Avengers: Age Of Ultron 1. Fragman İncelemesi – A.K.A İnceleme Ayağına Teori Bombardımanı

1 Mayıs’a gün sayıyoruz, bunu içinde Blog’a Sayaç da koyduk sonrada en altlara taşıdık kimse görmesin diye.

Hemen hızlı bir başlangıç yapalım Marvel’ın 2. Evredeki en büyük bombası gelmek üzere. Başlar başlamaz bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. 3. Evre filmleri duyurulurken Ant-Man filmi 3. Evrenin açılış filmi şeklinde lanse edilmişti. Ama kısa sürede 2. Evreyi tamamlayacak film olarak lanse ettirildi (yani 2. Evrenin son filmi) ve İç Savaş’da 3. Evrenin ilk filmi oldu. Burada Marvel’ın Ant-Man’e pek güvenmediğini düşünmeye başladım. Zaten yayınlanan fragman da bende aman aman bir şey uyandırmadı. Neyse artık önümüzdeki fragmanlara bakacağız.



Fakat Ant-Man filminin 2. Evrenin son filmi olmasının ilginç birde yanı var. Age of Ultron çizgi romanı bittikten sonra hikayeyi tamamlayan ama tamamen boş olan Age of Ultron A.I. (Ultron Çağı Yapay Zeka) adı altında bir çizgi roman yayınlanmıştı. Hank Pym’in çocukluk yıllarını ve Ant-Man olduğu zamanları anlatıyordu. Bundan sonra böyle bir filminde gelmesi acaba çizgi romana tahminimizden daha mı sıkı sıkı bağlılar dedirtiyor.

Başlıkta 1. Fragman incelemesi yazıyor, çünkü şu ana kadar  (uzun fragman da dahil) 3 fragman yayınlandı, bu yazıda ilk fragmanı ve uzatılmış versiyonuna değineceğiz. Daha sonra 2. Fragman’a da ve ileriki fragmanlar için de bir yazı hazırlarız diye umut ediyorum.

Bundan sonra yazacaklarımın tamamen uydurma olduğunu hatırlatarak hiçbiri tutmazsa; ‘’Glint sende iyi sallıyon ha…’’ gibi mesajlar atmamanızı rica ediyorum, sonuçta Cem Yılmazın tabiri ile kaynağımız belli.
Fragmanın genelinde son derece hareketli ve aksiyonun tavan yaptığı bir film görüyoruz. Kaos’un hakim olduğu bir şehirden kaçan kahramanlar, yıkılan binalar yüzlerce Ultron (tamam 10 tane falan gördük ama ilk filmdeki gibi bir ordu var onun için görülmeyen Ultron’larıda saydım), şamar oğlanı bir Tony Stark  ve son derece kızgın bir Hulk.

İlk Avengers filminden beri daha çok kahraman dövüşü isteyenler sonunda muratlarına eriyorlar. Aslında bu şaşılacak bir şey değil, hatırlarsanız 2. Evrenin konsepti kahramanların düşüşüydü, konsept artık son noktasına geliyor gibi. Zaten fragmanda da zafer göremiyoruz sürekli umutsuzluk içerisinde olan kahramanlar var.

Açıkçası yılın en iyi filmi geliyor diyebilirim, çizgi roman okurları için tam bir ziyafet. Yalnız fragmanda bir eksik var oda Vision. Şimdiye kadar vision’ı hiç göremedik sadece arkadan bir resmi var okadar (yani internette TopFury’nin bile resmi daha çok hatta kendi adımı yazınca bile o çıkıyor resmen Ultron’un TççT ayağı gibi), başka hiçbir fragman resim yada tanıtım bülteninde yok. Neden diye merak ediyorum.
Tabi buda fragman ile ilgili komplo teorileri kısmımda değineceğim bir olay.

Yeni oyuncular derseniz güzel kızsın be Elizabeth, inşallah beklenen performansı verirsin.

İncelememiz tamamen komplo teorileri ile olacak, çünkü neredeyse her karede bir küçük ayrıntı verilmiş diye ortamı hazırlayayım.

Evet komplolar başlıyor.


Fragman başlar başlamaz tanıdık bir sahne ile karşılaşıyoruz. Fragmanda dikkat çeken ilk şey çizgi romanın açılışına ne kadar benzediği… Çizgi Romanda kargaşa (daha doğrusu kıyameti yaşamış) içindeki bir şehirden başlarken, fragmanda saldırı altında ve insanların kaçıştığı bir şehirde başlıyor. Avengers’ın yıkacağı pardon kurtaracağı şehir belli olmuş gibi.


Ardından Bir demir adam zırhının üzerine erimiş metal döküldüğünü görüyoruz. El sanki öfke ile sıkılıyor. Buda Iron Man 3 filmine bir gönderme olmuş gibi. Hatırlarsanız en sonda Mark 42 patlamıştı. Yalnız Tony de hak etmiyor değil, arkadaş derdin ne okadar zırhı patlatıyon, buraya yazıyorum bu adam yakında meteliksiz kalır.


Gelelim sonraki sahneye, çaresizlik içindeki kahramanlar bir arada toplanmışlar. Burada da aynı çizgi romandaki gibi olmuş, yalnız o kahramanlar arasında Demir Adam’ı göremiyoruz. Ekipden dışlanmış gibi duruyor, zaten fragman genelinde herkes ona saldırıyor. Burada Thor’un kollarına dikkat edin (kaslarına değil kolluk olmadığına bakın) bu noktaya daha sonra değinicez.

Ve en önemlisi de kontrolünü kaybetmekte olan bir Bruce Banner. Bu sahne gerçekten çok önemli. Bruce acaba kime sinirleniyor? Çok basit bir soru dimi, diyicem de sanki etki halinde gibi titriyor. İyiden iyiye geriyor insanı.


Sonrasında ise parçalanmış zıhlar içerisinde Ultron sahneye çıkıyor. Sanki Mark 42’nin içinde gibi ama birçok başka robotun parçaları da birleştirilmiş ve göğsüne Avengers’ın A sembolü konulmuş. Atölyede ne bulduysa toplamış gibi dimi. Ultron kaçmak için çöpe dadanmış gibi, bir anda Iron Man 3 filminde Tony’nin Mark 42’yi tamir etmek için uğraştığı sahne geldi. Orada bir çocuğun garajına gidip bulduğu parçalar ile tamir etmişti.

Peki A sembolü neden var derseniz? Avengers filminin sonunda Stark kulesi yeni Avengers kulesi olmuştu. Iron Man 3’ün sonunda da Tony yıkılan evinin kalıntılarında meşhur küçük robotunu alıp gidiyordu. Acaba nereye yerleşti dersiniz. Büyük ihtimal Kuleye… Tony de artık buraya yerleşmiş ve Avengers’a özel hizmetkarlar tasarlamış olabilir. Bu nedenle buradaki robotların göğsünde A harfini görebiliyoruz. Tony yine boş durmamış gibin, ataç ve lastik versen Mecha yapacak o derece aç dolaşıyor.

Sonuçta bu robot Mark 42’nin kendisi olmayabilir ama Tony’e bir öfkesi olduğu kesin, sonuçta Tony zırhlarını düşünmeden yok etmeyi seven biri zaten resimde de yanmış parçalardan oluşan bir Ultron var. Zırhları ona yardıma gelirken o hiç düşünmeden hepsini yok etti. (Mark 42’nin kafası yere düştüğünde alevler içerisinde Tony ile bakıştıklarını ve arada çalan gerilim müziğini hatırlayın, Tony’e intikam alacakmış gibi bakıyordu.) Burada anladığımız şu Ultron’un yaratıcısı ya Tony, ya da babası Howard Stark’dan kalma bir şeyler daha var. Iron Man 3 deki kırmızı sahneleri hatırlarsanız orada Howard Stark’ın Fuarının maketi de vardı, Ultron’un ya da Vision’ın kökleri Howard Stark’a kadar uzanıyor denebilir. Burada hemen uzatılmış sahneye geçelim. Ultron sahneye çıktıktan sonra diğer zırhları da kontrol ediyordu. Yani Avengers Kulesini bilgisayarına sızmış.

Fragmanın sonunda ne diyordu? “Artık özgürüm. Beni Tutan iplerden kurtuldum.”

Burada Ultron olabilecek ve Tony’nin yaptığı 3 Yapay Zeka var.

İlki Mark 42. Kendisi Tony tarafından ihanete uğradı. Extermis’li kötü adamımız Aldrich Killian içindeyken patlamıştı. Belki Tony onu enkazdan çıkarıp yapay zekasını da kuleye aktarmıştır.

İkincisi Jarvis, ama Avengers: Age of Ultron Öncesi yazımızı okursanız onun Vision olma ihtimali çok daha yüksek. Tabi şöyle bir ihtimal daha var, Ultron ve Vision aynı olabilir. Dikkat ettiyseniz Vision ile ilgili hiçbir görsel yok, ayrıca çizgi romanlarda Vision’ı da Ultron yaratmıştı. Çizgi romanı hatırlarsanız Wolverine geçmişe gitmş ve Hank Pym’e onu etkisiz hale getirmesi için bir program eklemesini söylemişti, böylece Ultron en büyük saldırısını yaptığı zaman bir virüs sayesinde onu durdurmuşlardı. Burada da benzer bir olaya gidilip Hack’leme yapılabilir, ve Ultron’u Vision’a çevirebilirler. Zaten fragmanda Ultron ile Scarlet’in yakınlaştığını da hissedebilirsiniz.

Üçüncüsü de ilk filmden beri Tony’nin onunla dalga geçtiği ve resmen kölesi olan, aynı şekilde Iron Man 3’ün sonunda Tony ile beraber malikane’nin yıkıntıları arasından ayrılan küçük robotumuz.

Artık işin tadını daha fazla kaçırmadan Ultron’un kimliğini öğrenme işini filme bırakalım diyorum. Ama 3 büyük ihtimal var ve bunlarda çok uzun süredir Marvel Sinema Evreninin içinde şekillenmiş durumda. Yalnız varya bu sahne de Tony’nin Avengers’a yaptığı bir şaka yada tatbikat çıkarsa çok gülerim. Neyse çıkmaz diyip kendimi ateşe atıyorum.

Ardından kahramanların şaşkın bakışlarını görüyoruz. Burada hemen uzatılmış sahneye bakalım.


Uzatılmış sahnede Thor çekicini masaya koyar ve ona layık olanın kaldırabileceğini ve o zaman da Thor’un güçlerine sahip olacağını söyler. Tony kaldırmaya çalışır ama yerinden bile kaldıramaz, ama Kaptan Amerika kımıldatır ve Thor şaşırır.

Bu sahne iç savaşa gönderme olmuş gibi. Tony kötü Kaptan Amerika iyi. Ama çizgi romanda size kendi tarafınızı seçme şansı veriyordu, iç savaş filminde de bu olur ve bize kendi tarafımızı seçme şansını verir.


Ardından kulaklıklarında bir çınlama duyulur ve Ultron parçalarla dolu odadan çıkarak sahneye girer. Peki soruyu soralım, kulaklarındaki çınlama ne olabilir? Ya da diğer soruyu soralım; neden sadece 1 kulaklarını tutuyorlar?

Çünkü kulaklarında kulaklık var!

Ardından Ultron salonun (Artık oraya salon diyorum filmde bahtımıza ne çıkarsa) ortasında yerde duran bir robotu parçalıyor. Burada soru neden parçaladığı değil, o robotun salonun ortasında yerde işi ne?
Bir hizmetkar robot olarak dolaşıyor ve Ultron bağlantıyı kesip kendini zırha nakledince yok öyle kalmış. Burada Ultimates v3’ü hatırlayalım: Orada Ultron robotları da Ultimates’ların hizmetkarlarıydı. Burada ciddi bir benzerlik var gibi. Bu teoriyi destekleyen bir diğer ayrıntıda Bruce Banner Ultron’u tanıyor ve “Ultron mu? Bu imkansız.” Diyor. Bruce’un robotlar ile pek fazla işi olmaz, yani binanın yapay zekası yada hizmetçi robot olabilir. Buda nasıl kendisini çoğaltığını açıklıyor gibi.

Sonraki sahnede Demir Adam dağlara bakıyor, peşinden de eski bir malikane görüyoruz. Bu malikane bana Kış Askerinin sonunda Kaptan’ın gittiği yeri hatırlattı. Hatta filmin ilk gizli sahnesinde Loki’nin asasını ve ikizleri yine taştan bir mahzende görüyorduk. Ve hatırlarsanız kış askerini de taştan bir mahzende görmüştük.  Yani bu kale filmin sonunda Kaptan’ın gittiği ve ikizlerin içinde olduğu kale olabilir.

Ardından çatışma sahneleri ve yıkılan bir bina var, yalnız bu binayı kim yıktı? Sanki Hulk ve Demir Adam yıkmış gibiler. Ardından Banner karlar içerinde yere yıkılıyor ve kontrolünü kaybediyor. Artık bikaç şeyi yıkmaya başlar, kesin gidip tankları parçalar.


Bu sahnede de Black Widow gözüküyor sanki eskiyi anıyor. Bulunduğu mekan aynalar ile kaplı aynı bale okullarındaki gibi.

Sonra ameliyat… Ve ultron ile ikizler sahneye çıkıyor. Kış Askerinin sonunda ikizler için Mucizeler demişlerdi. Ultimate Comics X-Men çizgi romanında Mutantlar’ın devletin yaptığı gizli bir deney sonucu yaratıldıklarını öğrenmiştik. Sinema Evreninde ise Hydra’nın uzun zamandır Shiled’i yönettiğini öğrendik. Yani Mucizeler insan yapımı olabilir. Her ne olursa olsun Fox’un elinde mundar olan Mutantları kurtarmanın en iyi yolu gibi duruyor. Mutantlar Genosha da bile böyle zulüm görmemişlerdi. Tamam konuyu kapatıyorum.


Bu yakışıklı Yüzüklerin Efendisinin Gollum’u, King Kong’un Kong’u, Maymunlar Cehenneminin Ceasar’ı, animasyon karakterlerin efendisi Andy Serkis fragmanda aynı deli bir alman bilim adamı gibi durmuyor mu? (gerçi bu açıdan rus’a da benziyor)

İkizlerin Ultron ile oldukları yer ise uzun süre önce terk edilmiş, sanki onlara işte burada doğdunuz der gibi ortak yönleri olduğunu göstermeye çalışıyor. Fragmanın ilerleyen sahnelerinde ise ikizlerin Avengers’a saldırdıklarını görebiliyoruz. Ultron onları kendi yanına çekmiş gibi, onlar insan hadi insanları yok edelim. İkinci alternatif de Hydra onları üzerilerine saldı. Görüldüğü gibi hiçbir ihtimali pas geçmiyoruz.


Sonraki sahnede suyun içinden çıkan düzinelerce Ultron var, önceki filmde de düşmanlar gökyüzünden aşağı düşüyorlardı. Adam gibi bir yerden geleni yok. Yalnız dikkat edersniz Ultron’un gözü kırmızı diğerlerinin ise Mavi. Güzel bir ayrıntı olmuşta, acaba nasıl çoğaldılar.


Sonrasında kahramanların şaşkınlıkları ve Thor’un başaramadık der gibi çekicini düşürmesi, Scarlet Witch’in bağırması (ki bu da çizgi romanlardaki kontrolünü kaybeden Scarlet Witch havası vermiş). Kahramanlar neye şaşırıyor diye düşünürsek her yer Ultron dolduysa şaşırmışlardır herhalde. İnternette bulundukları yerde savaştıklarını gösteren bir sahne var, Scarlet Witch de yanında tahminim filmin sonlarına doğru büyük savaşın yapıldığı sahne gibi duruyor.


Ve peşinden en güzel sahneyi görüyoruz: Hulk, Demir Adam’a saldırıyor. (Hulkbuster zırhı muhteşem olmuş.) Fragman boyunca bize kontrolünü kaybeden bir Banner gösterildi. Uzatılmış versiyonda ise herkes Tony’e kızgın. Hulk’un Tony’e neden saldırdığını anlamak pek zor değil. Sonrasında ikizlerin Avengers’a saldırdıklarını görüyoruz.


Sonrasında da gemileri görüyoruz tabi altındaki deniz suyuda çekilmiş. Eee, bu kadar metalden de yeterince Ultron yapılır.


Ardından bolca aksiyon ve suyun içinden çıkan Thor var. (Fragmanda da herkes suyun içinden çıkıyor, normal bir yerden gelsenize) Uzatılmış versiyonda Loki’nin asasını da görebiliriz. Artık Asgard’ın başında Loki var ve Thor bunu bilmiyor. Thor asa hakkında bilgi edinmek için Asgard’a gitmiş olabilir ya da Asgard ile Heimdall vasıtası ile bağlantı kurmuş olabilir. Hemen bir parantez açıp Ultron çağının Thor Ragranarog içinde bir başlangıç olabileceği ihtimalini çöpe atmayalım derim. Tabi bu sahnenin ne olduğuna dair bir ihtimal daha var oda az aşağıda.


Hulk ve Black Widow yakınlaşması ve bale yapan kızlar… Hatırlarsanız Black Widow’u bale salonu gibi bir yerde görmüştük, yani direk onun bir kökeni olabilir. (Pencereden baktığınızda görülen dağlarda Ultron’ların sudan çıktığı yere çok benziyor.) Ajan Carter dizisinde Leviathan’ın geldiğini de düşünürsek bu sahne Black Widow ile ilgili gibi. Yalnız burada unutmamamız gereken bir ayrıntı daha var, Shiled dizisinde Inhumans ve Mutantların temelleri atıldı, Age of Ultron da tahminimizden çok daha fazla Mutant görebiliriz.

Sonra yine çatışmalar, millet Tony’e saldırıyor ve Black Widow bir şeyden korkuyor. Baktığı yere dikkat ederseniz bir hayli büyük bir şey, yani Hulk ya da Ultron. Sonra yine bolca dövüşme ve en önemli sahne.


“Artık özgürüm. Beni tutun ipler artık yok.” diyen Ultron eşliğinden Kaptan Amerika’nın kırık kalkanı ve Thor’un eli. Yani kahramanlar düşmüş. Bu sahne Age of Ultron çizgi romanındaki kapağa oldukca benziyor.
Sormamız gereken soru şu bu sahne filmin sonu mu yoksa başı mı? Yani ortada gerçekliği değiştirebilen bir Scarlet Witch var ve fragmanda gözüktüğü sahnelerin çoğunda bağırıyordu. Çizgi Romanını düşündüğümüzde Ultron’un zaferini ve zamanın nasıl değiştiğini hatırlayın… Filmde de bir zaman yolculuğu yapabilir, zaman yolculuğu yapan belki Thor’dur (sudan çıktığı sahneyi hatırlayın bir mağarada gibi). Bu ihtimali güçlendiren bir resmi Blog’umuz takipcilerden Moriarty buldu. (Sağol Moriarty)

 

Resimlere dikkatli bakarsanız Thorlar dan birinde kolluk olduğunu görebilirsiniz ve iki resimde de Avengers kulesinde gibi. Sanki ortada 2 Thor var gibi duruyor. Şimdi kuledeki çınlamayı düşünün acaba Thor’un zamanda geri gitmesinden mi kaynaklanıyor.

Fragmanları ve Marvel filmlerini düşünürsek açılış sahnesi baş düşmanız ile ilgili olması lazım, yani öyle laylaylom bir sahne olmaz gibi düşünüyorum, yıkım ile başlayıp zamanda geri gitme olabilir. Halen ortada Vision yok. Vision ile ilgili iki teorimiz var. İlk Teoriyi zaten yukarda bir yerlerde yazdık ikinci teoriye gelelim.

Sebebi Agent Carter yada Shiled dizisinde olabilir mi?

Shiled dizisini ele alalım, orada ciddi bir Mutant ve Inhumans akımı mevcut, dizideki kristale maruz kalıp ölen karakterlerin bazıları AoU filminde oynaycak. Sky’ın dizide kozaya girdiğini görmüştük, peki toz olduğunu gördüğümüz karakterler nasıl oluyorda AoU filminde oynayabiliyorlar? Kim bilir beklide mutant (film evrenindeki ismi ile Mucizeler) olarak karşımıza çıkarlar.

Shield dizisi ortadan kaybolan uzaylı nesneleleri Carter diziside çalınan Stark icatları üzerine kurulu. Bu dizilerin ilerleyen bölümlerinde AoU ile ilgili bilgiler görecek gibiyiz.

Bu iddayı güçlendiren şey ise Shiled dizisinin açılışında Ajan Carter vardı, AoU da da Ajan Carter oynuyor. Yani kökleri Shiled de atılmaya başlamış gibin.

Neyse çok uzattık artık kapatma vakti geldi, son derece karmaşık, başı sonu belli olmayan teori incelemesini bitirelim.

Bu uzun ve kafa karıştırıcı yazıyı okuduğunuz için hepinize teşekkürler, sırada Ant-Man incelememiz var, görüşmek umuduyla.


Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget