Spider-Man Okuma Rehberi


Marvel Comics, DC'nin aksine karakterlerini, evrende olup bitenlerle iç içe yaşatıyor ve özellikle 2000li yıllarla birlikte çoğu kahraman, evrende "event" denilen büyük olayların etkilerini kendi dergilerinde de yaşıyorlar. Bunun yanı sıra, DC Comics'in aksine Marvel dergilerinde karakterin geçmiş hikayeleri kolay kolay devamlılıktan çıkarılmıyor. Bu sebeple, bugün okuduğunuz bir kahraman hikayesinin kökeni, 80lerde yazılmış bir hikayeye bile dayanabilir. Karakterler bu yüzden uzun süreli hikayelerin olgunluğunu gösterir.

Sonuç olarak, yeni başlayanlar da karakteri detaylı görmek isteyenler de bu şekilde, tek bir listeyi takip edebilir. Eğer karakterin kendi dergisi dışında olan büyük olaylar, karaktere etki ediyorsa o hikayeyi de dahil ediyoruz. Bunun dışında mümkün olduğunca "event" tarzı hikayeleri dışarıda bırakacağız.

Not: Bu rehberler karakterlerin bütün çizgi romanlarını değil, sadece önemli hikayelerini sıraya sokmaktadır.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:


SPIDER-MAN OKUMA REHBERİ


1. Giriş
Yazar: Stan Lee
Çizer: Steve Ditko
Bulunduğu Sayılar: Amazing Fantasy #15, Spectacular Spider-Man #1-2, Amazing Spider-Man #39-40
Örümcek Adam'ın yaratıcılarının elinden karakteri okuyarak başlamak isteyenleri böyle alalım. Yukarıdaki sayılar sadece giriş sayıları, bundan sonrasında isterseniz Lee ve Ditko ikilisinin Amazing Spider-Man serilerine devam edebilirsiniz. İkinci kısımdaki Spectacular ve Amazing sayıları ise Spider-Man'in Green Goblin ile ilişkisini anlatmakta. İlk ciddi anları bu sayılarda oldukları için en azından göz atmanızı önerebilirim.


2. Death of Stacys
Yazar: Stan Lee ve Gerry Conway
Çizer: John Romita Sr. ve Gil Kane
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #88-92 ve #121-122
Gwen Stacy, babası George Stacy, Peter'ın hayatındaki en önemli anlardan ikisine sahipler. 88-92 arasında, George Stacy'nin nasıl öldüğünü okuyacaksınız, sonrasında da meşhur "The Night Gwen Stacy Died" hikayesi gelecek. Bildiğiniz gibi, Marvel evreninde öldükten sonra geri dönmeyen tek kahraman yakınları Peter'ınkiler olduğu için, bu cildi okumanız gerçekten önemli, eğer Spider-Man'i tanımak istiyorsanız. Yine, babasının ölümünden sonra Gwen'le Peter'ın ilişkisini merak ediyorsanız, 93-100 arasını okuyabilirsiniz.


3. Blue
Yazar: Jeph Loeb
Çizer: Tim Sale
Bulunduğu Sayılar: Spider-Man Blue #1-6
Marvel'ın "Renkler" serisinden daha önce Daredevil ve Captain America rehberlerinde bahsetmiştik. Spider-Man cephesinde de duvar sürüngenimizin geçmişine yazılmış çok güzel bir aşk mektubudur Spider-Man: Blue. Daha çok Gwen Stacy üzerine odaklansa da Mary Jane Watson'la tanışmasından tutun da ikisiyle de beraber geçirdiği ilk zamanlara kadar gidiyoruz. Bu sayıyı, Stacylerin Ölümü cildinden sonra okumamızın sebebi de aslında bu. Verdiği duygusallık bu sayede iki katına çıkıyor.


4. Clone Saga I
Yazar: Gerry Conway ve Archie Goodwin
Çizer: Ross Andru ve Gil Kane
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #139-150
Her şey, Peter'ın, Gwen'i sokakta görmesiyle başlar. İşte bu noktadan sonra Spider-Man tarihinin en önemli olaylarından birisine giriş yapıyoruz. Evrende klonlar vardır ve bu klonlar Peter'ın hayatına dahil olmaya başlamışlardır. Artık çoğumuzun Scarlet Spider olarak tanıdığı, Peter Parker'ın klonu Ben Reilley ilk defa bu seride ortaya çıkıyor ve Peter'la karşılaştığında doğal olarak aynı şoku o da hissediyor. Asıl ünlü olan Clone Saga bu değil yalnız. O ikincisi. Ancak onu anlamak için bu seriyi de okumanız çok iyi olur.


5. Hobgoblin
Yazar: Roger Stern
Çizer: John Romita Sr.
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #238-239, #244-245 ve #249-251
Hobgoblin oldukça ilginç bir karakter. Şu ana kadar Green Goblin karakterini gördük, Norman Osborn'u kaybettik, başka birisini aynı kostümde gördük, yetmedi Harry Osborn'u bu kostümde gördük. Ama her zaman Green Goblin gördük. Bu seri ile Spider-Man en az Green Goblin kadar tehlikeli, yepyeni bir düşmana, Hobgoblin'e kavuşuyor. Yıllar boyunca defalarca kez farklı  kişiler tarafından bu isim kullanılmış olsa da Hobgoblin'in en önemli çizgi romanı kesinlikle budur.


6. Kraven's Last Hunt
Yazar: J.M. DeMatteis
Çizer: Mike Zeck
Bulunduğu Sayılar: Web of Spider-Man #31-32, Amazing Spider-Man #293-294 ve Spectacular Spider-Man #131-132
Kraven the Hunter, Spider-Man'in en önemli düşmanlarından birisi. İşte bu seride de sonunda Spider-Man'i avlayıp gömüyor ve kostümünü kendi üzerine geçerek, öldürdüğü düşmanından çok daha iyi bir kahraman olabileceğini, daha üstün bir Spider-Man olabileceğini kanıtlamaya çalışıyor. Muhteşem bir maceradır. Daha sonra aynı ekip, bu serinin devamı olarak 48 sayfalık Soul of the Hunter isimli bir grafik roman yazdı. Onu da okuyabilirsiniz bundan sonra.


7.Venom
Yazar: David Michelinie
Çizer: Todd McFarlane
Bulunduğu Sayılar: Secret Wars #8, Amazing Spider-Man #252-259, #298-300 ve #315-317
Green Goblin, Kraven, Doctor Octopus bir yana ama Spider-Man deyince aklına Venom da gelmeyen yoktur. Başka bir dünyada üzerine giyince beğendiği siyah kostümü eve getiren Peter, getirdiği şeyin aslında bir simbiyot olduğunun farkına geç varır. Durumu kavrayıp kurtulduktan sonraysa Venom, en unutulmaz ev sahibi vücuduyla buluşur: Eddie Brock. Spider-Man 3 filmini hatırlatacak birçok görsele sahip bu seri, kesinlikle SM 3'ten daha iyi.


8. Maximum Carnage
Yazar: David Michelinie ve Tom Defalco
Çizer: Mark Bagley ve Ron Lim
Bulunduğu Sayılar: Maximum Carnage
Toplam 14 sayı içeren bu cilt, Marvel evreninin en acımasız, en pislik kötülerinden birisinin, Carnage'ın doğuş serisi. Hapishaneye gönderilen, psikolojisi ciddi anlamda bozuk seri katil Cletus Kasady, içeride, onun vücuduna ve zihin yapısına göre evrim geçiren simbiyotla tanışır. Simbiyot da bu ruhsuz psikopatı bir ölüm makinesine Carnage'a çevirir. Seri boyunca Spider-Man'in, bu katilin peşine düşmesini okuruz. Merak edenler, Carnage, Carnage U.S.A. ve Minimum Carnage üçlemesini de okuyabilirler daha sonra.


9. Clone Saga II
Yazar: David Michelinie, Terry Kavanagh ve Tom Defalco
Çizer: Mark Bagley, Ron Lim ve Sal Buscema
Bulunduğu Sayılar: The Complete Clone Saga
Her ne kadar "2" ibaresi olsa da asıl Clone Saga hikayesi budur. Zamanında çok fazla tepki çekmiş, her seride yürüyen bir başka Spider-Man olmasından isyan edilmiş olsa da genel olarak güzel bir seri olduğunu düşünmekteyim. Peter'ın, kendisinin gerçek olup olmadığını sorguladığı, Ben Reilley ile gerçekten tanışıp Spider-Man ismi üzerine çok önemli kararlar aldığı seridir. Tüm bunların yanı sıra Mary Jane'le önemli olaylar yaşamaktayken, bir de üstüne çok eski bir düşmanın geri dönüşünü görürüz. Kesinlikle okunmalıdır.


10. Revenge of the Goblin
Yazar: Roger Stern
Çizer: Ron Frenz
Bulunduğu Sayılar: Revenge of the Goblin #1-3, Peter Parker: Spider-Man #25
Green Goblin geri döndü! Hem de büyük bir tehlikeyle, korkunç bir tehditle Spider-Man'in üzerine yürüyor. Tüm seri boyunca aslında bu seriyi, en iyi Green Goblin hikayelerine arasına sokan şeyin, sadece Spider-Man ve Green Goblin arasındaki ilişkiyi değil, Peter Parker ve Norman Osborn arasındaki ilişkiyi merkezine koyması olduğunu düşünmekteyim. Bu yüzden okumanızı şiddetle önerdiğim serilerden bir tanesi.


11. Flowers for Rhino
Yazar: Peter Milligan
Çizer: Duncan Fegredo
Bulunduğu Sayılar Spider-Man's Tangled Web #5-6
Aslında hepi topu 22 sayı olan Tangled Web serisinin tamamını okumanızı öneririm ancak içinden illa ki belli bir hikaye seçeceksek o da bu olurdu. Bildiğiniz gibi Rhino biraz mankafalı bir Spider-Man düşmanı. Peki ya bunu değiştirebilseydi? O kadar zeki olsaydı ki Hamlet'i bile yeni baştan yazabilecek kapasiteye ulaşsaydı? O zaman ne olurdu? Hem çok eğlenceli, hem de çok zekice bir hikayedir. Örnek olarak okuyabilirsiniz. Kesmezse, aynı seriden, Vulture'un başrolde olduğu Double Shots sayısını da listenize ekleyebilirsiniz.


12. Efsanevi JMS Dönemi
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: John Romita Jr. ve Mike Deodato Jr.
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #30-58, #500-524
JMS tabii ki de sadece buradaki 50 sayı civarındaki seriyi yazmadı ancak JMS'in herhangi bir müdahale, ekstra olay olmadan yazdığı dönem, birçokları için (ben de dahil) en iyi Spider-Man dönemi diye kabul görür ve işin ilginci, hala da böyle kabul eden çoktur. Spider-Man'in Mary Jane ile evli olduğu bu dönemde bir yandan da kahramanlığın getirdiği sorumluluğun yükünü en iyi şekilde anlattığından olsa gerek ki bu kadar çok seviliyor. Eh, MJ ve Peter'ın birlikte oldukları son dönem olduğu için de olabilir. Tamamını atlamadan okumalısınız bu serinin.


13. Avengers
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Finch
Bulunduğu Sayılar: New Avengers #1-6
Spider-Man'in bir Avengers üyesi olduğunu bu seride görüyoruz. Çok büyük öneme sahip değil. Sadece Spider-Man'in neden Avengers'ta olduğunu merak ediyorsanız ya da ne zaman olaya dahil olduğunu merak ediyorsanız bakacağınız adres burası. Bundan sonra zaten Spider-Man, Avengers'ın bütün serilerinde yer aldı. Marvel Now dönemi geldiğinde de sadece Jonathan Hickman'ın yazdığı Avengers serisinde yeniden takıma dahil edildiği gösterildi o kadar. Spider-Man, gururlu bir Avenger'dır!


14. The Other
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: Mike Deodato Jr.
Bulunduğu Sayılar: The Other: Evolve or Die
Oldukça karanlık bir Spider-Man hikayesi okumaya hazır olun. Morlun şehre geldi ve Spider-Man'in hayatını yerle bir etmeye ant içmiş durumda. Peter, yardım alabilmek için Reed Richards, Stephen Strange, Hank Pym gibi adamlara gitse de yaşadığı büyük sorunlara onların bile yer yer çaresiz kaldığına şahit oluyor. Her ne kadar, seriyi okurken Peter'ı sürekli sarıp "geçti yavrum geçti" diye avutasınız gelse de, kimileri tarafından da yerden yere vurulan bir seri. Yine de Civil War öncesi okunması gereken bir kitap.


15. Civil War
Yazar: Mark Millar ve J. Michael Straczynski
Çizer: Steve McNiven ve Ron Garney
Bulunduğu Sayılar: Civil War #1-7 ve Amazing Spider-Man #529-538
Civil War, bütün kahramanlardan öte, savaşın iki tarafının liderleri Tony Stark ve Steve Rogers'ı çok büyük derecede etkiledi. Ancak yan karakterler içinde, belki Cap ve Iron Man'den bile çok etkilenen, Spider-Man dışında kimse yoktur. Kimliğini halka açıklamasından sonra yaşadığı sıkıntılar, az sonra göreceğimiz kötü olaylara yol açmıştı. Civil War ana serisini okumanız kesinlikle şart ancak hem Tony Stark'ın motivasyonunu hem de Peter'ın, olaylar esnasında yaşadıklarını anlamak için kendi serisini de okumanız gerek.


16. Back in Black
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: Ron Garney
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #539-543
Pekala, Peter Parker'ın kim olduğunu bütün dünya artık biliyor. Buna bütün düşmanları da dahil. Dolayısıyla artık Peter'ın hayatındaki herkes tehlike içinde. Spider-Man, siyah kostümünü yeniden üstüne geçiriyor ve kötülerin peşine düşüp kendisini ve ailesini rahat bırakmalarını, kafalarına soka soka anlatıyor. Ancak olaylar çok daha trajik bir noktaya varıyor. Çok güzel bir çizgi roman, JMS'in son dönemlerinden kalma güzel bir hatıra olarak listemizde yerini alıyor.


17. One More Day
Yazar: J. Michael Straczynski
Çizer: Joe Quesada
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #544-545, Sensational Spider-Man #41 ve Friendly Neighborhood Spider-Man #24 ve Amazing Spider-Man #638-641 (One Moment In Time)
Spider-Man'in tam olarak evrende yaşadığı çoğu şeyi, Mary Jane ile evliliğini, mutlu yaşamını, doğacak çocuğunu ve diğer bütün karakterizasyonunu tek bir karede silen, eminim milyonların ortak bir şekilde nefret ettiği bir çizgi roman. Süreklilik açısından önemli bir çizgi roman ancak bu, can sıkıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Seni sevmiyorum Quesada.



18. Brand New Day
Yazar: Dan Slott, Marc Guggenheim, Bob Gale ve Zeb Wells
Çizer: Steve McNiven, Salvador Larroca ve Phil Jimenez
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #546-647 (102 sayı)
Brand New Day sadece, yeni Spider-Man düzeninin ilk cildinin adı değil, aynı zamanda 102 sayılık bir dönemin genel adı. Bu dönemde birçok şeyi yeniden gördük, yeniden tecrübe ettik, yeni okurlara belki bir başlangıç kapısı olarak gördük. Siz de benim gibi One More Day sonrası öfke nöbetine girip "Ne okuyacağım ya 102 sayı" derseniz, en azından şu aşağıdaki 13 sayılık 3 farklı hikayeyi okuyabilirsiniz.
Kraven's First Hunt #564-567
American Son #595-599
Grim Hunt #634-637


19. Big Time
Yazar: Dan Slott
Çizer: Humberto Ramos
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #648-697
Brand New Day dönemini komple bitirdik, şimdi sırada yeniden normal yayın düzenine giren bir dönem var. Spider-Man sonunda hayatının en güzel anlarını yaşamaya başladı. Nihayet Horizon Laboratuvarlarının Think Tank'ı içinde kendisine yer bulabildi, hayatını güzel bir düzene soktu, artık fakirlik sorunları bitti, düzenli bir ilişkisi var, Avengers işleri güzel gidiyor. Daha ne isteyebilirdi ki Peter? Dan Slott'ın, Amazing Spider-Man'i ana adam olarak götürdüğü bu dönemin eğlenceli olduğunu düşünmekteyim, tavsiye edebilirim.


20. Avenging Spider-Man
Yazar: Zeb Wells
Çizer: Joe Madureira
Bulunduğu Sayılar: Avenging Spider-Man #1-15
Dan Slott'ın Big Time döneminde, uzun bir aradan sonra Peter Parker'ın başrolde olduğu bu ikinci seri çıktı. Temel mantık, her sayı, Peter Parker'ın bir başka kahramanla takım kurup takılması odaklıydı. Red Hulk, Hawkeye, She-Hulk, Captain America, Deadpool, Captain Marvel ve daha nice star kahramanların konuk olduğu seri, ciddi anlamda Peter'ın eğlenceli yönüne odaklanarak sayıdan büyük keyif almanızı sağlıyor. 6. sayısında da Daredevil ve Punisher ile ortak bir Omega Effect eventine giriyor ama o sayıyı atlayabilirsiniz eğer diğer dergilerde ne olduğunu takip etmek istemiyorsanız.


21. Dying Wish
Yazar: Dan Slott
Çizer: Humberto Ramos
Bulunduğu Sayılar: Amazing Spider-Man #698-700
Dan Slott'ın yaptığı bu numaradan haberdarsanız, muhtemelen kendisini, bu sayının çıktığı dönem pek sevmiyordunuz. Peter Parker'ın ana evrende hayatını kaybettiği serideyiz şu anda. Özellikle 700. sayısı feci derecede eleştiriye, hakarete maruz kaldı. Sayıyı satın alıp klozete atarak fotosunu çekenler vardı (Birkaç kat poşete sarmıştı çakal). Yeni bir döneme başlamak üzereyiz ve bu 3 sayı da tam olarak bu döneme açılan kapıyı oluşturmakta. Eğer Slott'a hiç dayanamıyorsanız, 700. sayıyı okuyabilirsiniz fikir edinebilmek için en azından.


22. Ultimate Spider-Man
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Mark Bagley
Bulunduğu Sayılar: Ultimate Spider-Man #1-152
Ana evrende Spider-Man'i buraya kadar okuduk. Şimdilik bu kadarı yeter gibi. Süreklilikte ne olduğuna devam edeceğiz ama Spider-Man'in The Amazing Spider-Man serisi dışında çok ama çok güzel bir serisi daha vardı. İşte bu seriydi. Peter'ı direk lise çağlarına götürüp köken hikayesini baştan anlatıp bütün düşmanlarının da alternatif versiyonlarını sunan bu hikaye, bize aynı zamanda feci derecede eğlenceli bir okuma keyfi sunuyordu. Spider-Man sevmiyorsanız bile okuyun bu seriyi sonra yeniden düşünün. 150 sayı su gibi akıp gidecek, emin olun.


23. Death of Ultimate Spider-Man
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Mark Bagley
Bulunduğu Sayılar: Ultimate Spider-Man #153-160
Ana evrende Peter'ı öldürürüz de Ultimate evreninde eksik kalır mıyız hiç? Aslına bakarsanız, Peter Ultimate evreninde diğerinden çok daha önce hayatını kaybetmişti. Bendis, ölüm sahnesini yazarken ağladığını söylemişti. Sayıyı okurken de biz ağlamıştık. Ultimate Spider-Man bütün düşmanlarıyla son kez savaşırken hayatını kahramanca bir kez teslim ettiğinde serinin bittiğini düşündük. Ama en azından bu hikayeyle birlikte Ultimate Spider-Man serisinin Peter Parker defteri kapanmış oldu.


24. Miles Morales
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Sara Pichelli
Bulunduğu Sayılar: Ultimate Comics Spider-Man #1-28
Bir defter kapanırken bir diğeri açıldı! Oscorp'un geliştirdiği radyoaktif örümceklerden bir tanesi de siyahi bir genç olan Miles Morales'i zehirlemiş ve ona Spider-Man'e benzer yetenekler sunmuştu. Miles, Peter'ın ölümünden etkilenerek onun adını onurlandırmak istedi ve bir ton aile sıkıntısının yanında, onları görmezden gelerek kahramanlığına başladı. Amcası tarafından eğitildi, kankası Ganke tarafından gaza getirildi ve en azından Ultimate evreninin Spider-Man açığını kapatmaya çalıştı.


25. Spider-Men
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Sara Pichelli
Bulunduğu Sayılar: Spider-Men #1-5
Peter Parker, şehirde rutin devriyesini yaparken bir ışık huzmesine denk gelir. Gittiğindeyse Mysterio'nun bir kapı açtığını görerek içeri girer. Girdiği yer herhangi bir bölge değil, Ultimate evrenidir. Böylece Miles Morales, idolü Peter Parker ile ilk defa tanışır, Peter Parker, Gwen'in hala yaşadığı bir evrenle şok olup kendisinin olmadığı bir evren görür. Çok güzel bir seridir. Dying Wish'te Peter ölmeden önceki bir dönemde geçtiğini öğrenmiştik. Bendis yıllardır serinin devamını yazacağını söylese de hala devamından ses gelmedi.


26. Superior Spider-Man
Yazar: Dan Slott
Çizer: Ryan Stegman
Bulunduğu Sayılar: Superior Spider-Man #1-31
Dan Slott'a kızdık, sinirlendik. Peter Parker, ölmek üzere olan Doctor Octopus ile vücut değiştirmek zorunda kalmış, Octopus'un vücudunda ölen kişi Peter olurken, Spider-Man kostümünün altında, Peter'ın bedenini ele geçiren kişi Otto Octavius olmuştu. Ancak Superior Spider-Man bizi sağlam bir şekilde çarptı. Otto, Peter'ın olamadığı kadar iyi bir Spider-Man olmaya niyetliydi. (Tanıdık geldi mi?) Ve ciddi ciddi bu konuda sağlam adımlar attı. Avenging Spider-Man serisinin 15.1 ile 22. sayıları arasındaki maceralar da Superior Spider-Man'i başrol olarak almaktadır. Onları bu ara okuyabilirsiniz.


27. Marvel Now
Yazar: Dan Slott
Çizer: Humberto Ramos
Bulunduğu Sayılar: Marvel Now Amazing Spider-Man #1-6
Peter Parker sonunda geri döndü! Özlemiş miydiniz mahallenizin arkadaş canlısı örümcek adamını? İlk 6 sayımızın adı Lucky to be Alive olarak geçmekte. Peter'ın yeniden vücuduna kavuşmasıyla düşmanları Electro ve Black Cat'in de boş durmadığını öğrenmesi bir oluyor. Ama hepsinden öte, zamanında Peter'ı ısıran radyoaktif örümceğin, birisini daha ısırdığını öğreniyoruz. Silk ismindeki bu karakter kim? Neden bunca zaman sonra ortaya çıktı? Cevabınız bu ilk 6 sayıda.


28. Spider-Verse
Yazar: Dan Slott
Çizer: Olivier Coipel
Bulunduğu Sayılar: Edge of Spider-Verse #1-5, Amazing Spider-Man #7-15 ve The Superior Spider-Man #32-33
Ortalık Spider-Man'den geçilmeyecek, hazır olun! Spider-Man kitaplarındaki son büyük crossover'da sıra. Kötülerden birisi bütün çokluevrende gezip Spider-Man titrini üzerine alan karakterleri tek tek avlamaya niyetleniyor. Dolayısıyla da bütün evrenlerdeki bütün örümcek varlıkları, bir araya gelip bu olayı birlikte çözmek istiyorlar. Spider-Gwen, Spider-Ham, Spider-Man Noir, Spider-Man 2099 ve daha niceleri bu sayıyla ortaya çıkıyor. Devamında bağımsız olarak Spider-Gwen serisi çıkmıştı. Tavsiye ederim.


29. All New All Different
Yazar: Dan Slott
Çizer: Giuseppe Camuncoli
Bulunduğu Sayılar: The Amazing Spider-Man #1-...
Spider-Man şu anda üç farklı dergide yer alıyor. Spidey (Lise dönemi), Deadpool & Spider-Man ve bu seri. Ancak ana serisi olan dergi bu, The Amazing Spider-Man vol.4. Peter, kendisine Otto Octavius'tan kalan şirketi ve serveti büyütüp Parker Industries'i kuruyor. Fantastic Four'un eski binası Baxter binasını satın alıyor ve kısa süre içinde bütün dünya çapında iş yapan saygıdeğer bir iş adamına dönüşüyor. Şu anda ise Civil War II'de yavaş yavaş yer almakta. Ne olacağını zamanla göreceğiz.


****
Tebrikler, Spider-Man hakkında okunacak neredeyse her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra istediğiniz Spider-Man hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz ve All-New All-Different Marvel kapsamında çıkan The Amazing Spider-Man serisine başlayabilirsiniz.

Eğer elinizde Spider-Man çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Bu liste sizi kesmedi mi? O zaman Spider-Man'in hayatındaki kilometre taşı anların neler olduğunu öğrenmek için Kahramanın Yolculuğu: Spider-Man yazısına bakabilirsiniz. 

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget