Inceleme: Constantine S01E01 - Pilot


Oyuncular: Matt Ryan (John Constantine), Miles Anderson (Dr. Roger Huntoon), Lucy Griffiths (Liv Aberdine), Charles Halford (Chas Chandler), Julia Lehman (Talia), harold Perrineau (Manny) 



Bu senenin en önemli dizi adaylarından birisi olan Constantine'in pilot bölümü internet semalarında süzülmekte ve malum ortamlarda bulunmakta. Biz de sıcak sıcak izleyip sizler için inceleyelim, neler var neler yok açığa çıkaralım istedik. Fakat dizinin ta sonbaharda yayınlanacağını düşünürsek, beklemek isteyenler olacağını düşünüyoruz ve incelememizi 2 kısıma ayırıyoruz. İlk kısımda dizi ile ilgili genel görüşlerimi ve dizinin nasıl olduğunu söyleyeceğim, 2. kısımda da ağır spoiler bombardımanına girişeceğim. Hadi bakalım.



Herkesin aklındaki konudan başlayalım. Constantine sigara içiyor. Ama sadece sigara içtiğini biliyoruz. Yani fragmanlarda gördüğümüz çakmağı, Constantine sünnet olsun diye taşımıyormuş, hakikaten sigara içiyormuş. Ancak bölümde hiç içmediğini ve sadece bir yerde söndürdüğünü düşünürsek sigara içmeyecek büyük ihtimalle, sadece sigara içtiğine dair bol bol ima göreceğiz. Dizi ise genel olarak Supernatural dizisini ve benzer tarzları sevenler için gayet güzel olacak gibi. Şimdi bu sızan bölüm pilot bölüm olduğu için ve daha asıl bölümün çıkmasına aylar olduğu için asıl bölüm yayınlandığında büyük farklılıklar görmemiz olası. Efektler daha sağlam olacaktır, kesilen sahneler ve eklenen kısımlar da olacaktır. Hatta bir ihtimal daha var ki o da bölümün tamamen yeniden çekilmesi. Bunları daha önce bol bol gördük. TV'de her şey mümkün. Kısacası doyurucu bir Hellblazer dizisi geliyor.

Bu noktadan sonrası bölüm ile ilgili spoiler içermektedir. Uzak durmanızı, şöyle bir göz atacaksanız spoiler sızıntı kostümünüzü giymenizi tavsiye ederiz.

Öncelikle şunu bir kesinleştirelim. Evet, dizi Supernatural'e benziyor ama kalkıp daha pilot bölümden Superatural çakması demek çok büyük haksızlık olur. Kendine has bir tarzı var kesinlikle. Buna ek olarak Supernatural'in de esasen Hellblazer'dan etkilendiğini belirtelim. Hatta örneklemek için Castiel'in kıyafetlerine bakalım:


Dizi hakkında söyleyeceğimiz en önemli şey bir çizgi roman uyarlaması olarak beklenenin çok ama çok üstünde. Bölümümüz bol bol easter egg ve çizgi romandan alınma kısımlarla kaynıyor. Tüm bu çizgi roman göndermeleri eşliğinde bölümümüzü inceleyelim.

1978 yılında John Constantine ve bir grup arkadaşı Newcastle'da bir barda bir şeytanla karşılaşırlar. Şeytan, barın sahibinin yeğeni Astra'yı esir almıştır ve John da Astra'yı kurtarmak için daha güçlü bir şeytanı çağırıp iti ite kırdırmaya niyet eder ve Nergal'ı çağırır. Fakat planlar ters teper, küçük Astra'nın ruhu cehennemde mahsur kalır. 

Yok yok, diziyi anlatmıyorum. Çizgi romanlarda tam 17 sene John'un peşini bırakmayan korkunç Newcastle vakasını anlattım. Görüyoruz ki doğrudan dizide anlatılan hikaye bu. 

Peki, çizgi romanda bu olay yaşandıktan sonra ne oluyor? 

1979 yılında John Constantine Ravenscar Güvenlik Merkezine yahut Akıl Hastanesine yatırılıyor. Bunun sebebi ise küçük Astra'yı John'un öldürdüğünü düşünmeleri. Burada Astra'yla aynı yaşlarda çocuklara sahip olan çalışanlar John'a işkence yaparak onu sorguluyorlar.


Tam 3 yıl sonra, 1982'de John buradan doğu yakası suç baronu Harry Cooper sayesinde çıkıyor. 

Dizide ise John buraya kendi isteğiyle yatıyor ve yine aynı şekilde buradan kendi isteğiyle çıkıyor. Ama yatmasının ve işkence görmesinin sebebi Astra'yı kendisinin öldürdüğünü düşünmesi.


Yani Newcastle vakası John Constantine'in hayatında büyük öneme sahip ve dizide de bu atlanmamış, hikayeyi olduğu şekilde görüyoruz. Ve John, Astra'nın ruhunu özgür bırakmak istiyor tıpkı çizgi romanlardaki gibi. Astra da ırk değiştirmiş olsa da dizide kendine yer bulmuş oluyor.


Çizgi romanlarda Ravenscar'da John'u tedavi eden kişi Dr. Roger Huntoon'dur ve John bir zaman sonra onun sevdiği bir kadını ondan alınca düşmanlık beslemeye başlıyor. Dizide de ilk bölümde kendisini John'un doktoru olarak görüyoruz. İlerleyen bölümlerde onu da karanlık tarafta görecek miyiz bilmiyoruz tabi. Kötü adam değil tabi ki. Ama John'u pek sevdiği de söylenemez.


Eh, Ravenscar'daki tedavisi John için oldukça güçlü bir motivasyon olmuştu ama dizide bu olmayacak haliyle John'un kısa süreli yattığını düşünürsek.

Çizgi romanda John'un Newcastle vakasına eşlik eden kişilerden birisi Ritchie Simpson ve öğreniyoruz ki dizide de eşlik etmiş kendisine. 

Ritchie'nin zamanla bir tekno-şeytana dönüşeceğini ve tüm bunların Astra ve Nergal ile ilgili olacağını söyleyelim ama asıl pilot bölümde olayları görene kadar şimdilik bu çizgi roman spoilerlarını saklayalım. Ne olur ne olmaz sonuçta. Arkasında küçük robotlarıyla Ritchie'ye bakalım:


Bölümdeki diğer easter egglere bakalım:

Fragmanlarda da görmüş olduğumuz Doctor Fate'in miğferi:


Duvardaki "More Than This" (Yani ters yazılmış haline: "EROM NAHT SIHT") yazısına bakalım:


DC evreninde kelimeleri ters söyleyerek büyü yapabilen iki karakter vardı. Kimdi onlar bir hatırlayalım:


Büyücü Zatanna ve babası Zatara... Zatanna'nın John ile samimi ilişkisi olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

Ve son olarak, şu gördüğümüz şey de ya bir Swamp Thing kafatası yahut Pandora'nın kutusunun yeşil bir versiyonu:


Easter eggler üzerine çok fazla eğilmememizin sebebi dizinin henüz pilot bölümünün çıkmış, daha doğrusu sızmış olması. Asıl bölüm çıktıktan sonra daha sağlıklı düşünme ve açıklama fırsatımız olacak. 

Karakterler çizgi romandan birebir alınmış gibiler. Chas Chandler'dan tutun, yukarıda bahsettiğimiz Richie Simmons'a kadar şimdilik karşımıza çıkan tüm karakterler -figüratif yan karakterleri bile dahil ediyorum bu listeye- Hellblazer sayfalarından alınıp yerleştirilmiş. Dahası bu karakterlerin yanına orijinal karakterler de eklenmiş: zamanı durdurabilen, çılgın, parlak gözlü, Constantine'in koruyucu meleği Manny ve dişi sidekick Liv.


Ve tabi ki dizinin en önemli parçası John Constantine nasıl olmuş?

Tam olarak olması gereken şekilde ve harika olmuş. Her şeyden önce İngiliz, bol aksanlı, sarışın, rahat ve çizgi romandaki tipine neredeyse birebir benzer. Görünüşte hiçbir sıkıntı yok. Yer yer karikatürize bulmuş olanların da zamanla alışacağını düşünmekteyim. 

Karakteri de oldukça orijinal haline yakın. Alaycı, sahtekar, iğneleyici, kimsenin güvenmediği, herkese karşı koz kullanabilen, yeri geldiğinde pislik, yeri geldiğinde içinde duygular taşıyan bir adam. Dizinin yaratıcısı David S. Goyer'ın Da Vinci's Demons'dan kalan alışkanlığından olsa gerek John da büyük ihtimal ilerleyen bölümlerde annesini ruhsal dünyada aramaya çıkacak ve ruhları gören Liv'i ona çaktırmadan yanına çekerek bunun için kullanacak. Tabi bir tahmin bu. Her türlü yöne kayabilir dizi.

2005 yılında vizyona giren ve isminin Constantine olması dışında Hellblazer çizgi romanlarıyla neredeyse alakası olmayan filmle karşılaştırdığımızda dizi fersah fersah önde ve umarız eldekinin üstüne koyarak ilerlemeye devam ederler. Şimdi sıra eylül ayında asıl pilot bölümün düşmesini beklemekte.

 

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget