DEMİR ADAM 3 VERİ TABANI

Sizlere Demir Adam 3 filmi ile ilgili hataları, gafları, bilmediğimiz ve duymadığımız şeyleri sunuyoruz. Tüm veriler IMDB'den, çeşitli yerli/yabancı forumlardan ve bizlerin kendi fikirlerinden derlenmiştir.


HATALAR

Mark 42’nin kol, bacak, göğüs parçalarının aksine maske üzerinde uçmasını sağlayacak hiçbir havalanma sistemi bulunmazken maske tek başına havada ilerleyebiliyor.

Pepper ve Killian’ın ilk buluşmalarındaki iş görüşmesi esnasında, Pepper’ın at kuyruğu şeklinde topladığı saçlarının biçimi sahneler arasında sürekli değişiyor.


Tony, Happy ile telefon görüşmesi sırasında mahzeninden beyaz şarap çıkarıyor. Ancak daha sonrasında atölyesine getirip masaya koyduğu ise bir şişe kırmızı şarap.

Tony Mandarin’i tehdit ederken basının önünde adresini verdiği esnada gözünde gözlük yok. Ancak kamera açısı Tony’nin arkasına düştüğünde gözlük var. Sonra tekrar öne geçtiğinde ise gözlük yine yok.

Amerika’nın en büyük teröristini tehdit etmesine rağmen Tony’nin evinde hiçbir savunma sistemi bulunmuyor. Hatta J.A.R.V.I.S.’in dedektörleri kapıya gelen misafiri bile tespit edemiyor.

Kasabada Tony’e saldıran Extremis serumlu kadının yüzünde yara izi var. Ee, hani Extremis her türlü vücut deformasyonunu toparlıyordu?


Tony’nin zırhları retina taraması ile sadece sahibine uyumlu çalışmasına rağmen koskoca Amerika’nın yarattığı Patriot’u eline geçen kullanabiliyor. Ne yani, bir retina taraması koymak çok mu pahalıya geldi? (Zırhı A.I.M. geliştirdiği için demeyin hiç, başkanın güvenliğine verdikleri ve Albay Rhodes’un üzerine zimmetli zırhtan bahsediyoruz.)

Tony ve Rhodey’nin Trevor’u bastığı sırada, Trevor’un izlediği maç Liverpool/Chelsea maçı. Film Yılbaşı arifesinde geçmesine rağmen bu maçın oynanış tarihi Mayıs’ın 8’i.

Tony ve Rhodey’nin Mandarin ile konuştuğu ve sonrasında sürat teknesinde yol aldığı sahneler arasında Tony’nin sağ gözündeki yara yer değiştiriyor.

Iron Patriot zırhının omuz üzerindeki lazer topu (ki kendisinin kullanıldığını da hiç görmedik ya…) film boyunca sürekli omuz değiştiriyor.




Igor’un ortaya çıktığı ve tek bir işe yaradığı sahnede vinçlerden birini destekleyerek düşmesini engelliyor. Ancak Tony zırhları patlatması için J.A.R.V.I.S.’e emir verdiğinde zırhların hepsi havaya uçmasına rağmen Igor’un tuttuğu vinç yıkılmıyor.


Extremis askerlerini ortadan kaldırmak bir türlü mümkün olamıyorken Rhodey ile konteynırın üzerinde çatışan iki askeri denize düştükten sonra bir daha göremiyoruz. Ne yani, suya düşünce sönüyorlar mı?

Extremis protokolü uygulanan herkes bilmem kaç bin celcius ısıya kadar çıkabiliyor, hatta metali eritebiliyorken üzerindeki giysiler hiç erimeden kalıyor.

Son sahnede Pepper Killian’ı yenerken üzerinde zırhın kol kısmının enerji alabileceği hiçbir kaynak olmamasına rağmen avuç içi repulsorunu kullanarak bombayı patlatıyor.


Ve son olarak… bütün bir film boyunca onlarca hazır ve nazır durumda zırhı olmasına rağmen Tony sürekli Mark 42’nin şarj olması için bekliyor.

BİLMEDİKLERİNİZ & DUYMADIKLARINIZ

Üçlemede Tony Stark rolü için Tom Cruise düşünülüyordu. Daha sonra bir şekilde Robert ile anlaşıldı. Üçleme sonrası kontratı biten Robert’dan sonra tekrar ilk karar olan Cruise düşünülüyor.


Maya Hansen rolü için ilk düşünülen adaylar Gemma Arterton, Diane Kruger ve Isla Fisher’dı. Son olarak ise Jessica Chastain seçilmişti. Ancak oyuncunun takviminin yoğunluğu ve diğer bazı anlaşmazlıklar yüzünden son anda Rebecca Hall getirildi.


Aldrich Killian rolü için düşünülen ilk isim ise Jude Law idi. Ancak Sherlock Holmes serilerinde başarılı bir ikili olan Downey ve Law’ın arasındaki dinamizm bozulmak istenmedi ve Guy Pearce’a gidildi.

The Incredible Hulk filmindeki bonus sahnesini de sayacak olursak, bu Robert Downey Jr.’ın Tony Stark’a beşinci hayat verişi idi.

Üçleme içerisinde bu Jon Favreau tarafından yönetilmeyen ilk ve tek Demir Adam filmi. Bunun nedeni olarak Favreau’nun Magic Kingdom ve Jersey Boys isimli iki farklı proje ile ilgilenmesi olduğu söylendi. Favreau daha sonra da yönetmen koltuğunda olmamanın, canlandırdığı karakter Happy Hogan’dan daha fazla tat almasını sağladığını söyledi. Direkt olarak şu ifadeyi vermiş: ‘’Ben artık bebeğin bezini değiştirmek zorunda olmayan ama istediğim zaman onunla oynayabileceğim gururlu bir büyük babayım!’’


Çizgiromanlarda Iron Patriot aslında Örümcek Adam’ın baş düşmanlarından olan Norman Osborn’a ait. Ultimate evreninde ise bizzat Tony’nin ana Demir Adam zırhı. Filmde ise Kaptan Amerika temalı yeni bir Demir Adam zırhı olarak karşımıza çıkıyor. Yapımcımız bunu İntikamcılar sonrası hükumetin verdiği tepki olarak yorumlamayı tercih etmiş. ‘’Uzaylı istilasında günü kurtaran süper kahramanlar oldu, devlet değil. Onlar da kendilerini, kendilerine ait bir süper kahraman yaratmak zorunda hissettiler. Tıpkı ikinci dünya savaşında Kaptan’a ihtiyaç duyulması gibi. Ellerinde zaten zırhlı bir asker vardı. Onlar da zırhı alıp bayrağın rengine boyadılar. Bu seçim bize Rhodey’i filmde daha fazla kullanabilme şansı vermiş oldu. Karşımızda hem görevine hem arkadaşlığına sadık bir insan var. Rhodey ile Tony’nin arasındaki arkadaşlığın sağlamlığını burada daha net görebiliyoruz.’’


Aslında filmin gösterim tarihi ilk başta ocak olarak belirlenmişti. Filmin konusunun yılbaşında geçmesinin nedeni de bu. Ancak Robert’ın çekimler esnasında ayak bileğini incitmesinin ardından proje bir süre ertelendi.

Yönetmen Shane Black bu filmi, diğer iki filmin aksine ‘’Demir Adam zırhı içerisindeki iki adamın kapışması.’’ olarak kurgulamaktansa daha derin ve sürprizli bir biçimde işlemek istediğini söylüyor.

Filmin başında Dr. Yinsen’ın Zurih konferansında Tony’i tanıştırdığı adam Chen Lu. Kendisi tanınmış Marvel kötü adamlarından Radioactive Man olarak da bilinir.


Yönetmen Shane Black ve oyuncu Robert Downey Jr.’ın birlikte çalıştığı ilk proje ‘’Kiss Kiss Bang Bang’’ adlı filmdir.


Bu Kiss Kiss Bang Bang ve Lethal Weapon’dan sonra Black’in üçüncü yılbaşı temalı aksiyon filmi.

Avengers da dahil olmak üzere AC/DC tınısı duymadığımız ilk IronMan filmi bu.

Her filmin müzikleri için farklı müzik yapımcıları tercih edildi. İlk filminki Ramin Djawadi idi. İkinci filmde masa başına John Debney geçmişti. Bu filmde ise Brian Tyler’ın ritimlerini dinledik.

Filmde A.I.M. (Advanced Idea Mechanics) Aldrich Killian tarafından yönetilen bir bilim kuruluşu. Çizgiromanlarda ise İkinci Dünya Savaşı sonrası gücünü yitiren Hydra’nın bir kolu olarak doğan ve S.H.I.E.L.D.’ın kötü ikizi olan bilimsel bir terör örgütü.

Tasarımcı Russell Bobbitt Mandarin için on adet farklı yüzük tasarladı. El yapımı yüzükleri tasarlarken onların sadece sembol olduğunu ve hatta hiçbir işe yaramayacaklarını kendisi de biliyordu.


Aslında Robert ikinci filmden beri Gwyneth’in de bir zırh giymesi için senaristlere ısrar ediyordu. Yapımcı da bu fikre katılarak şu sözleri sarfediyor: ‘’Perdede sürekli yardıma muhtaç kadın rolü görmekten bıktık. Ancak bazen bir kahramanın kendi hayatından daha fazla önem veridiği bir şey uğruna savaşması için motive edilmesi gerekir. Bu yüzden bu mekaniği biraz değiştirdik. Sorulması gereken soru –Tehlikede olan Pepper mı yoksa Pepper bir kurtarıcı mı?—olmalı.

Film için ayrılan ilk bütçe 140 milyon dolardı. Ancak İntikamcılar’ın (İnatla İntikamcılar) gişede yakaladığı büyük başarının ardından Disney bütçeyi 200 milyona çıkardı ve Black’den elinden gelenin en iyisini yapmasını istedi.

Bu 130 dakika ile üçleme içerisinde en uzun Demir Adam filmi.

Shane Black film esnasında Fevreau’dan bir çok tavsiye aldığını ve bunlar için de minnettar olduğunu söyledi.

Mandarin’in sağ serçe parmağındaki yüzük, ilk filmde Tony Stark’ı kaçıran Raza’nın parmağındaki ile aynı.

Happy ofise ilk girdiği esnada herkese yaka kartları konusunda uyarı yaparken ‘’Bambi’’isimli birine de sesleniyor. Çizgiromanlarda Bambi, Tony Stark’ın en uzun süre baş sekreterliğini yapmış olan Bayan Arbogast’ın adıdır.



Happy’nin hastanede izlediği Downton Abbey isimli dizide rol alan Jessica Brown Findlay, aslında diğer bir Marvel filmi olan Captain America: The Winter Soldier’da Sharon Carter karakteri için düşünülüyor.

Happy Hogan’ın en sevdiği dizinin Downton Abbey olmasını öneren de Jon Fevreau. Çünkü dizinin temasının Demir Adam serisi ile paralel olduğunu düşünüyor. Esas kıza aşık olan yan rolün patronuna olan saygısından dolayı bunu hiçbir zaman dile getirmemesi!

Happy ve Pepper çizgiroman evreninde bir süre evli kaldılar.

Bu Tony’nin teknolojisinin ya da J.A.R.V.I.S.’in S.H.I.E.L.D. tarafından müdahaleye uğramadığı ilk Demir Adam filmi.

Tony’nini çizgiromanlarda yüzlerce zırhı olmasına rağmen filmde bunların yalnızca bir kısmı gösterildi ki onlar da orjinallerinden farklı varyasyonlardı.

Mandarin’in boynunda Kaptan Amerika’nın kalkanı’nın dövmesi var. Ancak kalkanın merkezinde klasik yıldız sembolü yerine anarşizmin sembolü olan A harfi bulunmakta. Bu da Trevor Slattery’nin anarşist olması ile bağdaştırılıyor.


Filmde Extremis dozu alarak modifiye edilmiş kötü adamların her biri aslında Marvel’daki orta düzey kötü adamların farklı varyasyonları. Eric Savin aslında Coldblood isimli bir suikastçi cyborg’dan esinlenildi. Tony’e kasabada saldıran kadın: Ellen Brandt aslen Man-Thing’in baş düşmanı ve yüzü tamamen yaralıdır. Happy’nin yaralandığı patlamaya sebep olan arkadaş: Firepower aslında çizgiromanlarda kendine has bir zırha sahip ve siyahidir.

Filmde Amerikan başkanının adının Ellis olmasının nedeni, 2005 yılında IronMan: Extremis isimli öyküyü kaleme alan yazarın adından geliyor olması: Warren Ellis.

Film vizyona girmeden önce, Amerika’da blu-ray için ön sipariş verilebiliyormuş.

Killian’ın göğsündeki ejderha dövmeleri Demir Adam’ın diğer düşmanlarından Fin Fang Foom’un sembolü.


Aldrich Killian filmde her ne kadar baş kötü olarak karşımıza çıkmış olsa da çizgiromanda daha ilk sayfalarda intihar ederek ölen basit bir bilim adamı.

Tony’nin ölü taklidi yaparak intikamını alması için geri dönmesi fikri yine bir Demir Adam serisi olan ‘’Armor Wars’’dan (Zırh Savaşları) geliyor.

Extremis virüsü aslında temel olarak Kaptan Amerika’nın süper asker serumunun nano-teknolojik versiyonu.

Bu, Samuel L. Jackson’ın Nick Fury olarak gözükmediği ilk Demir Adam filmi. Bu da akıllara ‘’Acaba Fury’i artık başkası mı oynayacak?’’ sorusunu getiriyor.

Bu Marvel tarihi boyunca bir aktörün iki defa Bruce Banner’ı (Hulk) canlandırdığı ilk film.

Filmin gerçek ortamda çekilen tek sahnesi uçaktan düşüş sahnesi. Yakalamalar için uzmanlarla birlikte serbest gökyüzü dalışı ve havada güvenlik halatları ile akrobasi gerçekleştirildi. Onun haricinde görüntülerin yüzde 80’i stüdyo çekimi.


Yönetmen Shane Black’in aşırı tepki toplayan Mandarin yorumu üzerine bir açıklaması var: ‘’Düşmanlara bakış açımızı değiştirerek ilginç bir şey denemek istedim. Ya yaşanan her şeyin bir terör saldırısından daha büyük bir arka planı varsa? Ya Mandarin sadece bir mitse? Ya günümüz popüler bilincinin en kolay kabul edebildiği mit terörse?’’ Aslında bu gerçekten düşündürücü bir yöntem. Yapımcı Kevin Feige de bunu yapmanın oldukça büyük bir risk olduğunu kabul etse de ekliyor: ‘’Bazen işin ucunda her şeyinizi kaybetmek de olsa, gelenekleri kırmak önemlidir. Shane’in yalancı yüzler ve beklenmedik sürprizler konusunda doğal bir yeteneği var. Ona güveniyorum.’’

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget