En İyi 10 Batman - One-shot Hikayesi



En iyi Batman hikayelerinde sıradaki durak One-shot (tek sayılık) maceralar!



Bu listede en iyi on tek sayıyı belirledik ama bir takım kriterlerle, hikaye devamlı yayınlanan bir serinin sayısı olmamalı, hikaye tek sayıda anlatılıp bitirilmeli ve Batman ağırlıklı bir şekilde yer almalı. Şimdi bu kriterlere göre listemize başlıyoruz.


10. Night Cries 


Listeye Archie Goodwin ve Scott Hamton'un bu sıradışı hikayesiyle başlıyoruz.  Gotham Şehrinde gecenin çığıkları hiç dinmez, bu çığlıkların içinde en fazla yürek burkanı ise çocuklarınkidir. Bir kişi bu çığlıkları dindirmek için ortaya çıkmıştır ama vahşi şekilde çocukları ağlatanları susturarak. Çocukların ifadelerinden tüm şüpheler Batman'in üzerine yoğunlaşmıştır ama biz o olmadığını biliyoruz peki bu olayların ardındaki sır perdesi nedir? Daha ciddi hikayeler arayanlar için muhteşem bir seçenek olan bu öyküde, harika çizimler eşliğinde doyumsuz bir okuma keyfi yaşıyoruz, başlangıç için fena sayılmaz.
[next]


9. Noel


Eğer super kahraman öykülerinde gerçekçi çizimler arıyorsak akla önce iki kişi gelir. Bunlardan biri Lee Bermejo'dur.  Bermejo'nun hem çizdiği hemde hikayesini yazdığı bu tek sayı ünlü A Christmas Carol adlı romanın Batman'e uyarlanışı gibi bir hikaye sunar. Catwoman, Superman ve Joker'in noel hayaletleri rolü üstlendiği bu öykü, harika çizimlerinin verdiği görsel şölenin yanında iyi bir hikaye deneyimi sunar.

[next]

8. Batman: Legends of the Dark Knight Halloween Special


Uzun bir adı var ama bu hikayeyi okuduysanız Jeph Loeb ve Tim Sale üç hikayesinin bir arada sunulduğu  Haunted Knight adlı kitaptan hatırlayabilirsiniz. O kitap üç tane Tek sayının bir araya getirildiği bir kolleksiyondur. Benim favori hikayem Korkuluk ile olan mücadelenin anlatıldığı ilk hikayedir. Bir taraftan Batman'in Korkuluk ile olan savaşı yer alırken diğer yandan Bruce'un Jillian Maxwell adlı bir kadınla tanışması işlenmektedir. Acaba bu kadın Bruce'un hayallerinin kadını mıdır? Bu hikaye en sevdiğim Korkuluk-Batman hikayesi olmasının yanı sıra güzel işlediği Jillian-Bruce yan hikayesiyle bulunduğu yeri hak ediyor.
[next]



7. Mad Love


Batman Animated Serisinin çizgi roman dünyasına kazandırdığı en önemli karakter olan Harley Quinn'in kökeni bu tek sayıda ortaya çıkıyor. Hikaye Harley Quinn ağırlıklı olsada Batman büyük bir rol oynadığı için listeye girmesi uygundur. Karakterin yaratıcıları olan Paul Dini ve Bruce Timm'in elinden çıkan öykü listedeki tek Animated Serisine bağlı olan çizgi romandan uyarlanmış  hikayedir. Fakat karakterde Animated Series'ten çıktığı için ve genel devamlılıktaki kökenide de kabul edildiğinden hikayeyi devamlılığa sokabiliriz. Bu Eisner ödüllü hikaye daha sonra bağlı olduğu Animasyon dizisine de uyarlanmıştır (Biraz tuhaf bir cümle oldu), animasyon halide güzeldir fakat birkaç yeri kestiği için çizgi roman versiyonu çok daha iyidir.
[next]


6. Son of the Demon


Demon üçlemsinin son halkası olan bu hikaye Batman'in en önemli hikayelerinden birisidir. Aslında üçlemenin ilk halkası olan Birth of Demon daha iyi bir hikaye olsada, Batman'den çok bir Ra's Al Ghul öyküsü olduğundan listeye giremedi. Son of Demon ise asla ondan aşağı kalır bir hikaye  değildir. Batman ve Ghul'un ortak bir düşmana karşı güçlerini birleştirdiği bu öyküde, Batman ve Talia ilişkiside ilerleyip bir meyve verir. Mike W.Barr ve Jerry Bingham'ın yarattığı bu hikaye yıllar boyunca sadece alternatif bir öykü sayıldı ama Grant Morrison 2006 yılında bunu genel devamlılığa sokup  Damian karakterini Batman'in dünyasına takdim etti. 
[next]


5. War on Crime


Az önce gerçekçi çizim dediğimizde akla iki isim gelir demiştim, şimdi listede ikinci isim yer alıyor yani Alex Ross. Paul Dini'nin öyküsünü yazdığı bu hikaye harika çizgi roman zevki yaşatıyor. Batman geceleri suçla savaşırken, gündüzleri Bruce Wayne kimliğiyle kendini suça ortam hazırlayan varoşları düzenlemeye hazırlamıştır. Bu muhteşem hikayenin en burucu kısmı kesinlikle kendisi gibi ebeveynlerini kaybeden ve neredeyse suça bulaşmak üzere olan bir çocuğu doğru yola soktuğu sahnedir. Gerçekçi bir Batman nasıl olur cevabını bu hikaye en iyi şekilde veriyor.


[next]


4. The Man Who Laughs


Batman'in baş düşmanı Joker ile ilk defa karşılaşmasını anlatan bu hikaye en iyi Batman-Joker mücadelerinden birisidir. Ed Brubaker ve Dough Mahnke'nin yarattığı bu hikaye Joker'in daha en başta nasıl diğer kötü adamlara göre farklı olduğunu muhteşem bir şekilde anlatmaktadır. Batman, gansgterlere karşı hazırdır, doğa üstü yaratıklara karşı hazırdır, çılgın bilim adamlarına ve yaratıklarına karşıda hazırdır ama hiçbir şey umrunda olmayan bir sosyopata karşı hazır mıdır? Türkçeside basılmış olan bu efsane öyküyü alıp okumadıysanız çok şey kaçırıyorsunuzdur.

[next]


3. Absolution


Bu hikayenin az bilinen bir hikaye olması gerçektende üzücü, J.M. DeMatteis'in elinden elinden çıkan bu öykü gerçek bir başyapıt. Wayne Tower'a yapılan bir terörist saldırı sonrası on sene süren bir kovalamaca. Suç ve Ceza, Adalet ve Kefaret kavramlarının ters yüz olduğu bu hikaye kesinlikle daha fazla tanınmayı hakediyor.
[next]


2. Arkham Asylum:A Serious House on Serious Earth


Dünyanın en tehlikeli akıl hastanesinin sakinleri o hastaneyi ele geçirir ve tek istekleri onları buraya tıkan adamın yanlarına gelmesidir. Şok edici bir şekilde aslında Batman'in Arkham'dan korktuğunu öğreniyoruz, çünkü kapısından her geçişinde Batman'de evine dönmüş gibi bir his uyandırıyormuş. Grant Morrison'u üne kavuşturan bu eserde Dave McKean eşsiz çizimleriyle oldukça iyi bir şekilde eşlik ediyor. Ayrıca Arkham'ın nasıl kurulduğunuda öğrendiğimiz bu hikayede,  Batman bu deliler yuvasından kurtulabilecek mi? yoksa zaten kendi gerçek benliğini görüp onlara mı katılacak?   
[next]



1. Killing Joke


Bu öykü iki tane delinin hikayesini anlatır. Birisi Palyaço kılığında gezinip insanların hayatını karartır diğeri ise yarasa kılığında insanları kurtarır ama hangisinin daha deli olduğu belli değildir. Alan Moore'un şaheseri olan bu şaheser tek bir sayıda en fazla şeyi anlatan öyküdür. Bir günde hayatı altüst olan adamın hikayesi, bir günde hayatı altüst olan kadının hikayesi, bir günde hayatının işkencesine uğrayan adamın hikayesi ve bir günde tüm bu hikayelerin ortasında bulunan adamın mücadelesinini hikayesi. Brian Bolland'ın muhteşem çizimleriyle heyecanın tavan yaptığı bu hikaye gerçek bir başyapıt olarak çizgiroman dünyasında yerini korumaktadır. Sonu hâlâ kişiden kişiye farklı yorumlanan bu şaheser Batman'in kahkahalarla güldüğünü görebileceğiniz nadir hikayelerden biridir. 

 

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget