Avengers Okuma Rehberi


Marvel'ın amiral gemisi Avengers yıllarca bir sürü farklı dergiye dağıldı, farklı maceralar yaşadı. Bu rehber, hangi hikayeyi hangi sırada okumanız gerektiğini ve hangi Avengers dergisinin ne zaman okunacağını sıralamakta.

Iron Man, Captain America, Thor ve diğer kahramanların kendi rehberlerine ulaşmak için şuraya tıklayabilirsiniz:

Marvel Okuma Rehberleri

Öyleyse başlayalım!

Not: Bu listedeki her kitabı okumak zorunda değilsiniz. Okumanız gereken kitaplar bold olarak işaretli olacaktır. Listede tüm Avengers kitaplarının olmasının sebebi elinizde olabilecek kitaplara bir sıralama oluşturmak içindir.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

AVENGERS OKUMA REHBERİ

2000lerle başlayan büyük eventli maceralara geçmeden önce Avengers, görece çok daha rahat okunabilen bir dergi, içinden çektiğiniz herhangi macerayı rahatla okuyabilirsiniz. Dilerseniz klasik Avengers serisinin ilk 20 sayısıyla işe başlayabilirsiniz, ancak hemen hemen hiçbir güncelliği kalmamış sayılarla uğraşmak yerine hızla görece daha yeni serilere geçebilirsiniz. Yine de merak edenler için klasik ve 2000ler öncesi Avengers hikayelerinden okumanız gereken 5 tanesini aşağıya listeledik. Sizin de beğeneceğinizi umuyoruz.

Kree/Skrull War 
Yılı: 1971-1972
Konusu: Acımasız Kree ırkı ve şekil değiştiren Skrull ırkı birbirleriyle devasa bir savaşa girerler, Dünya ise bu muharebenin ortasında kalır. Savaşı bitirebilecek tek güç ise Dünya'nın en kudretli kahramanları: Avengers'tır!
Bulunduğu Sayılar: The Avengers Vol.1 #89-97

Korvac Saga 
Yılı: 1991
Konusu: 31. yüzyılda kendisinin peşine düşen Guardians of the Galaxy'den kaçarak günümüze gelmenin yolunu bulan makine adam Korvac, burada üstün elin kendisinde olduğunu fark eder ve kendini gizleyerek evrenin hakimiyeti için dört bir yana saldırır.
Bulunduğu Sayılar: The Avengers Vol.1 #167-168 ile #170-177

Under Siege 
Yılı: 1998
Konusu: Masters of Evil'ın dahi lideri Baron Zemo, Avengers'a büyük bir darbe vurmaya hazırlanır. Dünyanın en güçlülerinin duygusal farklılıklarını kullanarak onları böler, kimsenin geçmeyi başaramadığı savunma sistemini mahveder ve intikamcıların ellerini kollarını bağlar!
Bulunduğu Sayılar: The Avengers Vol.1 #270-277

Ultron Unlimited  
Yılı: 1999
Konusu: Ultron ne kadar yenilirse yenilsin, her seferinde daha da  güçlenerek gelmeyi bilmiştir. Ultron, medyanın da dikkatini çekmek için Doğu Avrupa'da bir şehri yok eder. Avengers'ı kendi üzerine çeker ve şimdiye kadar hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu hepsine gösterir.
Bulunduğu Sayılar: The Avengers Vol.3 #0 ve #19-23

The Kang Dynasty 
Yılı: 2001
Konusu: Marvel evreninde Dünya'ya hakim olmak isteyen çok kahraman vardır ancak gerçekten hakim olan tek kişi Kang'dır. Birleşmiş Milletler merkezini havaya uçurur, Washington'daki bütün herkesi öldürür, karşısında durabilecek kimse yoktur!
Bulunduğu Sayılar: The Avengers Vol.3 #41-55 ve 2001 Annual


Secret War

En ölümcül canilerin birbiriyle bağlantıları olduğunu anlayan Nick Fury, hayatının en büyük kumarını oynayıp A.B.D. Hükümetinden gizli, kahramanlardan ve mutanlardan oluşan bir ekip toplar. Ya her şeyi kaybedecek ya da her şeyi kazanacak. New Avengers ilk defa bu macerada gayriresmi olsa da bir araya geliyorlar. Hikayenin sonucunda S.H.I.E.L.D.'ın yapısı ve yönetimi tamamen değişir.

-Secret War (#1-5)

Avengers Disassembled

Kelimenin tam anlamıyla Avengers tarihinde yepyeni bir döneme giriyoruz. Bu hikaye, şimdiye kadar yazılmış olan Avengers dergisini tamamlayıp, ekibin dergilerini Marvel evreninin amiral gemileri yapıyor. Bildiğimiz Avengers artık bitmiştir ve yeni bir ekibin kurulması gerekmektedir. Dileyenler bu olay esnasında kendi içlerinde de parçalanma yaşayan karakterlerin "Disassembled" başlıklı maceralarını da okuyabilir.

-Avengers Disassembled (Avengers #500-503 ve Avengers Finale)
-New Avengers Vol.1: Breakout (New Avengers #1-6)
-Young Avengers: Ultimate Collection (Young Avengers #1-12)
-New Avengers Vol.2: Sentry (New Avengers #7-10)
-New Avengers Vol.3: Secrets and Lies (New Avengers #11-15)

House of M

Avengers ve X-Men, gerçekliği değiştirebilen mutant güçleri Marvel Evreni'nin dokusunu zedeleyen Scarlet Witch'in kaderinin ne olacağına karar vermek üzere bir araya gelirler. Kahramanlar eski takım arkadaşlarının hayatı üzerine tartışırlarken, bir beyaz ışık dalgası hepsini içine alır. Bir an içinde bütün Marvel Evreni sonsuza dek değişir!

House of M eskisinden çok farklı bir dünyadır. Magneto'nun demir eli ve çocukları Quicksilver ile Scarlet Witch'in yönetimindeki mutantlar artık insanoğluna hükmetmektedirler. Mutant hakimiyetine karşı direnmek amacıyla farklı yerlere dağılmış sadece birkaç kahraman grubu bulunmaktadır. Dünyanın olması gerektiği halini hatırlayan tek kişi Wolverine iken kahramanların House of M'i nasıl alaşağı edecekleri de büyük bir soru işaretidir.

-House of M #1-8
-New Avengers Vol.4: The Collective (New Avengers #16-20)
-New Avengers: Illuminati (New Avengers: Illuminati #1-5)

Civil War

Marvel evreninin en büyük olaylarından birisidir. Konusu, süper kahramanların maskelerini çıkarıp hükumet adına çalışmasını sağlayacak bir yasanın geçmesine, kahramanların verdiği karşılıktır. Tony Stark, kahramanların kayıt altında tutulmasını ve eğitimsiz, bilinçsiz kahramanların destek alabilmesini savunurken, Steve Rogers, bu yasanın özgürlük ihlali olduğunu söyler ve karşı tarafa geçer.

Bu hikayenin etkisi uzun bir süre boyunca görüldü. Hikayenin çıktığı dönem ve sonrasındaki sürede birçok karakter dergisinde, yasa karşıtı kahramanları kaçarken, yasa yanlısı kahramanları da kovalarken gördük. Sonrasında ise Tony Stark, S.H.I.E.L.D. yöneticisi olarak, kayıt yasası altındaki kahramanların dönemi olan Initiative dönemini başlatmış oldu.

-Civil War #1-7
-New Avengers Vol.5: Civil War (New Avengers #21-25)
-Thunderbolts #110-121
-New Avengers Vol.6: Revolution (New Avengers #26-31)
-The Mighty Avengers Vol.1: The Ultron Initiative (The Mighty Avengers #1-6)
-Avengers: The Initiative Vol.1: Basic Training (Avengers: The Initiative #1-6)
-The Mighty Avengers Vol.2: Venom Bomb (The Mighty Avengers #7-11)

World War Hulk

Daha önce Illuminati grubu tarafından kararı kesilip, Dünya'ya zarar verdiği gerekçesiyle uzaya gönderilen Hulk, büyük bir nefret ve öfkeyle geri dönmüştür. New York'u mahvedip tam ortasına bir arena kurmuş ve kendisini, kaderine terk eden kahramanlara tek tek meydan okumuştur.

Aslına bakılırsa ne Avengers dergilerini ne de Marvel evrenini çok büyük çapta etkileyen bir macera değildir ancak bütün kahramanların, daha önce yaptıklarının karşılıklarını almaları ve Hulk'la tek tek karşı karşıya gelmeleri açısından ilginç bir okumadır. Dilerseniz geçebilirsiniz.

-Planet Hulk (Incredible Hulk #82-105)
-World War Hulk (#1-5)
-Avengers: The Initiative Vol.2: Killed in Action (Avengers: The Initiative #7-13)
-New Avengers Vol.7: The Trust (New Avengers #32-37)

Secret Invasion

Skrull'lar olarak bilinen ve biçim değiştirebilen uzaylı ırk, yeryüzündeki süper-güçlü her örgütün gizlice içine sızmıştı. Amaçları tekti: Büyük çaplı bir istila! Ve artık istila başladı. Marvel Evreni karman çorman oldu. Skrull İmparatorluğu'nun planı mükemmel işledi. Kahraman, kahramana düşman oldu! Yeniden dirilenler ve yeniden birleşenler oldu!

Bu hikaye, Marvel evreninin içinde küçük bir parçalanmaya sebep oldu. Birçok karakter, kimin gerçek, kimin sahte olduğunu ayırt edemez bir şekilde ortada kalırken, öldü sanılan kimi karakterler geri döndü. Tony Stark, S.H.I.E.L.D. yöneticiliğini bırakırken yerine Norman Osborn geçti.

-Secret Invasion #1-8
-New Avengers Vol.8: Secret Invasion (New Avengers #38-42)
-The Mighty Avengers Vol.3: Secret Invasion (The Mighty Avengers #12-15)
-Avengers: The Initiative Vol.3: Secret Invasion (Avengers: The Initiative #14-19)
-The Mighty Avengers Vol.4: Secret Invasion Book 2 (The Mighty Avengers #16-20)
-New Avengers Vol.9: Secret Invasion Book 2 (New Avengers #43-47)

Dark Reign

Artık Norman Osborn'un devrindeyiz ve tam bir karanlık yönetim altındayız. Birçok kahraman gizlendi, İç Savaş'ta kimliğini teslim eden karakterler saklanmanın yollarını aradı. Her bir kahraman, eski görevlerinden uzaklaşırken Osborn, kendi adamlarını yerleştirdiği yepyeni bir Avengers ekibi kurdu ve Dark Avengers'ın dönemi başladı!

-Dark Avengers Vol.1: Assemble (Dark Avengers #1-6)
-The Mighty Avengers Vol.5: Earth's Mightiest (The Mighty Avengers #21-26)
-Avengers: The Initiative Vol.4: Disassembled (Avengers: The Initiative #20-25)
-New Avengers Vol.10: Power (New Avengers #48-50)
-The Mighty Avengers Vol.6: The Unspoken (The Mighty Avengers #27-31)
-Avengers: The Initiative Vol.5: Dreams & Nightmares (Avengers: The Initiative #26-30)
-New Avengers Vol.11: Search for the Sorcerer Supreme (New Avengers #51-54)
-Dark Avengers Vol.2: Molecule Man (Dark Avengers #9-12)
-New Avengers Vol.12: Powerloss (New Avengers #55-60)

Siege

Thor: Ragnarok serisi sonrası yok olan Asgard, Amerika'daki bir bölgede yeniden kurulmuştu ve tanrılar yavaş yavaş dönmeye başlamıştı. Hala karanlık yönetim altında olan kahramanlar, saklanmaya devam ederken, S.H.I.E.L.D.'ın başındaki adam Norman Osborn, yalanlar ve hileler prensi Loki ile anlaşarak delicesine bir işe kalkıştı: Asgard'ı işgal etmek!

Bu seriyle birlikte Marvel evrenindeki karanlık çağ kapanmış oldu. Ölenler oldu, eski güçlerine kavuşanlar oldu ve uzun kuşatma sonunda kalktı.

-Siege #1-4
-Avengers: The Initiative Vol.6: Siege (Avengers: The Initiative #31-35)
-New Avengers Vol.13: Siege (New Avengers #61-64 ve Annual #1)
-The Mighty Avengers Vol.7: Siege (The Mighty Avengers #32-36)
-Dark Avengers Vol.3: Siege (Dark Avengers #13-16)

Heroic Age

Bir olay-Bir dönem şeklinde ilerleyen Marvel evreninde karanlık sayfaların kapatılıp, daha aydınlık olanlarının açılma zamanı geldi. Dark Avengers, tarihin tozlu sayfalarında yerini alırken, yepyeni bir Avengers takımı kuruldu ve kahramanların çağı resmi olarak yeniden başlamış oldu.

-Avengers Prime (#1-5)
-Avengers Vol.1 (Avengers #1-6)
-The New Avengers Vol.1 (The New Avengers #1-6)
-Secret Avengers Vol.1: Mission to Mars (Secret Avengers #1-6)
-Avengers Vol.2 (Avengers #7-13)
-The New Avengers Vol.2 (The New Avengers #7-13)
-Secret Avengers Vol.2: Eyes of the Dragon (Secret Avengers #6-12)

Fear Itself

Captain America, Thor, Iron Man ve Avengers… Onlar Dünya'nın En Kudretli Kahramanları-- ama onlar bile korkuyu bilirler. Dünya'yı kadim bir şeytan ele geçirdiğinde, hepsi kurtuluş adına bir şeyler feda edecek. Serpent'ın gizemli çekiçleri, dostları ve düşmanları durdurulamaz birer yıkım canavarına çevirecek, korkunç olaylar gerçekleştikçe Serpent'ın gücü yükselecek ve Odin, kendi halkını kurtarmak için Dünya'yı küllerine kadar yakmak isteyecek--üstelik Avengers'ı korkutan Odin'in bu niyeti bile değil. Onları korkutan, her ne bedel öderlerse ödesinler, bu savaşı yine de kazanamayabilecekleri ihtimali. Çekiç indiğinde--kahramanlar düşecek, tanrılar ölecek ve korku hüküm sürecek.

-Fear Itself #1-7
-Avengers: Fear Itself (Avengers #14-17 ve The New Avengers #14-16)
-Secret Avengers Vol.3: Fear Itself (Secret Avengers #13-15)
-The New Avengers Vol.3 (The New Avengers #17-23)
-Avengers Vol.3 (Avengers #18-24)
-Secret Avengers Vol.4: Run the Mission, Don't Get Seen, Save the World (Secret Avengers #16-21)

Avengers vs. X-Men

Dünya'nın en kudretli kahramanları ve atomun çocukları, nihai süper kahraman hesaplaşmasında kavgaya tutuşuyorlar! Dünya yok eden Phoenix enerjisi geri dönüyor - ve Avengers onu durdurmayı amaçlarken, Cyclops ve X-men'inin başka planları var. Captain America'ya göre, Phoenix kıyamet habercisi. Cyclops'a göre kurtuluş anlamına gelebilir. Marvel'ın iki en büyük lideri savaşa tutuşuyor, Phoenix'in kendine seçtiği beden - Hope Summers - arada kalıyor. İki taraf ne kadar ileri gidecek? Cevap hiçbir dünyanın dayanamayacağı kadar büyük bir savaşta... Ve iki takımın da öngöremediği şaşırtıcı bir sonda yatıyor! 

-Avengers vs. X-Men #1-12
-Avengers Vol.4 (Avengers #25-30)
-The New Avengers Vol.4 (The New Avengers #24-30)
-Secret Avengers 1 (Secret Avengers #21.1-25)
-Secret Avengers 2 (Secret Avengers #26-32)
-Avengers Vol.5 (Avengers #31-34)
-The New Avengers Vol.5 (The New Avengers #31-34)
-Secret Avengers 3 (Secret Avengers #33-37)

Marvel Now!

Marvel evreninde yepyeni bir döneme daha perde açıyoruz! Bütün Marvel dergileri yeniden başlarken, bundan nasibini Avengers dergileri de alıyor. Jonathan Hickman'ın kurgusunda, Avengers ekibi, hiç olmadığı kadar büyüyor.

Bu esnada ise Ultron geri dönüyor, bütün gezegeni yerle bir ediyor. Bütün kahramanlar çaresizken onu durdurabilmek için iki kişi öne atılıyor: Sue Storm ve Wolverine.

-Avengers Vol.1: Avengers World (Avengers #1-6)
-New Avengers Vol.1: Everything Dies (New Avengers #1-6)
-Uncanny Avengers Vol.1: The Red Shadow (Uncanny Avengers #1-5)
-Secret Avengers Vol.1: Reverie (Secret Avengers #1-5)
-Age of Ultron (#1-10)
-Uncanny Avengers Vol.2: The Apocalypse Twins (Uncanny Avengers #6-11)
-Uncanny Avengers Vol.3: Ragnarok Now (Uncanny Avengers #12-17)
-Avengers Vol.2: The Last White Event (Avengers #7-12)

Infinity

Dünyayı eskisinden daha büyük tehlikelerden korumak için, Avengers daha da büyüdü. Avengers, uzayda kozmik bir istila kuvvetine karşı topyekun savaş ilan ederken, Wakanda'yla Atlantis arasındaki soğuk savaş dünya çapında bir çatışmaya dönüşüyor. Kayıplar artmaya başlıyor ve İlluminati üyelerinden biri zor bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Ama bir Inhuman, İlluminati'nin planlarını öğrendiğinde, her şey darmadağın oluyor - ve İlluminati, çılgın Titan Thanos'un Dünya'yı istilasına karşı koymak için ön cepheleri tuttuğunda Black Bolt'un Hanedanı en sonunda çatlak veriyor. Deli Maximus'un bunlardaki rolü ne ve Thanos'un gizli arzuları neler?

-Avengers Vol.3: Prelude to Infinity (Avengers #13-17)
-Infinity #1-6
-Avengers Vol.4: Infinity (Avengers #14-23)
-New Avengers Vol.2: Infinity (New Avenger #7-12)
-Avengers Vol.5: Adapt or Die (Avengers #24-28)
-Secret Avengers Vol.2: Iliad (Secret Avengers #6-11)
-New Avengers Vol.3: Other Worlds (New Avenger #13-17)
-Avengers World Vol.1: A.I.M.PIRE (Avengers World #1-5)
-Uncanny Avengers Vol.4: Avenge the Earth (Uncanny Avengers #18-22)
-Secret Avengers Vol.3: How to MA.I.M. a Mockingbird (Secret Avengers #12-16)

Original Sin

Bütün insanlığı Ay'dan gözlemleyen gizemli uzay-tanrısı Uatu... ölür. Watcher'ı kim öldürmüştür? Nick Fury önderliğindeki Marvel kahramanları bunu soruştururken, başka güçler ortaya çıkar ve başka soruları doğurur. Görülmeyen kimdir? Watcher'ın gizli barınağından ne çalınmıştır? Black Panther, neden içlerinde Emma Frost, Punisher ve Doctor Strange'in de bulunduğu kendi gizli ekibini toplamaktadır? Fury'nin kozmik insan avı, onları kâinatın uzak köşelerine götürür - ama Avengers tam da katili köşeye sıkıştırdıklarını düşünürken her şey patlar. Marvel Evreni'nin en büyük sırları açığa çıkar, kahramanları derinden sarsar! Watcher ne görmüştür? Tetiği kim çekmiştir? İlk Günah nedir? 

-Original Sin #1-8
-Avengers Vol.6: Infinite Avengers (Avengers #29-34)
-New Avengers Vol.4: A Perfect World (New Avengers #18-23)
-Avengers World Vol.2: Ascension (Avengers World #6-9)

Axis

Aslına bakılırsa, bu hikaye neredeyse diğer eventler ve dönemlerin arasında hemen hemen hiçbir öneme sahip değil, ancak Avengers vs. X-Men serisinden sonra başlayan Uncanny Avengers dergisinin finali, bu macera ile sonlanıyor. Ayrıca Avengers vs. X-Men'den geriye kalan bazı cevapsız sorular, açıklanmayan olaylar çözümleniyor. Uncanny Avengers takip etmiyorsanız geçebilirsiniz. Şu ana kadar bütün eventler ve dönemleri okumamış ama sadece Uncanny Avengers'ı okumuşsanız, bu seriyi okuyabilirsiniz.

-Uncanny Avengers Vol.5: Axis Prelude (Uncanny Avengers #23-25 ve Annual #1)
-Avengers World Vol.3: Next World (Avengers World #10-16)
-Avengers & X-Men: Axis #1-9

Time Runs Out

Marvel Now döneminde, Jonathan Hickman'ın yazdığı Avengers-New Avengers dergilerinin final hikayesi budur. Marvel Now dönemini büyük ölçüde kapatan hikaye de budur desek yeridir. Şu ana kadar çıkan dergilerin hikayelerini tamamlasa da bu serinin en önemli işlevi, Marvel Now evrenini komple bitirecek olan Secret Wars'a giriş yapmasıdır.

-Avengers World Vol.4: Before Time Runs Out (Avengers World #17-21)
-Time Runs Out Vol.1 (Avengers #35-37 ve New Avengers #24-25)
-Time Runs Out Vol.2 (Avengers #38-39 ve New Avengers #26-28)
-Time Runs Out Vol.3 (Avengers #40-42 ve New Avengers #29-30)
-Time Runs Out Vol.4 (Avengers #43-44 ve New Avengers #31-33)

Secret Wars

Ve Marvel evreninin sonu! Çoklu evren yok edildi. İki gerçeklikten de kahramanlar ve düşmanlar taşıyan iki farklı cankurtaran, Dünya-616 ve Dünya-1610’un son çarpışmasından sağ çıktı. Kurtulanlar; artık var olmayan dünyaların parçalarından oluşan, efendisi ve tanrısı Victor Von Doom’un demir yumruğu ile yönetilen savaş dünyasında uyandı.

-Secret Wars #1-9

All-New All-Different Marvel

En güncel Marvel evrenine gelmiş bulunmaktasınız. Bütün dergiler yeniden başlatılırken, devasa değişikler de sürmeye devam etti. Miles Morales artık ana evrende, Captain America artık Sam Wilson, ortalıkta gezegen dişi bir Thor var, amaçsızca geleceğini mahvedenlerin peşine düşen İhtiyar Logan burada. Ana Avengers serisi şu an için All-New All-Different Avengers serisidir. Sadece onu izleyerek devam edebilirsiniz.

-All-New All-Different Avengers (#1-devam ediyor)
-Uncanny Avengers (#1-devam ediyor)
-New Avengers (#1-devam ediyor)


Böylelikle Avengers okuma rehberimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu liste kendisini sık sık güncelleyecektir. Takipte kalmayı unutmayın!

Ayrıca karakterlerin kendi başlarına hikayelerini okumak istiyorsanız, şu linki takip edebilirsiniz:


Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget