G.C.P.D. Dosyaları- Two Face Part 2

G.C.P.D Dosyaları - Two Face

 Çizgi romanda ana akım dediğimiz DC ve Marvel’da karakterler genel olarak üçe ayrılır. Herolar, Anti-Herolar ve Villianlar. Peki, cidden tüm karakterler bu kadar kesin olarak ayrılabilir mi? Nereden baksanız 100 yıllık bir kültürden bahsediyoruz burada. 70 yıl önce yaratılan bir karakter onlarca yazar ve çizerin elinden geçiyor. Yüzlerce hikaye anlatılıyor; bu hikayeler bazen karakterler üstünde kalıcı etki bırakıyor. Dahası, her gelen yazar bu karakterin derinine inmeye çalışıyor. Karakterler bu kadar derinleşince de karakterleri kesin kalıplara yerleştirmek saçma oluyor.

Her ne kadar çoğu süper kahraman tayt giyip suçla savaşmaya başlamış olsa da villianlar için böyle genel bir neden yok.  Ancak bazı villianlar motivasyonları ve ahlak yapıları açısından kesinlikle incelenmeyi hak ediyorlar. Bu yazı dizimizde işte tam olarak bunu yapacağız.  Ve bunu yaparken de kendince kuralları ve ahlak anlayışı olan karakterlere eğileceğiz .

İlk yazımızın ardından Batman'in en azılı düşmanlarından biri Two-Face'i incelemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yazıda karakterin kökenine inmiş ve Two-Face oluşunu incelemiştik. Şimdi de sıra psikolojisini ve motivasyonunu görmekte. 


2)Psikolojisi

Her ne kadar içinde bir zamanlar orada duran, hayatını Gotham’a adamış idealist adam olsa da hayata kaosun şekil vermesini isteyen bir adam da söz konusu. Ve bu çizginin tam ortasında duruyor işte Two-Face. Hikayelere göre karakterinin başka yönünün de ağır bastığı oluyor.

Two-Face ile ilgili başka ilginç bir şey ise idealini kaybetmiş olması. Bir çok karakterin aksine idealini gerçekleştirmek için çizgiyi aşsa da o çizgiyi aşınca, o ideali de kaybetmiş durumda. İşte onu Batman’in düşmanı yapan da tam olarak bu. Çünkü Two-Face Gotham’ı düzeltmeye çalışan biri değil. Sadece para atıp bu şekilde kararlarını uygulamaya koyan bir deli. Ama o kadar da amaçsız biri değil. Two-Face daha çok Falcone gibi olmaya başlıyor gitgide. Dark Victory hikayesinde Joker’in Hugo Strange’in Poison Ivy’nin bulunduğu bir ayak takımı kurup onlara hükmetmesinin başka bir açıklaması yok. Ve tabii 11 milyon dolar çalıp parayı bölüştürmek istemesinin de. Onları parayla dizginliyor, parayla yönetiyor. Dahası, Two-Face daha önce bir çok kez banka soydu. Çünkü para onu daha güçlü yapıyor, yıllar boyu zırhında en ufak delik açamadığı Falcone kadar güçlü.


Karakterin deliliğinden bahsederken bunun en uç noktalarını göstermesek olmazdı. Gotham Central’in Half a Life hikayesinde sırf Arkham’dayken Renee ona iyi davranıyor diye ondan hoşlanmış ve onun yeraltında kendisine katılması için Renee’nin tüm hayatını mahvetmiştir. Önce peşine bir sapık takıp sırlarını öğrenmeye çalışmış ve Renee’nin eşcinsel olduğunu öğrenince de bunu muhafazakar olan ailesinin öğrenmesini sağlamış, ardından peşine taktığı sapığı Renee’nin üstüne kayıtlı silah ile vurup olay yerindeki uyuşturucunun bir kısmını da Renee’nin evine bırakarak cinayeti onun işlediğinin sanılmasına neden olmuştur. Hapisaneye giderken de kızı kaçırıp yanına getirtmiştir. Hayatı mahvolduğu için orada onunla yeni bir hayata başlayabileceğini söylemiştir. Yani her ne kadar içinde hala aklı başında bir adamın kırıntıları hissedilse de aslında yeterince aklı başında olmadığının kanıtıdır bu.


Az önce de dediğim gibi kendisi Dark Victory’de kendine bir çete kurmuştu ve bu çeteye Joker’i de alıp onu son ana kadar dizginlemeyi de başarmıştı. Holiday Killer tüm ilgiyi üstüne çekince kıskanıp kimliğini öğrenmeye çalışan ve bunun için Harvey’i dövüp tehdit eden Joker bu sefer Two-Face karşısında boyun eğiyor. Two-Face’den dayak yemesine karşın bir şey yapmıyor ama Joker gibi bir deliyi dizginleyenin sadece para olmasını düşünmek de salaklık olur. Gerçi her ne kadar Joker hikaye boyunca dizginlense de finalde Joker rol çalıp Two-Face’i vurarak ne kadar güvenilmez biri olduğunu da kanıtlıyor. Buraya ufak bir dip not olarak Two-Face’in kendini Batman’in en büyük düşmanı olarak gördüğünü de söylemeliyim.   

İşte tam bu noktada devreye bahsettiğim onlarca yazarın elinden geçmesinin etkisi giriyor. Long Halloween ve Dark Victory’nin baş aktörü olan, Joker de dahil bir çok düşmana kök söktürmüş olan Two-Face. Scott Snyder’in yazdığı New 52’nin ilk sayısında pek çok 2.sınıf düşmanla birlikte Batman’e 5 dakika zor dayanıyorlar. Bu adam 1 yıl boyunca Batman’i peşinde koşturmuş ama yine de elinden kurtulmayı başarmış bir adam. Şimdi, zihinsel olarak güçlü ama fiziksel olarak güçlü olmayabilir diyebilirsiniz ama daha önce fiziksel olarak da Batman’in elinden kurtulduğu olmuştur. Dark Detective hikayesindeki gibi her ne kadar işin içinde klonu da olsa Batman’i bayıltmıştır. Ya da Batman, Infinite Crisis sonrası 1 sene uzaklardayken, Face the Face hikayesinde sadece 1 aylık eğitimle Batman’in görevini 1 yıl boyunca yerine getirmiştir. Dediğimiz gibi pek çok yazar bu karakterleri ele aldığı ve hepsi de farklı şekilde karakterize ettiği için bunun olması da gayet normal.


Karakterin sınırlarına geçmeden önce bir de baş düşmanıyla olan ilişkisine baksak iyi olur. Bruce, Harvey Dent’i kendine dost bilirdi.Hem aynı idealleri paylaşmaları hem de Batman’in bu yoldaki sayılı dostlarından olduğu için kendini ona oldukça yakın hissediyordu. Daha ortada Robin yokken, o vardı. İşte bu yüzden Harvey onun için çok değerli. Ve garip bir şekilde ona Jim Gordon’dan da fazla güveniyor belki bunda Jim’in polis olmasının da etkileri olabilir ama her halükarda Bruce ona Batman’in gerçek kimliğini açıklamak istiyordu. Hatta yapacaktı da. Ama sonra işler sarpa sardı. Ve Harvey, Two-Face’e dönüştü. Ve bir süreliğine Batman’in zayıf noktası oldu. O dostluğu yüzünden ona bazı şeyleri konduramadı ve bu onun kör noktası olarak kaldı ama nihayetinde bunları aştı. Çünkü Harvey’nin gittiğini biliyordu. Onun yerinde artık Two-Face vardı. Ama yine de içindeki o adama güveniyordu. Başka neden Harvey’nin yüzünün yanıkları iyileştiğinde ve psikolojisi düzeldiğinde onu eğitip şehri ona emanet etsin ki? Hem de bunu yapanın Bruce gibi paranoyak biri olduğunu unutmayalım.

3)Sınırları

Bu yazı dizisinde seçtiğimiz karakterlerin hepsinin kendince olaylara bir bakış açıları var. Bu işi yapmalarınıın nedenleri var. Ama hepsinden önemlisi hepsi nerede duracağını iyi biliyor. Kendi sınırlarını aşmıyor her ne kadar sınırları fazlasıyla esnek olsa da. Listedekiler arasında sınırları en belirsiz olanı da Two-Face. Çünkü psikolojik olarak en bozuk karaktere o sahip. Her ne kadar  nedenlerine saygı duyabilseniz bile bir yerde deli olduğunu gösteriyor. Daha önce örnek verdiğimiz Renee olayında olduğu gibi. O olayda pek bir sınırı yoktu Two-Face’in ama kendisinin genel olarak bir prensibi var.

Bunun en belirgin görüldüğü yer de Dark Detective’dir. Başkanlık yarışına giren Joker’in, insanları korkutarak oy alması karşısında yerinde duramayan Two-Face onu engellemeye çalışır. Bu konuda pek başarılı olduğu söylenemez ama Two-Face’in sırf bunu yapmak için uzun yıllardan sonra ilk kez parayla karar vermeyi bırakması bile oldukça ilginç.

Two-Face etrafa rastgele terör saçmayı amaçlayan biri değil ama net bir motivasyonunun olmaması da onun net bir sınırı olmadığı anlamına geliyor. Diğer karakterlere oranla kıyaslandığında sınırlarının çok geniş olduğunu görebiliyorsunuz Two-Face’in.

Kendisini diğer karakterlerden ayıran en belirgin özellik ise kararları vermesini sağlayan paradır. Karakterin sembollerinden biri olan bu para, öyle sıradan bir para da değildir. Akıl hastası babasının verdiği paradır bu. Two Face’in The Long Halloween’in de etkilendiği 90 yapımı bir başka orijin hikayesi daha vardır. Batman Annual #14’te anlatılan bu orijinde, babasının verdiği parayı alan Harvey her gece kabus görmeye başlar ve daha sonrasında gelişen olaylar onu Two-Face yapar. Bu hikayede Two-Face oluşunu tetikleyen olay bir nevi para gibi görünür ve Long Halloween’de de aynen bu şekilde yansıtılır aslında. Sadece o para Long Halloween’de kendine 1 sayfalık yer bulur. Ve Harvey, Two-Face olana kadar da yüzünü göstermez.

Burada Harvey’nin sınırlarını inceleyeceksek para için ayrı bir parantez açmamız gerekecek. Çocukluk döneminde bir insanın başına gelen şeyler diğer dönemlere göre çok daha büyük etkiler bırakır. Burada da aynı şey söz konusu. 

Harvey’in babası da bir akıl hastası ve Harvey’nin Two-Face iken kullandığı paraların asıl sahibi.  Babası her gün o parayı atarak çocuğunu dövüp dövmeyeceğine karar veriyor. Böyle bir ortamda yetişen Harvey ise çocukken gördüğü bu fiziksel şiddete rağmen kafayı sıyırmadan kurtuluyor. Ve bahsettiği Annual sayısında bir gün babasını ziyaret ettiği sırada babası Harvey’e bu paralardan birini veriyor ve Harvey o parayı aldıktan sonra kabuslar görmeye başlıyor. Bir nevi para tetikliyor Harvey’nin Two-Face’e dönüşümünü çünkü bu kabusların peşi sıra gelişen olaylar Harvey’nin cinayet işlemesine ve daha sonrasında Maroni tarafından yüzü yakılınca da psikolojisini kaybedip tam olarak Two-Face olmasına neden oluyor.


Harvey’in babasından bugüne kadar pek fazla bahsedilmemiş ama bu Annual sayısından anladığımız kadarıyla çift kişilikli gayet sevecen bir tarafı var ve bir de oğluna şiddet uygulayan psikopat bir yanı var. Harvey’nin karar verirken bu parayı kullanmasının  en büyük edeni de bu. Küçüklüğünde babasının iki yönünü de görmüş birisi. İyi ve kötünün birbirinden çok net bir şekilde ayrıldığını farkında ama bir insanda her iki yönün de olduğunu bilecek kadar Gotham’da savcılık yapmış birisi. Yüzü asitle yandığında da yüzünün yarısı çok kötü bir duruma geliyor. Bu olay ona çift kişilik kazandırırken, her şeyi tetikleyen bir yönü, kötü bir yönü iyi olan bu hileli para, ne yapacağını bilmeyen Harvey’in yön göstericisi oluyor. Ve kanunun iyi yönünde yıllarca çalışıp bir sonuca ulaşamayan Harvey bu sefer de kötü yönünü denemeye kalkıyor.

Kısaca Two-Face, çok aşırıya kaçmayan bir suçlu olmakla birlikte neredeyse hiçbir sınırı da olmayan bir kötü. Onu sınırlarına bağlayan tek şey geçmişinden gelen, tıpkı Harvey’in yüzü ve kişiliği gibi iki yüzü olan bu para. Dark Detective örneğinde olduğu gibi sınırlarını rasyonel kararlarla aşsa bile onları pek terketmiyor.

Gotham’ın, tüm hayatını elinden alıp çift kişilikli bir suç dehasına dönüştürdüğü bu adamı elimizden geldiğince sebepleriyle, kökeniyle incelemeye çalıştık. Kendisinin o basmakalıp “villian” tanımına ne kadar uyduğunun şüpheli olduğunu görmüşsünüzdür herhalde. Bu yazı dizisindeki bir sonraki durağımız ise galaktik bir polis teşkilatını karşısına alan, kendi gezegenine korkuyu salan Sinestro olacak. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Harvey Dent ile ilgili okumaktan keyif alacağınızı düşündüğümüz bazı hikayelerse şunlar:
The Long Halloween
Dark Victory
Gotham Central: Half a Life
Dark Detective
Batman Annual #14 - Eye of the Beholder
Legends of the Dark Knight: Faces
Face the Face



Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget