Thor: Karanlık Dünya İncelemesi A.K.A. Marvel Sinematik Evren Sezon 2 Bölüm 2


Filmimiz geleli bir haftayı bulduğuna göre artık birçoğumuzun izlediğini varsayabiliriz. Öyleyse; şimdi ne zamanı? İNCELEME ZAMANI!!!

Marvel sinema evreninin 2 evresinin 2. Bölümü Thor Karanlık Dünya 1 Kasımda vizyona girdi, hemen şunu söylemeyim ki Avengers'ın başarısı ve Whedon'ın 2. evreden sorumlu olması Marvel'a korkak oynamayıp gerçekçilik akımına sığınarak ucuza kotarılmış bir film yapmama cesareti vermiş.


Uyarı: bundan sonra okıycaklarınız aşırı spoiler ve 3D'ye karşı öfke içermektedir.



Evet uyarımızı verdikten sonra artık spoiler bombardımanına başlamadan önce 3D'ye bomba tutmaya başlayabiliriz.



Filmi Nireng ve Esattr ile beraber 1 kasım cuma günü Ankara'da Imax'de izledik. Daha öncede 3D Sinemayı Öldürüyor mu? başlıklı yazıma konu olan olay yüzünden filmden aldığım tat inanılmaz derece düştü. Yoğun savaş sahneleri Imax perdesinde anlaşılmıyor bile, filmin ilk başlarında neler olduğunu doğru düzgün anlayamadık, bence 3D artık sömürü aracı olmuş, sorun tabi ki sinemada ama Imax bile böyle umursamaz yapıyorsa 3D izlemek sadece filmin tadını düşürüyorsa bırakın filmi 2D izleyin. Hayallerindeki 3D deneyimini anlatan sinema yazarları bile yavaş yavaş 3D'ye pek gerek yok demeye başladılar.





Özetle filmden alıcağınız tadı spoilerler değil 3D bozacaktır, neyse ben söylemiş olayımda siz yinede seçiminizi yapın, film dönüşünde açılış sahnesinde kafanızda boşluklar oluştuysa yada oluşmadıysa buraya haklısın yada haksızsın diye yazabilirsiniz.


Evet 3D'ye övgü dolu sözler yağdırdıktan sonra gelelim filmimize.


Açık açık söyliyim ilk Thor filmi pek hoşuma gitmemişti, başta ve sonda azıcık savaş ortada da Thor'un acılarını gösteren bir filmdi, yinede 1. Evre için önemli bir filmdi. Ama gerçekcilik akımına biraz fazla saplanmıştı, ucuza kotarılmak içinde filmin çok büyük bir kısmı dünyada bir kasabada thor'un düntüyamıza ve jane foster'a adaptasyonu anlatılmıştı, 2. Filmde Jane'e bayağı bir adapte olduğunu görebiliyoruz. Yalnız bukadar aşık olduğu ne yaşadı demeden de edemiyorum, belki florence nightingale sendromu olabilir ama deli dolu bir aşk yaşamadılar.



Filmi izlemeden önce mutlaka Thor Film adaptasyonunu ve Thor Karanlık Dünya çizgiromanını okuyun, thor, avengers ve thor karanlık dünya filmlerini çok güzel bir şekilde bağlıyor, kafanızda bir boşluk bırakmıyor.


Film ilk filmin aksine şahane görsel efektler ve savaşlar ile geçiyor.



Açılışta Asgard ve Kara Elf'ler arasındaki savaşı görüyoruz, Odin'in babasının kara elfleri yendiğini düşünüyor ama olay tam aksidir kara elf'lerin lideri zafer için halkını feda ediyor ve bu savaş bitmekten çok uzakta diyerek kayıplara karışıyor.



Ardından Avengers'ın bittiği noktadan yani Thor'un Loki'yi alarak asgard'a geldiği noktadan devam ediyoruz, loki önce annesi ile karşılaşıyor annesinin ona olan sevgisini görüyoruz, sonrada babasi odin den fırçayı yiyor ve zindanlara gidiyor.


Bu sırada Jane Foster uslu durmuyor Londra da bir çöpçatan yemeğinin kurbanı, Thor'u unutamadığı için kaçamak oynarken stajyeri araya girince hikayeye dahil oluyor. Bundan sonrasında Avengers'a güzel göndermeler olmuş, bahsedip zevkinizi kaçırmak istemiyorum, mesela televizyondaki ve daha sonra hikayeye dahil olan doktorun kim olduğu vs. gibi şeyleri geçicem.


Jane, stajyeri ve stajyerinin stajyeri bir anamoliyi araştırırken jane karanlık dünyaya gidiyor ve karanlık maddeyi içine alıyor böylecede uzun süredir beklemekte olan kara elfleri uyandırıyor.

Sonrasında Thor onun tehlikede olduğunu anlıyıp Jane'in etrafı yıkmasıyla ona neler olduğunu öğrenmekiçin Asgard'a götürüyor, derkene elf savaşalrı loki ve thor arasındaki bağlar vs. sonunda Londrada ki Thor ve Malekith arasındaki destansı bir savaş ile filmimiz bitiyor.

Filmde 2 tane ek sahne olduğunu söyliyim 1. Ve en öenmlisi cast ekranı bitince geliyor.  2. Sahnede siyah ekran bitince,ömerak etmeyin siyah ekran çok uzun sürmüyor.

Bu sefer fazla ayrıntıya girmedim dimi :)


Thor karanlık dünya filmi görsel olarak mükemmel bir film olmuş, Asgard’ı stüdyo olarak göstermenin dışına çıkıp 9 diyar ile beraber gerçektende var olan bir dünya gibi göstermeyi başarmış. Artık Heimdall’ın kapı süsü olmadığını kapıdan geçenler eneler yapabiliceğini görüyoruz. Loki’nin tek zayıf noktasının annesi firgga olması ve aralarında ki duygusal bağ çok güzel işlenmiş. Odin’in firgga sevgisi de eski topraklar arasındaki sevgi şeklinde işlenmiş ki bence çok yerinde.
Film’in birçok kusuru var ama artıları çok daha fazla ve kusurlarını çok iyi kapatıyor. Bir Demir Adam 3 değil ama Marvel evreninde Asgard ve 9 diyarın göstermelik olmadığını Marvel Sinema evreninde yer aldığını gösteriyor.

Marvel sinema evreni için çok güzel bir yol izliyor, 1. Evre giriş şeklindeydi, evreni genişletmeyen oluşumunu sağlayan bir evreydi, Avengers filmi ile Marvel Sinema evreni başlamış oldu, Avengers’ın ilk ek sahnesinde gördüğümüz Thanos ile de Marvel Sinema Evreninin artı kurulduğunu ve genişlemeye başladığını gösterdi.
Şimdi Thor Karanlık Dünya filmini biraz incelyelim.




Filmde 3 önemli olay oluyor,


İlki artık asgard tahtında Loki var, hikaye yavaş yavaş Ragnarog'a doğru gidiyor.


İkincisi Thor artık dünyaya yerleşiyor, burada bir gizli kimlik edinebilir, yada Avemegrs kulesinde yaşamaya başlayabilir, bundan sonrası için Marvel Sinema Evreninde çok daha aktif olacaktır. Belki Agents of S.H.I.E.L.D. dizisinde bile 1-2 saniye gözükebilir.

Üçüncüsü lady sif ve jane arasında bir kesişme gördük, hatta filmde Thor'a onun peşinde olan bukadar kız varken gidip bir dünyalıya aşık olduğu soruluyor, yani sif'in thor'a olan aşkına değiniliyor, artık Loki taht da Thor da dünyada olduğuna göre sif de kıskançlık krizi geçirip Loki ile işbirliği yapabilir. Yani sonraki filmler için bir kötümüz daha olabilir.

Görüldüğü gibi Thor cephesinde ciddi bir genişlenme var, hikaye oldukca zenginleşti, giderek de büyüyor.




Peki film sinema evreninde neyin kapısını açtı?



İlk Ek sahnede Asgard daki kırmızı infinity gem’i (yanlış hatırlamıyorsam kırmıydı, kırmızı gem güç taşıdır) The Collector’a verildiğini görüyoruz. Verilirken de diğer 5’inden bahsediliyor, Galaksinin Koruyucuları filminde artık Infinity Gemlerin olduğunu öğrenmiş olduk,  Avengers filminin ilk ek sahnesinde de Thanos gösterilmişti, zaten İnfinity Gem’in olduğu yerde de Thanos vardır. Thanos asıl düşman olarak değilde konuk olarakda gelebilir şu an kesin bir şey söyleyemeyiz zaten yeni kurulan bir ekip için Thanos çok büyük bir düşman, ama Thanos’un kökenini anlatıcak bir film olabilir, zetle Galaksinin Koruyucuları çok sağlam geliyor.


2. Evre filmleri evreni genişletip şekil veren filmler olarak ilerliyor, Avengers filminin sonunda Thanos ile evren büyümeye başlamıştı, Demir Adam 3 ile şekil almaya başladı, Thor Karanlık Dünya filmi ilede artık büyümenin sadece dünya ile kalmadığı evrenede genişlediğini görüyoruz.

Burada Whedon’u kutlamak gerek, şahane bir evren hazırlıyor. Filmlerdeki olaylar ve gelen haberlere göre Marvel sinema evreninin gittiği yol az çok kafamızda canlanıyor.
Marvel’ın elinde çok az büyük ve ünlü düşman kaldı, bunları çok hızlı heba etmiyceğini görüyoruz, Loki 3 filmdir önemli bir rolde ve 4. Filmde de kötülüklere devam edeceğini gördük. Ben Kingsley Marvel’ın bir filminde daha oynıycak, hangi rolde olacağı söylenmedi ama hangi rolde olduğu söylenmedi, Mandarin dışında bir rol için geleceğini düşünmüyorum, belki mandarin olarak konuk oyuncu yada ek sahnelerden birinde de oynayabilir yada artık sevdiğimiz ve özlediğimiz Mandarin olarak da gelebilir. Yani Süper Kötülerimiz hikayeleri zenginleştirerek devam ediyor.
2. Evre zaten 3. Evrenin kapılarını açıyor, Thor Karanlık Dünya da gördüğümüz olayların çoğu 3. Evrede işlenicektir, şu an için önemli olan Avangers Age of Ultron filmi, asıl 3. Evreye şekil vericek film olacaktır.


Peki Marvel Sinema Evreni nereye gidiyor?

Bunu farklı bir yazı olarak düşünüyorum buradan haberini de vermiş olayım J
Konuyu Toparlarsak Marvel Sinema Evreninin 8. Filmi olan Thor Karanlık Dünya bence çok başarılı bir film, ama 3D gerçektende can sıkıcı olmuş ve filmin tadını arttırıcağını iyice kaçırmış, ülkemizde 3D bilet fiyatlarını arttırmak dışında pek önem vermiyorlar gibi.

Sırada Captain America: Winter Soldier var.

 

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget