Mjölnirsiz Thor'un Hikayesi: The Unworthy Thor #1-5


Thor serisini ne zamandan beri takip ediyorsunuz? Ya da Thor'un başına gelenlerden haberiniz var mıydı? Marvel Now adı verilen çizgi roman dönemi içinde Thor dergisinin başına, daha önce Schism gibi X-Men'i birbirine düşüren bir hikayenin yazarı Jason Aaron geçti. Derginin adını Thor: God of Thunder olarak duyurdular ve derginin çizerliğinde, her çizimiyle gönlümüzü tekrar tekrar fetheden Esad Ribic yer aldı. Şunu belirtelim, seri güzel bir seri. Okumanızı da şiddetle tavsiye ederim. Ben burada kısaca geçmişte olanlardan bahsedeceğim.

Bu serinin ilk iki öyküsü olan God Butcher (Tanrı Kasabı) ve God Bomb (Tanrı Bombası) isimli öykülerde, Thor yepyeni bir düşmanla tanıştı: Gorr. Bu dostumuzun ailesi zamanında öldürüldüğünde tanrılarından cevap bulamamış ve ölümleri için de tanrıları suçlamış, dolayısıyla bütün tanrıları yeryüzünden silmeye karar vermiş. Dönem içinde Gorr'un öyküsü iç parçalayıcıydı. Tabii, Aaron, Doctor Strange serisinde de ailesi büyücüler tarafından öldürülen birisinin kurduğu tarikatın, bütün büyücüleri öldürmeye kalktığı Empirikul hikayesini okuduktan sonra ilk etkisini kaybetti ancak Gorr yine de nevi şahsına münhasır bir karakterdi ve Thor dahil, bütün tanrıların kafalarını allak bullak etmişti. Gorr'a göre tanrılar gereksizdi ve evrendeki hiçkimsenin yakarışlarını, dualarını kesinlikle hak etmiyorlardı. Gorr'un hikayesi, Thor: God of Thunder'ın ilk 11 sayısında işlendi. Sonucunu ve detaylarını oradan görebilirsiniz.


Takvimlerimizi biraz ileriye alıyoruz. Marvel evreninde olan biten her şeyi izleyen, hepsinin kaydını tutan ve Ay'da yaşayan Watcher Uatu öldürüldü. Bu ölümün ardından Watcher'ın sakladığı tüm sırlar açığa çıktı. Marvel evrenindeki her karakterin bir sır taşıdığı ortaya çıktı ve bunun üzerine herkes birbirine girdi. Böylece Original Sin hikayesi başlamış oldu. Bu hikayenin nihayetinde Watcher, Marvel sinematik evreninden önce beyaz ve saçlı şekilde tanıdığımız Nick Fury oldu. Fury'nin oğlu ve Samuel L. Jackson'a oldukça benzeyen Nick Fury Jr. ise Dünya'da onun yerine geçti. Nick Fury, Watcher olarak benliğini kaybetti ve bedenler üstünde bir varlık oldu. Ay'da ikamet etmeye başladı. Kendisinin yanına gelen Thor'un kulağına eğildi ve ona bir sır söyledi. Thor'un şaşkınlıkla gözleri büyüdü ve işte tam bu sözleri duyduktan sonra elindeki Mjölnir'i düşürdü. Bir daha da asla kaldıramadı. Mjölnir'in başında ağladı, isyan etti, çıldırdı ama hiçbir şekilde kaldıramadı. O duyduğu sözlerden sonra Thor, artık Mjölnir'e layık değildi.


Takvimlerimizi biraz daha ileri alalım. Ay yüzeyine gelen bir kadın hiç zorlanmadan Mjölnir'i kaldırdı ve yeni bir Thor, dişi Thor doğdu. Daha sonra bu yeni Thor'un kim olduğunu öğrendik: /Spoiler/ Jane Foster /Spoiler/. Bizim layık olmayan Thor'umuz ise kayıplara karıştı, kendisini içkiye verdi. Eline silah olarak eski baltası Jarnbjörn'ü aldı. Başta bu yeni Thor'dan Mjölnir'ini geri almak istese de bu çabadan vazgeçti. Sonrasında dişi Thor'un, Malekith ile olan savaşında ona yardım ederken Malekith, Thor'un kolunu kopardı. Babası Odin, bir cüce çağırdı ve ona Asgard'ın büyülü metali Uru'dan yeni bir kol dövdürdü, Thor da bu kolu taktı o günden beri.


Sonrasında bir orada bir burada gezen Thor'un yolu nihayet Asgard'a yeniden düştüğünde, tanrılar yurdunun yerinde olmadığını gördü. İşte The Unworthy Thor hikayesine kadar olanlar buydu. Bundan sonra da layık olmayan Thor'un son öyküsüne başladık. Hikayeden uzun uzadıya bahsetmeyeceğim. Yine de hikayeyi okumamışsanız, şu ana kadar yazıda okuduğunuz bilgilerle çıkan 5 sayıyı okuyup öyle gelebilirsiniz. Eğer seriyi okumayacaksanız, çok kısa bir özetini geçeceğim. Dolayısıyla, bu noktadan sonrası The Unworthy Thor serisine dair SPOILER İÇERİR.

Thor, evreni fersah fersah gezmekte ve yeniden Mjölnir'e layık olduğunu kanıtlamak için yollar aramaktadır. Bu arayışı esnasında yolu Asgard'a düşer ve Asgard'ın eski yerinde var olmadığını görür. Asgard'ın yerine bakmak için harekete geçtiğinde, eski dostu Beta Ray Bill'i görür. Bill, Thor'un daha layık olduğunu söyleyerek kendi Mjölnir'ini vermek ister ancak Thor bunu reddeder. Bill, Thor'a sahipsiz bir Mjölnir olduğunu da söyler. Secret Wars serisinde Tanrı Doom'un, bütün evrenlerdeki Thorlardan oluşan polis kuvvetinden bir Thor'un Mjölnir'i, sahipsiz kalmıştır. Thor, bu Mjölnir'in kendisine fısıldayarak çağırdığını duyar ve Bill ile birlikte bu fısıltıyı izler. Nihayetinde Mjölnir'i bulurlar. Mjölnir, eski Asgard topraklarına düşmüştür. Ancak bu Mjölnir'i almak isteyen birisi daha vardır: The Collector! Bu silahı, koleksiyonuna katmak isteyen Collector, çekici kaldıramadığı için üzerinde bulunduğu bütün Asgard topraklarını koleksiyonuna almıştır. Bu Mjölnir, Ultimate evrenindeki Thor'un çekicidir. Onu almak isteyen ikiliyi Collector yakalar ve ikiliyi hapse atar.


İkili, hapisten bir cehennem köpeğiyle birlikte kaçar, saldırıya geçer. Bu sırada, bir Mjölnir'in varlığından haberdar olan Thanos, Proxima Midnight ve Black Swan'ı, silahı almaları için görevlendirir. Bu ikili, yolda birisiyle daha karşılaşır ve Collector, Thor, Bill, köpekleri ve Black Order, Mjölnir için savaşa girer. Savaş sona erdiğinde galip Thor olur. Black Order, Thanos'un yanına elleri boş döner. Thanos onları cezalandıracakken, Proxima ve Swan'ın tanıştıkları üçüncü kişi onları cezalandırır ve gerçek kimliğini açığa çıkarır: cehennemin efendisi Hela'dır. Thanos'a, Hel'i yeniden almasına yardımcı olması karşılığında, titanın aşkı Death'i ona vermeyi teklif eder. Diğer tarafta Collector'un bütün adamları ölmüştür ve Collector başka nesneler bulmak için bulunduğu yeri terk eder. Sonunda Thor, Mjölnir'in başına geçer ancak tam kaldırmak üzereyken vazgeçer. "Bu başka bir Thor'un çekici, benim değil" der ve Mjölnir'i kaldırmayı reddeder. Sonunda Nick Fury'nin, ona çekicini kaybetmesine sebep olan sözünü hatırlar. Fury ona "Gorr was right" (Gorr haklıydı) demiştir. Bill ve köpekleri, Loki'nin eski hayvanı Thori ile birlikte onlarda bu Mjölnir'i terk ederler. Ortalık sakinleştiğinde birisi gelir ve bunu yapmak zorunda olduğunu, evrenin War Thor'una (Savaş Thor'u) ihtiyacı olduğunu söyleyerek elini çekice uzatır ve kaldırır. Seri tamamlanır.


Pekala, Thor neden Mjölnir'i kaybetmiş bunu öğrendik. Nick Fury ona zamanında "Gorr haklıydı" demiş. Peki, bu cümle neden Thor'un Mjölnir'i kaybetmesine sebep olan bir cümle? Gorr ne demişti? Gorr, Tanrıların gereksiz olduğunu, onların dualara, tapınmaya değmediklerini ve hiçbirinin, evrendeki konumlarına layık olmadıklarını söylemişti. Nick Fury, artık Watcher'ın gücüne sahip olduğu için evrendeki her şeyi perdesiz bir şekilde gören birisiydi ve söylediği her şey tamamen doğruydu. Yani, eğer Nick Fury size dolaylı yoldan "tanrıların layık olmadığını" söylüyorsa, bu tartışmasız bir şekilde doğrudur. Peki Mjölnir'in üzerinde, "Bu çekici layık olan taşısın" yazmıyor mu? Thor, Nick Fury'den, aslında bir tanrı olarak hiçbir şeye layık olmadığını öğreniyor. Dolayısıyla, bu bilgiye sahip durumdayken Mjölnir, onu layık olarak görmüyor. Thor işte çekicini bir daha bu yüzden kaldıramıyor. Peki dişi Thor nasıl kaldırabiliyor? Bu sebepten dolayı aslında. Dişi Thor, asıl Thor'un bildiği şeyi, tanrıların layık olmadığını bilmiyor. Bu yüzden taşıyabiliyor. Böylece neden Thor'un artık çekicini kaldıramadığnı öğrenmiş oluyoruz. Ancak bu sonsuza kadar sürecek mi? Thor bu bilgiye sahip olduğu müddetçe sürecek. Bence Thor'un zihni temizlenip Gorr'dan arındırılmadığı müddetçe de bir daha çekicini kaldıramayacak. Aksi taktirde, layık olduğunu kanıtlamak için önce tanrıların evrene layık olduğunu kanıtlamak zorunda ki bu çok daha zor bir iş.

Seriyi 5. sayısına kadar "epik" kelimesiyle tanımlasak yanlış olmaz. Thor'un, çekicini arayışını görmek zaten güzel bir şey ama Aaron'un, her halükarda bize bir "Thor anı", karakterin özünü hissedebildiğimiz sahneleri sunabildiğini görmek, genel olarak serinin en büyük artısı. Buna Olivier Coipel'in çizdiği sahneler de eklenince seri en azından ilk 4 sayısına kadar hem merakta bırakmaya devam ediyor, hem de işlediği sahnelerde büyük keyif vaat ediyor. Loki'nin köpeği Thori'yi görmek güzeldi. Kendisini yanlış hatırlamıyorsam en son Angela serisinde görmüştük. En güzel konuklarımızdan birisi ise kesinlikle Beta Ray Bill'di. Thor'u çok seven, onun için canından bile değerli olan Mjölnir'inden vazgeçen bir karakterin, Thor'la omuz omuza ölüme girmesini görmek duygulandıran anlardandı. Hani az önce "Thor anı" demiştim ya, bunun en güzel örneğini, Bill'in, Thor'a Mjölnir'ini uzattığı sahnede gördük. Bill, kendi arzusuyla onu layık yapan şeyden vazgeçerken Thor, kendisini yeniden yüceltecek şeyi reddediyordu. Ancak bir yandan da o Mjölnir'i o kadar çok istiyordu ki Bill'i öldürebilirdi bile. İşte bu içine düştüğü ikilem bile bu serinin en güçlü yanlarından birisini vurgulayan sahnelerdendi.


Öte yandan 5. sayının sonuna geldiğimizde, itiraf etmem gerek ki ben etkilenmedim. Thor'un bu yeni Mjölnir'i alıp tanrılar arasındaki yerini yeniden almasını çok bekliyordum. İşin kötü yanı, önceki 4 sayının her sahnesi bizi bu sahneyi görmeye hazırlıyordu. Dolayısıyla Thor'un son anda vazgeçmesi, kendi görüşleri açısından tutarlı olsa da önceki sayıların bizi getirip bıraktığı noktada, bir okur olarak durumdan pek hoşnut kaldığım söylenemez. Yine de Thor'un bu kararını garipsemiyorum. Thor, kendi Mjölnir'ini kaldırmak istiyordu her şeyden öte. Başkasının Mjölnir'ini reddetmesi, kendi yolunu aramaya devam etme kararı alması, yanına da Thori'yi alıp seyahatlerini sürdürmesi, Thor açısından daha güzel ve olasılıklara açık bir seçenek olduğunu düşünmekteyim.

Ancak 5. sayıyla birlikte benim en sevmediğim şeylerden birisi oldu. Marvel reklamı! Nedir bu, açayım biraz. Marvel'ın son zamanlarda çıkan çoğu serisini büyük bir hevesle okuyoruz. Hikayeler güzel ve çekici oluyorlar, hikayenin sonuna kadar beklediğimiz şeyleri görme umuduyla ilerliyoruz. En sona geldiğimiz zaman bir de bakıyoruz ki, final sayısı, öncesinde olanları toparlamak yerine, gelecekteki Marvel hikayelerinin reklamını yapıyor. Bunun en yüzsüz versiyonunu da Civil War II'da gördük. Cevaplanmamış onca soru varken, sayının 7 sayfasını (eğer çift sayfa mantığıyla gidersek 14 sayfasını) gelecekteki Marvel hikayelerinden görüntülerle doldurmuşlardı. Serinin sonunda da Captain Marvel'ı bir başka önemli hikayeye göndererek bitirmişti yazar Bendis. Bu serinin sonunda sayfalar boyu reklam olmasa da en sona geldiğimizde önce Hela ve Thanos'un anlaşma yaptıklarını gördük. Birinci hikaye tanıtımı. Daha sonra sayının sonunda kendisine War Thor diyen bir karakterin All-New Ultimate Thor adındaki bir seriyi tanıttığını gördük. Gerçekten artık en sonunda "Son" yazan bir hikaye okumak istiyorum. En son Secret Wars serisinin finalinde "SON" yazısını gördüğümde mutlu mutlu serinin kapağını kapatmıştım.


Black Swan ve Proxima Midnight öldü mü peki? Thanos'un Black Order ekibi, Jonathan Hickman'ın Marvel evrenine kattığı en sağlam ekiplerden birisiydi bence ancak son çıkan Thanos serisinde de Black Order tek tek temizlenmeye başlamıştı. Thanos'la tersleşenler uçuruldu, geriye sadece bu ikili kalmıştı. Gördüğümüz kadarıyla onlar da Hela'nın elinde ölümü buldular. Hala öldüklerini tam düşünmüyorum ama örgütün tamamen temizlenmeye başlaması kafamda soru işaretleri yaratıyor. Tabii, Thanos'un derdi hala bitmiyor. Anlıyorum, Infinity War filmi geliyor ve okurlara daha çok Thanos hikayesi vermek istiyorlar ancak 2-3 senedir Thanos, o güzelim tahtına poposunu koyamaz oldu neredeyse. Bu kadar meşgul etmeyin Titan'ı. Zamanında Spider-Man, Deadpool ya da Wolverine gibi, çıkan her Marvel dergisinde Thanos görmek zorunda değiliz. Ayrıca bu sene sonunda Thor: Ragnarok filmi geliyor ve dolayısıyla filmin kötüsü Hela da ön plana çıkarılmak isteniyor. Kısacası, filmlerin, çizgi romanların gidişatına bu kadar etki ediyor olması sinirimi bozmakta.

GÖRÜŞ


The Unworthy Thor, bir nevi Jason Aaron'un 2014 yılında Thor: God of Thunder serisiyle başlattığı kurgunun son halkası. O zamandan beri işlenen hikayelerin finale bağlandığı bir yer sayılabilir. Original Sin serisinden beri Thor'un nasıl Mjölnir'i kaybettiğini sorgulayıp durmaktaydık. Buna cevap veren seri, ilk 4 sayısında, okuru heyecanlandırıp finale hazırlarken, final sayısında beklentileri biraz da olsa boşa çıkardı. Serinin tamamının yeni iki hikayeye bir açıdan reklam olmaya evrilmesi ise üzücü olan bir diğer durum. Yine de Thor'un, verdiği kararlarda sürekli ikilemlerle mücadele etmesi, yeni yol arkadaşları edinmesi ve layık olduğunu kanıtlamak için çabalaması, okunmaya değer. Serinin baş kötüsü sayılacak Collector ise ortalama bir şekilde hikayeyi kapatıyor.
7.5​
GÜZEL​

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget