Genç Titanlar (Teen Titans) Kimdir - 1

     Yakında yayınlayacağımız X-men&Teen Titans crossover'ından önce biraz daha az bilinen Teen Titans ekibini tanıtmanın okuyucular için faydalı olacağını düşündüm. Bu yüzden iki parça hâlindeki bu yazıda ilk önce 64-78 yılları arasındaki yayın döneminden bahsedeceğim. 


Ekip ilk kez 1964 yılında Brave and Bold adlı antoloji serisinin 54. sayısında görüldü. Fikir,  bir tür Genç Adalet Birliği oluşturmaya  dayanıyordu. Birliğin yardımcı karaktere sahip olan üç tane üyesi Batman,Flash ve Aquaman'in yardımcıları Robin, Kid Flash ve Aqulad ekibin çekirdeğini oluşturur. İlk hikaye bir şehirde çıkan gençlik klübü sorununu çözmek için bu üçlünün bir araya gelip, Mr.Twister adlı bir süper kötüye karşı güç birliği yapmasını konu alır.  İlk sayının olumlu eleştiriler alması bu gençlerin yeniden bir araya gelmesini teşvik eder ve Brave and Bold'un 60. sayısında ekip yeniden bir araya gelir , hemde yepyeni bir karakterin katılımıyla. Wonder Girl, ekibin ilk bayan üyesi olarak gençlerin arasına katılır ve sonrasında resmi olarak Teen Titans kendi serisine kavuşmuş olur. Şimdi ilk dört üyeyi kısaca tanıyalım:

Robin(Richard Grayson): İlk Robin olan Richard ekibin beyni  ve lideridir. Dövüş sanatlarında usta, ve hocasından öğrendiği dedektiflik yetenekleri sayesinde süper güçlere sahip arkadaşlarının yanında sırıtmadan yer almaktadır. Sonrasında  kendi kanatlarıyla uçmaya başladığında Nightwing kimliğini almıştır. Richard yer aldığı tüm Teen Titans veya Titans versiyonlarında lider olmuştur. 

Kid Flash(Wally West):  Eniştesi Barry Allen'ın uğradığı kazanın aynısı başına geldiğinde süper hız  gücüne sahip olmuştur. Yıllarca Barry'nin yardımcılığını yapan Wally, Crisis on Infinite Earths hikayesinde Barry ölünce onun mirasını devralır. Flash olduktan sonra Titanların versiyonlarında pekte yer almasada dostlarıyla her zaman bağlarını korumuştur ve zor anlarda her zaman onların yanında yer almıştır hatta en iyi dostu Richard Grayson'dur. Wally'nin orijinini okumak isiyorsanız şu aralar devam eden tççt'deki "koşmak için doğdu" serisini okuyabilirsiniz.  

Aqualad(Garth): Aquaman'in yardımcısı  olan Garth hocasıyla benzer güçlere sahiptir. Bir süre sonra ekipten ayrılsada , ilerde alacağı Tempest kimliğiyle ekibin başka versiyonlarında yer almıştır. Genel itibariyle bu üç karakterde ustalarının karbon kopyasıdır ama Wonder Girl'ün de bu şekilde olduğunu sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz.

Wonder Girl(Donna Troy): Öncelikle Wonder Girl tamamen kazayla yaratılmış bir karakterdir. Tam bir çizgiroman düşmanı olan Fredric Wertham'ın yazdığı "Seduction  of Innocence" adlı kitap dönemin popüler çizgiroman kahramanlarına saldırganca ithamlarda bulunup çizgi romanlarda "Comics Code Authority" adlı bir sansür kurumunun açılmasına sebep oldu. Bu kitap, Wonder Woman'ın sürekli cinselliği çağrıştırıp gençlerin psikolojisini bozduğunu ve  lezbiyenliği özendirdiğini  iddia eder, o devirlerde bu büyük bir tabu olduğu için yazarlar oldukça uçuk hikaye fikirleriyle bu ithamlardan sıyrılmayı amaçlamıştır. Bu uçuk fikirlerden birinde Wonder Woman, hem genç hâli (Wonder Girl) hemde çocuk hâli (Wonder Tot) ile aynı anda maceralara atıldığı tuhaf hikayelerde boy göstermeye başlamıştır. Titanların yaratıcısı Bob Haney bir Wonder Woman kapağında gördüğü Wonder Girl'ü Wonder Woman'ın kız kardeşi zannedip Titanların arasına sokar. Koskoca şirket nasıl böyle bir hata yapar diye sorarsanız, o dönemlerde şartlar ve şirket içindeki bölümler arasındaki iletişimin daha kopuk olduğunu göz önüne almanız gerekir. Tabii bundan sonra işler karışır çünkü kimsenin tanımadığı etmediği bu yeni karakterin bir anda ilgi kaynağı hâline gelmesinin yanında kökeniyle ilgili soru işaretlerinide beraberinde getirir. Kısa süre sonra Donna Troy adını alan Wonder girl'e şöyle bir orijin yazılır:

    Donna, bebekken yanan bir binadan Diana tarafından kurtarılmıştır. Paradise adasında amozonların arasında eğitim görüp kendisini evlat edinen kraliçe Hippolyta tarafından Diana ile aynı güçler bahşedilmiştir. Sonrasına bu basit köken hikayesinin kaç defa değiştiğini duysanız inanamazsınız ve orjin her değişişinde Donna'nın kostümüde değişir. Neden defalarca kez değiştiğinden başka bir zaman bahsederim ama New 52 dönemi başladığında sırf köken hikayesi çorbaya bulandı diye tamamen karakteri evrenden silmek affedilemez bir hatadır.  Zaten böyle sevilen bir karakteri ana evrenden kaldırmak ağır tepki toplamaktan başka hiçbir işe yaramadı. Gerçi sidekick kavramını asla anlayamamış olan Dan Didio, bir çok sidekick'in rezil edilmesine göz yummuş ve sidekicklikten asıl adamlığa yükselmiş yılların Wally West'ini de gereksiz görüp evrenden silerek ne kadar yerinde kararlar aldığını kanıtlıyor! Neyse şu anda New 52 eleştirisi zamanı değil ama emin olun  New 52'nin rezalet Titanlarına da bir gün sıra gelecek.


   Dörtlü, kendi serisine kavuşunca genel itibariyle gençleri hedef alan sosyal sorunlarla ilgileniyordu. İlk hikayenin kötü adamı Mr. Twister, intikam için bir yaratığa dönüşerek Gargoyles adıyla ekibin karşısına zaman zaman çıkar.  Bir diğer yardımcı kahraman olan Speedy, önce seriye konuk olarak, sonrada tam zamanlı olarak katılır. 



Speedy(Roy Harper): Nasıl ustası Green Arrow, bir Batman kopyası olarak yaratıldıysa, Speedy'de Robin'in birebir kopyası olarak yaratılmıştır. Roy'dan New 52 Green Arrow yazısında biraz bahsetmiştim, kısa sürelik uyuşturu probleminden söz ettim. Böyle bir olaydan dolayı daha sonra Roy büyük bir uyuşturucu düşmanına dönüşür, tâki " Cry for Justice" rezaleti Roy'un hayatını mahvedene kadar.




  Neyse bir kez daha ileri atlamayım nerede kalmıştık? Roy'un da ekibe katılmasıyla beşli kahramanlığa tam gaz devam eder, sosyal sorunların yanında genç titanlar kendilerine has renkli düşmanlarla da mücadele etmeye başlar. Eğer hiç Teen Titans Animated serisini izlediyseniz (Şu anda güncel olarak devam eden flash animasyonundan bozma aynı adı kullanan saçmalığı demiyorum, bahsettiğim 2003 yapımı), Ding Dong Daddy ve Mad Mod gibi tuhaf düşmanlar bu dönemde yaratılmıştır. 

                                                 


  İleri sayılarda ekipte Aqulad'ın etkinliği iyice azalıp yeniden dört kişi olarak devam ederler (büyük ölçüde yazarlar karada nasıl etkili kullanacağını bilmediği için ekipten ayrılır). Fakat 40'lı sayılara doğru satışlar iyice düşünce ekibe yeni üyelerin katılmaya başlar.

 

    Telepatik güçlere sahip bir gogo dansçısı olan Lilith ekibe ilk katılan sidekick dışı konseptten gelen karakter olmuştur (gençlerin olduğu ekibe seçe seçe bir gogo dansçısı eklediler ya söyleyecek şey bulamıyorum).


 Sonrasında ekibe Mal Duncan adlı tuhaf bir genç katılır.  Mal'i anlatmaya nereden başlayacağımı cidden bilemiyorum , insanı mala bağlayan tuhaf bir karakterdir kendisi.  İlk başta Guardian kostümünü giyen karakterlerden biri oldu sonra Gabriel's Horn adlı mistik bir objenin gücünü uyandırarak Hornblower adlı bir kahramana dönüştü. Bir boru olan bu mistik eşya sayesinde yüksek ses dalgaları yaratabilip aynı zamanda boyutlar arası geçitler açabiliyordu. Ekibe sonradan giren bir başka karakterse Duncan'ın kız arkadaşı Karen Beecher oldu. Bir bilim adamı olan Karen'ın ekibe girişi ise daha tuhaf oldu. İlk başlarda Mal'in işe yaramaz hissetmesine üzüldüğü için kendisine yüksek teknoloji bir kostüm  yapıp (aslında bildiğin arı kostümü) Titanlara saldırıp bilerek Mal'e kaybetti.  Sonra bunu itiraf ettiğinde Titanlar yeteneklerinden etkilenip onu ekibe aldılar. Bumblebee adını alan Karen büyük ölçüde Marvel'daki Wasp'tan kopyalanmıştır fakat ilginç bir özelliği, DC'nin ilk siyahi kadın kahramanı olmasıdır.



  Son olarak ekibe giren bir diğer karakter ise Duela Dent namı diğer Joker's Doughter ve sonradan aldığı adıyla Harley Quin(DC'de Harleen Quinzel'den önce ne kadar çok kişinin bu kimliği aldığını duysanız şaşırırsınız). Duella'nın hikayesi biraz uzun olduğu için başka zaman daha ayrıntılı bir şekilde anlatayım. 



     Sonrasında ekibe ara ara başka üçüncü sınıf genç kahramanlar konuk olur. Bunların içinde en göze çarpanları Doom Patrol ekibinin genç üyesi Beast Boy, savaş ve barışın avatarlarının simgesi olan Hawk ve Dove, Batgirl (Barbara Gordon versiyonu değil ve bu da biraz uzun bir hikaye başka zaman anlatırım) ve Hawkman'in sidekick'i Goldenhawk (evet böyle bir karakter bile var).    Bir süre sonra bu konuklardan Titans West adlı ikinci bir Titan ekibi kurma fikri ortaya atılsada hiçbir zaman hayata geçemez.

    Hikayeler genel anlamda dönemlere göre değişiklikler gösterir başlarda tamamen gümüş çağın etkisinde olan tek sayılık maceralar bronz çağ döneminde  uzun hikaye dizilerine dönüşmeye başlar. Uzun bir dönem sayılabilecek bir yayın hayatı olsada hiçbir zaman üst seviye bir yayın olamadı. Yayın ilk önce 1973 yılında bir durdurulma yaşadı sonrasında 1976 yılında kaldığı sayıdan devam edip yeniden yayına başladı ama oda kısa ömürlü olup 1978 yılında tamamen durduruldu. Belki de fazla sidekick yapısında kalması ve yeterince yüksek seviye olaylara bulaşmaması ekibin okuyucuları yakalayamamasının nedeni olmuştur. Bu yüzden ilk dönem serisi çokta kayda değer bir yayın olmadı fakat işler 1980'de tamamen değişir. Yazının ikinci bölümünde Yeni Genç Titanlar adıyla tekrar yayın hayatına giren ikinci Titan takımından bahsedeceğim bu sefer karakterlerin ve hikaye örgüsünün nasıl evrim geçirdiğine şahit olacaksınız.

 

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget