8 Mart Özel: En İyi 5 Kadın Karakter (Avrupa)


Bugün hepimizin de bildiği gibi Dünya Kadınlar Günü, asıl adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Günün hakkında çeşitli tartışmalar olsa da 8 Mart tarihinin kesin şekilde bu şekilde isimlendirilmesinin kaynağı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, yani yıkılışına kadar Dünya’nın en büyük denge unsuru olmuş devlet. Tabii işin içine siyaset girdiğinde böylesine olağan konularda bile kolaylıkla ayrışmalar, gereksiz tartışmalar görebiliyorsunuz, ki Dünya Kadınlar Günü de bundan nasibini uzun süre aldı. Her neyse, en azından bugün kadınlar için kutlanması gereken bir gün olup olmaması konusunu çok gerimizde bıraktık fakat aynı coğrafyada bulunduğumuz her ülkenin kadınları gibi bizim ülkemizin kadınlarının da uğraşacak daha ciddi meseleleri ve kafa yorması gereken birçok alan var.
Tabii bizim buradaki amacımız Dünya Kadınlar Günü’nün ‘’isim hakkının’’kimde olduğunun sırrını çözmek değil, size günlük sıkıntılarınızı teker teker saymak hiç değil. Bir listeyle karşınızdayız, bu listenin amacı Avrupa'da yayınlanan ve baş rolünde de kadınların olduğu çizgi romanları hem kadın hem de erkek okuyuculara tanıtmak ve eğer başlangıcını hem Avrupa hem de kadın karakterlerin hakim olduğu çizgi romanlardan başlamak isteyenlere bir fikir verebilmek. Dünya Kadınlar Günü'nüz kutlu olsun!

5-Julia



Listemiz İtalyan karakterler konusunda kalabalık olacak gibi ve başlangıcı da Julia yapıyor. Asıl ad Julia Kendall olan karakterimiz, 1998 yılında yaratıldı. Eğer süper güçlülerin dünyasından çok sıkıldıysanız ve dedektiflik hikayelerini de seviyorsanız, bu kriminolog karakterimizin hikayelerini de eminiz ki seveceksinizdir. Tabii aşina olmayanlarınız için ekleyelim, çoğu İtalyan çizgi romanlarında olduğu gibi Julia’nın maceraları da siyah beyaz, ayrıca anlatım tarzı da alışık olmayanlar için oldukça ilgi çekici.

4-Lilith


Lilith adını duymayanımız yoktur, gerek Marvel Comics gerek DC Comics çizgi romanlarında  farklı şekillerde görmemizi geçtim, kökü çok öncelere dayanan mitolojik bir karakterdir de. Birçok farklı kültürde farklı isimlerle anılsa da Lilith genellikle daha sık kullanılan bir isim oldu yakın zamanda. Tabii Lilith dendiğinde akla pek de iyi şeyler gelmediğini söyleyelim. Geçmişi gizemlerle dolu, zamandan zamana ve ülkeden ülkeye dolaşırken bize de onu okumak düşüyor. Tabii ekleyelim, bu karakter de İtalyan kökenli olup tıpkı diğer türdeşleri gibi siyah beyaz formatta yayınlanıyor.
3-Jade

Djinn ise bizim hala tanışmamakta ısrar ettiğimiz çizgi romanlardan biri. İngiltere’den kalkıp, büyükannesini araştırmak için İstanbul’a gelen Kim Nelson ile başlayıp, Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan yolculuğumuzda, Kim’in büyükannesi Jade’in sırlarına tanık oluyoruz. Hem mitolojik dokusu, hem Avrupa’nın bize bakış açısını keşfediş açısından oldukça okunası olan bu hikayede Jade de en ilgi çekici karakter oluyor haliyle. Djinn’in çizgi romanın ünlü yazarlarından Jean Dufaux’un kaleminden çıkması da olumlu olarak bahsedilebilecek bir diğer husus tabii ki.

2-Legs Weaver


Legs Weaver ise listenin sanırım en tanıdık isimlerinden. Nathan Never ile tanıştığımız bu karakter, sonrasında ondan koparak bir yan seriye kavuştu. Yayın hayatı çoktan bitmiş olmasına rağmen özellikle Nathan Never okuyucularının bu karakteri bir köşeye attığını hiç düşünmüyorum. Aksine, Nathan Never’dan koptuktan sonra kendi serisinde o ciddi havayı biraz bozması ve evrene farklı bir soluk getirmesiyle hepimizin zihninde yer etti. Bilimkurgu sevenlerin, Nathan Never okuyup da kendi serisini okuma fırsatı bulamayanların mutlaka tercih etmesi gereken bir seri olduğunu belirtip susalım, sürprizi kaçmasın.


1-Tank Girl


Nükleer savaş ertesinde post-apokaliptik bir evren, bir tank ve bir de kadın... Genellikle biz o tankın içinde bir erkeğin kahramanca savaşıp o kadını kurtarmasını bekleriz bu üçlü yan yana gelince. İşte o yüzden durun, aklınıza kazınmış bu klişe dayatmayı silin ve Tank Girl okuyun. Zaten Tank Girl'ün kendisi de birçok şeyi yıkıp sizi zorlamak için karşınızda. Çok detay vermeyelim, ancak bu listenin en sıradışı karakteri olduğunu da altını çize çize üstüne basa basa söyleyelim. Türünü sevenlerin de sevmeyenlerin de mutlaka ilgisini çekecek şeyler barındırdığını da ekleyelim. -Tabii bir de oldukça başarısız bir uyarlaması var ki, ona hiç değinmeyelim-

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget