DC Comics Okuma Rehberi


Karakter okuma rehberlerini hatmettiniz veya DC Comics'in büyük olaylarını okumaya daha önce niyetlendiniz. O zaman bu liste sizin için. Bu liste DC Comics'in en önemli olaylarının okunma sırasıdır. Belli karakterlerin etrafında dönen büyük olaylar bu listeye dahil edilmemiştir. Eğer ilk önce karakterleri okumak istiyorsanız şu listeden, seçtiğiniz karakterin başlangıç rehberlerini takip edebilirsiniz:


Not: Bu liste bir "DC Evreni Tarihi Dosyası" değildir. Sadece büyük olayları takip etmek isteyenler için bir yardımcı dosyadır. Dolayısıyla bu dosyada, hikayeleri uzun uzadıya anlatmayacağız.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

DC Comics Okuma Rehberi


1. Crisis on Infinite Earths
Öncesinde Okunması Gerekenler
-
Sonrasında Okunması Gerekenler
1.1. Legends

Konusu Nedir?
Bütün dünyalar, var oldukları evrenlerden alınıp bir araya getirilir. Bu işin arkasındaki Anti-Monitor, anti madde evreninin gücünü kullanarak pozitif evren adı verilen bizim evrenimizi yok etmeye çalışır. Bu esnada da yeryüzünde başıboş kalan kötüler, dünyayı kendi kontrolleri altına almaya çabalar.

Neden Okunmalıdır?
DC evreninin ilk büyük olayıdır. DC evreninin en önemli arka plan karakteri Alexander Luthor ve yine etkisini yıllar sonra bile hissettiren Anti-Monitor ile tanışırız. Aynı zamanda Barry Allen'ın meşhur ölümü ile Kara Zor-El'in, daha sonra birçok yerde atıf alacak fedakarlığını okuruz.


2. Zero Hour
Öncesinde Okunması Gerekenler
-
Sonrasında Okunması Gerekenler
2.1. Final Night

Konusu Nedir?
Hal Jordan delirmiştir. Emerald Twilight serisinde kendini kaybedip Parallax'a dönüştükten sonra evrende yanlış olan şeylerin düzeltilmesi gerektiğine inanarak bütün zaman akışında bir kriz yaratmaya kalkar. Sonrasındaki Final Night serisinde ise kendisinin, daha sonra birçok yerde bahsi geçen meşhur "fedakarlığına" şahit oluruz.

Neden Okunmalıdır?
Zero Hour serisinin ilk çıkış amacı, Crisis on Infinite Earths serisinden sonra oluşan hataları ve boşlukları düzeltip kapatmaktır. Bu yüzden eski evrene dair kafamızdaki soru işaretlerini silmek için okunası bir hikayedir. Bunun yanı sıra DC evreninin en önemli kötülerinden birisi olan Parallax'ı da tam kapasitesinde okuyabileceğimiz noktadır.


3. Identity Crisis
Öncesinde Okunması Gerekenler
-
Sonrasında Okunması Gerekenler
3.1. Crisis of Conscience

Konusu Nedir?
Elongated Man olarak bilinen Ralph Dibny'nin eşi Sue Dibny, yüksek güvenlikli evinde vahşice öldürülmüş bir şekilde bulunur. Daha sonra bir polisiye öyküye dönen macerada katil bulunur ancak sonrasında katile yapılanlar, uzun süre akıllardan çıkmayacaktır. (mı acaba?)

Neden Okunmalıdır?
Bu seri, Infinite Crisis serisinden önce okunması gereken ama aynı zamanda da bağımsız bir öyküye sahip bir kitaptır. Devamı olan Crisis of Conscience ise Justice League ekibinin, kendi arasında yaşadığı en büyük kavgalardan birisini anlatır.


4. Infinite Crisis
Öncesinde Okunması Gerekenler

4.1.  Rann-Thanagar War
4.2. Day of Vengeance
4.3. Villains United


4.4. O.M.A.C. Project
4.4.1. Superman: Sacrifice



Sonrasında Okunması Gerekenler

4.5. "52"

4.6. One Year Later
4.6.1. Up Up and Away
4.6.2. Face the Face
4.6.3. Who is Wonder Woman?


Konusu Nedir?
Crisis on Infinite Earths serisinden sonra yaratılan yeni evreni, mahsur kaldıkları yerden izleyen Yaşlı Superman, Superboy Prime ve Alexander Luthor, evrenin hiç de bıraktıkları gibi güzel ve aydınlık olmayıp aksine karanlığa boğulmuş olaylar dolu olduğunu görünce, evrene yeniden dönüp her şeyi yeniden düzeltmeye karar verir.

Neden Okunmalıdır?
Okuma listesinden de anlaşılacağı gibi, bu seri modern DC evreninin en büyük hikayelerinden birisidir. Crisis on Infinite Earths serisinin doğrudan devamıdır. Devamındaki 52 serisi, Batman, Superman ve Wonder Woman yokluğundaki 1 seneki boşluğu anlatır. o 1 senede neler olduğunu ise listenin sonundaki One Year Later serilerinde öğreniriz.


5. Final Crisis
Öncesinde Okunması Gerekenler

5.1. Countdown to Final Crisis

5.2. Death of the New Gods

Sonrasında Okunması Gerekenler
5.6. The Return of Bruce Wayne

Konusu Nedir?
"Kötülerin kazandığı gün" diye tanıtılan bu seri, Apokolips gezegeninin korkunç tiranı Darkseid'ın, bütün evreni ve zamanı tehdit ederek yerle bir etmesini anlatır. Elinde Anti-Life denkleminin de yardımıyla birçok kahramanı, esiri yapar. Devamı olarak bir seri bulunmasa da Batman'in başına gelenlerin nasıl sonuçlandığını görmek için opsiyonel olarak The Return of Bruce Wayne okunabilir.

Neden Okunmalıdır?
Crisis on Infinite Earth üçlemesi ile başlayan "Crisis" serilerinin finalidir. Bu serinin tamamlanmasıyla birlikte neredeyse 15 yıla yayılan devasa bir hikayenin sonuna gelmiş oluruz. Ayrıca serinin baş kötüsü Darkseid'ı derinlemesine okuyabileceğimiz bağımsız güzel bir hikaye olarak da düşünülebilir.


6. Blackest Night
Öncesinde Okunması Gerekenler
-
Sonrasında Okunması Gerekenler
6.1. Brightest Day

Konusu Nedir?
Duygusal Spektrum'un 7 rengi farklı duyguları temsil eder. Yeşil iradeyi, mavi umudu, kırmızı öfkeyi, mor şefkati, pembe aşkı, turuncu aç gözlülüğü ve sarı korkuyu muhafaza eder. Peki ya Siyah? Siyah ölümün rengidir. Nekron ve Black Hand, birlikte ölüleri diriltmeye başlarlar ve renklerin savaşını izleriz.

Neden Okunmalıdır?
Öncelikle, Crisis üçlemesinden sonra çıkan yeni bir hikayedir. Bağımsız olarak da okunabilecek bir seri olmasının yanı sıra Geoff Johns'un yazdığı Green Lantern serileriyle birlikte okunduğunda enfes bir hal alır. Devamındaki Brightest Day serisi, bu olayın sonuçlarını ve evrendeki büyük değişimlerin, evrenin içine oturtulmasını sağlar.


7. Flashpoint
Öncesinde Okunması Gerekenler

7.1. The Flash v3

Sonrasında Okunması Gerekenler
-
Konusu Nedir?
Barry Allen, bir sabah uyandığında bütün evrenin değişmiş olduğunu, her şeyin bambaşka bir biçime büründüğünü görür. Eski evrenini geri getirmek zorundadır ve bunu yapabilmek için Batman'i arar. Ancak her şeyin farklı olduğunu Batman'le tanıştığında anlar. Zira Batman, aslında çoktan bir ara sokakta Joe Chill tarafından öldürülmüş olması gereken Thomas Wayne'dir.

Neden Okunmalıdır?
Bu 5 sayılık küçük seri, 2011 yılında bütün DC Comics çizgi romanlarını yeniden başlatan New52 olayının başlangıcıdır. Her şeyin nasıl yepyeni bir şekle büründüğünü anlamak için okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra merkezinde Flash'ın olduğu bir "büyük olay" olduğu için farklı bir öykü okuma imkanı da vermekte.


8. Forever Evil
Öncesinde Okunması Gerekenler

8.1. Trinity War

Sonrasında Okunması Gerekenler
-
Konusu Nedir?
New52 ile bütün her şey değişti. Trinity War'da her şeyin birbirine karışmasının ardından dünyaya yepyeni bir Justice League ekibi gelir. En büyük farkları ise, bu birlik tamamen kötülerden oluşmaktadır ve dünyayı korumak umurlarında bile değildir. Onları durdurmak için çabalayan kişi ise eski evrenin önemli olaylarında adını duyduğumuz birisidir: Alexander Luthor.

Neden Okunmalıdır?
Her şeyden öte, bu seri New52 döneminin ilk büyük olayı olduğu için okunmalıdır. Her ne kadar öncesinde sadece Trinity War hikayesini vermiş olsak da Grant Morrison ve Frank Quietly'nin 2000 yılında yazdıkları JLA: Earth 2 grafik romanı, bu serinin kötü karakterleri hakkında detaylı bir bakış açısı sunabilir.


9. Convergence
Öncesinde Okunması Gerekenler

9.1. The New 52: Future's End

9.2. Earth-2: World's End

Sonrasında Okunması Gerekenler
-
Konusu Nedir?
Telos isminde bir varlık gelmiş geçmiş bütün evrenlerdeki en önemli olayları bulur ve bu olaylar sırasında önemli katkılar yapmış şehirleri, ana evrenlerinden kopararak Skartaris isminde bir gezegene getirir, üzerlerine kubbeler örterek, en güçlü şehrin sağ kalacağı bir gladyatör turnuvası düzenler.

Neden Okunmalıdır?
Aslında okunması şart bir seri değildir. Hatta hiç okumasanız bile olur. Ancak bu serinin en güzel tarafı, yan serileridir. Her yan seri, eski evrenden hikayeler anlatır. Bu yüzden nostalji sevenler kaçırmamalıdır. Öte yandan New52 Earth-2 serisinde başlayan leziz hikayelerin sonlandığı nokta da burasıdır. Bu sebeple, hepsinden önce New52 Earth-2 serisini de okuyabilirsiniz.


10. Darkseid War

Öncesinde Okunması Gerekenler
-
Sonrasında Okunması Gerekenler
-
Konusu Nedir?
Yeni DC evreninde, DC Comics'in en büyük tanrıları olan Highfather ve Darkseid birbirlerine karşı savaşacaklardır ve bu savaş, kimsenin öngöremeyeceği kadar büyüyecektir. Eski tanrılar bir bir çökerken, bizim Justice League olarak bildiğimiz, Dünya'nın en kudretli kahramanları, tek tek o tanrıların yerlerine geçmeye başlar.

Neden Okunmalıdır?
Şu an için en güncel seri budur. Ancak şunu belirtmek gerek ki bu seri, listedeki diğer hikayelerin aksine bütün evreni etkileyen bir seri değildir. Sadece Justice League dergisinde ve 6 tek sayılık hikayede geçer. Ancak en güncel ve kendi içinde en kapsamlı hikaye bu olduğu için listemizde kendisine yer bulmuş oldu.

***
Böylelikle DC evreninin en önemli ve en büyük olaylarını okuyarak güncele yetişmiş bulunmaktasınız. Eğer elinizde olan ama hangi sıraya koyacağınızı bilmediğiniz seriler varsa, yorum bırakın, yön tarifini yapalım.

 Bireysel hikayeleri okumak isterseniz şu linklerden istediğiniz karakterlere tıklayarak rehberlerine ulaşabilirsiniz:

***

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget