Wolverine Okuma Rehberi

I am the best there is at what I do, but what i do isn't very nice.
Wolverine okuma rehberine hoş geldiniz! Kanadalı hayvani kahramanımızın yukarıdaki sözünü çevirecek olursak "Yaptığım işte en iyisi benim, ama yaptığım iş pek iyi bir şey değil."

Klasik Marvel rehber notumuzu verelim:

Marvel Comics, DC'nin aksine karakterlerini, evrende olup bitenlerle iç içe yaşatıyor ve özellikle 2000li yıllarla birlikte çoğu kahraman, evrende "event" denilen büyük olayların etkilerini kendi dergilerinde de yaşıyorlar. Bunun yanı sıra, DC Comics'in aksine Marvel dergilerinde karakterin geçmiş hikayeleri kolay kolay devamlılıktan çıkarılmıyor. Bu sebeple, bugün okuduğunuz bir kahraman hikayesinin kökeni, 80lerde yazılmış bir hikayeye bile dayanabilir. Karakterler bu yüzden uzun süreli hikayelerin olgunluğunu gösterir.

Sonuç olarak, yeni başlayanlar da karakteri detaylı görmek isteyenler de bu şekilde, tek bir listeyi takip edebilir. Eğer karakterin kendi dergisi dışında olan büyük olaylar, karaktere etki ediyorsa o hikayeyi de dahil ediyoruz. Bunun dışında mümkün olduğunca "event" tarzı hikayeleri dışarıda bırakacağız.

Not: Bu rehberler karakterlerin bütün çizgi romanlarını değil, sadece önemli hikayelerini sıraya sokmaktadır.

Wolverine Özel Notu: Bu rehber kesinlikle bir X-Men okuma rehberi değil, Wolverine'in kendi yolculuğunun sıralamasıdır.

Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:

Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?

WOLVERINE OKUMA REHBERİ


1. Origin
Yazar: Bill Jemas, Paul Jenkins ve Joe Quesada
Çizer: Andy Kubert ve Richard Isanove
Bulunduğu Sayılar: Wolverine: Origin #1-6 ve Giant Size X-Men #1
Her şeye Logan'ın kökeni ile başlıyoruz. Wolverine, vahşi bir hayvan gibi görülmeden önce masum, her şeyden habersiz bir çocuktu. Bu hikayeyle, Logan'ın küçüklüğüne, güçlerini keşfettiği zamana, henüz James Howlett ismiyle bilindiği bir döneme gidiyoruz. X-Men Origins: Wolverine filminin büyük ölçüde uyarlandığı hikaye budur. Tek farkı, Sabretooth'un filmdeki gibi Logan'la bir akrabalığı yoktur.


2. Weapon X
Yazar: Barry Windsor-Smith
Çizer: Barry Windsor-Smith
Bulunduğu Sayılar: Marvel Comics Presents #72-84
Logan'ın doğuşunu okudunuz. Peki, Wolverine ne zaman doğdu? Hafızasını ne zaman kaybettiğini, adamantium pençelerinin nerede ve nasıl geldiğini, deliliğinin kökenlerini bu macerada öğreniyoruz. Hatta aslına bakılırsa kendi halinde, normal bir insanın nasıl bir canavara dönüştüğünün hikayesi bu. Okuyanlar, X-Men 2 filmindeki birçok Wolverine sahnesini, bu hikayeyle özdeşleştirecektir.


3. Wolverine vs. Hulk 
Yazar: Len Wein ve Peter David
Çizer: Herb Trimpe ve Todd McFarlane
Bulunduğu Sayılar: Incredible Hulk #180-182 ve #340
Wolverine'in kahramanlarla kapışması söz konusu olduğunda, en unutulmayan kavgası Hulk ile olan olsa gerek. Aslına bakılırsa, Hulk'un 180. sayısında çizgi roman dünyasına, bir Kanada hükumeti ajanı olarak giren Logan, henüz ilk macerasında Hulk ile karşı karşıya geliyor. Ancak tartışma götürmeyecek bir şey varsa o da yazılmış en iyi Hulk vs. Wolverine hikayesinin Incredible Hulk #340'ta olduğudur.


4. Wolverine
Yazar: Chris Claremont
Çizer: Frank Miller
Bulunduğu Sayılar: Wolverine Limited Series #1-4 ve Uncanny X-Men #172-173 ve Wolverine #55-57
Wolverine, karakter tarihi boyunca ülke ülke gezmiş birisi. Bu seyahatlerinden en önemlisi ise daha sonra hayatında büyük etkiler yaratacak olan Japonya dönemidir. Mariko Yashida ile ilk kez tanıştığımız, Wolverine'in düğününü ve Marvel evreninin en ölümcül grubu Hand'e karşı teke tek girişini izlediğimiz efsane seridir.


5. Mutant Massacre 
Yazar: Chris Claremont, Louise Simonson ve Walter Simonson
Çizer: John Romita Jr., Sal Buscema ve Louise Simonson
Bulunduğu Sayılar: Wolverine: Mutant Massacre
Her karakterin düşmanları, bir de baş düşmanı vardır. Wolverine'in en büyük kötüsü ise Sabretooth'tur. Çizgi roman tarihinde bu ikilinin karşılaştığı ilk macera budur. Ancak macera içinde de öğrendiğimiz gibi, ikilinin birlikte yaşadıkları şeyler çok daha geçmişe dayanmaktadır. Öyle denir ki Sabretooth, her sene Wolverine'in doğum gününde gelip Logan'a saldırmak için yer kollamaktadır.


6. Kitty Pryde and Wolverine
Yazar: Chris Claremont
Çizer: Al Milgrom
Bulunduğu Sayılar: Kitty Pryde and Wolverine #1-6
Wolverine her zaman genç mutantları eğitmek, koruyup kanatları altına almak istemiştir. Bunu ilk yaptığı kişi ise Kitty Pryde'dır. Beyni yıkanmış Kitty'i, Ogun'un elinden kurtarmaya çalışan Logan, Japonya'daki dostu Yukio ile güçlerini birleştirir. Ayrıca, her ne kadar bir Wolverine hikayesi olmasa da Kitty Pryde ve Logan'ın birlikte yer aldıkları en önemli maceralardan Days of Future Past'i de şiddetle tavsiye ederiz.


7. Fatal Attractions 
Yazar: Fabian Nicieza ve Scott Lobdell
Çizer: Andy Kubert ve Adam Kubert
Bulunduğu Sayılar: Wolverine vol. 1 #75-82 ve #100
Vücudu baştan sonra metalle kaplı bir adamın karşısında, metali kontrol edebilen, onun efendisi bir adam. Bir Wolverine-Magneto karşılaşması ne kadar uzun sürebilir ki? Panellerini her yerde görebileceğiniz, Wolverine'in adamantium iskeletinin Magento tarafından çıkarıldığı hikaye işte budur. Ancak hemen bırakmayın, 100. sayıda Cable'ın oğlu Genesis'in, durumu düzeltmek için yaptıklarını okuyacaksınız.


8. Twelve 
Yazar: Chris Claremont, Fabian Nicieza ve Alan Davis
Çizer: Birçok çizer
Bulunduğu Sayılar: X-Men vs. Apocalypse: Vol. 1: Twelve
Wolverine eski gücüne geri döndü, pekala. Ama sadece bununla kalmadı, Apocalypse'in dört atlısından birisi oldu: Ölüm! Özünde tamamen bir X-Men hikayesi olan bu macerayı rehbere almamızın sebebi, Wolverine'in hayatında önemli bir dönüm noktası oluşturması ve ileride zaman zaman Logan'ın, Apocalypse emri altında yaptıklarının bahsi geçmesinden dolayıdır. Kısa yoldan Wolverine'e hakim olmak istiyorsanız, bu seriyi geçip devam edebilirsiniz tabii ki.


9. X-23 
Yazar: Chris Claremont
Çizer: Alan Davis
Bulunduğu Sayılar: Uncanny X-Men #450-451 ve X-23 #1-6
Wolverine'in ölümcül bir silah olduğu herkes tarafından bilinir. Ancak bu silahın tek başına yitip gitmesini de kimse istemez. Bu yüzden 22 kez Wolverine klonlanmaya çalışılır ancak her seferinde başarısız olurlar. Bunun sebebi, klonların hep erkek olarak yaratılmaya çalışılmasıdır. Prosedür değişir ve X-Men evreninin en güzel karakterlerinden bir tanesi, Wolverine'in dişi klonu X-23 doğar. Bu 8 sayıda, X-23'ün ilk defa tanılışını ve sonrasında da kendi serisinde kökeninin anlatılışını okuyoruz.


10. New Avengers 
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Finch
Bulunduğu Sayılar: New Avengers v1 #1-6
Bir Avengers çizgi romanı ne alaka diyebilirsiniz. Avengers: Disassembled hikayesinden sonra dağılan İntikamcılar, Steve Rogers'ın çabasıyla yeni bir isimle, New Avengers olarak yeniden doğar. Ve bu ekibin içinde Wolverine de vardır. Her ne kadar Wolverine'in ilk defa Avengers üyesi olmasını bu hikayede görüyor olsak da maceranın kendisi bir Wolverine hikayesi değil, diğer Avengers üyelerinin giriş hikayeleri. Eğer spesifik olarak Wolverine'in girişini arıyorsanız, 5 ve 6. sayıları tavsiye edebiliriz.


11. House of M
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Olivier Coipel
Bulunduğu Sayılar: House of M #1-8 ve Logan #1-3
Wolverine bir sabah uyandığında bütün evrenin baştan sona değişmiş olduğunu görür. Her şey, olması gereken en ideal şekildedir ama sorun şudur ki, hiçbirinin gerçek olmadığını bilen tek kişi Logan'dır. Durumu düzeltmek için de elinden geleni yapacaktır. Bu hikayenin sonrasında, Wolverine yavaş yavaş geçmişini hatırlamaya başlar ve geçmişine dair yaşadığı sıkıntıları, çektiği sancıları, devamında çıkan ve Brian K. Vaughan'ın yazdığı 3 sayılık Logan serisinde izleriz.


12. Evolution 
Yazar: Jeph Loeb
Çizer: Simone Bianchi
Bulunduğu Sayılar: Wolverine v2. #50-55
Wolverine ve can düşmanı Sabretooth'un, son ve en büyük savaşlarına hazır olun. İki hayvan, kendilerinin bile hatırlayamayacağı ve hayal bile edemeyecekleri bir zamandan beri savaşmaktadır ve artık kozlarını tamamen paylaşma vakti gelmiştir. Hikaye içinde Logan'ın geçmişine dair de birçok görüntü görüyoruz: Nazilere karşı Captain America'yla savaşması, Weapon X programı, Silver Fox ve Wolverine'in, hatta Sabretooth'un ilişki geçmişi ve daha niceleri.


13. Weapon XI 
Yazar: Daniel Way
Çizer: Doug Braithwaite
Bulunduğu Sayılar: Wolverine Origins #5, #10 ve #33-40
Wolverine zamanında Japonya'da vakit geçirmişti ve en azından bir evlilik denemesi olmuştu. Yukarıdaki sayılardan 5. sayıda oğlu Daken'ı öğreniyoruz, 10. sayıda ise Logan ile karşılaşmasını okuyoruz. Daken'la tanıştıktan sonra Weapon 11 hikayesine başlıyoruz yavaş yavaş ve Logan'ın önemli düşmanlarından Romulus ile tanışıyoruz. Daken'ı daha yakından tanımak isterseniz aynı serinin #11-15, #24-27 arası sayılarını ve Dark Wolverine #75-80 arası sayıları okuyabilirsiniz.


14. Enemy of the State 
Yazar: Mark Millar
Çizer: John Romita Jr.
Bulunduğu Sayılar: Wolverine v3 #20-32
Hand ninjaları tarafından beyni yıkanan Wolverine, hem düşmanlarını hem de dostlarını lime lime edip onlara karşı çalışacaktır. SHIELD'ın elinden kaçtıktan sonra hem Elektra'yı hem de Daredevil'ı öldürmeye kalkar ama sonunda ellerine bulaşan kan, dost bir X-Men'in kanı olacaktır. Güzel bir hikayedir ancak açıkçası çok yeni şeyler de sunmuyor. Deliren Wolverine, herkesi öldürmeye çalışması ama adam akıllı bir şey yapamaması gibi şeyleri zaten görmüştük. Millar'ın kendini tekrar ettiği noktalar da var tabii.


15. X-Force 
Yazar: Craig Kyle
Çizer: Christopher Yost
Bulunduğu Sayılar: X-Force v3 #1-25
X-Men tarihindeki en acımasız ekiplerden birisini okuyacaksınız. Wolverine'in başını çektiği bu ekipte Warpath, Wolfsbne ve X-23 var. 25 sayılık maceralarında "X-Men'in arkasından iş çevirenler, mutantlara ulaşmadan önce ortadan kaldırılmalıdır" mantığıyla görevlere çıkan ekip her seferinde daha da büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Deadpool, Angel, Wolverine'li X-Force serisi için de bunun devamındaki Uncanny X-Force'a bakabilirsiniz.


16. Get Mystique
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Ron Garney
Bulunduğu Sayılar: Wolverine #62-65
Wolverine, Mystique'in peşinde! Neden olduğunu sormayın, Messiah Complex serisinden kalan bir hesaplaşmayı kapatmak istiyor ama bu hikayeyi okumak için Messiah Complex okumanıza gerek yok. Bu 4 sayı genel olarak Mystique ve Wolverine arasındaki tuhaf ilişkinin kökenlerine inmeye çalışıyor. Neredeyse Sabretooth kadar ortak geçmişi olan Wolverine-Mystique ikilisinin her biri için de önemli bir hikaye olmasının yanı sıra yine her ikisi açısından da en iyi hikayelerinden bir tanesidir.


17. X-Men: Schism 
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Carlos Pacheco, Alan Davis ve Frank Cho
Bulunduğu Sayılar: X-Men: Schism #1-5
X-Men bölünüyor! Scott Summers'ın, Birleşmiş Milletlerde konuşma yapmaya hazırlandığı sırada bir Sentinel saldırısının olmasıyla başlayan süreç, genç mutantların ne yapmaları gerektiği konusunda ayrı düşen iki kahramanla sonuçlanır. Wolverine, çocukların her şeyden uzak olup savaşa sokulmaması gerektiğini savunurken, Cyclops ideal bir dünyada olmadıklarını, bu yüzden herkes kendini savunmayı ne kadar erken öğrenirse, kendisini daha iyi savunacağını söyler. Kavga büyür, koca X-Men ikiye ayrılır!


18. Wolverine and the X-Men #1-35
Yazar: Jason Aaron
Çizer: Chris Bachalo
Bulunduğu Sayılar: Wolverine and the X-Men #1-35 ve Regenesis #1
İşte bu noktadan sonra Wolverine, kendisiyle aynı düşüncede olan öğrencileri ve hocaları da yanına alarak Jean Grey School for Higher Learning okulunu açar, mutantların daha barışçıl bir şekilde var olmalarını sağlamaya çalışır. Bu 35 sayı, daha çok Logan'ın öğretmenlik günlerine meraklılara önerilebilir. Yani, hızlı bir Wolverine okuyucusuysanız Regenesis sayısını okuyup sonraki döneme de geçebilirsiniz. Ancak bu 35 sayı içerisinde en sevimli hikayelerden bir tanesi 17. sayıda geçmektedir. Bu tek sayıyı da okumaya çalışın.


19. Death of Wolverine
Yazar: Charles Soule ve Paul Cornell
Çizer: Steve McNiven ve Alan Davis
Bulunduğu Sayılar: Wolverine v5 #1-13, v6 #1-12 ve Death of Wolverine #1-4
Listede neredeyse 30 sayıyla uzun bir hikayedeyiz ve güncel hikayelerde Wolverine serilerini takip edecekseniz, etkilerini en çok göreceğiniz seridesiniz. Hikayenin adında olduğu gibi, bu seri Wolverine'in günümüzdeki ölümünü anlatıyor, bir alternatif hikayeyi değil. 4 sayılık ana seriyi okumadan önce okuduğunuz sayılar, Wolverine'in iyileşme faktörünü nasıl kaybettiğini ve sonrasında neler yaptığını anlatıyor. Yani, doğrudan ölümle ilgiliyseniz, ana seriyi okuyabilirsiniz.


20. Wolverines
Yazar: Charles Soule
Çizer: Nick Bradshaw
Bulunduğu Sayılar: Wolverines #1-20
Haftalık olarak yayınlanan bu seri Wolverine'in ölümünden sonra yayınlanan Life After Logan örgüsünün bir parçası. Diğerleri için Logan Legacy ve Life After Logan şeklinde aramalar yapabilirsiniz. Ancak bizim için bu seri önemli. Hikayemizin baş karakterleri X-23 ve Daken'ken, kötü adam kadrosunda Sabretooth, Lady Deathstrike ve Mystique. Haftalık çıkan bir seri olması sebebiyle de aksiyon sahneleriyle daha ön planda.



21. All-New Wolverine
Yazar: Tom Taylor
Çizer: David Lopez ve Bengal
Bulunduğu Sayılar: All-New Wolverine #1-9 (Devam Ediyor)
Wolverine öldü, yaşasın yeni Wolverine! Yıllarca Logan'ın gölgesi altında, onun korumasında var olmaya çalışan X-23 Laura Kinney, Logan'dan kendisine kalan mirası sahiplenir ve Wolverine ismini yaşatmaya karar verir. Ancak bu yolculukta yolu, kendisinin acı çekmeyen klonlarıyla, Doctor Strange'le, Ant-Man'le ve daha niceleriyle kesişecektir.


22. Old Man Logan
Yazar: Mark Millar
Çizer: Steve McNiven
Bulunduğu Sayılar: Wolverine #66-72
Yıllar yıllar sonra bütün kahramanlar ölmüştür, sonunda bir araya gelen kötüler muzaffer olmuşlardır ve dünyayı yönetmektedirler. Ülke bölgelere ayrılmış, hepsine belli yöneticiler çökmüştür. Tüm bunların arasında ise ailesiyle beraber sadece huzurlu bir vakit geçirmeye çalışan İhtiyar Logan, pençelerini 50 yıl boyunca çıkarmamıştır. Ancak Hulk çetesi, ailesine saldırdığında işler tamamen değişecektir.


23. Secret Wars: Old Man Logan
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: Andrea Sorrentino
Bulunduğu Sayılar: Secret Wars: Old Man Logan #1-5
2015 yılında yayınlanan Secret Wars hikayesinin bir yan serisi olsa da bağımsız olarak da okunabilecek bir hikayedir. Macera tam olarak 8 sayılık Old Man Logan'ın bıraktığı yerden devam eder. Dünyasında olan tuhaf şeylerin peşine düşen Logan, kendisini hiç beklemediği insanların, zamanında sona ermelerine sebep olduğunu düşündüğü kişilerin arasında bulacak, kendisine verilen bu ikinci şansı değerlendirmeye çalışacaktır.


24. ANAD Old Man Logan
Yazar: Jeff Lemire
Çizer: Andrea Sorrentino
Bulunduğu Sayılar: All New All Different Old Man Logan #1-4 (Devam Ediyor)
Ana karakteri Logan olan tek güncel serimiz şu an için budur. İçine düştüğü bu yeni evrene alışmaya çalışan ihtiyar Wolverine, geleceği önlemesi gerektiğini düşünür ve sırayla indireceği kişilerin kısa bir listesini çıkarır: Black Butcher, Hulk, Mysterio ve Red Skull.



****
Tebrikler, Wolverine hakkında okunacak neredeyse her şeyi okumuş oldunuz. Bu noktadan sonra istediğiniz Wolverine hikayelerinden seçip okumalar yapabilirsiniz ve All-New All-Different Marvel kapsamında çıkan Old Man Logan ile All New Wolverine serilerinden devam edebilirsiniz.

Eğer elinizde Wolverine çizgi romanları varsa ve hangi sırayla okuyacağınızı bilmiyorsanız, bu listeye de uyduramamışsanız, yorumlara bırakın, sizin için sıralayalım!

Bu listedeki çizgi romanlardan birisini incelemek, kurcalamak ve masaya yatırmak ister misiniz? İnceleyin, inceleme@cizgikafe.com adresine gönderin ve bu rehberde sizin incelemenizi yayınlayalım!

Çizgiyle kalın!

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget