Tozlu Raflar #1: Batman - Dark Detective

[update title="Künye" icon="info-circle"] Çizgi Romanın Adı: Dark Detective
Yayınlandığı Tarih: Temmuz 2005-Eylül 2005
İçerdiği Sayılar: Batman: Dark Detective #1-6
Yazar: Steve Englehart
Çizer: Marshall Rogers
Yayıncı: DC Comics [/update]
Başlamadan önce, bu yeni "Tozlu Raflar" serisi nedir kısaca bahsedelim.

Çizgi romanlar bildiğiniz üzere neredeyse 80-90 yıldır yeryüzünde varlar. Bu süreç içinde her ne kadar güncel çizgi romanları okumaya çalışsak da geçmişte yazılmış bir sürü mükemmel çizgi roman bulunmakta. Güncel çizgi romanları Haftalık Çizgi Roman İncelemeleri köşesinde inceliyoruz. Bu serimizde ise geçmişte çıkan ve artık efsaneleşmiş, okurun ağzında güzel bir tat bırakan çizgi romanları inceleyeceğiz. Kısa hikayelerde okumayanlar için serinin öyküsünü sayı sayı anlattıktan sonra değerlendirmesini yaparken, uzun serilerde hikaye örgülerini ya da basılı ciltlerini kısaca anlattıktan sonra değerlendirmeye geçeceğiz. Yani, bu serileri okumamışsanız, okumaya fırsatınız yoksa ya da yeniden hatırlamak istiyorsanız bu kısa özetleri okuyabilirsiniz. Okumak istiyorsanız ya da okumuşsanız da doğrudan değerlendirme kısmına atlayabilirsiniz. Yazı dizisiyle ne yapacağınız tamamen size bağlı. Fakat uyaralım, bu yazılar SPOILER içerirler.

HİKAYE

Batman: Dark Detective #01 - Some Enchanted Evening



Batman olarak bir hırsızı durdurduktan sonra, Bruce Wayne, valiliğe doğru adım adım ilerleyen Evan Gregory'nin bağış gecesine katılır. Gregory'nin, Thorne suç örgütünü bitirmeye yeminli olduğunu öğrenen Bruce, bütün desteğini vereceğini söyler. Gecede, eski bir sevgilisiyle, Silver St. Cloud ile karşılaşan Bruce, Silver'ın, Gregory'le nişanlandığını öğrenir ve yıllar önce Silver'ın "Bruce Wayne aslında Batman'miş" aydınlanmasından sonra kendisini bıraktığı zamanları hatırlar. Bu esnada, adamın birisi sahnedeki mikrofonu kapar ve konuşmaya başlar. Biraz sonra da üzerindekileri çıkartınca kim olduğu ortaya çıkar: Joker! Odadaki herkese, önümüzdeki seçimlerde kendisine oy vermelerini, yoksa hepsini tek tek öldüreceğini söyler. Evan Gregory'e yaklaşır, elini sıkacak gibi yapıp elektrik şoku verir. Silver, nişanlısına koşarken Bruce da sinsice gidip Batman kostümünü giyer. Batman, Joker'i asansöre kadar kovalar, Joker Batman'e siyasi partisinde pozisyon önerir, Batman doğal olarak reddeder. Asansörü bir uzaktan kumandayla kontrol eden Joker, kaçar ve asansörü hızla yukarı yollar. Batman, bağış gecesinin yapıldığı katta asansörden atlamayı başarır. Evan Gregory'nin yanına gidip iyi olup olmadığını kontrol eder. Bu sırada şehrin başka bir yerindeki Harvey Dent/Two Face, Joker'in başkanlık yarışına girdiğini öğrenir ve onu öldürmeye yemin eder.

Batman: Dark Detective #02 - You May See a Stranger


Two-Face, Joker'in evini bulmuştur. Ve Joker'i kapıda karşılar. Ona seçimlere girmemesini, aksi taktirde kötü şeyler olacağını söyler. Joker sallamaz tabii. Hatta kendi kendine "seçimlere hile karıştırmayı hiç yakıştıramadım" bile diyor. Bu sırada Silver ve Bruce'un ilişkilerine yeniden dönüyoruz. Silver, Wayne malikanesine gelir ve Bruce'a, artık nişanlı olduğu için eskisi gibi görüşemeyeceklerini, Evan'ın iyi birisi olduğunu söyler. Bruce biraz kırgın olsa da, Silver'a son bir jest olarak Bat-Cave'i göstermeyi önerir. Birlikte aşağıya inerler. Etrafı incelerken birden her şey değişmeye başlar, mağarada başka birisinin daha olduğunu fark eden Bruce, gölgenin peşine düşer. Ama Joe Chill ile karşılaşır, ailesinin ölümünü yeniden yaşar, bütün düşmanlarının mağarada gezdiğini görür. Bunun, Scarecrow'un bir oyunu olduğunu, önceki gece yanına gelen bir polisin, zaman ayarlı bir korku gazı kapsülü koyduğunu anlar. Silver'ı yakalayıp onu da kurtarır. Bu esnada Gotham'ın bir başka yerinde Joker'in politik hedeflerinden birisinin evinde polis koruması vardır. Hiçbir şey olmayacağını düşünürler. Rahatlamak için bir plak taktıklarında plak erir ve odaya Joker'in gazı dolarak hedefi öldürür. Son sahnede ise Bruce ve Silver'ı birlikte yatarken görürüz.

Batman: Dark Detective #03 - Two Faces Have I


Ertesi sabah Silver ve Bruce kahvaltı masasında, önceki geceyi konuşurlar ve şimdi ne yapacaklarına karar verirler. Bruce, Silver'ı sevdiğini söyler. Silver da, Evan'ı da sevdiğini ama Evan'ın, tatmin edemediği bir yanı olduğunu, bunu önceki gece iyice anladığını söyler. Bu yüzden Evan'a, artık ilişkiye devam etmeyeceğini, Bruce'la beraber olacağını söyleyecektir. Daha sonra Scarecrow'un peşine düşen Batman, onu bulamasa da Two-Face'in bir hırsızlık peşinde olduğunu öğrenir ve baskın yapar. Two-Face ve ekibi kaçsa da geriye kalan bir tanesini Batman yakalar ve konuşturur. Two-Face kaçtıktan sonra Double X'i ziyaret eder. Burada öğreniriz ki Two-Face, Double X'ten kendisine bir klon yapmasını istemiştir. Yüzü tamamen normal gözükecek ve Harvey'nin dediği her şeye itaat edecek bir klon. Two-Face de son ödemesini yapmaya gelmiştir. Batman toplantıyı basar ama iki Harvey Dent tarafından alt edilir ve ikili kaçarlar. Daha sonra Two-Face'in mekanına giderler ve Two-Face bozuk parasını atarak, arka kapıdan girmeye niyetlenir, Harvey ise para tarafından yönetilmeyeceğini söyleyerek normal girmek ister. Ancak temiz Harvey'in gireceği kapıda bir Joker kartı vardır ve devasa bir patlama olur. Temiz Harvey'nin yüzünün yarısı patlamayla yanar, diğer yarısı Joker gazıyla bembeyaz kesilir ve ölür. Two-Face yıkılır. Bruce ise eve dönmüştür, Silver, yaralarına pansuman yapar, kesiklerini diker. Birbirlerine sarılıp, aşklarını ilan ederler.

Batman: Dark Detective #04 - Thriller


Scarecrow'la ikinci karşılaşma. Scarecrow'un gazının ikinci aşaması harekete geçince Batman yeniden kabuslar görmeye başlar. Bu sefer kabusları çocukluğuna kadar iner. Bir ormanda koşmaktadır ve peşinde de bir adam vardır. Adam sonunda küçük Bruce'u yakalar ve görgü tanığı olarak geriye sadece onun kaldığını söyleyerek Bruce'u öldürmeye çalışır. Bu adam Joe Chill'dir. Eve koşar ve karanlıkta gizlenmeye çalışır ama adam kendisini bulur. Bruce, önceki çabalarının aksine kaçmayıp adamla savaşmaya başlar. Daha sonra görürüz ki Bruce, Bat-Cave'de kendi cihazlarını kullanarak Scarecrow'un bu yeni gazının etkisinden kurtulmaya çalışmaktadır ve başarır da. Bu esnada şehrin bir başka yanında Silver St. Cloud, nişanlısı Evan'la konuşmaktadır. Ona kendisini sevdiğini ama kalbinin bir başka yerde, Bruce Wayne'de olduğunu söyler. Evan yıkılır. Silver da üzgündür. Evan'ı, konuşmasını yapması için sahneye çağırırlar, Silver da perdenin arkasından çıkıp gitmeye hazırlanır ama bu sırada bir el Silver'ı yakalar. El, Joker'indir. Silver'ı bayıltıp omzuna atarak götürürken, arkasında bir not bırakmıştır. Notta Evan'a, başkanlık yarışından çekilmesini, yoksa değerli Silver'ını kaybedeceği yazmaktadır.

Batman: Dark Detective #05 - Everybody Dance Now


Silver St. Cloud, Joker'in tutsağı olarak, elleri bağlı şekilde uyanır. Joker, Evan'ı başkanlıktan etmek için Silver'ı kaçırdığını söyler ama Silver, Joker'in düşündüğü kişi olmadığını, Evan'ın kendisi için gelmeye tenezzül bile etmeyeceğini söyler. Joker durumu anlamaz tabii ki. Batman'se Scarecrow'un peşine düşmüştür. Crane'in kullandığı yeni gazdaki kimyasalların yerini tespit ederek Scarecrow'u bir ahırda bulur. Kısa bir mücadelenin ardından Scarecrow'u yenip eve döner. Eve geldikten sonra kapı çalınır, gelen Evan Gregory'dir. Telaşlı bir şekilde Joker'in bıraktığı notu gösterir ve Bruce'tan Batman'le iletişime geçip Silver'ı kurtarmasını ister. Bruce her yerde Joker'in izini arar ama şansı yaver gitmez. En sonunda, daha önceki patlamada yaralandığı için hastaneye kaldırılan Two-Face'i bulur ve ona sorar. Harvey bozuk parasını atar ve konuşmamaya karar verir. Batman ne kadar uğraşsa da başka bir şey öğrenemez. Ancak Batman, ikinci bir Two-Face klonunu bulur. Meğersem Double X, Harvey Dent'in yüzünün iki tarafı için de birer klon yapmıştır. Birisi tamamen iyileşmiş ve iyi adamken, diğeri tamamen yanmış kötü adamdır. Joker'in yerini ondan öğrenen Batman yola düşer. Ancak Batman yola çıktığında Joker, Silver'a işkence edip Batman'in Silver'la ne ilişkisi olduğunu öğrenmeye niyetlenmiştir.

Batman: Dark Detective #06 - Crack House


Batman, Joker'in evini bulur ve içeri girer. Ev tamamen tuzaklarla kaplıdır. Dokunulan her şey, dokunanı öldürmeye ya da sakat bırakmaya ayarlanmıştır. Batman, Evan ve korumalarının da eve gelmiş olduklarını görür. Ancak korumalar, evin tuzaklarında ölmüşlerdir. Batman, hilelere dikkat ederek, Gregory'i güvenli bir yere götürür ve orada beklemesini, Joker'i kendisinin halledeceğini söyler. Joker'i Silver'a işkence etmek üzereyken yakalar ve ikili kavga etmeye çalışırlar. Joker, Batman'le Silver'ın arasında olanları anlamak için Bruce'a akıl oyunları oynar. Batman, Joker'i yener ve bilinçsiz şekilde yere yığılmasını sağlar. Silver'ı serbest bırakarak kapıya doğru ilerlerler. Ancak Evan'ın çığlıklarını duyunca hemen onun yanına koşarlar. Evan, yerde yaralı bir şekilde yatmaktadır. Evdeki tuzaklarda bir kolunu ve bir bacağını kaybetmiştir. Bruce, Silver'a "Evan'ın artık sana daha çok ihtiyacı var" der ama Silver, Bruce'u aşkın ne olduğunu bilmemekle suçlar. Bu sırada ev yanmaya başlar ve Joker, uyanarak üçlünün üzerine atlar. Batman, Joker'i tekrar ateşe fırlatır. Ateşler içindeki Joker gizli bir kapı açıp kaçınca, diğerleri de o kapıdan çıkar. Batman, Evan'ı sağlık görevlilerine teslim ederken, polisler Batman'i tutuklamaya gelirler. Kimse fark etmeden Batman ortadan kaybolur ve son sahnede, yanan evi izleyerek ağlayan Silver'la kalırız. SON.

DEĞERLENDİRME

Pekala, buraya gelmişseniz, ya hikayeyi biliyordunuz ya da yukarıda hikayeyi tamamen öğrendiniz. Her halükarda spoiler korkumuz artık yok. Öncelikle şunu söyleyeyim: Ne hikaye ama!

Her ne kadar bağımsız bir hikaye olarak incelesek de, Dark Detective, Steve Englehart ve Marshall Rogers'ın, daha önce Detective Comics dergisinin #469-479 arasında yazdıkları Strange Apparitions hikayesinin bir nevi devamı sayılır. Devamı dediysem de telaşlanmayın. İki dergi arasındaki tek bağ Silver St. Cloud. Bu seride de zaten Silver'ın daha önce kim olduğunu ve Batman'i neden terk ettiğini daha serinin başlarında öğreniyoruz. Sağ olsunlar Englehart ve Rogers, okurlara 1977 tarihli 11 sayıyı okuma mecburiyeti vermemişler. Yine de Batman'in çok güzel dönemlerinden birisi olan Strange Apparitions'u da Tozlu Raflar kapsamında incelemeye niyetliyiz.


Hikaye Joker'in politik bir amacı doğrultusunda şekilleniyor gördüğünüz gibi. Aşina olmayabilirsiniz ancak Joker'in politikayla uğraşması az buz görülen bir şey değil. Hatta en ünlülerinden bir tanesi de Death in the Family hikayesi olsa gerek. Joker'in neden belediye başkanı olmak istediğiyse bambaşka bir muamma. Muhtemelen sadece eğlencesine istiyor bu makamı. Daha da ötesinde, oy verenlerin gözünü korkutmak, içlerine bir terör aşılamak da temel amaçlarından birisi olabilir. Amacı ne olursa olsun "Bana oy vermezseniz sizi öldürürüm" yazılı kapak, çizgi roman efsanelerinde yerini aldı bile. Kendisini başkanlıktan çekilmesi için uyaran Harvey Dent'e "Ne cüretle seçimleri etkilemeye çalışırsın, burası Florida mı?" demesi de yazarın politik dokundurmalardan çekinmediğinin bir göstergesi. 2000 yılında Florida'daki başkanlık seçimlerinde George W. Bush oyların %48.85'ini, Al Gore ise %48.84'ünü almıştı. Oylar yeniden sayılmış ve başkanlık sonuçlarının açıklanması neredeyse bir ay uzun sürmüştü. Joker'in kast ettiği Florida olayı bu. Ayrıca Joker'in, bağış gecesi "Bana niye oy vermeyeceksiniz ki, en azından benim manyağın teki olduğumu oy vermeden önce biliyorsunuz" demesiyse başka bir efsane replikti.


Joker tüm seri boyunca ziyadesiyle manyak, ziyadesiyle rastgele bir karakter. Belediye başkanlığı meselesiyle uğraşması, Batman'in peşinde olduğunu bilmesi yetmezmiş gibi, kendisini başkanlıktan çekilmesi için uyaran Harvey Dent'i de havaya uçurmakta hiçbir sakınca görmüyor. Bu delilikleri final sayısıyla daha da uç noktalara çıkıyor. Silver'ın Batman'le ilişkisini öğrenmek için Batman'le oynadığı akıl oyunları bize gösteriyor ki her ne kadar Joker fiziksel olarak Batman'le yarışamasa da zihinsel olarak dünyanın en iyi dedektifini afallatacak kadar usta birisi. Yani, bayanlar ve baylar, Joker dediğiniz adam böyle yazılır.



Serideki ikinci kötümüzse Harvey Dent/Two-Face, her şeyden öte, Harvey'nin Joker'i seçimden çekilmesi için tehdit etmesi aslında duygulandırıcı bir şey. Yani, adalet sistemiyle, devletle hiçbir alakası kalmamış, eskiden temsil ettiği ne varsa hepsinin karşısına geçmiş ve hatta düzen ve sistemin aksine hayatına kaosun yön vermesini tercih etmiş birisi, yine de Joker gibi birisi söz konusu olduğunda sınır çizebiliyor. Bunun yanı sıra, hala da iyi birisi olabileceğine dair umutlar taşıyabiliyor. Tamamen iyileşmiş bir versiyonunun kopyasını yaptırmasının sebebi de bu olsa gerek. Bu kopyayı da oldukça seviyor. Joker, binasını patlatmadan önce yazı tura attığında çıkan sonuca "ben hayatımın kaos tarafından kontrol edilmesini istemem" diyen klonuna gülümseyip içeride görüşürüz o zaman diyebiliyor. O klonun ölümü de bu yüzden bu kadar yıkıcı oluyor. Harvey'nin iyi olan tarafının ölümüdür çünkü olan.


Öte yandan Harvey Dent, dualitenin vücut bulmuş halidir. İkinci bir seçeneğin, ikinci bir bakış açısının ve ikinci bir klonunun olmaması düşünülemezdi. Ancak Englehart bunu öyle gizliyor ki Harvey'nin bozuk kopyasını gördüğümüzde şaşırıyor ve saygıyla şapka çıkarıyoruz.

Serideki üçüncü kötü adamımızsa Scarecrow. Ancak kendisinin hemen hemen hiçbir planını görme şansımız olmuyor. Sadece yeni yarattığı, zaman ayarlı gazını görüyoruz. Karakterine katılabilecek tek şey de bu gibi duruyor. Öte yandan Batman'e yaşattığı halüsinasyonlar kesinlikle kaliteliydi. İlk başta Bat-Cave'e birilerinin giriyor olmasını Batman'in en büyük korkusu olarak gösterdi ki onunla kalsaydı bile yeterdi. Daha sonra Bruce'un küçüklüğüne dair gördüğümüz sahnelerse baştan başa yeni bir yorumdu. Bu yüzden cesaret de isteyen bir işti. Ancak Englehart ve Rogers bunun altından da ustalıkla kalkmış. Joker ve Two-Face gibi karakterinin özlerine dair şeyler göremesek de Scarecrow da yerinde kullanılmış diyebiliriz.


Hikayenin kendisine gelecek olursak, Batman'in romantik bir ilişkisini, birçok detayıyla bize sunarken, aynı zamanda da Batman'in, Scarecrow'un izini bularken, Joker'in evi için sokaktaki suçluları sorgularken ve en önemlisi Joker'in tuzaklarla kaplı evinde hareket ederken ne kadar usta bir dedektif ve sağlam bir kahraman olduğunu da yeterince vurguluyor.


Serinin çizimleriyse tıpkı 70leri ve 80leri hatırlatırcasına güzel. Canlı renkleri ve güzel Joker-Batman çizimleriyle ön plana çıkıyor. Belirtmek gerek ki seriyi okurken Joker ne zaman ağzını açsa kulaklarımda Mark Hamill'in sesini, Batman'in sesindeyse Kevin Conroy'u duydum. İkilinin bu seriyi seslendirmesine kesinlikle bayılırdım.

Ayrıca kaligrafi, yani seride kullanılan fontlar ve yazıları da övmek isterdim ancak size sadece şu kareyi vereyim, siz benim demek istediğimi tek bir fotoğraftan anlayın:


Evan Gregory'e bu olaydan sonra ne olduğunu bilmiyoruz. Başka hiçbir çizgi romanda çıkmadı. Ancak Steve Englehart ve Marshall Rogers, Dark Detective'e bir devam hikayesi yazıp final yapacaklardı. Ne yazık ki Rogers'ı 2007 yılında aniden kaybedince, bu proje gerçekleşmedi. Eğer hikaye tamamlansaydı, Deadshot'ı, Batman gibi bir suç savaşçısına dönmeye çalıştığını, Killer Moth'un Batman'in en büyük düşmanı olmaya çabaladığını, Vampir Dala'nın geri döndüğünü ve Silver ile Evan'ın birlikte daha sonra neler yaptığını görecektik. Projeye dair elimizdeki çizimler ve karakter tasarımları şunlar:









Sonuç


Batman: Dark Detective, iki efsanenin yeniden bir araya getirilmesinin ne kadar da yerinde bir karar olduğunu bize gösteriyor. Joker, Two-Face ve Scarecrow gibi karakterleri mükemmel bir şekilde işlemesinin yanı sıra, Batman ve Silver St. Cloud arasındaki ilişkiyi temiz bir şekilde ön plana çıkarıp, hiç sulandırmadan bezdirmeyen bir aşk üçgeni yaratmayı da başarıyor. Heyecanın bir an bile kesilmemesinin yanında, diyaloglar da modern yazarlara adet çizgi roman yazma konusunda ders veriyor. Ancak gümüş çağ esintilerinizi sevmiyorsanız da çok tavsiye etmeyebilirim.
9.0
Mükemmel

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget