Gwen Stacy'nin Öldüğü Gece: Gerçek Kurban Aslında Kimdi?



Gwen Stacy'nin öldüğü o malum geceyi muhtemelen çizgi romanla azıcık içli dışlı olmuş herkes biliyordur. Green Goblin'in yere bıraktığı Gwen Stacy'i, Parker kurtaramamıştır.

En iyisi gelin hikayeyi en başından alalım. Spider-Man'in yaratıcısı Stan Lee, oldukça uzun bir süre boyunca iki dergisini yazmayı asla bırakmadı. Bunlardan biri Amazing Spider-Man diğeri ise Fantastic Four'du. Bu serilere çok kısa aralar veriyorsa da hiçbir zaman tam olarak bırakmamıştı. Ama belli bir süre sonra artık bu serileri de yazmayı bırakıp yazarlığı tam olarak bıraktı. Ve bununla birlikte serinin yeni yazarı o zamanlar daha 20 yaşına bile basmamış olan Gerry Conway'di.

Conway seriyi devraldığında yanında tecrubeli çizer John Romita Sr. vardı ve her ne kadar kendisi çizer olduysa da Conway tıpkı Stan Lee'nin de yaptığı gibi çizerine danışıyordu. Ama daha sonrasında Stan Lee'nin, Marvel yayıncısı olmasıyla birlikte Romita da onun çizim sorumlusu oldu ve serinin çizerliğinden ayrıldı. Ama yine de elini Amazing Spider-Man'den çekmedi. Hem kapaklarını çiziyor hem çiniliyordu ve Conway yine ona danışmaya devam ediyordu.

Romita'nın ayrılmasından bir süre sonra Conway şaşırtıcı bir şey yapmak istedi. Bu konuda da imdadına serinin editörü Roy Thomas yetişti. Thomas, Conway'in istediği şaşırtıcı fikri bulmuştu. Spider-Man'in yardımcı karakterlerinden birini öldürmek. Ama Thomas'ın bahsettiği karakter Gwen Stacy değil, May yengeydi.

Ama daha sonrasında Romita ve Conway kendi aralarında konuşup Gwen'in ölmesinin daha makul olacağına karar verdiler. Ve sonuçta istediklerini de yaptılar. Peki Stan Lee'nin bu konudan haberi var mıydı, bunu nasıl karşılamıştı?

Bazıları bundan Stan Lee'nin haberi olmadığını, bazılarıysa haberi olduğunu söylüyor. Gelin iki farklı ağızdan aynı hikayeyi dinleyelim.

Stan Lee'nin, 80'li yılların başında Leonardo Pitts Jr. ile yaptığı bir röportajda şöyle dediği söyleniyor:
Ben olsaydım ilk olarak Gwen Stacy'i öldürmezdim. İpleri ilk veridiğimde Gerry dedi ki, "Nasıl yazayım?" ben de ona "Şu an yazar sensin, nasıl yazmak istiyorsan öyle yaz." dedim. Ben orada olmadıkça bazı şeyleri kontrol etmeye çalışmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bir süreliğine Avrupa'ya gitmem gerekmişti. Geri geldiğimde Gwen'i ölü olarak buldum. Ve dedim ki, "Tanrım! Tüm karakterlerimi öldürebilirsin dememiştim." Ama olan olmuştu ve düzeltilemezdi.
Ama Roy Thomas ile Gerry Conway bu konuyu başka şekilde anlatıyorlar. The Marvel Comics: Untold Story'de Conway:
Onun hiçbir şeye karışmamakla ilgili sorunu yoktu. O sırada, şirketi büyütmeye, yayıncı olarak otoritesini kullanıp, Marvel'i olduğundan daha yukarılara çıkarmaya odaklanmış, kendi işine, kendi kariyerine odaklanmıştı. Çizgi roman yazmayı bıraktığında bunun hakkında düşünmeyi de bırakmıştı. Ve Spider-Man'i yazmayı bıraktı. Başka bir ilgi alanı da olduğuna göre o "Ne istiyorsan onu yaz." dediğinde, durum gerçekten de öyleydi.
Aynı yerde Editör Roy Thomas da şunları söylemiş:
Üçümüzün bir araya getirdiği bir fikri, ki sadece birimiz yapsaydı da aynı olurdu, Stan'in haberi olmadan yayınlamamız çok saçma. Ayrıca hiç o kadar uzun yurt dışına çıkmamıştı.
Stan Lee'nin haberi olup olmamasının tam anlamıyla kesin bir cevabı yok yani ve şimdiye kadar da öyle bir cevap çıkmamışsa muhtemelen bundan sonra da çıkmaz gibi duruyor. Ama görünen o ki Gwen Stacy, kim vurduya giderken, May Yenge yakasını ucuz kurtarmış.

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget