Daredevil Okuma Rehberi


DC Comics okuma rehberlerimizi hazırladıktan sonra sıra Marvel evreninin sevilen kahramanlarına geldi. Bu hedefteki ilk rehberimiz de Kırmızı Şeytan olacak. Ancak Marvel listeleri, DC listelerinden oldukça farklı olacak.

Marvel Comics, DC'nin aksine karakterlerini, evrende olup bitenlerle iç içe yaşatıyor ve özellikle 2000li yıllarla birlikte çoğu kahraman, evrende "event" denilen büyük olayların etkilerini kendi dergilerinde de yaşıyorlar. Bunun yanı sıra, DC Comics'in aksine Marvel dergilerinde karakterin geçmiş hikayeleri kolay kolay devamlılıktan çıkarılmıyor. Bu sebeple, bugün okuduğunuz bir kahraman hikayesinin kökeni, 80lerde yazılmış bir hikayeye bile dayanabilir. Karakterler bu yüzden uzun süreli hikayelerin olgunluğunu gösterir.

Sonuç olarak, yeni başlayanlar da karakteri detaylı görmek isteyenler de bu şekilde, tek bir listeyi takip edebilir. Eğer karakterin kendi dergisi dışında olan şeyler (Örneğin Civil War'da olanların Captain America'yı etkilemesi gibi şeyler) olursa, ekstra olarak "Geçtiği Dönem" şeklinde açıklama da ekleyeceğiz.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

Daredevil Okuma Rehberi


1.The Man Without Fear
Yazar: Frank Miller
Çizer: John Romita Jr.
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil: The Man Without Fear #1-5
Daredevil'ın köken hikayesi diyebiliriz. Batman için Year One serisi neyse, Daredevil için de bu seri aynı anlamdadır. Her ne kadar Daredevil'ın gümüş çağda geçirdiği dönem, Batman'inkine nazaran daha az campy olsa da bu seri Daredevil'ın karanlık öykülerinin temel alındığı noktalardan birisini de oluşturmuş oluyor. Daredevil'ın kim olduğunu öğrenmek istiyorsanız ya da bu seriyi okumamışsanız, derhal okumanız gerekir.


2. Yellow
Yazar: Jeph Loeb
Çizer: Tim Sale
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil: Yellow #1-6
Marvel'ın Spider-Man: Blue, Hulk: Gray ve Captain America: White'ının yanında çıkardığı bu hikaye, Daredevil'ın kahraman olduktan sonraki ilk yıllarını anlatmakta. Sarı ismi ise Daredevil'ın çizgi roman sayfalarına atıldığı ilk kostümünün renklerinden gelme. Muhteşem derecede duygusal bir şekilde ilerlemesinin yanı sıra hem Daredevil'ın hem de Matt Murdock'ın tökezlemesini birlikte izliyoruz. Tabii ki Karen Page'in, Nelson&Murdock kapılarından ilk kez içeri girmesini de burada izliyoruz.


3. Born Again
Yazar: Frank Miller
Çizer: David Mazzucchelli
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v1 #227-233
Frank Miller'ın yazmış olduğu en önemli Daredevil maceralarından birisidir. Özellikle dizisi üzerindeki etkisini bolca görebilirsiniz. Matt'in Kingpin karşısında çaresiz kaldığı bu hikaye ayrıca Karen Page ile olan ilişkisi hakkında da önemli sahneler vermekte. Hatta Karen'ın çizgi romanlardaki hayatının en önemli ögelerinin temeli bu eserde atılmıştır.



4. The Guardian Devil
Yazar: Kevin Smith
Çizer: Joe Quesada
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v2 #1-8
Daredevil volume 2'nin ilk hikayesi, Matt'in gerçekten de karanlıklara gömülmeye başladığı ilk noktalar. Bir bebeğin deccal olduğu düşüncesiyle zihni bulandırılan Matt, bu bebeği öldürmek için elinden geleni yapacaktır. Karşısında ise onu durdurmaya çalışacak kişi Black Widow'dur. Daredevil'ın katolik hıristiyan kökenlerine de dokundurulan bu eser, aynı zamanda Karen Page'in hayatında çok ama çok önemli bir sayfadır.


5. Love and War
Yazar: Frank Miller
Çizer: Bill Sienkiewicz
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil: Love and War Graphic Novel
Daredevil ilk sezonunda Vincent D'Onofrio'nun enfes Kingpin canlandırmasını büyük beğeni ile izledik. Vanessa'ya olan tutkusunu ise bir başka ilgiyle takip ettik. Bu grafik romanda Vanessa kaçırıldıktan sonra onu kurtarmaya çalışan bir Wilson Fisk izliyoruz. Bunun yanı sıra Daredevil'ın bir süper kahraman değil, sıradan bir insan olduğunu görebileceğimiz oldukça leziz bir eser.


6. Typhoid Mary
Yazar: Ann Nocenti
Çizer: John Romita Jr.
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v1 #254-257 ve #259-263
Daredevil'ın aşk hayatı, diğer çizgi roman karakterlerin nazaran daha çalkantılı ve yıkıcı geçmiştir. Ama bütün partnerleri arasında Typhoid Mary'nin yeri bambaşkadır. Kesinlikle psikopat bir karakter olan Mary, Daredevil'in hayatını yerle bir etmekle kalmayıp Kingpin'in, Daredevil üzerindeki yıkımındaki en büyük piyonlarından birisi de olmayı başarmıştır.


7. And Death is a Woman Called Widow 
Yazar: Gerry Conway
Çizer: Gene Nolan
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v1 #80-81
Dedik ya Daredevil'ın aşk hayatı diğer kahramanlara nazaran daha çalkantılı diye, Black Widow da bu hayatın önemli parçalarından birisidir. Her ne kadar bu iki parçalık hikayenin sadece ikinci sayısında Natasha Romanoff'u görsek de Black Widow'un Daredevil'ın dünyasına katıldığı ilk macera da budur.



8. Duel!
Yazar: Jim Shooter
Çizer: Gil Kane
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil #146
"Daredevil'ın düşmanları kimdir?" diye sorulduğunda listenin başında sayılacak isimlerden birisi de Bullseye'dır. Her ne kadar bu hikaye Bullseye'ın gözüktüğü ilk Daredevil maceralarından birisi olmasa da yer aldığı önemli hikayeler bir tanesidir. Televizyon ekranlarının başında oturan insanlar, Bullseye'ın, canlı yayında Daredevil'a meydan okumasını izleyeceklerdir.


9. Elektra Saga
Yazar: Frank Miller
Çizer: Klaus Janson
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v1 #168-#174-182 ve #187-190
Matt'in aşkları bitmez, belalı aşkları hiç bitmez. Bu hikayenin ilk sayısı, Elektra'nın gözüktüğü ilk çizgi roman sayısıdır. Elektra'nın, Daredevil evreninde yaşadığı en önemli olaylardan da bir tanesidir. Karakterin, Matt ile olan ilk etkileşimleri, Bullseye ile karşılaşması ve sonrasında yaşanan kötü olaylar, bu hikayeyi en önemli maceralar arasına sokmakta.



10. Daredevil v2 Bölüm 1
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Alex Maleev
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v2 #16-40
Hell's Kitchen şeytanının en önemli dönemlerinden birisine girmekteyiz. Karakter tarihi boyunca her zaman en iyi yazarlara sahip olan Daredevil'ın zirve yaptığı nokta kesinlikle bu ikilinin, karakteri ele aldığı dönem olsa gerek. Zaten karanlık bir dünyası olan Daredevil, bu dönemde daha da dibi görmeye yaklaşır. Ancak bu döneme 40. sayı ile kısa bir ara vereceğiz.


11. Elektra
Yazar: Greg Rucka
Çizer: Chuck Austen, Carlo Pagulayan ve Carlos Meglia
Yer Aldığı Sayılar:  Elektra #1-22
İşte vermiş olduğumuz o arada okuyacağımız seri Elektra serisi. Kadın karakter yazmakta ustalığını Wonder Woman yazdığı dönemde de gördüğümüz Greg Rucka, Elektra'nın geçmişinden başlayarak, onun kökenlerini ve günümüzde yaşadığı trajedileri tek tek ele alıyor. DD efsanesinin en önemli parçalarından birisi olan Elektra'yı okumak için en ideal noktalardan birisi, bu seridir.


12. Daredevil v2 Bölüm 2
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Alex Maleev
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v2 #41-81
Verdiğimiz kısa aradan sonra Bendis ve Maleev ikilisinin, efsane işlerinin son kısmına geliyoruz. Bu 40 sayılık bölümde karakterin çizgi roman yolculuğuna büyük katkı yapan olayları okuyoruz. Typhoid Mary'nin geri dönüşünün yanı sıra Wilson Fisk'in, Hell's Kitchen üzerinde yeniden kurmaya çalıştığı otoritesi ve Daredevil'ın hayatındaki büyük bir değişimi de izliyoruz.



13. Daredevil v2 Bölüm 3
Yazar: Ed Brubaker
Çizer: Michael Lark
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v2 #82-119 ve #500
Geçtiği Dönem: Civil War
Daredevil'ın başındaki yazarlar kalitesini kaybetmiyor ve bu bölümde de ilginç karakter anlarına şahit oluyoruz. Şüphesiz bunlardan en önemlisi de hapse tıkılan Matt Murdock. Daha önce içeri tıkılmasına yardım ettiği onca suçlunun arasında sağ kalmaya çalışacak olan Daredevil'ın yardımına koşan kişiyse hepimizin yakından tanıdığı birisi: Punisher!


14. Dark Reign: The List: Daredevil
Yazar: Andy Diggle
Çizer: Billy Tan
Yer Aldığı Sayılar: Dark Reign: The List: Daredevil #1
Geçtiği Dönem: Dark Reign
Norman Osborn artık S.H.I.E.L.D.'ın başındadır ve kendisine sorun çıkarma ihtimali olan herkesi, kendi kurduğu Dark Avengers ekibi ile birer birer saf dışı bırakmaya niyetlidir. Bu listenin içindeki kişilerden bir tanesi de tabii ki de Matt Murdock'tır. Onu listeden temizleme görevi ise baş düşmanlarından birisine verilmiştir: Bullseye'a!


15. The Devil's Hand
Yazar:  Andy Diggle ve Anthony Johnston
Çizer: Roberto De La Torre
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil #501-507
Yeni yazar ekibi ile birlikte, kelimenin tam anlamıyla Daredevil'ın en karanlık saatlerine giriyoruz. Kızıl Şeytan'la ilgili okuduğunuz bütün maceralarda önemli bir yere sahip olan The Hand örgütü, son kozunu oynuyor ve Daredevil'ı, liderleri olması için aralarına davet edip ona biat ediyorlar. Bendis'ten beri devam eden karanlık hava daha da kararıyor bu seri ile birlikte.


16. Shadowland
Yazar:  Andy Diggle
Çizer: Roberto De La Torre
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil #508-512 ve Shadowland #1-5
The Devil's Hand hikayesinin doğrudan devamı olan bu macera her ne kadar bir Daredevil hikayesi olsa da bütün Marvel evreninde etki bırakan cinsten. Sadece hikaye teması değil, Daredevil'ın kendisi de git gide karanlık bir yola sapıyor ve kim olduğunu söylemeyelim ancak Daredevil evrenine ciddi etki bırakmış bir karakterin ölümünü Matt'in ellerinde görüyoruz!


17. Reborn
Yazar: Andy Diggle ve Anthony Johnston
Çizer: Davide Gianfelice
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil Reborn #1-4
Matt Murdock, hayatı boyunca karanlığın dibine battıkça battı ve en sonunda karanlığın kendisi oldu çıktı. Bu hikaye, Matt'in ikinci şansı. Son zamanlarda yaptıklarından sonra Hand'i bırakıp Hell's Kitchen'dan uzaklaşan Daredevil, Meksika'ya giderek hem yaptıklarına bir kefaret arıyor hem de yeniden dönebilmek için kendisinde güç toplamaya çalışıyor. Bu hikaye, Andy Diggle'ın son Daredevil hikayesidir.


18. Daredevil v3 
Yazar: Mark Waid
Çizer: Paolo Rivera, Chris Samnee, Mike Allerd ve Marcos Martin
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v3 #1-36
Artık içiniz karardı ve Daredevil'ın çöküşünü daha fazla kaldıramaz mı oldunuz? Huzurlarınızda Daredevil tarihinin en aydınlık ve en güzel maceralarından bir tanesi. Hikayelerin verdiği muhteşem keyfin yanı sıra, sayfaları ve birçok nesneyi Daredevil nasıl hissediyorsa öyle görebilmemiz, bu serinin en büyük artılarından birisi. Ne yapın edin, bu seriyi kesinlikle kaçırmayın.


19. Daredevil v4
Yazar: Mark Waid
Çizer: Paolo Rivera ve Chris Samnee
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil v4 #1-18
Mark Waid'in, aydınlık Daredevil döneminin son kısmı, bir öncekinin bıraktığı yerden devam edip finalini yapıyor. Artık herkes Daredevil'ın Matt Murdock olduğunu biliyor ve Matt de bunu saklamıyor! Bir yandan Leland Owlsey'nin peşine düşerken öte yandan hepimizin Jessica Jones'tan tanıyacağı Zebediah Killgrave'ın kuklalarıyla savaşıyor!



20. Dark Nights
Yazar: Len Weeks, Jimmy Palmiotti ve David Lapham
Çizer: Thony Silas
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil: Dark Nights #1-8
İçinde üç farklı hikaye barındıran bu seri, aslında bağımsız olarak da okunabilecek bir macera. Üstteki maceraları okuduktan sonra Daredevil evrenine tamamen hakim olarak okumanız daha keyifli olur diye listenin son kısımlarına koymayı uygun gördük. Özellikle ilk hikaye olan "Angels Unaware", sizi Daredevil'a yeniden hayran bırakacak cinsten bir öykü.



21. End of Days
Yazar: Brian Michael Bendis ve David Mack
Çizer: Klaus Janson ve Bill Sienkiewicz
Yer Aldığı Sayılar: Daredevil: End of Days #1-8
Gelecekte bir zamanda hem Daredevil hem de Kingpin öldürülür. Ancak bu sadece her şeyin başlangıcıdır. Mahallemizin araştırmacı gazetecisi Ben Urich, Daredevil'ın son anlarında ettiği bir sözün arkasını araştırmak için zamanında Daredevil ile merhabası olmuş herkesi birer birer ziyaret etmeye başlar. Superman için "Whatever happened to Man of Tomorrow?" hikayesinin Daredevil karşılığı da bu muhteşem eser olsa gerek.

***

Tebrikler, Daredevil hakkında okunacak neredeyse her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra klasik Daredevil hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz ve All-New All-Different Marvel kapsamında çıkan yeni Daredevil serisine başlayabilirsiniz. Daredevil 3. sezonuna da gönül rahatlığıyla hazırlanmış olursunuz.

Eğer elinizde Daredevil çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget