Green Arrow Okuma Rehberi


Arrow dizisini izliyor musunuz? Ya da bir zamanlar izlediniz de artık sevmiyorsunuz ve mecburiyetten dolayı mı takip ediyorsunuz? İlacınız tam olarak bizde. Oliver Queen yıllar boyunca oldukça ilginç bir karakter olmaya devam etmişti. Hemen hemen 75 yıllık geçmişi olan bir karakterin okunmaya değer birçok güzel hikayesi de olmalı. Sizlere 200 sayı civarında bir okuma listesi çıkardık ama bunların hemen hemen çoğunu da seveceğinizi düşünüyoruz. Bu rehberi tamamladığınızda da Green Arrow'a herkesten daha çok hakim olacaksınız.

Diğer DC Comics karakterlerinin okuma rehberlerine şuradan ulaşabilirsiniz:

DC Comics Okuma Rehberi

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?


GREEN ARROW OKUMA REHBERİ

1. Year One
Yazar: Andy Diggle
Çizer: Jock
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow: Year One #1-6
Serseri bir playboydan, gözü kara bir kahramana nasıl dönüşülür, Green Arrow'un kökeni nedir, sadece ok ve yayla nasıl adam akıllı bir kahramanlık yapılabilir? İşte bu efsane mi efsane seri bu soruların hepsinin cevabını veriyor. Tamı tamına Green Arrow'un kökenini modern bir şekilde yorumlayarak Oliver'ın adada geçirdiği cehennemi günleri, döndüğü zaman yapmaya çalıştıklarını anlatan bu seri, aslına bakarsanız Arrow dizisinin de hemen hemen uyarlandığı en önemli hikaye.


2. The Wonder Year
Yazar: Mike Grell
Çizer: Gray Morrow
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow: The Wonder Year #1-4
Green Arrow'un kökenini sadece tek bir hikayede okumayacağız tabii ki. Her ne kadar Diggle ve Jock'un serisi modern bir yaklaşım olmuşsa da Grell'in bu 4 sayılık serisi, yıllar boyunca Oliver'ın kökenini en iyi anlatan hikayeydi. Oliver'ın karanlık yönünün ön planda olduğu dönemlerde yazıldığından dolayı da karanlık bir anlatıma sahip. Arrow dizisinin karanlık olmasının sebebini bu iki köken hikayesinden sonra anlamışsınızdır zaten. Ancak bu serinin bir cildi yok şu an sanırım. Fakat Comixology'de bütün sayıları 2şer dolardan satışta şu an için.


3. Longbow Hunters
Yazar: Mike Grell
Çizer: Lurine Haines
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow Longbow Hunters #1-3
Sadece 3 sayıyla bir karakterin bütün gidişatını değiştirmek mümkün mü? Mümkün. Mike Grell'in daha sonra 80 sayıya yakın Green Arrow yazmasını başlatan seri budur. Hatta şöyle ki, Green Arrow bu seriyle birlikte, DC'nin "Mature Readers" bölümüne kaydırıldı ki o bölüm daha sonra bildiğimiz adıyla Vertigo adını aldı. Serinin tonunu tahmin etmişsinizdir. Konumuz ise oldukça sade. Oklarını yayını bırakıp Dinah Lance ile birlikte Seattle'a yerleşen Ollie'nin hayatı, eski ve gizemli bir okçunun ortaya çıkmasıyla darmadağın olur. Bu okçunun adıysa Shado'dur!


4. Mike Grell Dönemi
Yazar: Mike Grell
Çizer: Ed Hannigan
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow Vol. 2 #1-28
Demiştik ya Mike Grell dönemi Green Arrow için bambaşka bir dönemdir diye. Hemen hemen 80 sayılık bir seri yazmış olsa da ilk etapta Green Arrow okumaya başlayan birisi için bu ilk 28 sayısı-ki en iyileri de bunlardır- yeterlidir. Aslına bakarsanız ilk 28 sayıyı almamızın sebebi de biraz Here There Be Dragons (#7-12) ve Blood of the Dragon (#21-28) hikayeleri. Tamamen Shado ve onu ortadan kaldırmaya çalışan Yakuza'nın öyküsü anlatılır. Eğer 28 sayıya dahi bakamam derseniz bu 14 sayıyı da okuyabilirsiniz.


5. Green Lantern/Green Arrow
Yazar: Dennis O'Neal
Çizer: Neal Adams
Bulunduğu Sayılar: Green Lantern #76-87 ve 89
Çizgi roman tarihinin en önemli serilerinden birisi, bu 13 sayılık serinin kendisidir. Her ne kadar Green Lantern dergisinde geçse de Green Arrow ile ortak hikayeleridir. Hal Jordan ve Oliver Queen, uzay ve canavar kahramanlığını bırakıp  gerçek dünya problemleriyle uğraşmak için ülkeyi gezerler. Birçok farklı konuya değinseler de 86. ve 87. sayılardaki hikayeleri, yani Roy Harper'ın uyuşturucu bağımlısı olduğu sayılar, serinin en çok ses getiren sayılarıdır. Tüm cildi Hard Travelling Heroes adıyla da bulabilirsiniz.


6. Where Angels Fear to Tread
Yazar: Chuck Dixon
Çizer: Jim Aparo
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.2 #96-101
Green Arrow'un tarihindeki en önemli anlardan birisindeyiz. Superman'in, Batman'in Barry Allen'ın ve hatta Green Lantern'ın ölümünü duydunuz belki ama Oliver Queen'inkinden haberiniz var mıydı? İşte bu 6 sayı, Oliver Queen'in ölümü ve sonrasını anlatıyor. Bir eko terörist örgütle savaşan Ollie, Metropolis üzerindeki bir uçakta yaşam mücadelesi veriyor. Ayrıca bu seride Connor Hawke'ın kim olduğunu öğreniyoruz (sanki bilmiyorsunuz :/), ya da en azından Oliver, bu seride Connor'un oğlu olduğunu öğreniyor.


7. Connor Hawke Dönemi
Yazar: Chuck Dixon
Çizer: Sal Buscema, John Costanza, Jim Aparo ve Klaus Janson
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.2 #102-137 ve JLA #8-9
Oliver Queen hayatını kaybetti, ancak Green Arrow'un mirası sürecek! Oliver'ın oğlu Connor, babasını onurlandırmak için kostümünü giymeye, adını almaya başlar. Aşağı yukarı 35 sayı süren bu seride sadece ilk 5 sayıdaki, diğer kahramanların Connor'a tepkilerini okuyup JLA #8-9'da Connor'un birliğe girmek için girdiği testleri izleyip, yukarıdakilerden bağımsız olarak 6 sayılık Connor Hawke: Dragon's Blood serisini okuyabilirsiniz. Yine de tek bilmeniz gereken, Oliver'ın yokluğunda kostümü Connor'ın aldığı.


8. Quiver
Yazar: Kevin Smith
Çizer: Phil Hester ve Matt Wagner
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.3 #1-10
Green Arrow'un en tatlı serilerinden birisine geldik. Kevin Smith'i, aranan çizgi roman yazarlarından birisi yapan bu seride, Oliver Queen geri dönüyor! Zamanında Parallax olarak kendisini feda edip daha sonra Spectre olarak ilahi güçlerle yeniden hayata dönen Hal Jordan, güçlerini kullanarak en yakın dostunu da ölümden geri getiriyor. Ölümden döndükten sonra yeniden yaşamaya alışmaya çalışan Oliver, kendisini bir çocuk katilinin peşinde buluyor. Ayrıca bu seride, ileride Speedy'miz olacak Mia Dearden ile tanışıyoruz!


9. Sounds of Silence
Yazar: Kevin Smith
Çizer: Phil Hester ve Matt Wagner
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.3 #11-15
Eğer keyifli bir Green Arrow okuması yapmak istiyor olsaydınız, size Kevin Smith'in yazdığı bu 15 sayıyı önerirdim. Hikayenin bu ikinci kısmında, Oliver'ın geri dönüşünü incelemeye devam ediyoruz. Black Canary ile ilişkisini düzeltmeye çalışırken, bir yandan da kanunsuzları avlayan bir katille uğraşır. Katilin hedefinde, Oliver'ın oğlu Connor vardır. Katilse, ilginç bir şekilde Arrow dizisine de uyarlanmış olan Onomatopoeia'dır. Ve Mia, Oliver'dan kendisini sıradaki Speedy'si olarak yetiştirmesini ister!


10. The Archer's Quest
Yazar: Brad Meltzer
Çizer: Phil Hester ve Ande Parks
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.3 #16-21
Oliver'a ait bazı nesneler, ölümünden sonra ortadan kaybolmuş ya da çalınmış ve ülkenin birçok yerine dağılmıştır. Ollie, yanına Roy'u da alarak ülkenin her yanını dolaşmaya karar verir. Ve tüm yol boyunca, Oliver'ın zihninde bir dünya geçmişin görüntüsünü izleriz. Oliver Queen'i tanımanız için en ideal yerlerden birisidir bu seri. Oliver'ın Justice League'e ilk kez katılması, Shado'yu yeniden görmek, Connor'un ilk günlerini tekrar izlemek ve daha birçok şey için ideal bir anı defteridir bu 6 sayı.


11. Identity Crisis
Yazar: Brad Meltzer
Çizer: Rags Morales
Bulunduğu Sayılar: Identity Crisis #1-7
Bu seri bir Green Arrow serisi değil, doğrudur. Elongated Man, Ralph Dibny'nin eşi evinde öldürülür, ve süper kahramanların eşlerinin tek tek hedef alındıklarını görürüz. Ancak bu listeye almamızın sebebi, hikayenin tamamen Green Arrow'un gözünden anlatılması ve Ollie'nin, baş karakterlerden birisi olması. Bu yüzden Green Arrow serisi değil diye bu seriyi sakın ola atlamayın. Ayrıca 3. sayısında da Green Arrow'un gözünden, muazzam bir Deathstroke anlatımı izliyoruz.


12. Heading into the Light
Yazar: Judd Winick
Çizer: Cliff Chiang, Tom Fowler ve James Jean
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.3 #52, #54-59
Identity Crisis'in hemen üzerine okunması gereken bir serideyiz. Crisis esnasında olanların etkisini, Dr. Light'ın intikamını burada görüyoruz. Ancak asıl hikaye ise, Green Arrow'un önemli düşmanlarından birisi olan Brick ile tanışıyoruz. Star City'i kontrol etmesini engellemek için Ollie, yanına Connor'u ve yeni eğitilmiş, yepyeni Speedy olan Mia Dearden'i de alır. Star City bir yandan yıkılırken, öte yandan bütün Arrow ekibi, yıkımı engellemek için çabalamaktadır. Not: Arrow sezon finallerinden daha iyi bir seridir. ^^


13. Crawling From the Wreckage
Yazar: Judd Winick
Çizer: Scott McDaniel
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.3 #60-65
Hikayeye başladığınızda "Bir Yıl Sonra" ifadesini görürseniz şaşırmayın, Infinite Crisis eventi sonrasında DC Comics bütün dergilerini "One Year Later" etiketi ile başlattı. Infinite Crisis'de çok büyük bir olayı olmasa da sonrasında Oliver için çok şey değişti. Belediye başkanlığına adaylığını koyarak, kahramanlığını bir başka boyuta geçirmeye karar verdi! Ancak endişelenmesi gereken tek şey politik baskı değil, kendisine suikast düzenlemeye hazırlanan Deathstroke'u da durdurmalı.


14. Road to Jericho
Yazar: Judd Winick
Çizer: Scott McDaniel
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.3 #66-75
Hikayemiz bir adada Mia, Connor ve Ollie'nin talim yapmalarıyla başlıyor. Oliver kılı. kullanmayı öğreniyor. Daha sonra Star City'e sıçrıyoruz ve Oliver'ın belediye başkanlığına dair bir öyküyü takip etmeye başlıyoruz. Black Canary ve Batman konuk oyunculuk yaparken, adada da Green Arrow'un genç ikiliyle gerçekten bir aile kurduğunu görüyoruz. Her ne kadar çok iyi bir macera olmasa da bu serinin çok önemli bir anı. Oliver Queen, diz çöküp Dinah Lance'e bu seride evlenme teklifi yapıyor.


15. The Wedding Album
Yazar: Judd Winick
Çizer: Amanda Conner, Cliff Chiang ve Ryan Sook
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow/Black Canary: Wedding Special ve GA/BC #1-5
Evet efendim, Oliver Queen ve Dinah Lance evlendiler ve görkemli bir düğün yaptılar. Ama bildiğiniz gibi çizgi romanlarda güzel anlar çok uzun sürmez, hele bu bir düğünse. Ancak aşırı derecede eğlenceli bir seri bu. New52 ile birlikte bu düğünün etkilerinin silinmesine üzülüyorsunuz bile. Bu arada düğünün davetlileri arasındaki Batman, düğüne gelmez ama sonrasında çıkacak kavga için de hazır beklemektedir. Mutlaka okuyun bu kitabı.


16. Justice League: Cry for Justice
Yazar: James Robinson
Çizer: Ardian Syaf ve Mauro Cascioli
Bulunduğu Sayılar: Justice League: Cry for Justice #1-7
Green Arrow serilerindeki en trajik hikayelerden birisine gelmiş bulunmaktayız. Blackest Night eventinin sonrasında geçen bu macerada, Hal Jordan ve Oliver Queen yeni bir Justice League ekibine liderlik yaparlar ama aslına bakılırsa hikayenin trajedisi Ollie için değil, oğlu gibi sevdiği Roy Harper içindir. Prometheus isimli bir kötü adam-ki kendisi neden ön planda değil hiç anlamam, adam cani Batman resmen- gelir ve Roy'un hayatını alt üst edecek bir planı uygulamaya koyar.


17. Justice League: Rise and Fall
Yazar: Tim Krul
Çizer: Kevin Sharpe ve Michael Mayhew
Bulunduğu Sayılar: Rise and Fall Special, Green Arrow #31-32 ve The Rise of Arsenal #1-4
Green Arrow artık bir katildir! Roy'a verdiği yıkıcı zararlar (gerçekten öyleler, spoiler vermemem daha iyi) yüzünden Prometheus'yi öldüren Green Arrow'un peşinde eski takım arkadaşları, Adalet Birliği vardır. Bu esnada da yaşadığı trajedi üstüne trajedinin sonucunda Roy Harper'ın artık dayanacak gücü kalmaz ve bütün öfkesini sokaklara döker. Eski isimlerini tek tek bırakırken, Arsenal olarak yeniden yükselir!


18. Into the Woods
Yazar: Tim Krul
Çizer: Michael Mayhew ve Diogenes Newes
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.4 #1-7
En aydınlık gün geldi! Prometheus'nin, Star City'i yerle bir eden saldırısından sonra beyaz fenerin yüzüğü, yıkımın tam ortasında devasa, gizemli ve saklı bir orman yaratır. Oliver Queen de bu ormanın içinde, bir modern zaman Robin Hood'u olarak suçla savaşmaya başlar. Normalde 15 sayı süren bu Brightest Day döneminin ilk 7 sayısı, olayları anlamanız için yeterli. Devamını, merak ederseniz okuyabilirsiniz. Bu seriyle birlikte Green Arrow'a dair şimdiye kadar okuduğumuz her şeyi unutuyoruz ve New52 dönemine geçiyoruz.


Ara Not: Green Arrow New52 dergisinin #1-16 arasındaki sayılarını tavsiye ediyorum, doğrudan geçin, hiçbir şey kaybetmezsiniz.


19. The Kill Machine
Yazar: Jeff Lemire
Çizer: Andrea Sorrentino
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.5 #17-34
Listemizdeki en iyi Green Arrow serilerinden birisine geldik. Oliver'ın bütün malvarlığı bir anda yok olur ve Ollie meteliksiz birisine döner. Bu işin arkasındaki kişi Komodo'dur ve Komodo'yu yenebilmeki için Ollie, Fyff ve Naomi isimli iki arkadaşının da yardımını alarak harekete geçer. Ancak hikaye burada bitmez ve Shado'yla yeni evrende ilk defa tanışırız, yeni Count Vertigo'nun tutsağı olarak. Ve son olarak 6 kabilenin birbirlerine girdiği Outsiders Savaşı ile finalimizi yaparız!


20. Nightbirds
Yazar: Benjamin Percy
Çizer: Szymon Kudranski ve Patrick Zircher
Bulunduğu Sayılar: Green Arrow vol.5 #41-52
Lemire'in serisiyle bu seri arasında bir 6 sayı daha bulunmakta. O 6 sayının yaratıcı ekibi, Arrow dizisinin senaristleri. Felicity Smoak'ı Green Arrow evrenine soktular, Diggle, Felicity ve Ollie üçlüsüyle hemen hemen dizideki hikayelere benzer bir 6 sayı çıkardılar. O yüzden okumak size kalmış. Bu 13 sayı ise, Green Arrow'un New52 dönemindeki son serisi. Bundan sonra DC Rebirth kapsamındaki yeni serisine geçecek. Bu seride ise Shado, Deathstroke gibi dizideki elementleri göreceksiniz.


21. Roy Harper'ın Hayatı
More Fun Comics #73 (1941) - Roy Harper'ın ilk gözüktüğü sayı
Teen Titans #3 (1966) - Roy, Titans ekibine katılıyor
Green Lantern #85-86 (1972) - Roy'un uyuşturucu ile mücadelesi
New Teen Titans #20-21 ve Annual #3 (1983) - Roy'un Cheshire ile tanışması ve bebeği Lian'ın varlığını öğrenmesi
Action Comics #618 (1988) - Roy'un, Lian'ı alması
New Titans #97 (1993) - Roy, Arsenal adını alıyor
Justice League of America #7-8 (2007) - Roy, Red Arrow oluyor
Rise of Arsenal #1-4 (2010) - Roy kızını ve bir kolunu kaybediyor, Arsenal geri dönüyor
Red Hood and Outlaws #1 (2011) - Yeni düzende Roy, Jason Todd ve Starfire ile birlikte kanunsuz olarak dolanıyor.
Red Hood and Arsenal #1 (2015) - Jason Todd ve Roy Harper, kiralık kahramanlık işine giriyorlar.



Bonus: Batman: The Dark Knight Returns
Yazar: Frank Miller
Çizer: Frank Miller
Bulunduğu Sayılar: The Dark Knight Returns #1-4
"Batman dergisi ne alaka?" diyor olabilirsiniz belki, demeyin. The Dark Knight Returns serisi bildiğiniz gibi gelecekte, yaşlı bir Bruce Wayne'in zamanında geçmekte. Tamamen Batman'e odaklı bir seri. Ancak o gelecekte Bruce'a yardım eden eski bir dost var: saçı sakalı birbirine karışmış, bir kolunu kaybetmiş ama heyecanını ve neşesini hiç kaybetmemiş Green Arrow, Oliver Queen! Ollie'nin bu en meşhur tiplemesini görmek için, ekstra olarak bu enfes çizgi romanı da okuyabilirsiniz.


****
Tebrikler, Green Arrow hakkında okunacak neredeyse gerekli her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra Green Arrow hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz.

Eğer elinizde Green Arrow çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget