Arrow Sezon 1 - Çizgi Roman Göndermeleri


Arrow dizisi ilk duyurulduğunda ne kadar heyecanlandığımızı hatırlıyor musunuz? Hatta çoğumuzun beklentisi de oldukça düşüktü. Her ne kadar sinemada birçok süper kahraman filmi, yavaş yavaş sektörün büyüdüğünü işaret etse de, kimse süper kahraman dizilerinin küçük ekranda başarılı olabileceklerini sanmıyordu. En büyük referans noktası da  Smallville dizisiydi. Ama ters köşeye yattık.

Bugün Arrow, ekrandaki çoğu çizgi roman dizisinin kalitesini yakalayamasa da ilk çıktığı zaman elimizdeki en iyi çizgi roman dizisiydi ve açıkçası ilk sezonu kesinlikle enfesti. Elimizdeki tek sağlam çizgi roman dizisiydi ve şu anki koşullarla bile değerlendirdiğimizde 3. ve 4. sezonlardan çok daha güzeldi. Ve tabii ki birçok çizgi roman göndermesiyle doluydu. Bütün bölümü de bu göndermeleri dinlerken kocaman kocaman sırıtarak geçerdik. Biz de bu göndermeleri çıkaralım, yeni izlemeye başlayanlar göz atsın, eskilerse bir nostalji yapsın istedik. Hatırlatıcı olsun diye de her bölüm başlığına bölümü anımsatıcı bir görsel koymaya çalıştık.

Tabii ki artık bariz olan göndermeleri, hepimizin tanıdığı kişileri (örneğin Slade Wilson, Roy Harper kimdir vs) gönderme diye anlatmayacağız. Dolayısıyla diğer sezonluk gönderme yazılarımıza nazaran daha kısa olacak. 

Başlayalım!

S01E01 - Pilot


Oliver'ın mahsur kaldığı ada: Dizide adanın ismi Lian Yu diye geçiyor ancak çizgi romanlarda mahsur kaldığı ada deniz yıldızına benzediği için oranın ismi Starfish adası olarak geçiyor.

Queen's Gambit: Çizgi romanlarda Ollie'nin gemisinin adı Pacific Queen idi.

Starling City: Oliver'ın çizgi romanlardaki şehrinin adı Star City'dir. 

Moira Queen: Çizgi romanlardan Oliver'ın annesi, Ollie küçükken gittikleri bir safaride aslanlar tarafından parçalanarak ölmüştür. Oğlunun yetişkin halini görememiştir.

Thea'nın uyuşturucu bağımlılığı: Çizgi romanlarda Green Arrow'un yardımcısı Roy Harper, uyuşturucu bağımlısıdır ve Thea'ya söylenen Speedy lakabının sahibidir.

Laurel Lance: Laurel çizgi romanlarda Dinah ismini kullanır ve avukat değil, dişçidir.

Constantine Drakon: Adam Hunt'ın güvenlik sorumlusu, Oliver'ın önemli düşmanlarındandır. Oliver'a kendi oklarını saplamışlığı, Roy Harper'ın boğazını kesmişliği vardır.

Diggle: Dizinin büyük ölçüde kaynak olarak kullandığı Green Arrow: Year One hikayesinin yazarının adı Andy Diggle'dır.

S01E02 - Honor Thy Father


Vincent/Emily Nocenti: Bu bölümdeki kurbanların soyadı, bölümün yayınlandığı dönemde Green Arrow dergisini yazan Ann Nocenti'ye gönderme. (Pek güzel yazmadı açıkçası)

China White: Kendisini sadece Green Arrow: Year One çizgi romanında görmüştük. Tıpkı dizideki gibi, uyuşturucu kaçakçısı bir karakterdi.

Martin Somers: Constantine Drakon'u çizgi romanlarda Green Arrow'un üzerine salmak için kiralayan ikinci sınıf bir kötü adamdı. Daha sonra Drakon tarafından öldürüldü.

S01E03 - Lone Gunmen


Felicity Smoak: Nostalji için gelenler, evet Felicity'nin ilk gözüktüğü bölüm buydu. İlginç olan şey, Felicity Smoak çizgi romanlarda yazılım şirketi sahibiydi ve Firestorm Ronnie Raymond'un annesiydi.

Yao Fei: Adadaki asyalı okçu çizgi romanlarda Great Ten denilen bir Çinli süper kahraman ekibinin üyesidir. 

Wes Anselm: Deadshot'ın göğsünde yazan isimlerden birisi. Anselm, John Ostrander'ın yazdığı Deadshot çizgi romanında Floyd'un oğlunu öldüren bir pedofilidir. Hikaye, Deadshot'ın, Anselm'in peşine düşmesini anlatır.

Andy Haskell: Orada yazan isimlerden bir diğeri. Yukarıdakiyle aynı seride, Deadshot'ın oğlunu kaçıran avukattı.

Glen Winter: Bir başka isim. Arrow dizisinin yönetmenlerinden birisi. :)

1700 Broadway: Deadshot'ın kaldığı otelin adresi, DC Entertainment binasının adresi ile aynı!

52 Numaralı oda: Deadshot'ın saklandığı oda DC Comics'in 52 çizgi roman rakamına gönderme.

Big Belly Burger: Diggle, Tommy ve Ollie'nin gittikleri restoran çizgi roman dünyasında oldukça ünlü ve sahibi ise LexCorp'un CEO'su Lex Luthor.

Yasemin Soze: Oliver'ın kitabındaki isimlerden bir tanesi. Çizgi romanlarda Huntress ve Black Canary ile karşılaştıktan sonra Suicide Squad'a katıldı ama Gail Simone'un yazdığı Secret Six döneminde Deadshot tarafından vuruldu.

Marc Piler: Defterdeki bir diğer isim de buydu. Çizgi romanlarda Deadshot'un kıyafetlerini çalarak acımasızca insan kıyımı yapmaya başlar. Deadshot en sonunda yakalayıp öldürür.

S01E04 - An Innocent Man


Ankov: Haftanın kötü adamı Ankov, çizgi romanlarda mücevherat çalmak için dünyaya gelen bir uzaylının adı. (Belirtelim, bu hikaye 1960larda çıktı)

Blüdhaven: Bölümde adı geçen bu kurgusal şehir, çizgi romanlarda Nightwing, Dick Grayson'un koruma yemini ettiği şehirdir.

Tempest: Bölümde bahsi geçen paravan şirketin adı çizgi romanlarda 2 kahramana isim olmuştur. Birisi Doom Patrol üyesi Joshua Clay, diğeriyse orijinal Aqualad'e aitir.

S01E05 - Damaged


Kate Spencer: Ollie'yi yargının karşısına çıkaran yardımcı bölge savcısı hanımefendi, çizgi romanlarda adaletin elinden kaçan suçluları avlamaya çalışan, Manhunter ismindeki bir kahramandır. Kariyerinde ilerledikten sonra Huntress, Black Canary ve Oracle'ın yer aldığı Birds of Prey ekibine de katılmıştı kısa bir dönem için.

Edward Fyers: Flashback sahnelerindeki komutan, dizidekinin aksine çizgi romanlarda Oliver'ın arasının iyi olduğu birisidir. Öyle ki Dinah ile düğününe bile davet etmiştir. Fyers, Shado'yu öldürmeye gelen bir CIA ajanıyken, Shado'dan bilgi almaya çalışan Green Arrow onun karşısında durmuştu. Kendisini detaylıca Longbow Hunters macerasında görebilirsiniz.

File çorap: Laurel bu bölümde, cadılar bayramı için file çorap giymekten bahsetti. Çizgi romanlarda Dinah Lance'in göstergesidir file çoraplar.

The Glades: Şehrin bu kısmı çizgi romanlarda suç bölgesi olarak bilinir ve The Brick'in yönetimi altındadır.

1941: Ollie'nin yargılandığı dava dosyası numarası 1941. Bu tarih, Green Arrow'un ilk ortaya çıktığı tarihtir. 

S01E06 - Legacies


Stagg Industries: Laurel bölümün başında Stagg endüstrisinin, desteklerini çektiğini açıklamıştı. Çizgi romanlarda bu firmanın sahibi Simon Stagg, Rex Mason'u öldürmeye çalışır ama başaramaz, Mason da Outsiders ekibinden tanıdığımız Metamorpho'ya dönüşür.

Keystone Şehri: Diggle, Royal Flush Gang'in, Keystone'da birçok bankayı soyduğunu söylüyor. Keystone şehri, 1. ve 3. Flash, Jay Garrick ile Wally West'in anayurdudur.

Coast City: Tommy Merlin'in bahsettiği bu şehir de Green Lantern olan Hal Jordan'ın şehridir.

Derek Reston: Royal Flush Gang'in As'ı Derek, çizgi romanlarda As isimli bir android yaratmıştı ve Green Lantern'ın düşmanlarından Hector Hammond'un, zihnini kontrol etmesiyle Black Canary ve Elongated Man ile savaşmıştı.

S01E07 - Muse of Fire


Geoff Johns: Bu bölümün yazarı Johns, DC Comics'in en önemli yazarlarından birisidir. Green Lantern, Superman, The Flash, Justice League ve daha nicelerini yazdı.

Helena Bertinelli: Oliver'ın yeni sevgilisi Helena, çizgi romanlarda Huntress ismindeki bir kahramandır. Ailesi mafyadır ama başka bir mafya tarafından öldürülmüştür. Helena da Huntress ismini alarak onların intikamını almaya kalkar. Zamanla Batman'in ortaklarından birisi olmasının yanı sıra Black Canary ve Oracle ile birlikte Birds of Prey ekibinde bolca zaman geçirmişti.

Frank Bertinelli: Çizgi romanlarda Helena'nın babasının adı Franco Bertinelli idi ama zamanla gerçek babasının o olmadığını öğrenmiştik.

Michael Staton: Helena'nın ölen nişanlısının ismi, Huntress'ın yaratıcısı Joe Staton'dan geliyor.

Helena'nın Haçı: Helena'nın taktığı haç, çizgi romanlarda da onun bir parçası. Daha sonradan kostümüne çizgi şeklinde yerleştirildi.

Laurel'ın sushi sevgisi: Gail Simone'un Birds of Prey döneminde Laurel'a eklenen küçük şeylerden bir tanesi.

S01E08 - Vendetta


Huntress'ın yayı: Bu yay çizgi romanlarda Huntress'ın bir parçası. Ancak televizyonlarda Legends of the Superheroes filminde de Huntress'ı bu yayla gördük.


David Drayson: Listedeki isimlerden bir diğeri. David Drayson, Green Arrow'un düşmanlarından Slingshot'un gerçek adıdır.

Hannibal Bates: Listedeki isimlerden bir diğeri de çizgi romanlarda herkesi taklit edebilen Everyman. Green Arrow ve Black  Canary'nin düğünü sırasında Ollie'nin kılığına girip Dinah'ı öldürmeye çalışmıştı.

Palmer Cokes: Yine listedeki isimlerden birisi, yine çizgi romanlardan gelme bir düşman. Oliver'ı vurmaya niyetlenip oğlunu vurmuşluğu vardır.

Joseph Cray: Listeden birisi daha. Kendisini yeniden senatör yapmak için Suicide Squad ekibini kendi emelleri için kullanan bir adamdır.

Lester Buchinsky: Electrocutioner olarak bilinen bu arkadaş, Prometheus'un emriyle Star City'i devasa bir bombayla patlatmış, Roy Harper'ın kızı Lian'ın ölümüne sebep olmuştu. Roy, daha sonra Lester'ı hapishanede ziyaret edip öldürmüştü. Justice League: Cry for Justice ve Rise of Arsenal serilerini okuyun!

S01E09 - Year's End


Komiser Nudocerdo: Nudocerdo çizgi romanlarda Oliver'ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde ona karşı çalışan, yozlaşmış bir polis memuru. Deathstroke ve Constantine Drakon'u hapisten salıp Ollie'nin üstüne sürmüştü. En sonunda da Nix tarafından öldürülmüştü.

O'Neil ve Adams: Bölümde adı geçen adreslerden birisi bu. Dennis O'Neil ve Neil Adams, 80lerde, Oliver Queen ve Hal Jordan'ın sokaklara inip günlük suçlarla uğraştığı efsane Green Arrow/Green Lantern dergisinin yaratıcıları.

Merlyn: Bu bölümde Malcolm Merlyn'in, kara okçu olduğunu öğrendik. Merlyn çizgi romanlardaki en acımasız ve en tehlikeli okçulardan birisi. League of Assassins'in bir üyesi olmuştu ve hatta Batman'e bile suikast düzenlemeye çalışmıştı.

S01E10 - Burned


Firefly: Bölümdeki itfaiyeci çizgi romanlarda Batman'in düşmanlarından Firefly'ın uyarlaması. Firefly, tıpkı Flash'ın düşmanı Heat Wave gibi ateşe düşkün bir suçlu. Gotham dizisini takip edenler tam uyarlamasını hatırlayacaktır.

Nodell Kuleleri: Martin Nodell, Altın Çağ döneminin Green Lantern serisinin yazarıdır.

S01E11 - Trust But Verify


Blackhawks: Bölümümüzün önemli temalarından bir tanesi bu ekipti. Çizgi roman efsanesi Will Eisner'ın yarattığı bu ekip, ülkeleri Naziler tarafından işgal edilmiş savaş pilotlarından oluşmaktaydı.

Ted Gaynor: Bölümümüzün kötü adamı da Blackhawks'la ilişkilendirilmişti. Gaynor çizgi romanlarda da ekibe ihanet edip kötü adam olmuştu.

Arrow Cave: Diggle bu bölümde Oliver'ın deposuna bu ismi veriyor. Bat Cave'e bir gönderme olmasının yanı sıra Oliver'ın cidden de çizgi romanlardaki karargahının adı bu.

Memur Gleason: Green Lantern Corps ve Batman&Robin çizeri Patrick Gleason'a bir gönderme.

S01E12 - Vertigo


The Count: Bölümümüzün kötüsü, Green Arrow'un en büyük düşmanlarından bir tanesi olan Count Vertigo'nun uyarlanmış hali. Ancak Vertigo'nun çizgi romanlardaki ismi Werner Zytle'dır ve Vlatava ülkesinin kontudur.

Dearden: Thea'nın orta adının Dearden olduğunu öğrendik. Çizgi romanlarda Mia Dearden eski bir hayat kadınıdır ve Oliver tarafından kurtarılıp okçuluk öğrenir. Zamanla Speedy ismini kendisi üstlenerek Ollie'nin yancısı olur.

Anatoli Knyzev: Oliver'ın rus mafyasıyla konuşmasında düşen bu isim çizgi romanlarda Rus katil KGBeast'in adıdır. Kendisi bir Batman düşmanıdır, Penguen adına çalıştığı dönemde öldürülmüştür.

S01E13 - Betrayal


George Perez: Bölümün başında öldürülen avukatın ismi, DC Comics'in en ünlü yazar/çizerlerinden birisiyle tamamen aynı. Perez'in DC'deki en meşhur işleriyse Crisis on Infinite Earths ve sonrasında yazdığı Wonder Woman serisidir.

Slade Wilson: Nostalji için gelenlere gelsin bu gönderme. Slade'in ilk defa gözüktüğü bölüm bu ve Oliver da Slade'in Deathstroke olmasından şüpheleniyor.

Winick Binası: Binanın ismi, Oliver ve Dinah evlendikten sonrasını anlatan Green Arrow/Black Canary serisinin yazarı Judd Winick'e gönderme.

S01E14 - The Odyssey


Bill Wintergreen: Adada Deathstroke maskesi giyen bu diğer kişi, çizgi romanlarda Slade ile çok yakın dosttur. Birlikte orduda görev yapmışlar, Vietnam Savaşında esir düşen Bill'i, emirlere karşı gelerek kurtardığı için Slade orduran ihraç edildi. Daha sonra Deathstroke günlerinde de Bill, Slade'in desteği oldu. Ancak zihinsel olarak kontrol altında olduğu bir sırada Slade, Bill'i öldürüp kafasını duvarına astı.

Shado: Çizgi romanlarda Shado, Oliver'la birçok kez karşılaşıp bazen rakibi bazen dostu oldu. Ama en önemli anlarından bir tanesi de Oliver'a tecavüz edip ondan Robert isminde bir oğul doğurdu.

Göze kılıç: Slade, Wintergreen'in gözüne kılıç sokarak öldürüyordu. Çizgi romanlarda Slade, karısı tarafından gözünden vurulduktan sonra bir gözünü kaybetmişti.

"Wilson adındaki bir arkadaşla, bir adada mahsur kaldım": Heh. Cast Away filmine gönderme. İzlemenizi tavsiye ederim.

S01E15 - Dodger


Sherwood Mücevheri: Robin Hood'un yaşadığı ormanın adı Sherwood'dur. Eh, Robin Hood ile Green Arrow'u kıyaslamayan kalmış mıydı?

Roy Harper: Roy'un ilk gözüktüğü bölüm budur. Roy, Green Arrow'un en önemli yardımcılarından birisidir. Hakkındaki en önemli hikayeler, Green Lantern/Green Arrow Serisi, Justice League: Cry for Justice ve Rise of Arsenal hikayeleridir.

Dodger: Bölümümüzün hırsızı, çizgi romanlarda da aynı görevini sürdürüyor ama tek bir farkla: çoğu zaman Green Arrow'a yardımcı olmaya çalışan bir destek görevi de görüyor. Önceki bölümlerde bahsettiğimiz Mia Dearden ile ilişkisi de olmuştu. Ayrıca Dodger'ı, Battlestar Galactica'nın Gaius Baltar'ı oynuyor <3.

Norris Mezarlığı: Roy'un babasının gömülü olduğu yer burasıymış. Paul Norris, çizgi romanlarda Roy Harper'ı yaratan adamdır.

S01E16 - Dead to Rights


Guillermo Barrera: Bölümün başında Oliver'ın dövüştüğü suikastçi, çizgi romanlarda Brutale ismiyle geziniyor. Kendisi bıçak fırlatmak ve mahkumlara işkence etmekte bir numaradır. Nightwing'in şehri Blüdhaven'de dolanır.

Blüdhaven Apartmanı: Eh, az önce de dediğimiz gibi, Deadshot'ın kaldığı yerin adı, Nightwing'in şehrinden geliyor.

Nanda Parbat: Mistik bir şehirdir. Çizgi romanlarda Deadman'in köken şehri olsa da Batman, Yao Fei,Richard Dragon bu şehirde eğitimlerden geçmişlerdir.

S01E17 - The Huntress Returns


Helena'nın striptizci kıyafeti: Huntress'ın çizgi romanlarında gördüğümüz kıyafetlerden bir tanesi.

Bialya: Diggle'ın okuduğu gazetede Bialya başkanının Deadshot tarafından öldürüldüğü yazıyor. Bialya, DC evreninde, Orta Doğu'da, Queen Bee tarafından yönetilen kurgusal bir ülkedir. Daha sonra Black Adam tarafından yerle bir edilmişti.

Huntress: Helena'nın çizgi roman adını ilk defa duyduk!

Roy'un iğne korkusu: Hehe. Roy, çizgi romanlarda iğneyle uyuşturucu alan bir bağımlı olmuştu. Güzel ironi.

Coast City: Hal Jordan'ın şehrine bir gönderme daha.

S01E18 - Salvation


Central City: Flash'ın şehrine göndermemiz var bu bölümde. Ayrıca Laurel "I'll be back in a flash" diyor ki bu da doğrudan bir Flash göndermesi tahmin edebileceğiniz üzere.

Lyla Michaels: Bu bölümde Diggle'ın iletişim kurduğu kişi Lyla'yı, ilerleyen sezonlarda tam olarak tanıyoruz ;). Lyla Michaels, Crisis on Infinite Earths serisinde evrenlerin kurtarılmasında çok büyük bir rol oynayan Harbinger karakterinin gerçek adıdır.

S01E19 - Unfinished Business


A.R.G.U.S.: Bu bölümdeki tek göndermemiz bu. Bu örgüt DC evreninde gizli çalışan, süper kahraman tehditleriyle mücadele eden bir örgüt. Marvel evreninde S.H.I.E.L.D.'ın yaptıklarını yapıyorlar desek yalan olmaz.

S01E20 - Home Invasion


Moore Ailesi: Mr. Blank'in öldürmeye gittiği bu aile tabii ki de efsanevi çizgi roman yazarı Alan Moore'a bir gönderme.

Harbinger: Lyla'nın kod adı bu. Daha önce de dediğimiz gibi Harbinger, Crisis on Infinite Earths serisinde hayati öneme sahip bir karakterdi.

Mr. Blank: Normalde bu bölümün düşmanı, zamanında Kevin Smith'in yarattığı Onomatopoeia olacakken yazarlar karakteri değiştirmişler biraz. Etrafındaki gürültüyü taklit edip gizlenen Onomatopoeia yerine bize gizli kalmaya aşırı önem veren bu karakteri sunmuşlar.

S01E21 - The Undertaking


Snapdragon: Alonzo'nun kumarhanesine girmek için kullanılan şifre, çizgi romanlarda Teen Titans'a bilgi gönderen Lex Luthor'un kod adıydı.

Markov: Bahsedilen deprem aracının adı böyle geçiyor. DC evreninde 2 tane Markov var, birisi Batman'in The Outsiders ekibinden Geo-Force olan Brion Markov, diğeriyse kız kardeşi, Teen Titans'a ihanet eden Terra olan Tara Markov.

Ted Kord: Robert ve Moira'nın, flashback sahnelerinde katıldıkları yardım gecesini düzenleyen kişi Ted Kord yani çizgi romanlardan bilinen karakteriyle Blue Beetle. İlk Blue Beetle olan Dan Garrett, Ted Kord'un amcası Jarvis tarafından öldürüldükten sonra bu ismi alır. Ama Garrett'a güç veren Scarab ismindeki böceğe sahip olmadığı için bütün teknolojisini, Blue Beetle olmaya harcar. Kendisi zaman yolcusu Booster Gold'un kankasıdır ve birlikte Martian Manhunter'ın en sevdiği kurabiyeleri çalmışlıkları vardır.

Ray ve Jean: Oliver ve Laurel'ın üniversiteden bu iki arkadaşının ismi de tesadüf değil. Ray Palmer çizgi romanlarda Atom ismiyle endam ederken eşinin adı da Jean Loring'dir.

S01E22 - Darkness on the Edge of Town


Ferris Air: Flashback sahnelerinde Fyers'ın vurmak istediği ticari uçağın ait olduğu şirket Ferris Air. Bu şirket Green Lantern Hal Jordan'ın pilotluk yaptığı ve bir numaralı aşkı Carol Ferris'in sahip olduğu uçak şirketidir.

Yargıç Grell: Arrow dizi çizgi romanını çizen Mike Grell'e gönderme. Bu arada sezon boyunca polis karakolunda Hood adıyla Green Arrow'un robot resmini çizen kişinin de Mike Grell olduğunu biliyor muydunuz?

S01E23 - Sacrifice


Dearden: Moira'nın da orta adının Thea ile aynı olduğunu öğrendik. Dediğimiz gibi, Mia Dearden, Green Arrow'un yanında Speedy olarak bir dönem koşturmuştu.

Pepp Sokağı: Markov cihazı bu sokağın altındaymış. George Pepp, Green Arrow'un yaratıcılarındandır.

Puckett İstasyonu: Quentin'in girdiği bu metro durağının adı, Oliver Queen'in oğlu, ikinci Green Arrow olan Connor Hawke'ın yaratıcısı Kelley Puckett'a bir gönderme.

Kord Endüstrisi: Bölümde Kord'a ait bir logo görüyoruz. Burası adından da anlaşılacağı gibi, Ted Kord'a ait.

***

Belki de çoğu önemli şeyler değil ancak Arrow'un ilk sezonundaki bütün çizgi roman göndermeleri bunlardır. Umarız yeni izleyenlere rehber, eski izleyicilere de bir nostalji kaynağı olabilmişizdir!

2. sezonun bütün göndermeleri ve incelemeleri için bu linki takip edebilirsiniz:

TV İncelemeleri

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget