Doctor Strange Okuma Rehberi


Doctor Strange filminin gösterime girmesine artık çok az kaldı. Peki, filme gitmeden önce Doctor Strange kimdir, nedir öğrenmek istemez misiniz? Sevdiğiniz okuma rehberlerimize bu sefer Marvel'ın gizemli, tuhaf, kudretli doktoru, Stephen Strange'in öyküsüyle devam ediyoruz.

Diğer Marvel karakterlerinin okuma rehberlerine şuradan ulaşabilirsiniz:

Marvel Okuma Rehberi

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?


DOCTOR STRANGE OKUMA REHBERİ


1. Marvel Masterworks Doctor Strange 1 
Yazar: Stan Lee
Çizer: Steve Ditko
Bulunduğu Sayılar: Strange Tales #110-146
Tabii ki listeye Doctor Strange'in yaratıcılarıyla başlıyoruz. Stephen Strange'in ilk maceralarının toplandığı bu ciltte, büyük ölçüde Doctor Strange külliyatını oluşturan bir çok karakterle de tanışıyoruz. Baron Mordo ve Dormammu gibi ikonik kötülerinin yanı sıra Loki'yi de bu seri içinde görmemiz mümkün. Sayıları bağımsız okumak isterseniz, Strange Tales dergisi sayılarının yarısının Doctor Strange'e ayrıldığını bilmenizde fayda var. Toplanan ciltse sadece bu hikayeleri alıyor.


2. Season One
Yazar: Greg Pak 
Çizer: Emma Rios
Bulunduğu Sayılar: Doctor Strange: Season One GN
Doctor'un klasik köken hikayesini gördünüz ancak biraz daha modern dokunuşlarla, yeni kuşak okurun da keyif alabileceği bir macera alıyorsanız, başlangıç noktanız burası. Filme gitmeden önce de eğer tek bir çizgi roman okuyacak olursanız bu olsun. Geçirdiği trafik kazasından sonra doktor Stephen Strange'in, iyileşmek için Ancient One'ı aradığı bu macerada Strange'in karşısına çıkacak kötü adamımız da Baron Mordo'dan başkası değil!


3. Marvel Masterworks Doctor Strange 4
Yazar: Roy Thomas
Çizer: Gene Colan ve Barry Windsor-Smith
Bulunduğu Sayılar: Strange Tales #147-178
Köken hikayemizi öğrendikten sonra şimdi biraz daha klasiklere dönüyoruz. Klasik Doctor Strange'i okuması her zaman keyiflidir. 169. sayısından sonra Strange Tales'in adı Doctor Strange oldu. Sayı sayı arıyorsanız, bu şekilde takip edebilirsiniz. Roy Thomas'ın bayrağı devraldığı bu kitapta, Stephen Strange, en büyük düşmanlarından birisi olan Eternity'e karşı savaşını veriyor. Filmle çok bağı olmayabilir belki ancak klasik Strange, Roy Thomas'ın kaleminden okunur.


4. The Defenders 
Yazar: Steve Englehart
Çizer: Sal Buscema
Bulunduğu Sayılar: The Defenders #1-11 ve Avengers #115-118
Belki Netflix karakterlerinin bir araya gelecekleri dizinin çizgi romanını bekliyor olabilirsiniz ancak bu klasik Defenders ekibinde, Dr. Strange, Hulk, Namor ve Silver Surfer bulunmakta. Birlikte Dormammu ve Enchantress'e karşı savaşırlarken, Strange'in geçmişinden gelen karanlık bir düşmanla; Cyrus Black'le de tanışıyoruz. Ayrıca 8. sayısına geldikten sonra da Avengers vs. Defenders savaşı başlamakta!


5. Triumph & Torment 
Yazar: Roger Stern, Gerry Conway ve Bill Mantlo
Çizer: Mike Mignola ve Kevin Nowlan
Bulunduğu Sayılar: Doctor Strange & Doctor Doom: Triumph & Torment GN
En önemli ve en sağlam Doctor Strange çizgi romanlarından birisindeyiz. Doctor Doom ve Doctor Strange, birlikte Mephisto'nun krallığına girerler ve Doctor Doom'un annesinin ruhunu özgür bırakmak için çabalarlar. Roger Stern bu çizgi romanda Doctor Doom ile Strange'in kökenlerini de birbirlerine harmanlıyor. Ve dahası, Mike Mignola Doctor Strange çiziyor, daha ne olsun!


6. Infinity Üçlemesi 
Yazar: Jim Starlin
Çizer: Ron Lim
Bulunduğu Sayılar: Infinity Gauntlet/War/Crusade ve Dr. Strange: Sorcerer Supreme #31-36
Thanos'un en büyük hikayesi Infinity Gauntlet belki Doctor Strange'in bireysel bir macerası olmayabilir ve Doctor Strange tie-inleri büyük katkı sağlamayabilir ancak Strange bu eventte gerçekten önemli bir konumda ve kendi sayıları da olaya güzel bir renk katıyor. Üstelik, Doctor Strange, karanlık bir boyuttan gelen bir Doctor Doom versiyonuna karşı savaşıyor, okumak için başka ne gerekebilir ki?


7. Beginnings and Endings 
Yazar: J. Michael Stracynski
Çizer: Gary Frank
Bulunduğu Sayılar: Strange #1-6
Şimdi, bu seriden önce JMS, 4 sayılık bir Marvel Knights: Strange hikayesi yazdı. O hikaye, Doctor Strange'in bir nevi alternatif versiyon, hatta belki de Ultimate versiyon kökenini anlatıyordu. Daha sonra yazdığı bu 6 sayı ise aslına bakarsanız bir nevi Doctor Strange'in modernleştirilmiş köken hikayelerinden birisi. Tek fark, bu hikayede Doctor Strange'i iyileştiren kişi Ancient One değil, yardımcısı olarak bildiğimiz Wong.


8. Defenders: Indefensible 
Yazar: Keith Giffen ve Mark Dematteis
Çizer: Kevin Maguire
Bulunduğu Sayılar: Defenders #1-5
Defenders ekibi, Doctor Strange'in önemli takımlarından birisi. Bu hikayede de öyle olmaya devam ediyor. Kadromuz yine aynı. Bu sefer, Dormammu, Umar ile güçlerini birleştirip ekibimizin zihnini bulandırıyor ve herkesi birbirine düşürüyor. Doctor Strange ise ekibi yeniden birleştirebilmek için gidebileceği tek kişiye gidip danışıyor: Ancient One'a. Güzel bir hikaye, ancak Dormammu'ya merakınız yoksa geçebilirsiniz de.


9. The Oath
Yazar: Brian K. Vaughan
Çizer: Marcos Martin
Bulunduğu Sayılar: Doctor Strange: The Oath
İşte geçmemeniz gereken maceralardan birisindeyiz. Doctor'un belki de en ünlü macerası. Şimdiye kadar çıkan sayıların aksine biraz daha mizah ve aydınlık dozu yüksek bir seri Oath. Doctor Strange, kariyerindeki belki de en önemli paranormal soruşturmanın içine girip bir cinayetin araştırmasına başlıyor. Kendisi Sherlock Holmes rolünü üstlenirken Wong, Watson oluyor, yanlarına bir de Night Nurse'ü ekleyince gerçekten de güzel bir takım oluşturuyorlar.


10. Illuminati 
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Jim Cheung
Bulunduğu Sayılar: New Avengers: Illuminati #1-5
İlginç bir şekilde, 2000lerdeki en iyi Doctor Strange hikayelerinden birisindeyiz. Bütün Avengerlardan, X-Men'den gizli bir üst akıl var ve kendilerine illuminati diyorlar. Evreni şekillendirmeye karar veren bu örgütün içinde tabii ki Doctor Strange de var. Hemen hemen her önemli Marvel olayının perde arkasındaki insanlar bunlar. Hulk'u zamanında zararlı diye bir rokete koyup uzaya fırlatma kararı da bu ekibin başının altından çıkmıştı.


11. World War Hulk 
Yazar: Greg Pak
Çizer: John Romita Jr.
Bulunduğu Sayılar: World War Hulk #1-5
Bir önceki seri bu macera yüzünden önemli. Hulk, gönderildiği gezegenden çok büyük bir öfkeyle geri döndü ve kendisine bunu yapanlardan tek tek hesap sormak istiyor. Doctor Strange'in belki seri içinde devasa bir rolü yok, sonuçta bu bir Hulk macerası ancak Stephen Strange'in bu seride verdiği kararlar, onun ahlaki yapısını, belki de bugüne kadar sorgulamamıza sebep oluyor. Bu seriyle birlikte, "Doctor Strange gerçekten iyi bir adam mı?" sorusunu soruyorsunuz.


12. The Search for The Sorcerer Supreme 
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Chris Bachalo
Bulunduğu Sayılar: New Avengers #51-54 ve Doctor Voodoo: Avenger of the Supernatural #1-5
Brian Michael Bendis'in yazdığı New Avengers serisinde Stephen Strange'de sıklıkla yer alıyor. Ancak bütün seriyi okuma niyetinde değilseniz ve özellikle bir üstteki iki macerayı okumuşsanız, sıradaki durağınız burası. Hikayemiz, Doctor Strange'in, daha önce yaşananlardan sonra mistik güçlerini devredeceği bir varis araması üzerine kurulu. Bu cildin türkçesi de Yüce Büyücü Arayışı idi.


13. The Doctor is Out 
Yazar: Mark Waid
Çizer: Emma Rios
Bulunduğu Sayılar: Strange #1-4
Eğer bu listeye göre okuma yapacaksanız, Season One'da çizgileriyle tanıştığımız Emma Rios'la yeniden karşılaşıyoruz. Bir önceki macerada güçlerini devreden Doctor Strange, şimdi hayatında yeni bir amaç ve yol aramaktadır, bunun için de daha önce cüret edemediği yerlere gitmeye kararlıdır. Fakat beklentiniz çok yüksek olmasın, ne yazık ki Waid'in bu 4 sayılık macerası, okumayı bitirdiğiniz zaman sizi tatmin etmeyebilir. (Beni etmemişti)


14. Defenders (2012)
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Terry Dodson
Bulunduğu Sayılar: Defenders #1-6
Defenders ekibiyle bu rehberde 3. buluşmamızdayız. Normalde 12 sayı olan bu maceranın ilk 6 sayısını okusanız da olur. Eğer hoşunuza giderse devam edip bitirirsiniz. Fear Itself eventinden sonra geçen bu seride, kadromuz artık daha değişik. Ekipte Doctor Strange, Iron Fist, Namor, Silver Surfer ve Red She Hulk bulunmakta. Birlikte dünyayı tehdit eden bir komplo teorisinin içine giriyorlar ve Wundagore dağının gizemini çözmeye çalışıyorlar.


15. Marvel Now 
Yazar: Jonathan Hickman
Çizer: Steve Epting, Mike Deodato Jr. ve Simone Bianchi
Bulunduğu Sayılar: New Avengers #1-23 ve Annual #1
Şimdi, kestirmeden okuma yapmak isteyenler için şunu söyleyeyim, Doctor Strange'in kökenini öğrendikten sonra bu seriyi okursanız Strange'in tehlikeliliğini, gücünü, kudretini tamamen görebilirsiniz. Özellikle Annual #1 sadece Doctor Strange'e odaklanmakta. Yani hadi bu serinin de tamamını okumak istemediniz, o sayıyı mutlaka okuyun. Bu seri, 2000lerdeki Illuminati ekibinin başından geçen devasa olayları anlatmakta. Pişman olmazsınız tamamını okursanız da.


16. Secret Wars 
Yazar: Jonathan Hickman
Çizer: Esad Ribic
Bulunduğu Sayılar: Secret Wars #0-8
Illuminati her şeyi değiştirdi, evren parçalandı, dünyalar birbirlerinin içine girdi. Geriye kalan her şeyse Doctor Doom'un kudretiyle tek bir ana noktada toplandı. Doom, Thorlardan oluşan bir polis kuvveti kurdu, bütün herkesi sınırların içine hapsetti ve evrene demir yumruğuyla hükmetmeye başladı. Doom hükümdarlığa geçerken yardımcısı olarak, Doomgard'ın şerifi olarak da Stephen Strange'i atadı. Strange'se, hep Doom'u yeniden nasıl zayıflatabileceklerinin planını düşündü.


17. All New All Different  
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Chris Bachalo
Bulunduğu Sayılar: Doctor Strange #1-10 ve Last Days of Magic #1-2
Ve Doctor Strange'in en güncel serisine gelmiş durumdayız. 2000lerde JMS ile daha eğlenceli bir portre çizildi demiştim ya, işte bu seri de aradaki ciddiyeti büyük ölçüde bir kenara bırakıp biraz daha mizah dozu olan bir macera sunuyor. Büyüler ölmek üzere. Bütün evrende büyülerle hayatlarını sürdüren büyücüler tek tek katledilmekte. Ve sıra tabii ki büyücülerin en yücesi Doctor Strange'e de gelecekti! Güncel olarak takip etmenizi öneririm, gayet keyifli bir seri.

****
Tebrikler, Doctor Strange hakkında okunacak neredeyse gerekli her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra Doctor Strange hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz. Filme de tam bir şekilde gidip son derece keyif alarak çıkabilirsiniz!

Eğer elinizde Doctor Strange çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget