İnceleme: Batman Arkham Asylum

[update title="Künye" icon="info-circle"] Çıkış Tarihi: 25 Ağustos 2009
Yapımcısı: Eidos Interactive/Warner Bros. Interactive Entertainment
Geliştiricisi: Rocksteady Studios
Yönetmen: Sefton Hill
Senarist: Paul Dini
Önerilen Sistem Gereksinimleri:
Intel Core 2 Duo E6750 2.66 GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5200+
2 GB Ram
Geforce 8800 GTS / ATI Radeon HD 3800 Serisi
Direct X 9
9 GB Boş alan[/update]

Merhaba Çizgi Kafe takipçileri, bugünden itibaren sizin için Batman: Arkham serisini inceliyor olacağız. Arkham serisinin ilk oyunu olan Arkham Asylum'ın çıkış videosunu aşağıda görebilirsiniz, iyi seyirler!



Batman, 20 yıldır oyun dünyasını meşgul eden bir karakter. Oyun yolculuğuna 1986'da başlayan Bruce abimiz oyun dünyasına izometrik aksiyon-macera kulvarında başlayarak giriyor. Bu 20 yıl içerisinde gelişen teknoloji ve çıkan konsollar onun popülaritesinden bir şey kaybettirmişe benzemiyor. İlk olarak zamanın konsollarında başlayan bu yolculuk insanlığın gördüğü neredeyse her oyun konsoluna oyun yapmıştır desek yalan olmaz, hatta öyle popüler bir karakterdir ki bu 20 yıl içerisinde toplam 36 tane olmak üzere konsol ve bilgisayar, 9 tane de mobil oyunu yapılmıştır. Size Batman'in geçirdiği süreci de anlattığımıza göre şimdi asıl olaya geçelim, Batman Arkham Asylum incelememiz başlasın!


Rocksteady imzalı bu başyapıt 2009 yılında aramıza katıldı. Unreal Engine 3 kullanan yapım, oyun motorunun tüm özelliklerini son raddesine kadar zorluyor. Metacritic notu 91 olan yapım, aynı zamanda bünyesinde bir sürü ödülü de barındırıyor, Oyun Dalında BAFTA Oyun ÖdülüVGX Yılın Stüdyosu ÖdülüOynanabilirlik Dalında BAFTA Oyun Ödülü gibi ödüllerin de sahibi. Arkham Asylum ayrıca "Süper kahraman oyunları arasında en iyi değerlendirme alan" oyun ünvanıyla Guiness rekorlar kitabında da yer alıyor. Seslendirmelerini Batman Animasyon serilerinden tanıdığımız simalar yapıyor, başrollerde Mark Hamill (Joker), Kevin Conroy (Batman) ve Arleen Sorkin(Harley Quinn) bulunuyor.


Hikayesinden  bahsetmek gerekirse; Batman Joker'i yakalamış ve Arkham Asylum'a götürmüştür, tabii ki yerinde duramayan Joker bu tutukluluğu fazla sürdürmemiş ve ona eşlik eden polisleri öldürüp James Gordon'u esir almıştır. Joker hepimizin kulağında yer etmiş gülüşüyle, Batman ile alay etmiş onu küçük düşürmüştür. Joker'in asıl amacı Arkham'a girip kendisine bir ordu yaratmaktır. Jokerin bilinç altına ufak bir yolculuğa çıkıp, Harleen Quinzel'in nasıl Harley Quinn'e dönüştüğünü de görme imkanına sahip olduğumuz oyunda, bir yandan Arkham'daki mahkumları pataklarken bir yandan Victor Zsasz'ın cinayetlerini çözmeye çalışacağız. Oyunun atmosferi, ses ve müzikleri güzel yapılmış. İnsana cidden bir sürü deliye karşı tek başına gibiymiş gibi hissettirmeyi başarıyor. Bunca kötü adama karşıyken tabii ki yalnız değiliz, James Gordon'un biricik kızı Barbara Gordon nam-ı diğer Oracle da bize bu macerada yardım ediyor.


Oyunda eski çizgi romanlara, eski Batman oyunlarına bol bol atıfta bulunuluyor. Dikkatli takipçiler için zevk dolu olacak bu anlarda, serinin sonraki oyunu olan Arkham City'nin de çizimleri, planları gibi bir easter egginde oyunda bulunduğunu söylemem gerekir. Çare Batman mottosunu oyuna iyi yansıtan Rocksteady, bu işin altından hakkıyla kalktığını söylersek sanırım yanlış olmaz.


Oyunda Jokerin yanı sıra, peşimizi bir türlü bırakmayan Scarecrow, Jokerin biriciği Harley Quinn, Killer Croc, Poison Ivy, Victor Zsasz ve Bane karşımıza çıkarken Riddler'ın çoğu bilmecesini çözmek basitken bazı bilmeceleri cidden refleks veya akıl zorluyor. Clayface'i gerçek formunda göremesekte, oyunda karşımıza yeri gelecek komiser Gordon, yeri gelecek Hapishane müdürü olarak bunun burda ne işi var diye şaşırtacağı şekilde karşınıza çıkacak. Oyundaki kötülerimizin nemrut suratları cidden iyi modellenmiş, her gördüğünüzde "geldi yine ......" diye içinizden geçiriyorsunuz. Özellikle Killer Croc ve Bane sizi zorlayacaklar arasında, büyük finalden bahsetmiyorum bile!


Oyun gizlilik ve dövüş ögelerini çok güzel yedirmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Batman'in silahsız dövüşlerde, dövüş yeteneğinin ortaya çıktığı ancak silahlı olan düşmanlarına karşı direk temasta bulunmaktansa alet edavatlarıyla onları ağına (Spider-man mi dedi biri?) düşürmesiyle size her iki türü de hissettiriyor. Düşmanlarınızı alt etmek için bir sürü seçeneğin olduğu, gizli kalacağım diye gereksiz kasılmadığınız oyunda yeri gelir havadan, yeri gelir yer altından düşmanlarınızı alt edebiliyorsunuz. Dövüş mekanikleri olarak oyun zamanlamaya ve counterlamaya dayalı bir mekanik sunuyor. Dövüş sırasında Bat-gadgetlarını da dövüşte kullanabildiğimiz oyun ne yazık ki dövüş konusunda biraz yavan kalıyor. Animasyonlar, animasyon geçişleri akıcı olsa da bir noktadan sonra çok kendini tekrarlayan basit bir dövüş sistemine dönüyor. Özellikle birbirinden çok uzakta olan düşmanların yanına ışınlanırcasına bi anda gidebilmek işin rengini biraz değiştiriyor. Bazı bölüm boss'ları ise saç baş yoldurtacak cinsten, zamanlamadaki en ufak bir hatanızı hiçbir şekilde affetmiyorlar. Oyunun optimizasyon ayarları iyi yapılmış olduğu için çoğu makinada oynanılabilir ki oyun kendi benchmark testi ile zaten size iç mekanlarda yaklaşık ne kadar FPS (Frame Per Second) yakalandığını gösteriyor.


Karakter geliştirmeleri ekranı ilk oyunda biraz karmaşık ve kötü bir tasarıma sahip olsa da, yapılabilecek bir sürü geliştirme var. Nedense yakın dövüş zırhı ve balistik zırh olarak iki ayrı geliştirme yoluna giden yapım Batarang güçlendirme gibi imkanlar sağlıyor.

YAPIM NOTLARI:

  • Oyunun yapımına 40 kişiyle başlanmış, oyunun bitirme sürecine kadar bu sayı 60 olmuş. (Ortalama bir Assasins Creed oyunu 500-1000 kişilik bir kadroya sahip)
  • Batman'in pelerin animasyonunun daha gerçekçi olması için 2 yıl harcanmış,
  • Batman'in patlayıcı jel sesinin aslında bitmiş krem şanti kutusundan çıkıyormuş,
  • Arkham City'nin kötü adamı Ras'al Ghul'un "bir şekilde" oyundaymış,
  • Eğer oyunu kaçak oynarsanız, havada süzülemiyor ve sırf bu yüzden bir bölümü geçemiyormuşsunuz.
  • Harley Quinn'in kasetlerindeki çoğu görüşme Paul Dini ve Bruce Timm ikilisinin, efsane Mad Love çizgi romanından bire bir alınmış,
  • Scarecrow'un görüşmelerinde bir kasette Dr. Murphy ve Dr. Combs isimlerini duyuyorsunuz. Cillian Murphy, Batman Begins'te Scarecrow'u canlandırmış, Jeffrey Combs, The New Batman Adventures'ta karakteri seslendirmişti,
  • 2004'teki Batman dizisinin Brawn bölümüyle, oyunda Joker'in titan formülüne el atması konuları oldukça benzer.

Görüş


Tüm yazılanları özetleyecek olursak, Arkham Asylum,Arkham serisine çok güzel bir başlangıç yapmış. Mekan tasarımları, oyun ses ve müzikleri , seslendirme kadrosunun kalitesi gibi önemli konulardan tam puan alan bu yapımı kesinlikle oynamanızı tavsiye ederiz.Oyun süresi bakımından kısa olan oyunun ana hikayesini tamamlamak 10-12 saat sürüyor. Bu konuda beklenileni veremese de yine de alınıp oynanılması gereken bir oyun.
8.7
HARİKA

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget