden hikayeyi takip etmek yeterli olsa da Green Lantern Corps dergisi, büyük savaşı çok daha detaylı işliyor. Özellikle kötüler şehri Ranx ve Fenerlerin koruyucu gezegeni Mogo'nun birbirleriyle savaştığı sahne kadar efsanesi yoktur.


11. Rage of the Red Lanterns
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Ivan Reis
Bulunduğu Sayılar: Final Crisis: Rage of the Red Lanterns #1 ve Green Lantern #36-38
Geoff Johns'un, Green Lantern döneminde yaptığı en önemli şeylerden birisi, Işığın Savaşı isminde devasa bir hikaye örgüsü kurması ve irade ile korkunun yanı sıra başka duyguların da temsil edildiği duygusal spektrumu yaratmasıdır. Diğer duygu hikayeleri de ilginç olsa da bu seri en iyilerinden olduğu için başlangıç olarak bu seriyi öneririz. Kırmızı fenerlerin kendileri de en başlarından geçen olaylar kadar ilginç.


12. Blackest Night
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Ivan Reis
Bulunduğu Sayılar: Blackest Night #0-8
DC evreninin en iyi ve en etkileyici olaylarından birisidir En Karanlık Gece. Hikayenin en temel konusu, bütün renkler gibi siyah rengi de kendisine ait bir birlik ve düşünceye sahiptir. Siyah renk ölümü temsil eder ve Nekron ismindeki bir varlık tarafından Black Hand'in de yardımıyla dünyadaki bütün ölüler diriltilir. Buna birçok kahraman da dahildir. Bu seri bizi Siyah Fenerler ile tanıştırmakta. Ve bu hikaye ile Rebirth serisinden itibaren başlayan Işığın Savaşı hikaye örgüsü sona erer.



13. War of the Green Lanterns
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Ed Benes
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern #63-67, Green Lantern Corps #58-60 ve Emerald Warriors #7-10
Yeni DC Comics evrenine geçmeden önce son Green Lantern maceramızı okuyacağız. Bu serideki düşmanımız, Crisis on Infinite Earths serisine kadar dayanan, asi muhafız (Guardians of the Universe) Krona'dır. Bütün fenerler, hem evrene hükmetmeye çalışan Krona ile hem de zihin kontrolü altına alındıkları için Krona'nın yanında savaşan diğer Yeşil Fener Birliği üyelerine karşı savaşmak zorundadır.


14. Green Lantern New52
Yazar: Geoff Johns
Çizer: Doug Mahnke
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern New52 #1-20
Geoff Johns döneminin sonuna geldik. Her ne kadar içinde Rise of the Third Army ve Wrath of the First Lantern gibi başlı başına iki büyük olay yer alsa da genel olarak ana dergide geçtikleri için dağıtmaya gerek olmadığını düşündük ve Geoff Johns'un kapanış hikayesini baştan sona 20 sayı olarak ele aldık. Hikayeler bağımsız olarak güzeller. Rise of the Third Army benim en sevdiğim seri olsa da açık ara en güzel sayı da 20. sayısıdır. Geoff Johns neredeyse 9-10 yıldır yazdığı seriye efsane bir final yapar.


15. Lights Out
Yazar: Robert Venditti, Van Jansen, Justin Jordan ve Charles Soule
Çizer: Bernard Chang, Brad Walker ve Alessandro Vitti
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern: Lights Out
Yeni yazar ekibimiz ve yepyeni bir Green Lantern dönemi karşınızda. Valiant Comics şirketinin muhteşem yazarlarının DC Comics'e geçmesiyle Yeşil Fener serileri Geoff Johns'lu günlerini hiç aratmadan maceralarına devam ediyor. Bu hikayede düşmanımız, eski bir evrenin kalıntısı olan devasa Relic. İlginç bir düşman, ancak öncesinde Green Lantern New Guardians serisinin 21-23 arası sayıları okunmalı. Sonrası ise bütün fenerlerin 24. sayılarında geçerek tamamlanıyor.


16. Godhead
Yazar: Robert Venditti, Van Jansen, Justin Jordan ve Charles Soule
Çizer: Bernard Chang, Brad Walker ve Alessandro Vitti
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern: Godhead
Green Lantern, kendi kendisine zaten bir mitoloji oluşturdu bile ama gelin görün ki DC evreninde çok daha büyük varlıklar var. Bunlara yeni tanrılar, New Gods, denmekte. Bu tanrılar kimlerdir? Darkseid ve Highfather emrindeki birçok küçük çaplı tanrı. Her ne kadar hikaye, Highfather hükmündeki New Genesis'te geçse de bütün Green Lantern dergilerine yayılan bu hikaye, zamanında Jack Kirby'nin temellerini atıp biçimlendirdiği yeni tanrıları tanımak için en ideal noktalardan birisi.


17. Renegade
Yazar: Robert Venditti
Çizer: Billy Tan 
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern New52 #41-50
Her ne kadar Renegade, ilk hikayenin adı olsa da DC: Rebirth dönemine kadar geçen dönemin tamamına bu ismi verebiliriz. Birliğe kimsenin güvenmediğini düşünen Hal Jordan birkaç kişi dışında herkesi, birlik suçlarının tamamından kendisinin sorumlu olduğuna inandırır ve Darlene isimli, Hal'den nefret eden, çalıntı bir gemiyle bütün evrende bir kaçak hayatı yaşamaya başlar. Ancak bu esnada daha büyük bir sorun vardır. Evrendeki her şey, her gezegen, her varlık, taşlaşıp un ufak olmaya başlamıştır!


Tebrikler, Green Lantern evrenine ilk adımlarını atan pek sevgili okur, güncele yetiştin! Bundan sonrası, uzmanlaşmaya başlama evresi!

Uzmanlaşmak için Geleneksel Liste'mizi bekleyin!

Ve son olarak, okuduklarınızı incelemek, detaylarını kurcalamak ister misiniz? Listeden seçin, istediğiniz bir çizgi romanın incelemesini yapın, bize inceleme@cizgikafe.com üzerinden gönderin, bu listede sizin incelemenizi gösterelim!

Green Lantern okuyun, okutturun!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget