İnceleme: Civil War II #3


[update title="Künye" icon="info-circle"] Civil War II
Çizgi Romanın Adı:
Yayınlandığı Tarih: 13.07.2016
İçerdiği Sayı: Civil War II #3
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Marquez
Yayıncı: Marvel [/update]
Marvel'ın bu seneki en büyük olayı, Civil War II'de rakam olarak 3 sayı olarak 4'teyiz. Daha önce 0., 1. ve 2. sayısını oldukça detaylı bir şekilde incelemiştik. O incelemelere ulaşmak isteyenleri, hemen aşağıdaki linklere yönlendirebiliriz.


İnceleme tarzımızı bilmeyenler için de kısaca söyleyelim, önce sayıyı okumamış, okuyamamış, ya da yeniden yad etmek isteyen, daha detaylı bakmak isteyenler için sayının hikayesini anlatıyoruz, daha sonra da sayı üzerine değerlendirmemizi yapıp varsa teorilerimizden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu inceleme spoiler içermektedir. Hikayeyi okumuşsanız, doğrudan değerlendirme kısmına gönül rahatlığıyla atlayabilirsiniz.

HİKAYE

Sayı, Manhattan Federal mahkemesinde başlıyor. Matt Murdock, bir suçluyu savunuyor ve bir şahit çağrılması isteniyor. Matt, şahit olarak Carol Danvers'ı çağırıyor ve 19 Temmuz'da olanları anlatmasını istiyor. Carol, Bruce Banner'la görüşmeye gittiğini söylüyor. Sonra o tarihe dönüyoruz. Carol, Bruce'a ne üzerinde çalıştığını, çalışmasının gama ışını ile ilgisi olup olmadığını soruyor. Tony Stark da gelerek Bruce'a soruya cevap vermesini söylüyor. Bruce, "neredeyse bir yıldır Hulk olayı yaşamadım" dese de "yoksa yaşadım mı" diye şok oluyor ve dışarı çıktığında bütün herkesin geldiğini görüyor.


Bruce'a, Ulysses'i ve gördüğü görüyü söylüyorlar. Bruce şok içinde kalıyor ve tamamen şaşırıyor. Ona şimdiye kadar çıkan görülerin hep doğru olduğunu anlatıyor Carol. Ayrıca Tony ile bir anlaşma yaptıklarını, geleceğe müdahale etmeyeceklerini ancak görüye dair bir kanıt çıkarsa harekete geçeceklerini söylemişler. Bu yüzden herkes Bruce ile konuşurken Henry McCoy, Banner'ın bilgisayarına sızmış ve Banner'ın, kendi üzerinde deneyler yaptığını ve kendisine ölü gama hücreleri enjekte ettiğini bulmuş. Maria Hill, Bruce'u tutuklamak için geliyor ve diğerleri de Hill'i destekliyor. Bruce, yaptığı deneyler sayesinde 1 senedir Hulk'a dönüşmediğini söyleyip sinirlendiği anda bir ok gelerek Bruce'u öldürüyor! Ve bütün Avengers, şok içinde kalarak okun geldiği yere koşturuyor.


Ağaçlığa gittiklerindeyse, Hawkeye'ı görüyorlar. Clint yayını yere atıyor ve bileklerini uzatıyor tutuklamaları için. Mahkeme sahnesine döndüğümüz de Clint'in, davalı koltuğunda oturduğunu görüyoruz. O güne geri dönüyoruz. Herkes "Neden bunu yaptın, Clint?" diye soruyor. Ve mahkemede Clint, "bunu yapmamı benden Bruce Banner istedi." diyor. Aylar önce Bruce Clint'e gelmiş ve bir yıldır Hulk olmadığını, eğer yeniden Hulk'a dönüşecek olursa, kendisini öldürmesi için Hawkeye'a bir alet vermiş. Kendisini öldürmesi için Hawkeye'ı seçmesinin sebebi ise, böyle bir kararla yaşayabilecek çok az kişiden birisi olmasıymış. Bu yüzden sebebi ne olursa olsun, Hulk'a dönüşeceğini gördüğü anda öldürmesi gerekiyormuş.


Daha sonra savunma mercii, Henry McCoy'u kürsüye çağırıyor. McCoy, okun Banner tarafından yapıldığını söyledikten sonra bir video kaydının da olduğunu söylüyor. Videoda Banner, Clint Barton'dan kendisini öldürmesini isteyebileceğini söylüyor. Daha sonra tartışma neden öldürdüğünden, Hulk'a dönüşeceğini nerden biliyordu konusuna evriliyor. Clint, Banner'ın sinirlendiğini ve kendini kaybettiğini söylerken, Stark, Banner'ın sadece arkadaşlarının ihanetini görmeye tepki verdiğini söylüyor üzülerek. Daha sonra Carol Danvers, bunun kendilerinin planında olmadığını, ancak Clint'in doğru şeyi yaptığını söylüyor. Daha sonra kendisine sorulan "peki böyle bir olay olmuş muydu, bu inhuman'ın gördüğü şeyler hiç yanlış çıkmış mıydı?" sorularının ikisine de hayır diyor. Tony ise isyan ediyor ve "burada öldürmenin haklı sebebini değil, arkadaşımızın öldürülmesini konuşuyoruz" diye bağırıyor. Olay yerinde de Carol'a çatıyor, "senin yüzünden daha kaç arkadaşımız ölecek, hedef listende başka kim var?" diye soruyor.


Tony, Carol'a bağırırken, Nova ve Miles Morales Tony'nin haklı olduğunu söylüyorlar. Mahkeme salonuna geri döndüğümüzde jürinin karar verdiğini öğreniyoruz. Ancak Tony daha önce çıkıp gidiyor. Ofisinde otururken Mary Jane yanına geliyor ve "kararı öğrenmek istiyor musun?" diye soruyor. Tony, "zaten biliyorum" deyince de "düşündüğün kadar zeki olmama ihtimaline karşı öğrenmek istemez misin?" diyor. Bu sırada Tony'nin yapay sistemi FRIDAY, "ya da bu Inhuman'ın nasıl geleceği gördüğünü bilmek istemez misin?" diyor. Her ne kadar tüm hesaplamaları bitmemiş olsa da geleceği nasıl gördüğünü anladığını söylüyor. Tony göster deyince, şok içinde kalıyor. MJ "bu nedir?" dediğindeyse, "bu bizim geleceğimiz" deyip sayıyı bitiriyor.


DEĞERLENDİRME

Önceki sayıda Bendis'e fazla yüklenmiştim karakterlerin dergilerinde olan biteni bile takip etmiyor diye. Bu sayıda bunu defalarca kez göstermiş oldu sağ olsun. Bendis, kendisinin yazmadığı karakterlerin karakterizasyonunda o kadar başarısız ki, yaptığı hataları gördükçe çileden çıkıyorsunuz. Tabii ki ana eleştirimiz Hawkeye'ın Hulk'u öldürmesi üzerine olacak.

Matt Fraction'ın ve sonrasında da Jeff Lemire'in Hawkeye yazdığı dönemde defalarca kez, Hawkeye'ın adam öldürmediğini, öldürmek konusunu sıkıntılı bulduğunu görmüştük. Bunun yanı sıra Hawkeye, eski hikayelerinde de defalarca ikilemde kalmış, hepsinde de öldürmekten kaçınmıştı. Kabul, Ultimate Hawkeye öldürebilirdi ama ana evrendeki Hawkeye'ın böyle bir şeye niyeti hiç olmamıştı. Bu yüzden Banner'ın "böyle bir kararla hayatına devam edebilecek birkaç kişiden birisin" sözü korkunç derecede saçma oluyor. Yine çok yakın zamandaki Fraction Hawkeye'ında, Clint defalarca kez depresyona, yalnızlığa düşmemiş miydi? Bu adam gevşek birisi değil ki? Neden bu işi Bucky'e falan vermedi mesela? Demeye çalıştığım, Bendis bu sayıda sadece Bruce Banner'ı öldürmedi, Hawkeye karakterini de resmen öldürüp bitirdi.



Bunun ötesinde, Hawkeye, Banner'ın Hulk'a dönüşeceğini nasıl anladı arkadaş? Savunmasında "gözlerinin yeşile döndüğünü gördüm" diyor ama işin ilginci, Hawkeye, Banner'ın önünde bile değil, oku arkasından atıyor. Yani, Bruce diğerlerine isyan etmek için arkasını dönüp gözlerinin yeşile dönme ihtimalinin açığa çıktığı anda, Clint, Bruce'un yüzünü görmüyordu bile. Bu kadar basit bir hata yapılabilir mi?

Öte yandan Bendis'in kesinlikle Hulklara dair bir şey bilmediğini düşünmeye başladım. Anti-Hulk ok başı nedir abi? Bu kadar saçma sapan bir silah olabilir mi? Bildiğiniz oku yeşil boyaya sokup getirmiş. En azından birkaç mermi hazırlayıp Bucky'e falan veremez miydi? Peki, Clint sürekli yanında bu oku mu gezdiriyordu, sürekli Banner nereye giderse gitsin onu mu izliyordu? Her şeyi geçelim, Hulk neler yaşadı, nelerle karşılaştı, Banner Hulk'u öldürmek için elinden gelen her şeyi yaptı ama onu bir anda hiç yoktan ortaya çıkardığı bir ok mu öldürdü? Üstelik Banner'ın söylediğine göre bir senedir kullandığı ilaç Hulk'u tamamen bastırmışken? Bakın, Greg Pak döneminde Banner'ın artık Hulk'u tamamiyle kontrol etmeyi öğrendiği gerçeğine girmiyorum hiç.


Peki, ana evrenin sürekliliğin şu an tam olarak mahvolmasına ne demeli? Şu an Hulk ismini ve kimliğini Amadeus Cho taşıyor ve daha geçtiğimiz hafta çıkan Totally Awesome Hulk sayısında Bruce'un, Hulk'u zaten komple yok ettiğini, hatta artık hasta bile olabildiğini gördük. Bruce o zaman kendini zapt ettiği hangi ilaçtan bahsediyor? Niye doğrudan "hacılar o iş artık Cho'da ya, bende bir şey kalmadı" demiyor? Gerçekten bu kadar kopuk mu çalışılıyor Marvel ofislerinde?


Kaldı ki bu adam She-Hulk'u alt tarafı bir füzeyle komaya soktu. She-Hulk bir füzeyle mezara girecek kadar zayıf mı arkadaşım? Bu sayıda zaten Jennifer'ın bahsinin bile geçmemesi ayrı bir mevzu, ona hiç girmeyelim. Hulk ilişkileri her ne kadar çok saçma sapan gitse de en azından Greg Pak'ın elinden, Cho'nun bu ölüme göstereceği tepkiyi şiddetle görmek istiyorum.



Sayının tek sıkıntısı sadece bu değil. Bakın 3 sayıdır sürekli birileri ölüyor, birileri acı çekiyor ve sayı tamamen bunların üzerine odaklanıyor. Her sayıda sadece bunlara biraz daha şaşırıp geçiyor. Çizgi romanlarda ölüm kavramının da artık iyice saçmalığa döndüğünü düşünürsek, bugün bir kahraman öldüğünde hangimiz gerçekten de üzülüyoruz? Bize adam akıllı bir hikaye anlatın, ölümle neden satış yapmaya çalışıyorsunuz? 2 ölüm 1 komaya rağmen ilk Civil War'daki Goliath'ın ölümü kadar şok edici, gerçekten sarsan bir etki olmadı. Üstelik ölenler Bruce Banner ve James Rhodes!
Bruce Banner'ın ölümü yüzünden Civil War II'nun konusuna odaklanamadık bile. Bütün sayıda her şey Clint'in neden Banner'ı öldürüp öldürmediği üzerineydi. Hani bir geleceğe müdahale etme/etmeme meselesi vardı? Bunu niye adam akıllı konuşmuyor şu karakterler daha? FCBD sayısıyla beraber 5 sayı okuduğumuz bir macerada hala konuya doğru düzgün giremedik bile. Tony hala olayın "arkadaşımızı sen öldürdün" noktasında, Carol da "öldüyse öldü canım, ne olacak" kafasında. Carol'ı zaten kendisinden soğutmaya başladı iyice Bendis. Captain Marvel'ın, acımasız bir diktatör olmasına resmen ramak kaldı.


Civil War II'nin iyi olan tek yanı David Marquez'in çizimleri ve serinin kendi görselliği. Mahkeme sahnelerinde karakterlerin yaşadığı gerilimleri, Clint'in suçluluk ifadesini, Tony'nin yıkımını mükemmel bir şekilde resmetmiş. Ancak ne yazık ki Marquez'in enfes çizimleri, bu seriyi kurtarmaya yetmiyor. Bütün reklamını taraf seçmek üzerine kuran bir seride daha adam akıllı tarafların bile belli olmaması ayrı bir sorun zaten.

Sonuç


Civil War II, 3. sayısıyla kötü gidişatını durduramıyor. Karakterlerin, karakterizasyonlarının dışına çok fazla çıkması, seriyi okurken bütün heyecanı öldürüp, kendinizi karakterin mantığını kabullenmeye zorluyor. Her ne kadar David Marquez'in çizimleri, okumayı biraz daha iyi kılsa da tek başına kurtarmaktan çok uzak. Hikayenin kendisinde ise ne yazık ki olumlu bir taraf yok. Her sayısında, orijinal hikayenin yaptıklarının fersah fersah gerisinde kalmaya devam ediyor. 
5.0
KÖTÜ

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget