Bilimsel Açıdan Superman'in Siyahi Olması Gerekiyormuş!


Öncelikle şunu belirtelim ki bu siyahiliğin, çizgi romanlarda, sinemada ve televizyonda son zamanlarda artmaya başlayan "çeşitlilik" çalışmalarıyla bir ilgisi yok. Zira bildiğiniz gibi biyolojinin ırklarla, düşüncelerle, ten rengiyle kişisel ya da ahlaki bir alacağı vereceği yoktur. Forbes dergisinde yayınlanan bu makalenin yazarı JV Chamary, evrimsel biyoloji alanında doktora yapmış, BBC ve Forbes'un popüler bilim alanında çalışmış, Scientific American ve Men's Health gibi kendi alanlarında otorite dergilere de katkılarda bulunmuş, ödüllü bir gazeteci. Yani anlattıkları şeyleri, keyfi olarak söylemediğini düşünüyoruz. Yine de nihayetinde peer-evaluated ya da kısaca hakemli bir dergide yayınlanmadığı için bilimsel olarak resmi bir geçerliliği de yok. Ama kendisine güvenebiliriz diye düşünüyorum. Uzatmadan makalede nelerden bahsetmiş özetleyelim.

Aslında Chamary özetle şunu soruyor: Eğer Superman, enerjisini güneşten alıyorsa, ten rengi neden açık renkte? Eğer Kriptonlular, evrimleşerek sarı güneşin enerjisini depolayabilecek duruma kadar gelmişlerse, güneş radyasyonunu özümseyebilmek için gereken renk pigmenti siyah olmaz mıydı?

Chamary'e göre, Superman'in hücrelerinin yaptığı işle bitkilerin fotosentez yapmaları birbirine oldukça benziyor. Bitkiler, güneş ışığını alarak depolayarak karbondioksit salınımı yapıyor ve enerji topluyor, Superman de güneşin ışığını, yüksek derecede enerji depolayabilecek hücreler sentezlemek için kullanıyor.

Daha sonra, Jor-El'in, Clark'ı özellikle bir sarı güneşin çevresindeki bir gezegene gönderdiğinden bahseden Chamary, Kripton'daki güneşin kırmızı, çoktan yıldız işlevini kaybetmiş olduğunu ve Scientific American'daki bir makaleye atıf yaparak, kırmızı güneşten ışık depolayabilmek için koyu renkli pigmentlere ihtiyaç duyulacağını söylüyor.

Teoriye göre, yıllar önce Kriptonluların ataları, doğal seçilim yoluyla sarı güneşi depolayabilecek düzeyde evrimleşmişler ancak kırmızı güneşe dönünce de evrimleşmiş hücreleri, kırmızı ışığı emmeye ve depolamaya da devam etmiş. Böylece depolamaları için gereken renk pigmentleri de zamanla koyulaşmış. Yani Clark, Dünya'ya gönderildiğinde zaten koyu renkli olması gerekiyormuş.

Makalenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Üniversitede biyolojiyle alakalı sadece Evrim Felsefesi dersi aldığım için, "hmm olabilir"den öteye geçip bilimsel bir yorum yapamadım. Chamary'nin görüşlerini bilimsel açıdan ele alacaklara da kucak açıyoruz.

Ayrıca DC evreninde Earth-2 dünyasında Val-Zod isimli siyahi bir Superman'imiz de bulunmakta!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget