İnceleme: Secret Empire #1


Marvel'ın bu seneki büyük hikayesi Secret Empire'ın 0. sayısını geçen ay okumuştuk ve incelemiştik. O sayıya buradan ulaşabilirsiniz:

İnceleme: Secret Empire #0

Seri resmi olarak 1. sayısına girdi. İlk sayıda Steve bütün herkesi saf dışı bırakmış, büyük planını henüz kimse anlamadan yürürlüğe koymuştu. Önce sayının hikayesine bakalım, sonra da değerlendirmesini yapalım. Sayıyı okumuşsanız doğrudan değerlendirme kısmına da geçebilirsiniz.

HİKAYE

Sayımız bir okulda başlıyor. Öğrencilere Hail Hydra selamı verdirildikten sonra derslerine giriyoruz ve öğretmenleri çocuklara, eski bildiklerinin artık geçerli olmadığını, savaşı Amerika'nın kaybettiğini ve halkın beyni yıkanmasına rağmen Steve Rogers'ın onları kurtarmaya geldiğini söylüyor. Olağandışı şeylerin de raporlanmasını söylüyor. Sınıftaki çocuklardan birisinin ağabeyi bir inhuman olmasına rağmen bildirmediği için tutuklanıyor. Daha sonra Captain Marvel'ın kaydettiği bir mesaja dönüyoruz. Yardım istiyor ve eğer bir şeyler yapmazlarsa öleceklerini söylüyor. Ancak gelen bir Chitauri saldırısı yayını kesiyor.


Las Vegas'a gidiyoruz. Hydra askerlerinden kaçmakta olan bir çocuğu bir başkası kurtarıyor ve öğreniyoruz ki kurtaran kişi Amadeus Cho. Hulk formuna dönüşüp askerleri postalıyor. Askerler gidince saklanan diğer kahramanlar da ortaya çıkıyor: Miles Morales, Wasp, Viv Vision, Falcon olan Joaquin. Çocuktan bir şey getirmesini bekliyorlarmış ancak daha bakamadan Hydra'nın katil robot ordusu Dreadnoughts ortaya çıkıyor. Kaçıyorlar.


Gözlerimizi Denver'a çeviriyoruz. Cap, bir canavarla konuşuyor. Canavar Cap'i tehdit ediyor ancak Steve, buradan kaybolmazsa eskisi gibi kovalanmayacağını, hapse tıkılmayacağını ve doğrudan öldürüleceğini söylüyor. Canavar gülüyor ancak Steve, Avengers ekibini çağırınca Vision, Scarlet Witch, Taskmaster, Black Ant, layık olmayan Thor, Deadpool ve Superior Octopus zırhında Doc Ock geliyor ve canavarı öldürüyorlar.


Sonra yurttan haberlere geçiyoruz. Hydra ülkeyi "kurtardıktan" sonra suç oranı %75 azalmış, işsizlik bitmek üzere, karlar yüksek ve yurt dışında ilişkiler ülkenin lehine işliyor. Cap'in toplantısında ise Mutant bağımsız bölgesinin sorun çıkarabileceği konuşulurken tutuklanan inhumanlara yeni hapishaneler açıldığından bahsediliyor. Arnim Zola ise sayının başındaki genç Avengers ekibinin kaçırdıkları çocuktan ve verdikleri zarardan bahsediyor. Cap'e daha sert tutum sergilemediği için kızsa da Steve bir hapishane devleti kurmak istemediğini, insanları birleştirmek gerektiğini söylüyor. Diğerleri karşı çıkıyor ve sert bir şeyler yapmasını istiyorlar Cap'ten.

İsyankar Avengers ise karargahlarına vardıklarında onları Thing karşılıyor ve Black Widow iyi iş çıkardıklarını söylüyor. Hawkeye ise kameralara yakalandıkları için ekibe kızgın. Yeni çocuğu ise başta casus olarak görüyorlar ama çocuk, Eric Selvig'e ait bir flash belleğe sahip olduğunu, bunu ona veren kişinin Rick Jones olduğunu ve bu bilgiler sayesinde savaşı kazanabileceklerini söylüyor. Hawkeye, çocuğu "sarhoşa" götürmelerini söylüyor.

Steve ise Sharon'la yemek yiyor ancak Sharon mutsuz ve Steve'e bir hain olduğunu söylüyor. Steve işlerin o kadar basit olmadığını söyledikten sonra Sharon, gerçek Steve Rogers olduğunu kanıtlamasını, en azından Rick Jones'un hayatını bağışlamasını söylüyor. Sonra da Rick'in mahkum edildiği yere gidiyor Cap. Rick'ten bilgileri kime sızdırdığını öğrenmek istiyor ancak Rick'i koruması için en azından Rick'in "Hail Hydra" demesini istiyor. Rick reddediyor. Steve arkasını dönüp giderken de arkasından "doğrusunu yapacağını biliyorum, çünkü sen benim kahramanımsın Rick" diyor.


İsyankarlar karargahında Giant Man, yeni çocuğu sarhoşa götürürken Scott Lang'in aynı yerden çıkıp isyan ettiğini görüyorlar ve içeri girdiklerinde, sarhoş dedikleri kişinin Tony Stark'ın yapay zekası olduğunu görüyoruz. Tony, çocuğun getirdiği belleği bir kenara atıyor. Çocuk (Shaun), Cap'i düzeltmenin yolunun bu olduğunu söyleyince Tony önceki denemelerini anlatıyor. Cap'i klon sanıp saldırdıklarında 89 kişiyi kaybettiklerini ve Cap'in klon olmadığını, zihin kontrolünde olduğunu danıp saldırdıklarında 116 kişiyi kaybettiklerini ve bunun da doğru olmadığını öğrendiklerini söylüyor ve umutsuz olduklarını belirtiyor.


Natasha ve Clint çocuklar için endişenirken de Clint'in bu karargahı bulduğunu ve herkesi buraya onun getirip baktığını öğreniyoruz. Daha sonra Doctor Strange'in de hala karanlık boyutta mahkum olduğunu görüyoruz. Steve de onu kontrol eden Madame Hydra ile konuşuyor ve Rick konusunda ne yapacağını soruyor. Öte yandan Zola ve Faustus'un kendilerine karşı bir şeyler planladıklarından kuşkulanıyor. Elisa, Steve'e yumruğu indirmesini söylüyor ve sonraki sahnede Cap canlı yayında açıklama yaparken Rick Jones'un kurşuna dizildiğini görüyoruz. Son sahnede ise Hydra gemileri, şehirlerin üzerine ateşler yağdırmaya başlıyor ve sayı bitiyor.


DEĞERLENDİRME

Ne sayıydı ama!

Her şeyden önce biz bu sayıda Steve Rogers'ın titreyişini gördük. Bakın 16 sayı Captain America Steve Rogers okuduk, yan sayıları takip ettik ancak Steve'in ilk defa arada kaldığını bu sayıda gördük. Cap imparatorluğunu kurmaya başladı ancak o hala Steve Rogers, Brooklynli, haksızın yanında duran, güçsüzü düşünen adam. Hydra içindeki huzursuzlar, Champions gençlerine karşı bir şeyler yapmasını istiyor ancak Steve onlara da özgür bir alan bırakıyor, hala insanları birleştirebilmekten bahsediyor. Rick Jones'u ezmesi gerektiğini, isyan gösterisi yapanları yakması gerektiğini söylüyorlar ama Steve işte bu noktada titriyor. Rick'in yanına gidip ona sadece Hydra üyesiymiş gibi davranmasını söylerken neredeyse yalvarıyor ve nihayetinde Elisa'nın yanına gittiğinde Steve'in güçsüzlüğünü sonunda görüyoruz. Steve belki mükemmel bir stratejist, harika bir dava adamı ancak yine de ne olursa olsun içinde doğruları yapmaya çalışan bir parçası her zaman var. Sayının gösterdiği en güzel şeylerden birisiydi bu bence.


Tony'nin yapay zekası bile olanlarla başa çıkamadığı için yazılımını değiştiriyor ve sarhoş gibi davranıyor. Kimsenin de ne dediği umrunda değil. Tony'nin pes etmesine rağmen yine de bir şeyler inşa etmeye çalıştığını görmemiz bir başka güzel sahne.

Rick Jones...Rick'i ciddi anlamda Captain America serilerinde bir anarşist olarak gördük ve kendi ilkelerine sahip olduğunu, bu uğurda herkesi karşısına aldığını defalarca gördük. İşin ilginci, Rick daha önce SHIELD'ın bilgilerini sızdırdığı için tutuklanmıştı, şimdi aynısını HYDRA'ya yaptığı için cezalandırılıyor. Ancak Rick'in ölüm sahnesi, karakteri ilk defa görüyor olsanız bile içinizi acıtacak cinsten. Duyduğunuz en üzücü "Avengers Assemble" narasını Rick'ten duyduk.

Seride genç ekibin, Champions'ın kullanımı gerçekten iyi. Açıkçası karakterleri bireysel serilerinden tanısam da hiç ilgimi çekmemişlerdi ve All New All Different Avengers dergisi çok da ilgimi çekmemişti. Bu sayıda, bu ekipteki gençleri beğendim ve hikaye sürekliliği içinde de onları önemseyeceğimi anladım. Bu yüzden genç kahramanları, Hawkeye ve Black Widow ikilisinin emrinde birleştirmenin oldukça güzel bir fikir olduğunu düşünüyorum.


Peki, Cap'in yeni Avengers'ının olayı ne? Vision, Scarlet Witch ve Thor Odinson muhtemelen beyinleri yıkanmış bir şekilde Cap'e hizmet ediyorlar ancak bu üçlü içinde en çok üzüldüğüm kişi Thor. Jane Foster'ın Thor'unu parlatmak için Odinson'a yapmadıkları kalmadı. En son The Unworthy Thor serisinde kendisinin iyice aşağılandığını gördük ve bir Mjölnir bile kaldıramadı. Şimdi de Captain Hydra'nın emrinde çalışıyor. Deadpool zaten büyük bir Cap hayranı olduğu için onun ekipteki yerine şaşırmıyoruz. Taskmaster, Black Ant ve Doc Ock da Steve'e hizmet edecek adamlardan zaten. Yeni Avengers ekibinin daha kötücül olduğunu görmek bana biraz Dark Reign dönemini hatırlattı. Dolayısıyla Secret Empire'ın kendisi de aynı dönemi biraz hatırlatıyor. Dark Reign'i hatırlayalım, Norman Osborn, SHIELD'ın başına geçiyor ve kötülerden oluşan Dark Avengers ekibini kuruyor, kahramanların hepsini haklamaya başlıyor ve Osborn'a karşı bir direniş kuruluyordu. Secret Empire da birçok açıdan benziyor. Tabii Dark Reign döneminde Deadpool'un, Norman Osborn'un başına açtığı dertler bambaşkaydı.


Sayının başındaki okul kısmı size de George Orwell'ın 1984'ünü hatırlatmadı mı? Baskıcı yönetim konusu ne zaman yüzeye çıksa 1984'ten örnek verilmesinden nefret ederim ancak buradaki olay 1984'e oldukça benziyor. Kitapta, devletin kurduğu bakanlıkların tarihi değiştirdiğini ve eski kayıtları ortadan kaldırdığını, onun yerine kendi yazdıkları kaynakları tamamen doğru olarak öğrettiğini anlatıyordu. Örneğin şöyle bir cümle vardı yanlış hatırlamıyorsam: "Wilson, uçakları partinin icat ettiğini söylediklerini biliyordu ancak küçükken uçak gördüğüne de emindi fakat aksini kanıtlayamıyordu çünkü kanıtlayabilecek bir kaynak yoktu." İşte bu sayının başındaki değiştirilmiş tarih hikayesi bana doğrudan o sahneyi hatırlattı ve bu göndermenin bilinçli koyulduğunu düşünüyorum. Güzel.

Not: Agents of S.H.I.E.L.D. dizisinin bu seneki Hydra konusunda da çok benzer bir doğrultuda gidildiğini öğrendim. Ne yazık ki diziyi takip etmiyorum. Takip eden varsa, Secret Empire ışığında bize dizide olanları yorum kısmına özetlerse güzel olur. ^^

Öte yandan bu serinin en güzel yanlarından birisi de ilk defa tie-in sayılarını da merak ettirmesi. Hatırlarsanız Civil War II'da ana seriyle tie-inler arasındaki devasa kopukluktan şikayet edip duruyordum. Ancak burada ana seride gördüğümüz bazı şeyleri burada yeniden açıklamaya kalkışmıyorlar bile, yan sayılarda daha detaylı bir şekilde görebiliyoruz ve işin güzel yanı, yan sayıların tamamının konuları da ilgi çekici. Steve'in imparatorluğunun nasıl yayıldığını daha iyi anlamak için tie-inler oldukça güzel planlanmış bu sefer. Kısacası Secret Empire bir "event" hikayesi olarak oldukça başarılı.


Peki, bu kadar ileriye gidildikten sonra ne olacak? Steve Rogers tüm bunlardan nasıl dönecek? Benim 3 tahminim var.

1. Steve Rogers'ın ölümü

Civil War II'da Ulysses, Miles Morales'ın, Cap'i öldürdüğünü görmüştü ve hepimiz bu olayı aynı seride olabilir diye düşünmüştük ancak Secret Empire o görüye çok daha uygun. Steve Miles'ın ellerinde ölebilir ve kahramanlar daha sonra evreni onarmaya başlar. Steve'in uğradığı değişimi keşfedebilirler.

2. Fantastic Four

Secret Wars serisinin sonunda Richards ailesi kozmosun dışında kalmış ve evreni şekillendirmeye başlamıştı. Bu sayıda Ben Grimm'i görünce aklıma aile geldi. Reed ve Franklin, serinin sonunda artık evrene yeniden dönüp olan bozukluğu düzelterek evreni yeniden başlatabilir.

3. Kobik

En muhtemel seçeneklerden birisi de Steve'in hafızasını değiştiren Kobik sonunda bulunduktan sonra kullanılıp her şey eski haline çevrilir. Steve ve Elisa, küpü bulup dünyayı rayına oturtmaktan bahsediyorlardı ancak tabii küpün değiştirdiği kişilerin kendileri olduğunu bilmiyorlar. Bu yüzden, kötücül bir amaçla kullanıp her şeyi eski haline getirebilirler.

Ancak ne olursa olsun muhtemelen bütün bu event sıfırlanacak ve DC'nin Flaspoint'i ya da Rebirth'ü gibi evrene sıfırdan başlayacağız. Çünkü Secret Empire serisinin bitiminden sonra Marvel, kahramanları eski haline getireceğini duyurduğu, Legacy sayısını yayınlayacak. O sayının haberini de burada yapmıştık. Özetle, her şey sıfırlanacak, bu yüzden biraz daha rahat davranılıyor olabilir.

Steve McNiven ise çizimlerde oldukça başarılıydı ancak benim daha da çok beğendiğim şey, sayının renklendirmesi. Pek güzel bir şekilde çizgi roman havasını vermeyi başarıyor.


GÖRÜŞ


Secret Empire, harika bir şekilde devam ediyor. Birden çok alt hikayesiyle hem kendi içinde tutarlı bir hikaye oluyor hem de bir event olarak evrenin tamamını etkilemeyi çok iyi bir şekilde başarıyor. 2. sayımız için çok beklemeyeceğiz. 17 Mayıs'ta gelecek sayıda Doctor Strange ve karanlık boyuta gireceğiz.
9.5
MÜKEMMEL

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget