Iron Man Okuma Rehberi


Marvel Comics, DC'nin aksine karakterlerini, evrende olup bitenlerle iç içe yaşatıyor ve özellikle 2000li yıllarla birlikte çoğu kahraman, evrende "event" denilen büyük olayların etkilerini kendi dergilerinde de yaşıyorlar. Bunun yanı sıra, DC Comics'in aksine Marvel dergilerinde karakterin geçmiş hikayeleri kolay kolay devamlılıktan çıkarılmıyor. Bu sebeple, bugün okuduğunuz bir kahraman hikayesinin kökeni, 80lerde yazılmış bir hikayeye bile dayanabilir. Karakterler bu yüzden uzun süreli hikayelerin olgunluğunu gösterir.

Sonuç olarak, yeni başlayanlar da karakteri detaylı görmek isteyenler de bu şekilde, tek bir listeyi takip edebilir. Eğer karakterin kendi dergisi dışında olan büyük olaylar, karaktere etki ediyorsa o hikayeyi de dahil ediyoruz. Bunun dışında mümkün olduğunca "event" tarzı hikayeleri dışarıda bırakacağız.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

IRON MAN OKUMA REHBERİ



1. Başlangıç 
Yazar: Stan Lee
Çizer: Jack Kirby
Bulunduğu Sayılar: Tales of Suspense #39-57 ve Avengers #1-4
Her şeyin başladığı yer burası. Fakat karıştırmayın, "Başlangıç" isminde bir cilt yok. Verdiğimiz sayılarda, Iron Man'in doğuşunu ve klasik olarak hem köken hikayesini hem de ilk maceralarını bizzat yaratıcılarının ellerinden okuyoruz. Ancak şu unutulmamalıdır ki Iron Man, Avengers'ın kurucu üyelerindendir. Bu yüzden Avengers'ın ilk sayıları da en az Stark'ın kendisinin doğumu kadar önemlidir. Sıralama olarak şöyle gidin: ToS #39-44 -> Avengers #1-3 -> ToS #45-51 -> Avengers #4 -> ToS #52-57


2. Enter Mandarin 
Yazar: Joe Casey
Çizer: Eric Canete
Bulunduğu Sayılar: Iron Man: Mandarin #1-6 ve Invincible Iron Man Annual #1
Aslında buradaki hikaye, bir önceki seride, Tales of Suspense #50'de anlatılmış öykünün yeniden yorumlanmış hali. Özeti ise, Iron Man'in en korkunç ve belki de en büyük düşmanı Mandarin'in köken hikayesi, Tony Stark'ın Mandarin ile ilk kez karşılaşması. Bunun yanı sıra vermiş olduğumuz Annual #1 sayısı Matt Fraction-Salvatore Larroca ikilisine aittir ve Mandarin hakkında yazılmış en iyi hikayelerden birisidir.


3. Demon in a Bottle 
Yazar: David Michelinie ve Bob Layton
Çizer: John Romita Jr.
Bulunduğu Sayılar: Iron Man #120-128
Tony Stark'ın tek düşmanı kötü adamlar değil, kendisinin iç şeytanları ve en önemlisi alkoldü. Artık bir Iron Man klasiği olan bu hikayede, alkol yüzünden sorumluluklarının farkına varamayacak duruma düşen Tony, şirketini rakip bir yönetici Justin Hammer'a kaptırmak üzeredir. Dostlarının yardımıyla kurtulacak desek, Tony'nin etrafında neredeyse dostu kalmamıştır. Bazı açıkları ve sıkıntıları olsa da hikaye genel olarak Tony Stark'a yeni bir boyut katmayı güzel bir şekilde başarıyor.


4. Doomquest 
Yazar: David Michelinie ve Bob Layton
Çizer: John Romita Jr.
Bulunduğu Sayılar: Iron Man #149-150 ve #249-250
Iron Man'in düşmanlarının çoğunu az buçuk tanırsınız ama bunları sıralarken kolay kolay Doctor Doom'u içlerine dahil etmezsiniz. Bu hikayeyle birlikte artık Doom da bir Iron man düşmanı. Tony Stark, çalışanlarından bir tanesinin, Doctor Doom'a illegal olarak ürün sattığını öğrenir ve işlemi derhal iptal ederek, ödemeyi geri vermeye çalışır. Doom ödemeyi geri almaz ve satın aldığını iddia ettiği şeyleri de Stark'tan çalmaya karar verir. Böylece ikili, birbirleriyle savaşa tutuşurlar!


5. Armor Wars 
Yazar: David Michelinie ve Bob Layton
Çizer: Mark Brigth ve Barry Windsor-Smith
Bulunduğu Sayılar: Iron Man #215-234
Öncelikle, hikayenin çizgi romandaki adını görünce kafanız karışmasın, her ne kadar toplandığı cildin adı bu olsa da hikayenin kendi içindeki adı Stark Wars olarak geçiyor. Yıkım ve savaş altındaki dünyayı gören Tony Stark, teknolojisini, imkanlarını insanlık adına harcamaya karar verir. Ancak daha sonra öğrenir ki Stark'ın teknolojisi, zırhları çalınmıştır ve suçluların, kötülerin ellerine geçmiştir. Her ne kadar Demon in a Bottle kadar parlamasa da Iron Man'in güzel klasikleri arasında yer edinmiş bir hikaye.


6. Armor Wars II 
Yazar: John Byrne
Çizer: John Romita Jr.
Bulunduğu Sayılar: Iron Man #258-266
Bir önceki hikayenin devamı olan bu macerada Tony Stark'ın sinir sistemini mahvedip Tony'i felç eden endüstriyel kötüler Kearon Dewitt ve Marrs ikizleri Tony'nin hafızasını zedelemeyi de başarırlar. Bu esnada da Mandarin, güçlerini yeniden kazanmanın yolunu bulur. Birçok eleştirel görüşe göre 2. hikaye, 1'in fikirlerini alarak daha oturaklı bir hikaye kurgusu oluşturarak hikayenin hakkını vermiş. Bu iki Armor Wars hikayesini bitirdikten sonra Secret Wars: Armor Wars serisine de bir göz atabilirsiniz.



7. The Dragon Seed Saga
Yazar: John Byrne
Çizer: Mark Bright ve Paul Ryan
Bulunduğu Sayılar: Iron Man #270-275
Mandarin geri döndü! Bu sefer ellerindeki 10 yüzüğün sırlarını bize iyice anlatabilmek için! Her bir yüzüğün temsil ettiği şeyler, muhafaza ettiği canavarlar var. Marvel evreninin meşhur ejderhalarından Fin Fang Foom'un kökenini John Byrne'ın gözlerinden öğrenmemizin yanı sıra yıllarca beklenen Mandarin-Iron Man savaşını okura sunuyor. Eğer bu hikaye için hiçbir şey tatmin edici gelmemişse sadece şunu söyleyelim: Tony Stark, ejderhalarla savaşıyor arkadaşlar, ne bekliyorsunuz okumak için!


8. Legacy
Yazar: Fred Van Lente
Çizer: Steve Kurth
Bulunduğu Sayılar: Iron Man Legacy #1-11
Bu hikaye, Iron Man'in hayatının bir manifestosudur denilebilir. İki parçadan oluşan hikayenin birinci kısmı Radioactive Man, Titanium Man ve Crimson Dynamo gibi kötülerle uğraşan Tony Stark'ın siyasi görüşlerini yansıtırken, ikinci kısım olan Industrial Revolution bölümünde Tony'nin sosyal görüşlerine bakma fırsatımız olur. Aslına bakarsanız bütün hikaye Tony'nin tüm hayatına göndermelerle doludur, Iron Man'i bir kahraman yapan şeylerin neler olduğunu iyice anlamamız için enfes bir fırsat sunar.


9. Avengers Disassembled: Iron Man
Yazar: Mark Ricketts
Çizer: Tony Harris
Bulunduğu Sayılar: Iron Man v.3 #80-85
2000li yıllarda bütün Marvel evrenine en büyük etkilerden birini bırakan Avengers Disassembled hikayesi, her karakterin kendi kitabına farklı etkiler gösterdi. Iron Man, bu seride kendisini taklit eden ve kendi çalışanlarını hedef alan bir düşmanına karşı savaşmak zorundadır. Hikayenin politik yanları da bulunmakta. Tony Stark'un hem kendi hükümetiyle hem de Birleşmiş Milletlerle zor zamanları geçmektedir. Her ne kadar çok iyi bir hikaye olmasa da bu sıra içinde okunmalı.


10. Extremis
Yazar: Warren Ellis
Çizer: Adi Granov
Bulunduğu Sayılar: Iron Man: Extremis #1-6
Iron Man 3'ü izleyen herkes artık bu hikayeye aşina olsa gerek. Filmin çoğu elementinin ödünç alındığı bu hikaye, benzer ögelerini kendisinden gelen birçok maceraya da aktarmayı başardı. Iron Man'in köken hikayesine de ufaktan göz kırpan bu macera, ilk defa Iron Man okuyacak birisi için başlama noktası olarak da kabul edilebilir. Hikayeden kısaca bahsetmek gerekirse, yıkıcı ve yok edici bir virüs olan Extremis git gide yaygınlaşmaya başlar ve Tony, daha fazla yayılmadan bulup durdurmalıdır.


11. Civil War
Yazar: Mark Millar
Çizer: Steve McNiven
Bulunduğu Sayılar: Civil War #1-7 ve Iron Man v.4 #13-14
Civil War hikayesini bilmeyenimiz yok artık. Özellikle Tony Stark'ın hayatında çok önemli bir nokta olduğunu söylemeye gerek bile yok. Ancak çoğu Civil War okuru, olaya Tony'nin gözünden görmeye çalışmıyor desek yeridir. Bu yüzden ana serinin yanı sıra The Amazing Spider-Man: Road to Civil War ile Civil War sonrasında çıkan tek sayılık Civil War: Confessions ve daha da önemlisi Civil War: Captain America & Iron Man hikayesini de okursanız, olayları Tony'nin bakış açısıyla görme imkanınız da olacaktır.


12. Director of S.H.I.E.L.D.
Yazar: Daniel Knauf
Çizer: Roberto de la Torre ve Charlie Knauf
Bulunduğu Sayılar: Iron Man v.4 #15-18 ve #29-32
İki parçaya ayırdığımız bu serinin birinci kısmında Civil War sonrası, kahramanların kontrolünü bizzat eline alan Tony Stark'ın, S.H.I.E.L.D.'ın da başına geçmesini anlatırken, 2. kısımdaki Haunted hikayesinde Tony'nin yapmaya çalıştığı şeylerin, hiç de beklediği gibi gitmediğini, git gide daha da kötüleştiğini ve mental bir yıkılışa sürüklendiğini izliyoruz. Bir de tüm bunların üstüne Iron Man, dünyaya yeni bir salgın yaymaya çalışan Mandarin'i engellemek zorundadır!


13. Five Nightmares
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Salvador Larroca
Bulunduğu Sayılar: Invincible Iron Man #1-7
Iron Man tarihi boyunca en güzel serilerden bir tanesine başlıyoruz. Filmlerden alıştığımız Tony'i görebileceğimiz bir seri bu. Bu seferki kötü adamımız Ezekiel Stane ve babası Obadiah Stane'in intikamını almaya yemin etmiş. Babasından çok daha zeki, çok daha acımasız ve çok daha kararlı bu delikanlı, Iron Man zırhını yüzlerce insanı öldürebilecek bir savaş makinesine çevirir. Tony'nin kabusu olmayı başaran bu adamın durdurulması gerekmektedir. 



14. World's Most Wanted
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Salvador Larroca
Bulunduğu Sayılar: Invincible Iron Man #8-19
Secret Invasion olayı meydana geldi, Tony Stark, S.H.I.E.L.D.'taki bütün hakimiyetini kaybetti ve şimdi S.H.I.E.L.D'ın başındaki adam, bir zamanların Green Goblin'i, Norman Osborn! Süper kahraman kayıt yasasında bütün kahramanlara ait bilgilerin toplandığı veritabanını yok eden Tony, bütün kayıtların artık sadece kendi kafasında kaldığının farkındadır. Şimdi, zihnindeki bütün bilgileri de sıfırlamak istemektedir. Ancak o bilgileri elinde isteyen Norman Osborn da Tony'nin peşini bırakmayacaktır.


15. Stark Disassembled
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Salvador Larroca
Bulunduğu Sayılar: Invincible Iron Man #20-24
Hikayenin adında olduğu gibi, Stark artık paramparça. Tony'nin beyni çalışmayı durdurmuştur ve onu komaya sokmuştur. Pepper Pots, bir şekilde Tony'den hologram bir mesaj alır ve Tony'nin beyninin nasıl yeniden başlatılabileceğine dair bir rehberle karşılaşır. Pepper, Tony'i kurtarabilmek için Donald Blake'e (Thor) ve Bucky Barnes'a (Captain America) gider ve yardımlarını ister. Bu esnada da Madame Masque, ninjalarını harekete geçirerek Tony Stark'ın en zayıf anından faydalanmak ister.


16. Stark Resilient
Yazar: Matt Fraction
Çizer: Salvador Larroca
Bulunduğu Sayılar: Invincible Iron Man #25-33
Hemen Stark Disassembled hikayesinin devamı olan bu macerada, Tony Stark hayatını, şirketini ve dostluklarını yeniden kurmaya başlar ama Tony'nin bu zayıflığından yararlanmak isteyen birileri vardır. Justine ve Sasha Hammer, Tony kendisini toparlayamadan darbe vurup piyasanın dışına itmeye niyetlidir. Bu amaçla, ölüm makinesi Detroit Steel'i ortalığa salarlar. Bu hikayeden sonra Marvel Now dönemine atlayabilirsiniz. Ama Fraction-Larroca dönemini bitirmek isterseniz Iron Man #500-527 arasını okuyabilirsiniz.


17. The Iron Age
Yazar: Christos Gage ve Rob Williams
Çizer: Lee Weeks ve Ben Oliver
Bulunduğu Sayılar: Iron Age #1-3, Iron Age: Alpha ve Iron Age: Omega
Geçmişte mahkum kalan Iron Man, geleceğin yok olmasını engellemek için zamana karşı yarışmaktadır. Ancak Tony'nin geçmişte kendisine yardımcı olabilecek birisini bulma ihtimali çok düşüktür, zira kendi sarhoş gençliği pek yardımcı olmamaktadır. Bu yüzden de Hank Pym'in, Captain Britain'in ve hatta Ultron'un bile yardımına ihtiyacı vardır. Ve tüm bunların yanı sıra mahsur  durdurulması gereken bir Dark Phoenix'e de engel olmalıdır.


18. Believe
Yazar: Kieron Gillen
Çizer: Greg Land
Bulunduğu Sayılar: Iron Man: Marvel Now #1-5
Marvel Now dönemine böylelikle girişmiş olduk. Iron Man 3'ten sonra Iron Man çizgi romanlarını okumaya meraklananlar için bir başka ideal başlama noktası da burasıdır. Başımızın belası Extremis virüsü yine ortalığa saçılmıştır ve virüsün ardında pis ticaretler ile anlaşmalar dönmektedir. Her sayısında, Vibro, Living Laser, Firebrand gibi Extremis'in bir başka alıcısını karşısına alan Tony, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için daha hızlı çalışmalıdır ve daha çabuk inşa etmelidir.


19. The Secret Origin of Tony Stark
Yazar: Kieron Gillen
Çizer: Greg Land ve Dale Eaglesham
Bulunduğu Sayılar: Iron Man: Marvel Now #6-17
Tony Stark'ın köken hikayesine hoş geldiniz! Öncelikle bu seriden önce Avengers vs. X-Men serisini gözden geçirebilirsiniz. Zira orada Phoneix'e karşı ürettiği zırhla yaptığı saldırı, bu hikayenin ilk parçası olan Godkiller macerasının önemli bir parçasını oluşturuyor. Daha sonra Tony'nin geçmişine dair, ima bile etmemin spoiler olacağı şeyler öğreniyoruz. Bu hikayeden sonra sıradakine geçebilirsiniz ama Kieron Gillen'ın bütün serisini de bitirmek istiyorsanız, devamında Iron Man #18-27 arasını okuyabilirsiniz.


20. Superior Iron Man
Yazar: Tom Taylor
Çizer: Yıldıray Çınar
Bulunduğu Sayılar: Superior Iron Man #1-9
Bizden birisinin, Yıldıray Çınar'n çizdiği bu kısa süreli Iron Man hikayesinde alışık olduğumuz Tony'nin yerini, hikayeye adını veren Superior/Üstün Tony alıyor! Tony'nin yeni gelecek planları vardır, her şeyin çözümünü üretmeye kalkar ve işe etrafa Extremis'i yaymakla başlar! Ancak durumdan rahatsız olan bazı kahramanlar vardır ve bunlardan, Tony'nin başını en çok ağrıtacak olan da korkusuz adam, Daredevil'dır. Güncel bir macera olsa da okunması çok elzem bir hikaye değildir, dilerseniz geçebilirsiniz.


21. Invincible Iron Man
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Marquez
Bulunduğu Sayılar: Invincible Iron Man v.2 #1-9 (Devam Ediyor)
Ve en nihayetinde, en güncel seriye geldik. Secret Wars sonrası çıkan All New All Different Marvel projesi kapsamında çıkan bu yeni seride, Tony'nin düşmanlarını yeniden gözden geçiriyoruz ve Doctor Doom'a yeniden kucak açıyoruz. Öte yandan serinin yeni yan karakterlerinden Mary Jane Watson, git gide daha büyük bir önem taşımaya başlıyor. Bu sene çıkacak olan Civil War II'de ayrılan iki taraftan birisinin lideri olacak olan Tony'nin motivasyonunu yakalamak için de seriye hızlıca yetişip güncel olarak gidebilirsiniz.


22. The End
Yazar: Yazar: David Michelinie ve Bob Layton
Çizer: Bernard Chang
Bulunduğu Sayılar: Iron Man: The End #1
Bu listeye hangi seriyi eklersek ekleyelim, yeri kesinlikle değişmeyecek olan tek bir macera var, o da bu. Marvel'ın bütün kahramanların son hikayeleri olarak planladığı bu serilerin en güzellerinden birisi budur. Tony Stark, yeni icadı üzerinde çalışmaktadır ancak artık çok yaşlı, güçten düşmüş ve eski halinden eser kalmamış birisidir. Artık ne Stark endüstrisinin başında durabilir ne de Iron Man zırhının içine yeniden girebilirdi. Ve böylece kendi yerine geçebilecek bir varis arar.


****
Tebrikler, Iron Man hakkında okunacak neredeyse her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra klasik Iron Man hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz ve All-New All-Different Marvel kapsamında çıkan yeni Invincible Iron Man serisine başlayabilir, yakında başlayacak Iron Man International serisini dört gözle bekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yaz çıkacak olan Civil War II için de heyecanlı bir bekleyişe girebilirsiniz!

Eğer elinizde Iron Man çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget