1954'ten Bugüne: Batman vs. Superman



Aramızda bazı arkadaşların patlamış mısırlarını alıp birazdan çıkacak "Batman yener ulan!", "Superman ezer!" diye birbirlerine girecek insanların kavgalarını izlemeye hazırlanmış olduklarını görüyorum. Ne yazık ki hevesinizi kursağınızda bırakmak durumundayım. Çünkü bu yazı "Hangisi yener?" yani genel olarak vs. diye tabir ettiğimiz yazılardan değil. Başlık reklam kokuyor tabi, o ayrı :)

Bildiğiniz gibi Batman v Superman: Dawn of Justice filmi bu hafta geliyor ve ikiliye aşina olan, olmayan her kesimden insanı heyecanlandırıyor. Biz de filme de dokunarak, geçmişten bugüne Batman ve Superman'in karşılaşmalarını, bir araya geldikleri önemli anları, tarihleri ve sayıları ile derleyelim dedik. 


Tekrar hatırlatalım, bu bir "kim yener?" yazısı değildir. 





New York World's Fair Comics (1940)

İkilinin birlikte oldukları ilk sayı ta 1940 yılına uzanıyor. Joe Shuster ve Jerry Siegel'ın yarattıkları Superman, döneminin yıldızı olmuştu bir anda ve aynı başarıyı yakalamak isteyen Bob Kane ve Bill Finger'ın Batman'i de doğru yolda olduklarını göstermişti. Her iki derginin satışları iyi olsa da bir pazarlama fikri atıldı ortaya: "Batman ve Superman'i aynı dergiye koymak!" Ve böylece iki karakter ilk defa aynı sayıda yer almışlardı. Ama aynı hikayede değillerdi. Aynı sayının içinde farklı hikayelerdeydiler. Ama bu, uzun yıllar sürecek birlikteliğin ilk adımıydı.




"The Mightiest Team on Earth," Superman #76 (1952)

İkilinin ilk macerası bir Superman dergisinde oluyor. Macera oldukça ilginç ve tatlı bir komedi filmi gibi. Yorgunluklarını atıp dinlenmek isteyen Bruce Wayne ve Clark Kent birbirlerinden habersiz olarak aynı gemiye gelmişlerdir. Ama son dakikada yetiştikleri için aynı odayı -ve aynı yatağı- paylaşmak zorunda kalırlar. Ve ateşle barut yan yana durmaz, bu kadar kahramanın olduğu yerde sonunda bela patlak verir. İkisi de birbirinden habersiz üstlerini değiştirmeye çalışırken aniden birbirlerinin aslında kim olduklarını öğrenirler. Ve tıpkı sayının kapağındaki gibi rekabetçi bir arkadaşlık başlamış olur.


"Batman - Double for Superman!" World's Finest Comics #71 (1954)

Derginin ismi her ne kadar "World's Finest" olsa da ikili güçlerini 71. sayıya kadar hiç birleştirmedi. Hep bağımsız maceralardaydılar. Bu sayıyla beraber kendi karakter dergilerinin dışında bir sayıda bir araya gelmiş oldular. Bu sayıda Batman bir çetenin peşine düşmüşken uçağı zarar görür ve düşmeye başlar. Bunu gören Superman hemen yardıma koşar ve Batman ile Robin'i kurtarır. Ama onları kurtarmak için acele ederken gizli kimliğini Lois Lane'e açık etmiştir. Bruce'la anlaşma yaparlar. Bruce, Superman kostümünü giyer, Clark Batman olur. Clark kötülerin peşine düşer, Bruce da Lois'e aslında Superman'in kendisi olduğuna ikna etmeye çalışır. 


"The Composite Superman!" World's Finest #142 (1964)

Superman müzesinin bir temizlikçisi bir gece Legion of Super-Heroes ekibinin ödüllerinin olduğu bir odaya yıldırım çarpmasıyla onların yeteneklerini kazanır. Telepati yeteneğiyle Batman ve Superman'in gizli kimliklerini bulur ve onları halka açıklamakla tehdit eder. Kendisini onlardan daha üstün görmektedir. Batman ve Superman, Composite Superman'in güçlerini her kullandığında güçlerinin daha da azaldığını fark ederler ve güçler tamamen yok olduğunda da ondan bir daha haber alamazlar. İşin aslı ise temizlikçi, güçleriyle beraber hafızasını da kaybetmiştir ve bir daha eski gücünü bulamaz. Bu hikayenin en ilginç yönü Batman ve Superman bir sayıda "beraber" yer aldıkları önemli sayılardan. Yani "crossover" kelimesini tam karşılıyor bu sayı.


"The Infinite Evolutions of Batman and Superman!" World's Finest #151 (1965)

World's Finest dergisi, 60lı yıllarda daha çok "What if?" tarzında alternatif hikayelere yönelmişti. Bu sayıda, kahramanlarımız Kripton'dan gelen evrimsel bir ışına maruz kalırlar ve bu ışın Superman'i bir mağara adamına, Batman'i ise 800,000 yıl gelecekteki haline götürür. Ve birbirlerine bu kadar zıt olan iki karakter karşılaşırlar. Eh, saçma gelse de sonuçta karşılaşmış bulundular.


"The Sons of Superman and Batman" World's Finest #154 (1965)

Hayali bir evrende geçen bu macerada Batman ve Superman'e iki oğul verilir: Kal-El, Jr. ve Bruce Wayne, Jr. İkisi de şımarık olan bu iki çocuğu terbiye etmek babalarına düşer. Eh, ebeveynlik de nihayetinde bir mücadeledir ve ikilinin mücadeleleri arasına almazsak olmazdı.


"One Night in Gotham City" Man of Steel #3 (1986)

70li yıllarda Batman ve Superman her tür maceranın içinden geçtiler. Güçlerini değiştirdiler (#211), birbirlerinin robot versiyonlarıyla savaştılar (#217), Batman, şişe şehir Kandor'da Superman'i infaz etmeye zorlandı (#240) ve beraber boyutlar arası bir kurt adamı yendiler (#256). Maceralar gittikçe artmaya başlarken 1985 yılında DC tarihinin en önemli olayı oldu: "Crisis on Infinite Earths". Bütün zaman çizgileri çöktü ve bütün seriler tek bir devamlılığa oturdu. Ve böylece Batman ve Superman yeniden ilk defa tanışacaklardı.

Crisis sonrası Batman'i tanıtan kişi çok ünlü Man of Steel serisinin yazarı John Bryne oldu. Batman, Magpie'ın peşindeyken Superman tarafından bir kenara çekilir. Supes, maskeli tiplerden ve Batman'inki gibi kanunsuz (vigilante) adaletinden hoşlanmaz. Ama Batman, duruma hazırlıklıdır. Superman'i tehdit eder. Eğer Superman, Batman'in etrafındaki güç bariyerini aşmaya kalkarsa, bir yumruk atsa bile, bir sinyal tetiklenecek ve Gotham'ın herhangi bir yerindeki bir insan ölecekti. Superman, Batman'le çalışır ve Magpie'ı yakalarlar. Batman, Superman'e o sinyalin öldüreceği kişinin bizzat kendisi olduğunu söyler. Superman'se Batman'i daha fazla ileri gitmemesi için uyarır. Hikaye, Batman kendi kendine farklı bir evrende dost olabileceklerini düşünmesiyle biter. Post-Crisis döneminde Batman ve Superman ilk maceralarını böyle yaşarlar.
black

The Dark Knight Returns (1986)

Evet, belki de tüm zamanlardaki karşılaşmalarının en önemlilerinden birisi bu. Geçen yıl Batman-Superman filmi duyurulduğunda Comic-Con'da doğrudan bu epik savaşın olduğu sahne okunmuştu, animasyon filminden hatırlayalım:


"Seni yenen tek kişinin kim olduğunu hatırlamanı istiyorum, Clark!"

Batman: A Death in the Family (1989)

Batman'in 2. yardımcısı, Jason Todd'un ölümü ikiliyi bir kez daha karşı karşıya getirdi. Robin'i levyeyle ölümüne dövdükten sonra İran'ın BM'de temsilcisi olan Joker, resmen Batman'in suratına gülüyordu. Batman'inse elinden diplomatik sorunlar ve anlaşmazlıklar yüzünden ve dahası savaş riskinden dolayı hiçbir şey gelmiyordu. Superman sakinleştirmeye çalışsa da Batman'in kendisini yumruklamasına izin veriyordu. Eh o yumruğun sonucu da oldu tabi:


Daha sonra güçlerini birleştirerek Joker'in planlarını engellemek için harekete geçtiler. Ama bu ufak stres maratonu serinin en önemli kısımlarından birisi olarak kayda geçti.


World's Finest Vol.2 (1990)

Eski usul bir hikayeyle tekrar canlanıyor World's Finest serisi. Joker ve Lex Luthor anlaşırlar ve şehirleri değiştirmeye karar verirler. Böylece Batman ve Superman'in de kafaları karışacaktır. Ama Batman'in pesimistliği ve Superman'in optimistliği bu macerada aralarında çatışma meydana getirmez ve ikili farklılıklarını bir kenara koyduklarında işi başarabilmek için her şeye sahip olduklarını gösterirler.


"Execution 2001" Superman Annual Vol.2, #3 (1991)

Zaman yolculuğu yapabilen kahraman Waverider, Superman'e geleceğinden bir kısım gösterir. Gelecekte Lois ile evlidir fakat bu mutluluk uzun sürmez. Superman, Metropolis'e düşen bir nükleer bombanın Lois'i öldürmesine şahit olunca Dünya'daki bütün nükleer silahları yok etmeye başlar ve böylece Dünya Superman'e düşmanlaşır. En son bir amerikan denizaltısını batırınca hükumet Batman'den yardım ister. Ve Batman The Dark Knight Returns'teki gibi çıkar Superman'in karşısına. Elinde Lex Luthor'dan aldığı Kriptonit yüzük vardır. Ve Superman'i öldürür. Bu hikaye gelecekteki ihtimaller arasındadır. Ve aslına bakılırsa tersten anlatılmış bir The Dark Knight Returns hikayesidir bu.



"Year Seven: A Better World" World's Finest Vol.3 #7 (1999)

World's Finest dergisinin 3. versiyonunun ilk sayısında bir rehine krizi esnasında bir ölü olur ve eğer Batman ve Superman beraber çalışsalardı bu kayıp olmayacaktır. Böylelikle her sene bir araya gelip yılın bir günü beraber çalışmaya karar verirler. İşte bu macerada, 7. yılda bir araya gelmişlerdir ve Smallville'de bir kadının doğum yapmasına yardımcı olurlar. Basit bir hikaye fakat Superman ve Batman'in nereye kadar birlikte çalışabileceklerinin göstergesi bir hikaye.


Superman&Batman: Generations (1999)

Batman ve Superman, zihnini başkalarının zihnine aktarabilen düşman Ultra-Humanite'a karşı savaşmak için bir araya gelirler ve ikili 1939 yılından 2919 yılına kadar ilerlerler. Nazilerden Ra's Al Ghul'a ve robot Lex Luthor'lara kadar herkesle savaşırlar. İkilinin beraber mücadele etmesini en iyi anlatan kişilerden birisi kesinlikle John Bryne.



Batman Hush, Batman #612 (2003)

Hush macerası en ünlü Batman hikayelerinden birisidir. Ha, ben bu maceranın çok abartıldığını düşünürüm, o ayrı mesele. Asıl önemli olan Hush macerasının 5. sayısında sonunda uzun zaman sonra karşı karşıya gelen Batman ve Superman. Poison Ivy'nin kontrolündeki Superman, Kriptonitli Batman'e karşı! Sadece yüzük yok tabi ki, Batman planlarını yapmış ve adım adım saldırıyor:



2000li yılların en önemli Batman-Superman kavgası olduğu kesin. Ve evet, hala Hush'ın çok abartıldığını düşünüyorum.


"Public Enemies" Superman/Batman #1-6 (2003)

Ve ikili halkın aranan kaçakları olarak Lex Luthor'a karşı güçlerini yeniden birleştirdiler. Bu sefer karşılarında kahramanlar vardı. İlginç bir şekilde kendisinden 2 sene sonra çıkan Civil War'a benzeyen hikayesi Batman ve Superman'i birlikte çalışmaya zorlamıştı.


Superman: Red Son #2 (2003)


Bu alternatif evren hikayesinde, Superman bir Sovyet kahramanıdır ve Batman, ülkenin en büyük anarşistlerinden birisidir. Superman'le olan karşılaşmalarında kızıl evladı, güçlerini azaltan kızıl güneşin etkilerini verebilecek bir odaya çeker ve tabiri caizse ağzını burnunu kırar.



"Supergirl" Superman/Batman #8-13 (2004)

Bu maceranın önemi biraz Batman v. Superman filmiyle alakalı. Çünkü Man of Steel Giriş sayısında Supergirl'ü görmüştük ve filmde de Supergirl'ün geldiği gemiyi gördük Clark kostümünü almaya girdiğinde. İşte bu seride, Batman ve Superman güçlerini Supergirl konusunda birleştiriyorlar. Kim bilir, sonuçta içinde Wonder Woman da olan bir hikaye bu. Belki de uyarlanıp hepimizi şaşırtır.


"Smoke and Mirrors" Superman/Batman #23 (2005)

Sayının çoğu alternatif bir gerçeklikte geçmekte. Batman "Kryptonite Man" tarafından ele geçirilmiştir. Sayının çoğu Batman'in Superman'in canını çıkarmasıyla geçiyor. Evet, sanırım bu adama kriptonit verince çıldırıp Superman'i dürtmeyi seviyor.



Lex Luthor: Man of Steel #3 (2005)


Hani hemen yukarıda dedik ya, "bu adama kriptonit verince çıldırıp Superman'i dürtmeyi seviyor" diye, işte bu sayı, onun kanıtlarından birisi. Lex Luthor'dan aldığı kriptonit ile, insanlığa karşı potansiyel bir tehlike olarak gördüğü Superman'e saldırır Batman. Ama diğer hikayelerin aksine bu sayıda zihni berrak, kontrol altında olmayan bir Superman'in gücünü görürüz. Supes, önce süper nefesiyle kriptoniti Batman'in elinden uçurur. Sonra tutup atmosfere fırlatır, yukarı çıkıp havadaki Batman'i bir de yere gömer. Tam öldürücü bir yumruk atacakken de durup, Batman'i azat eder.



"Stop Me if You've Heard This One..." Superman/Batman Annual #1 (2006)

Hani yazının en başında Batman ve Superman'in birlikte savaştıkları ilk macera demiştik ya, aynı yatağı bile paylaşmak zorunda kalıyorlardı... İşte bu sayı o hikayenin yeniden anlatılmış hali. En büyük değişiklik ise gemide olay çıkaran kişinin Deathstroke olması!


Superman & Batman vs. Aliens & Predator (2007)

Evet, bir hikaye kendisini isminden bu kadar belli edemezdi. Vaat ettiği her şey var ve tıpkı 60lar, 70lerdeki gibi Batman/Superman ortaklığının nereye kadar uzanabileceğini görüyoruz. Ayrıca bu seriye sitemizden de ulaşabilirsiniz:

http://tcctakimi.blogspot.com.tr/1996/02/superman-batman-vs-alien-predator.html#.U-I2oPl_un8


"The Origin" Justice League #2 (2012)

Ve, o da ne? 1986'dan beri birbirlerini yeniden tanıyıp ortaklık kuran Batman ve Superman her şeyi yeniden unutmuşa benziyor! Flashpoint macerası sonrasında evrenini sıfırlayan DC, Geoff Johns önderliğinde ikiliyi yeniden tanıştırdı. Bu seferki mücadele Batman'in eforlarına rağmen Superman'in ona daha güvenmediği için kendini geri tutmamasıyla Superman'in avantajında bitti. Sahneyi Justice League War animasyonundan izleyebiliriz:


Tabi yeni dostluk temelleri de aynı isimli macerada atılmıştı. Bundan sonra ikilinin bir araya gelmesinin köken hikayesi de bu olmuş oldu.



"Handful of Dust" Batman: The Dark Knight #5 (2012)

Bu macerada Batman'in zihni Scarecrow tarafından zehirleniyor. Eh, zaten ikilinin gönüllü karşılaşmaları neredeyse yok denecek kadar az. Yine bir taraf bilinçsiz ve diğer taraf kendini tutuyor. Bu sefer Batman'in vücudundaki zehir öfke ve öldürme içgüdüsü pompalamakta. Superman'i yumrukluyor ama Superman de ona cevap veriyor. Superman'in yumruğu neredeyse Batman'i öldürecek derecede sert ama onun ihtiyacı da bu. Zehrin etkisinden böyle çıkıyor.


"Cross World" Batman/Superman #1 (2013)

Evet, ikilinin bir araya gelmesine en son şahit olduğumuz seri New 52 ile başlayan Batman/Superman serisi. Bu sefer işin içinde paralel evrenler de var. Dahası bu paralel evren bizim yayınladığımız serilerden olan Earth-2! Daha Batman, Superman ve Wonder Woman'ın yaşadığı bu evrene, asıl evrendeki genç Bruce ve Clark gidiyor. Tabi tecrübelilerle tecrübesizlerin kapışmasını izliyoruz. Ve tüm karmaşıklığın sebebinin bir şeytan olduğunu öğrenince her iki evrenin Superman ve Batman'leri birleşiyor. Ve birbirlerini tanıyan Superman ve Batman'in yeni DC düzenindeki ilk maceraları da böyle başlamış oluyor.

Injustice: Gods Among Us #36 (2013)


Injustice serisi, oyunun hikayesinin arka planını anlatmak için çıkarılan bir seriydi ve oyunun dönemine kadar geçen 5 seneyi anlatıyordu. Oyunun konusu ise Lois Lane öldürüldükten sonra karanlık yola sapan Superman'i ve ordusunu durdurmaya çalışan kahramanlardı. Her zaman ilgi çekici konulardan birisi olan kötü Superman fikrini bütün yönleriyle işledik ve tabii ki de böyle bir alternatif evren hikayesinde Batman ile Superman'in karşı karşıya gelmesi kaçınılmazdı. Bu sayıda ise Superman, Bat-Cave'e girer ve Batman'i ciddi anlamda pataklayıp tıpkı Bane'in yaptığı gibi, dizlerinin üstünde kara şövalyenin belini kırar. Neyse ki olaylar daha da pisleşmeden üstün güçler veren bir ilacın etkisindeki Alfred araya girerek koca oğlanı haşat eder.


"Endgame: Part 2" Batman #36 (2014)


Ana evrende bu ikilinin, bile isteye birbirlerine girdiği hikaye sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Yukarıdaki birçok hikaye gibi, Endgame'de bilinçsiz bir kavga var. Endgame'de bütün Justice League ekibini zehirleyen Joker, hepsini Batman'in üzerine salar. Her birini tek tek etkisiz hale getiren Bruce, en sona Superman'i bırakır. Superman'e karşı hazırladığı kostümünü giyen Batman, eline de Kriptonitli eldivenini takarak Superman'i yavaşlatmaya çalışır. Yenme çabasında değildir ama kavgaları sonucunda Metropolis'i, Man of Steel filminin setine çevirirler.



Karakterlerin bundan sonraki ilk karşılaşmasını Dawn of Justice filminde izleyeceğiz. Ama bir araya geldikleri bütün maceralara baktığımızda görüyoruz ki aslında hiçbir zaman kavgaya niyetli karakterler değil ve onları beraber çalışırken görmek, birbirlerine karşı çalışırken görmekten çok daha keyifli.

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget