İnceleme: Civil War II #8 (Final ve Seri Değerlendirmesi)



[update title="Künye" icon="info-circle"] Çizgi Romanın Adı: Civil War II
Yayınlandığı Tarih: 28.12.2016
İçerdiği Sayı: Civil War II #8
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Marquez
Yayıncı: Marvel [/update]
Marvel'ın bu seneki en büyük olayı, Civil War II'de 8. sayıdayız ve finale geldik. Daha önce 0., 1., 2., 3., 4., 5., 6. ve 7. sayısını oldukça detaylı bir şekilde incelemiştik. O incelemelere ulaşmak isteyenleri, hemen aşağıdaki linklere yönlendirebiliriz.


İnceleme tarzımızı bilmeyenler için de kısaca söyleyelim, önce sayıyı okumamış, okuyamamış, ya da yeniden yad etmek isteyen, daha detaylı bakmak isteyenler için sayının hikayesini anlatıyoruz, daha sonra da sayı üzerine değerlendirmemizi yapıp varsa teorilerimizden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu inceleme spoiler içermektedir. Hikayeyi okumuşsanız, doğrudan değerlendirme kısmına gönül rahatlığıyla atlayabilirsiniz.

HİKAYE

Sayı, geçtiğimiz sayıda Carol'ın, Tony'i vurduğu yerden başlıyor. SHIELD merkezinde ise Maria Hill, diğer kahramanlara, Alpha Flight ve Ultimates'e, kavgaya karışmamalarını söylüyor. Inhumanlara bağlanıp Ulysses için hala kavga edildiğini iletmek istiyor ancak Medusa zaten bağlanmış ve kavgayı durdurmaları gerektiğini söylüyor. Sebebini açıklaması için Ulysses'e dönüyorlar ancak Ulysses transa geçmiş durumda ve cevap vermiyor. Kavgaya dönüyoruz. Carol, Tony'i uyardığını, Tony de Carol'ı uyardığını söylüyor. Tony'nin ateşlediği füzeler yerdeki Captain America'yı vuruyor ama zarar vermiyor. Öte yandan Miles, Tony'nin kendisini hapsettiği yerden çıkmaya çalışıyor.


Maria Hill'den sonuç alamayan Inhumanlar, kendileri müdahil olmak için gitmek istiyorlar ancak Ulysses cevap vermiyor. Carol, Tony'i affettiğini söylüyor, Tony'se Miles'ı bırakmasını. Maria Hill, ekiplerini kavgayı durdurmaları için gönderiyor. Olay yerine Inhumanlar geliyor ancak kavgaya müdahil olamıyorlar. Carol ve Tony dövüşmeye devam ediyorlar ve sonunda Carol'un vuruşuyla Tony'nin zırhı parçalanıyor, yer düşmeye başlıyor. Ulysses'in gözleri parlıyor.



Ulysses herkesi bilmedikleri bir boyuta sokuyor ve onlara muhtemel gelecekleri göstermeye başlıyor. İlk görüde dinazorlar bir şehirde savaşıyor, ikincisinde mutantlar bir yere saldırıyor, üçüncüsünde Miles, Cap'in ölü bedenini tutuyor, dördüncüsünde Inhumanlar, dev robotlarla savaşıyor, beşincisinde kahramanlar bir sentinelle savaşıyor ve çoğu ölmüş durumda, altıncısında kahramanları ezen Ultron'un önünde gözü yaşlı Captain Marvel var, yedincisinde Thor, Asgard'da savaşıyor. Ulysses kendisine neler olduğunu soruyor. Bir ses, artık bizden birisin diyor.


Dünyaya elinden geldiğince yardım ettiğini, artık başka gezegenlere gitmesi gerektiğini ve kendileri katılmasını söylüyor sesin sahibi. Ulysses teşekkür ediyor ve kayboluyor. Geriye Miles'ın kollarında tuttuğu Tony Stark ve diğer kahramanlar kalıyor. Daha sonra Beast ve Captain Marvel, Ulysses'in kendilerinin tahmininden de öte bir şekilde evrildiğini söylüyorlar. Tony Stark ise baygın. Beast ölmediğini ama kendisine bir şey yaptığını, böyle bir şeyi daha önce görmediğini söylüyor. Yıllardır kendisi üzerinde deney yaptığını ve şu anda onun üzerinde inceleme bile yapamayacak durumda olduğunu söylüyor.


Daha sonra aslında savaştığı kişinin Carol olmadığını, Carol'ın insanları bir "normal" profiline sokmaya başlamasından, diğerlerini de suçsuz yere normal değil diye sınıflandırmasından korktuğunu, bu fikirle savaştığını söylüyor. Carol arkasını döndüğünde Hawkeye'la karşılaşıyor. Hawkeye bir şey yapacağını ve Carol'ın bu konuda ona güvenmesi gerektiğini söylüyor. Carol Amerikan başkanıyla görüşmeye gidiyor. Ve başkan ona süper kahraman topluluğunun ne durumda olduğunu soruyor. Carol genel olarak çoğu şeyin aynı olduğunu söylüyor.


Başkan, Carol'ın kazanmasından dolayı ondan dilediği şeyleri soruyor. Carol, daha önce Rhodes'a önerilen başkanlık yarışı fikrini bir kenara itip, "Aslında, gelecekle ilgili bazı fikirlerim var" diyor ve sayı bitiyor.


DEĞERLENDİRME

Sonunda bu senenin en büyük Marvel olayını, senenin son haftasında bitirdik. Bu değerlendirme kısmında 8. sayıdan kısaca bahsedip genel olarak Civil War II'yu değerlendirmeye çalışacağım.

Öncelikle, 0. sayıyla beraber, bundan önceki 8 sayının da değerlendirmelerini, incelemelerini okumak isterseniz, sayfanın başında hepsinin linkleri bulunmakta. Bir göz atabilirsiniz.


Tony'nin kendisine neler yaptığını tam olarak anlamadık, uzun bir süre boyunca da anlamayacağız, belki de unutulacak gibime geliyor. Tony'nin bu sayıda yaşadığı şey, "öldürmeyelim ama hikayenin ciddi sonuçları da olsun" kafasında yapılmışa benziyor. "Tony bunca yıldır kendi üzerinde deney yapıyormuş". Yani, bunu ilk defa mı fark ettiniz. Tony hayatı boyunca sağlık sıkıntısı yaşadığı zaman kendisi halledecek değildi nihayetinde, sıradan doktorlara da güvenemezdi sonuçta, Avengers'taki diğer doktor arkadaşlarına bakacaktı muhtemelen. Ayrıca bunu geçelim, Tony'nin hayatında bir dönem vardı: Stark Diasassemled diye. Tony uzunca bir komaya girmişti. Tony'i tekrar ayağa kaldırabilmek için Captain America, Thor ve Doctor Strange adamın her yerini kurcaladılar. O zaman Tony'nin kendisine zarar verdiğini, üzerinde bir şeyler denediğini anlamamışlar mıydı? O olaydan sonra yapıyor olsa bile Tony uzayda mahsur kaldı, türlü badireler atlattı, bunların hiçbirinde olağandışı bir şeye rastlanmadı mı? Olağandışı diyorum çünkü Beast, "kan bile alamıyorum" diyor. Yanisi, bu ufak olay, Bendis'in bize "Tony'i öldürmüyoruz, çünkü artık ölümlere kızıyorsunuz, zaten iki kişiyi de tuhaf bir şekilde öldürdük, Tony'i hayranlar özleyene kadar buzlukta tutacağız, sonra da Beast "sonunda çare buldum" diye gelip uyandıracak." demesi. Teşekkürler, almayayım.


Carol'ın kavganın ortasında "Tony, seni affediyorum" demesi sinir bozucuydu. Carol sen ellerin kolların bağlıyken Tony seni yumruklamıyordu ki? Beast'in "Tony seninle savaşmıyordu ki, senin yaptığın ileriye gidip diğer azınlıkları ezmene gitmesi fikriyle savaşıyordu" cümlesine ayrıca kızgınım. Tony'nin bunu Carol'a söylemesi çok mu zordu? Tony sayı boyunca sadece "çocuğu bırak, önünden çekileyim" deyip durdu.

Ulysses'e ne oldu? Ortalığı karıştırdıktan sonra adam kozmik bir varlık olarak hayatını sürdürmeye devam etti. Olaylardan hiçbir şekilde etkilenmedi. Eternity'nin bir parçası oldu. Ne kadar harika.


Ve serinin finali gerçekten anlamsızdı. Koca bir eventin, sadece sıradaki eventlere reklam olmak için hazırlanmış olması fikri benim canımı sıkıyor. Sonu bitmeyen bir event reklamı içerisindeyiz. Bu yüzden ana akım çizgi romanlar sinirimi bozmaya devam ediyorlar. DC bu konuda biraz daha ağırdan alıyor, en azından bazı dergilerine özel eventler yapıyor ancak Marvel'ın her sene bir event olayına biraz ara vermesi gerektiğini düşünüyorum. DC Rebirth gibi en azından 2-3 seneye yayılabilecek, ana kitapsız bir dönem okumayı gerçekten çok isterim. Koca event finali sayısının 7 sayfasının, sıradaki eventlerin reklamları olması biraz sömürü gibi hissettiriyor.


Civil War II eventine genel olarak bakacak olursak, muhtemelen son yıllarda okuduğumuz en kötü Marvel serilerinden birisi. Serinin sonucunda olanlara bakalım:

*James Rhodes öldü
*Bruce Banner öldü, Hawkeye katili olarak herkese duyuruldu.
*Tony Stark kendisini kapattı, muhtemelen bir yapay zeka olarak takılıyor,
*Büyüklerin kavgalarına sıkılan genç Avengerlar, Champions ekibini kurdu,
*Jennifer Walters depresyona girdi, kendi "Hulk" serisine başladı,
*Hawkeye kendi çapında bir şeylerin peşinde
*Carol'ın gelecekle ilgili fikirleri var

Eventin konusu neydi diye soracak olursanız, yıllardır kahramanlık yapan ama oturup 5 dakika muhabbet etmeyen iki kahramanın ortalığı birbirine katması derim. Seri boyunca iki kahramanın da tarafını seçenler, neden taraf seçtiklerinin farkında bile değillerdi. Hatta Peter Quill, Captain Marvel'ı daha çok sevdiği için onun yanında olduğunu söylemişti. Karakterlerin hiçbirinin aklında neyi savundukları oturmamıştı. Profilleştirilip ayrıma uğrayan mutantlar, profil çıkarmayı savunan Carol'ın yanında saf tuttular örneğin. Steve Rogers, iki tarafa da seslenmeye çalıştı ama geri plana itildi. En azından kendi serisinde bu olaylarda parmağının olduğunu gördük. Ancak sadece eventi okumak istediğinizde Steve'in hiçbir olayının olmadığını görüyorsunuz. Inhumanlar, kaşıkla ağzımıza zorla sokuldu.


İlk Civil War da nihayetinde pürüzlü bir seriydi ancak size gerçekten de bir Civil War sunuyordu. Kahramanların fikirlerini daha net anlayabiliyordunuz. İki taraf da yaşadıkları şeylerden dolayı fikirlerini sert bir şekilde savunmakta haklıydılar. Ancak burada haklı olan bir taraf olsa bile, haklılığını zerre kadar da belli etmedi. Hem Captain Marvel hem de Iron Man, sürekli uçlarda gezdiler. İlk sayıda söylediğimiz şey gerçekten de doğruymuş: "Marvel'ın en büyük düşmanı, iletişim."

Bunların da ötesinde Civil War II yayın politikası da sorunlu bir seriydi. Seride yine gecikmeler yaşandı, David Marquez'in çocuğu olduğu için seri yetişmedi tam olarak, ama bunu geçelim. Serinin 8 sayıya çıkarılmasının amacı neydi? Örneğin 7. sayıda hiç ama hiçbir şey olmamıştı. Tüm bu süreç içinde de normalde bu seriden sonra çıkması gereken Champions, Invincible Iron Man, Infamous Iron Man ve diğer seriler yayınlandı, karakterler hakkında bir şeyler öğrendik bile. Serinin son sayısına geldiğimizde, gençlerin zaten kendi başlarına takıldıklarını, Tony'nin olaydan sonra ortadan kaybolduğunu, Carol'ın hiçbir şey olmadan eskisinden daha kudretli bir şekilde gezdiğini, en az onun kadar suçlu Maria Hill'in var olmaya devam ettiğini, Tony'e olanlardan sonra Riri Williams ve Doom'un kostümü aldığını gördük bile. Üstelik Civil War filmi izleyicilerine odaklanarak aynı zamanda çıkarılmış bir serinin, hikaye açısından bu kadar sündürüldükten sonra, neredeyse bir yıl ertesinde bitmesi başka bir olumsuz nokta.


Serideki karakterizasyon faciaları, devamlılık hataları, karakter geçmişlerinin hiçe sayılması, seriyi okurken canımızı sıkmaya da devam etti. Hiç tanımadığımız bir Tony Stark'ın, hiç tanımadığımız bir Carol Danvers'la "en sert kim yumruk atıp diğerinin bilincini kapatacak" yarışlarını izledik sadece. Şu noktada geçen seneye kadar bayılıp filmini ölümüne istediğimiz *canımız* Captain Marvel'ı bir müddet hiçbir seride görmek istemiyorum açıkçası. Benimle aynı fikirde olan birçok kişi olduğuna da eminim. Infinity War filmi geldiğinde Tony'nin uyanacağından ve "epik" bir dönüş yapacağından da eminiz. Bruce Banner'ın ölü kalacağını, Thor Ragnarok zamanında ortaya çıkmayacağını mı düşünüyoruz yoksa? Ana akımın geldiği nokta bu çünkü. Uyanalım millet, çizgi romanlar artık çizgi roman okuru için değil, beyaz perde için yapılmaya başlandı. Ancak bu ayrı bir başlıkta incelenecek bir şey.

Serinin tek güzel yanı David Marquez'in mükemmel çizimleriydi. Karakterlerin yüz ifadelerini yansıtmasına bayıldık tüm event boyunca, aksiyon sahnelerinde ve Ulysses'in görülerinde enfes bir iş çıkardı. Sadece bu kadar güzel çizimlerin, böyle bir evente kullanıldığını görmek oldu.

Sonuç


Civil War II, başladığı andan itibaren kötüye gittiğinin sinyalini bize vermeye devam eden bir seriydi. Sonrasında olacakları bildiğimiz için serinin finali bir anlam ifade etmedi. Karakterler, yanlış karakterizasyon kurbanları oldular, olayların birçoğu mantıklı gelmedi. Zorlama sahneler okuduk ve anlamsız bir şekilde bıraktı bizi. Tek güzel yanı David Marquez'in çizimleriydi. Bunun dışında Civil War II, bu yılın en kötü çizgi romanı oldu muhtemelen.
4.0
KÖTÜ

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget