ANT-MAN Fragman İncelemesi A.K.A: Heyecan Yaratmayan Bir Fragman



2. Evrenin son filmi (ki bence Ultron Çağı ile bitmeliydi, güçsüz bir bitiriş olacak) Ant-Man yani namı değer Karınca Adam’a kavuşmamıza 5 ay gibi bir zaman kaldı. Kendileri 2. evredeki en az heyecan ile beklediğim filmi olur.

Ant-Man filminin ilginç bir yanı daha var, orijinal Age of Ultron çizgi romanı Ant-Man hikayesi ile tamamlanıyordu, filmden sonrada bir ant-man filmi çıktı. Acaba rastlantı mı yoksa bilerek mi yapıldı?
Ülkemizde pek bilinmeyen bir karakter olduğu için filmdeki karakterlerin çizgi roman lardaki kökenlerine bakmakla başlayalım, böylece fragman daha çok kafanıza oturacaktır.




Scott Lang (Earth-616: 2. Ant-Man – MCU: 2. Ant-Man)

Scott Lang aslında tamirat yapan bir elektronik uzmanıymış. Ama kazandığı para ailesini geçindirmeye yetmiyormuş. O da bu yüzden hırsızlık yapmaya başlamış. Tabi iyi bir adam olduğundan her suça yönelen iyi adam gibi yakalanıp hapse düşüyor arkadaş. O hapse düşünce de karı bunu boşuyor. Hapiste elektronikçiliğe devam eden Scott Stark’ın dikkatini çekiyor. Bir şekilde hapisten çıkartıldıktan sonra da Stark International’da çalışmaya başlıyor. Ama bu sırada kızı kalpten rahatsızlanıyor. Araştırdığında bu konuda uzman olan Dr. Sondheim’i duyuyor ama onun da Cross tarafından kaçırıldığını öğreniyor. Çaresi kalmayan Scott son hırsızlığım diyerekten Ant-Man teknolojisini çalıyor. Amaç Cross’un şirketine girip doktoru kurtarmak. Teknolojisinin çalındığını fark eden Hank, adama elleşmeyip onu uzaktan Yellow Jacket olarak izliyor. Scott görevini başarıyor. Doktor da kızın hayatını kurtarıyor. Scott kostümü geri vermeye kalktığında Hank buna al sende kalsın, sen iyi bir kahramansın diyor.

Sonra Stark Endüstri ile bağlarını koparmamış Scott. Tony’e birkaç kez şirkete düzenlenen sabotajları engellemesi için yardım etmiş. Hatta birkeresinde Hulk’ı kontrol altına almak için birlikte bir deney yapmışlar, Scott küçülüp Hulk’ın bedenine girmiş falan ama deney başarısız olmuş tabi.
Adamın başından aslında baya olay geçmiş, Avengers içinde sağlam yer edinmiş yani.



Hank Pym (Earth-616: Ant-Man-YellowJacket – MCU: Ant-Man)

Hank Pym başarılı bir bilim adamıymış. Sonra Pym parçacıklarını keşfetmiş. Sonra küçülünce kendini güvene almak için karıncaları kontrol edecek bir kask ve koruyucu bir kostüm tasarlamış. Bu parçacıklardan haber alan KGB, soğuk savaşta istihbarat hırsızlığı için kullanmak istemiş ve Pym’in peşine düşmüş. Ama Hank karıncaları kontrol ederek peşine düşen her KGB ajanını gebertmiş.

Sonra işte Janet ile tanışıyor, ona kimliğini açıklıyor, Janet’a da parçacıklarla küçülme gücü veriyor.
Sonra Hank parçacıkları tersine kullanmayı çözerek bu sefer de dev olmayı keşfediyor.

Bu kahramanlık olaylarından çok sıkılıp bir süre laboratuarına dönen Pym, süper bir yapay zeka tasarlıyor. Ama sürekli kendisini geliştirmekle programlanmış olan zeka laboratuardan kaçıyor.  Sonra da Ultron adını alarak bizimkilerin en büyük düşmanlarından oluyor. Pym’in burada bir itirafı önemli. Adam meğer Ultron’u programlarken kendi beyin şematiğinden faydalanmış. Vay anasını…

Gerisi çok uzun. Janet ile evleniyorlar, Avengers’ı kuruluşunda bulunuyorlar. Sonra araları açılıyor. Pym basıp gidiyor intikamcılardan falan.  Bu gidiş sırasında da Skrull’lar tarafından kaçırılmış işte. O tarihten sonra her macerada görebileceğimiz Hank Pym aslında gizli bir Skrul ajanı. Gerçek Hank taaaa gizli istilada geri geliyor.



Darren Cross (Earth-616: Mutant – MCU: YellowJacket)

Başlarda

Darren Cross kendi kendini yetiştirmiş bir milyonerdi. Şirketi Cross Teknoloji Girişimcilik’i tek başına kurup yönetmiş ve zirveye kadar yükseltmişti.

Sağlık Durumu

Daha sonra Darren’a nadir bir kalp rahatsızlığı teşhisi konuldu. Teknolojisini, hayatını kurtarabilecek deneysel bir nükleojenik kalp pili yaratmak için kullandı. Her ne kadar başarılı olsa da bu kalp pili Darren’ın bedenini mutasyona uğratarak ona bir takım süper insan güçleri kazandırdı. Mutasyonun bir yan etkisi olarak, Darren hızla tükenerek kalbini yaktı. Birçok kalp nakli denendi ancak tüm bu diğer kalpler de aynı durumu yaşadı. Umutsuzluğa kapılan Dr. Erica Sondheim’ı kaçırarak kalbindeki hasarı düzeltmeyi düşünen Darren, gecekondulardan donörler kaçırmaya da başladı.

Ant-Man

Scott Lang da kızı Cassie’nin hayatını kurtarabilmek için aynı doktorun peşindeydi. Darren ve Ant-Man arasındaki bir çarpışmada Darren’ın kalbi yine tükendi ve Soundheim bir operasyon ile eski kalbi çıkardı ancak yenisini takmadı.

Şirket de Darren’ın oğlu Augustine Cross’a kaldı.



Cassandra Lang (Earth-616: Stature – MCU: Cassandra Lang)

Öncelikle, bu bizim bildiğimiz dünyadaki Scott Lang’in kızı. Yalnız, nice babayiğit kahramanların bile böyle uzun biyografisi yok, hey maşallah… Özetle anlatayım.

Küçükken kalp rahatsızlığı geçiriyor Cassie, bunu biliyoruz. Babasının bir süper kahraman olmasına vesile oluyor yumurcak. Sonra iyileşiyor elbet. Büyüyünce de babası gibi bir süper kahraman olmak istiyor.
Bu arzusunda yetişme tarzının da etkisi var tabi ki. Kahramanların arasında büyüyor ufaklık. Baxter binası, Avengers malikanesi onun için ev gibi. Hatta Tony Stark’a amca diyor, o derece kaynaşmış ekiplerle.
Babası Fantastic Four içim mühendis olarak çalışırken Baxter’da Doom’un oğlu Kristoff Vernard ile yakın ilişki kuruyor.

Avengers Dissassembled vardı ya, Türkiye’de de basıldı hatta. O hikayenin başında Scott Lang ölmüştü hatırlarsan… Cassie orda baya bir depresyona giriyor. Babasına tapıyordu resmen çünkü. Kahraman olmak istemesinin bile sebebi o çünkü. Neyse, babası öldükten sonra annesi ve üvey babası ile yaşamaya başlıyor. Runaways ekibine katılmak için bir gece evden kaçınca Young Avengers diye bir ekip olduğunu öğreniyor ve onlara katılmak istiyor.

Katılıp napacak, gücü yok bir şeyi yok diyeceksin… Küçüklüğünden beri kahramanların arasında yetişen bu genç kızımız meğer sürekli gizli gizli Pym parçacıklarıyla oynuyormuş. kıza bak sen, el kadar boyuyla… Öhem… neyse… Tabi Tony ve Steve her ne kadar izin vermeseler de arkadaş Young Avengers’a katılıyor. Cap ve Tony ‘’Öyle mi? Biz de Young Avengers’ı eğitmeyiz o zaman, al sana!’’ diye rest çekiyor. Cassie de ekibe kalacak yer, kostüm falan gibi kaynaklar sağlamak için ailesinin servetinden para aşırmaya başlıyor. Abov, kız düşman başına çıktı rıza baba!

Bu arada tamamen kahraman olup STATURE adını alıyor.

Bu arada anası ve üvey babası da şüphelenip peşine düşüyor kızlarının nihayet. Sonra kahramanlık yaptığını öğreniyorlar. Her ne kadar karşı çıksalar da Cassie genç kız, dinler mi?

Gelgelelim, iç savaştayız… bak daha iç savaşa yeni geldik…

Cassie önce kahramanlık destanını babasından benimsediği için ve şana önem verdiği için Cap’i tutuyor. Ama sonra mantıklı düşünüp ‘’Ulan önemli olan kötü adamlarla savaşmak değil mi? Yemişim hükümetini…’’ diyip Tony’nin yanına geliyor ve Avengers Initiative’e katılıyor ve burada süper kahramancılık eğitimi görmeye başlıyor. Gizli istila esnasında da yine bu initiative ekibi ile birlikte Skrull’lar ile çarpışıyor.

Bu arada, Young Avengers ile de hiçbir zaman bağlarını koparmıyor.

Efendim, neyse… Young Avengers ile birlikteyken Doom ile bir çarpışmaları oluyor. Doom Scarlet Witch’in gerçeklik bükme güçlerini kapıp New York’a saldırıyor. Cassie burada Stature olarak kendini feda ediyor ve günü kurtarıyor. Kız mortingen… Ardından ağıtlar, heykeller falan tabi.

Sonra Doom, Scarlet Witch’in güçlerinden bir parçasını bir makineye nakletme yolunu buluyor. Bu makine tek kullanımlık bir makine. Doom bu makineyi tek bir kez kullanarak yanlış yaptığı bir şeyi geri çevirebilir. Yapabileceği onca hamle, onca fetih varken Doom gibi bir adam Cassie’yi öldürmekten pişmanlık duyup onu hayata geri getiriyor.

Geri döndükten sonra anası zorla buna kahramanlık kariyerini bıraktırıyor. Birlikte Miami’ye taşınıyorlar. Kız burada okuluna devam ediyor artık nihayet. Babası da ( bunca olaylar esnasında bir yerlerde o da ölümden geri dönmüş…) Stark Tech’deki işini bırakıp kızı ile daha fazla zaman geçirmek istiyor. Hikaye de burada son buluyor.




Hope Pym (Earth-982: Red Queen – MCU: Hope Pym)

Şimdiii… Earth 982’de Hope Pym, Janet ve Hank’in iki çocuğundan biri. Bir de erkek kardeşi var bunun. Henry Pym Jr. Annesi ve babası öldükten sonra yeni bir Avengers takımı kuruluyor. Ama bu yeni takımın, anasının babasının hatırasına saygısızlık olacağını düşünüyor bu haspam. Hatta Scott Lang’in kızı Cassandra Lang’i öldürmeye kalkıyor. Neden mi? Çünkü orijinal ant-man babası olduğu için yeni ant-man olma hakkının da kendisi ve kardeşinde olduğunu düşünüyor. Cassandra’yı çakma görüyor yani.

Revengers diye bir takım kuruyor bu kardeşiyle. Ailesinin Avengers kodlarını kullanarak Avengers malikanesine sızıyorlar. Tony, Clint, Scott gibi devasa adamları, hatta Jarvis’i bile esir alıyorlar. Cassandraya işkence yapmaya kalkıyor bu. Sonra toptan kayışı koparıp mevcut Avengers’ı öldürerek yerine kendileri geçmeyi planlıyor. Ama Allahtan Henry Jr aklını başına topluyor da kız kardeşindense Avengers ile bir oluyor.

İşte filmdeki karakterlerimiz çizgi roman kökenleri böyle, Bu arada MCU ne diyenler olursa Marvel Cinematic Universe (Marvel Sinema Evreni) kısaltması.

Karakter biyografilerini okuyup fragmanı izlediğinizde filmin kökenine ne kadar sadık kaldığını görmüş oluyorsunuz.  Hank Pym’in yine ilk Ant-Man bunu fragmanda değil öncesini anlatan Ant-Man Giriş çizgi romanında öğreniyoruz (okumak isteyenlere Ant-Man film öncesi etkinliğimizi hatırlatmama gerek varmı? Bizi 3 yıldır takip edenler ezberlemiş olmalı. Bu arada 3. Yıl etkinliğimizde de size güzel bir sürpriz gelecek buradan habercisi olmuş olayım). Aynı şekilde Ajan Carter ve Howard Stark’ın da filme nasıl dahil olacağını giriş çizgi romanlarından öğreniyoruz, Açılışta Hank Pym’i yine Ant-Man olarak görebiliriz.

Fragman çizgi romanlara bir hayli sadık ilerliyor, Scott’ın hapse girdiğini, Pym’in onu gözetlediğini (Pym’in fragmanın açılışında “Seni bir süredir izliyorum.” Demesinden anlıyoruz), Scott’ın kızının kalp hastası olduğunu öğreniyoruz. Burada güzel bir ayrıntıda Scott’ın hapse girdiği yerin sahte Mandarin’inde hapse girdiği yer ile aynı olması.

Fragman ilerledikçe düşmanlarımız ve dostlarımızı da görüyoruz ve filmin bahsedildiği gibi bir soygun filmi olduğu işin başında da Hank Pym’in olduğunu anlıyoruz (Giriş Çizgi Romanında da benzer bir konu var). Acaba Pym den ne çalındı? Fragmanda bilgisayar başında oturan Hank Pym’in Pym Parçacıkları ile oynadığını görüyoruz. Yani Pym Parçacıkları çalınmış.

Neyse Fragmanda Pym’in kızını da görüyoruz ama karısı Janet hiçbir yerde yok yani Janet’in ölmüş olduğu fikri aklımıza geliyor. Demek duygusal bir Pym göreceğiz (Karısını döven ve ölümüne sebep olan Hank Pym).
Özetle film yaşlı ve emektar Ant-Man’imiz Hank Pym eşi öldükten sonra kızı ile arası kopuk bir şekilde Pym Technolocies de çalışırken Pym Parçacıkları Darren Cross tarafından çalınır. Oda çalınan parçacıkları geri alabilmesi için kızını ameliyat ettirebilmek umuduyla evine girip hırsızlık yapan Scott Lang’i bulur ve hapisten çıkarıp yeni Ant-Man yapar. Darren Cross da Casandra Lang’in peşindedir. Scott hem Pym parçacıkları hem de kızını geri almak için uğraşırken Pym’in kızı Hope ile arasında bir yakınlaşma olur. Darren Cross Pym Parçacıkları sayesinde YellowJacket kostümünü yapar ve filmin sonunda Ant-Man ile bol efektli bir dövüş yaparlar. Ant-Man dövüşü kazanır Hope babası sayesinde Wasp olur ve film biter şeklinde birşeyler olacağını bekliyoruz yani öyle pek devrimsel bir film beklememek lazım.

Ant-Man filminin yapılmasının tek nedeni Hank Pym’i evrene katmak gibi, önlerinde İç Savaş var Stark’ın yanına bir adam lazım gerçi niyetlerini gizlemek için yok efendim ne alaka bu Hank Pym’e veda filmiydi diyerek en sonda Pym’i de öldürebilirler bunlardan her şeyi bekliyorum ama asıl amaç Hank Pym, Ant-Man ve Wasp’ı inatla evrene katmak başka bir şey yok ortada, sonuçta Ant-Man ve Wasp da evrenin vazgeçilmez parçalarından hazır elimiz değmişken onları da alalım demiş olmalılar. Zaten 3. Evrede başka bir Ant-Man film daha yok, artık arkadaşları diğer filmlerde konuk oyuncu olarak görürüz. Eger birinci evrenin başlarında yapılmış bir film olsaydı, hele ki Incredible Hulk ile Iron Man arası bir yere denk gelseydi; hem daha fazla ses getirirdi, hem de başarısını garantilemiş olurdu.Zaten film evreni için bile ikinci Ant-Man'i çıkarıyorlar karşımıza, o da bu kadar geç olmamalıydı.

2. Evrenin kapanışı daha heyecanlı olmalıydı bence, yani Ultron gibi bir olay var, bunun sonuçları İç Savaşa etki edecek, beklenti seviyesi üst safhada ama sen yeni karakterler katman için bir köken hikayesi hazırla. Tabi Ultron’un yapımında Hank Pym den bahsedebilirlerde belli olmaz sonuçyta Pym Ultron’u yaparken kendi beyin dalgalarını kullanmıştı bu bakımdan tamamlayıcı olabilir ama pek umudum yok.

Ant-Man de sürekli yönetmen değiştirerek zoraki vizyona çıkarılan filmlerin ortak kaderini paylaşmaz diye umut ederek bu uzun yazımızı okuduğunuz için teşekkür ediyoruz.

Sonraki yazımızda görüşmek umuduyla.


 

Yorum Gönder

[disqus]

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget